'Vanaf dit jaar staat de planting in het teken van een goed doel. We verkopen pins ten voordele van het Leuvense Kinderkankerfonds. De opbrengst gaat naar gezinnen die door kanker getroffen zijn en die het niet al te breed hebben. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld een daguitstap maken', zegt Benny Struys (42) uit Leuven, voorzitter van de Mannen van 1969.

Het is de 38ste Leuvense Meyboomplanting. De Mannen van '69 nemen voor de tweede keer deze taak op zich. Ze vormen samen met de Mannen van '29, '39, '49 en '59 de Meyboomgezellen of kortweg Blok9.

De Meyboom staat symbool voor het ontluikende leven en moet traditiegetrouw op de vooravond van Sint-Laurentius, voor 17uur, geplant zijn. Vanwaar de boom komt, wordt angstvallig geheim gehouden.

Rivaliteit

De planting is een uiting van de zevenhonderd jaar oude rivaliteit tussen Leuven en Brussel. De verhalen hierover lopen wat uiteen. Het is wel zo dat de planting tot 1974 een Brusselse aangelegenheid was. In dat jaar kwamen de Mannen van 1929 er echter achter welke boom de Brusselaars hadden aangeduid voor de planting. Op 9augustus 1974 stond de boom voor 17uur op de Grote Markt in Leuven. Sindsdien gaan de Leuvenaars er prat op dat zij de enige echte Meyboom hebben. 

De Brusselaars blijven tot vandaag stoïcijns onder deze bewering. Van echte rivaliteit is nu geen sprake meer, want bij de persvoorstelling en het aankleden van de Fonske-replica in de gotische zaal van het historische stadhuis waren de Brusselaars ook aanwezig.

De planting vindt plaats op dinsdag 9augustus op de Grote Markt, die voor een dag als Meyboomplein door het leven gaat. Vanaf 14uur is er animatie, met onder meer de Joorzangers en de Leuvense dansgroepen Reuzegom en 'tHavermeuleke. 

De pins ten voordele van het Kinderkankerfonds kosten 4euro. Je kan ze bestellen via secretariaat@mannen1969.be.