Muzikale Gedichtendag in Geraardsbergen
Gedichtendag is ieder jaar het poëziefeest van Nederland en Vlaanderen.
Waar je ook gaat, overal kom je gedichten tegen: op school, in de bibliotheek, in winkels, theaters en musea, op het werk of gewoon op straat. Ook in kranten, op de radio en de televisie en het internet wordt gedichtendag in de poëtische bloemen gezet.
Het thema voor gedichtendag 2013 is: MUZIEK.
Poëzie en muziek zijn altijd nauw met elkaar verbonden geweest. Al in de klassieke oudheid werden gedichten met instrumenten begeleid. Nog steeds maken zowel de dichter als de muzikant dankbaar gebruik van harmonische klankkleuren, meerstemmige melodieën, opzwepende ritmes en verrassende contrapunten in strofes en refreinen om hun verhaal te vertellen. Sterker nog, poëzie swingt en springt, ontroert en vervoert, rapt en rockt als nooit tevoren. Muziek troost, verblijdt, verstrooit, zweept op, mobiliseert, destabiliseert, exalteert, dwarrelt door gedichten, kortom, over zit muziek in.
Ook in Geraardsbergen wordt sinds 2005 door Curieus Geraardsbergen ruime aandacht geschonken aan de gedichtendag dat dit jaar doorgaat in samenwerking met De Bib-Route 42, Het Soetekoor, de plaatselijke dichters, de plaatselijke scholen en het trio met brio onder de titel Wat zingt, klinkt.
De lokale woordkunstenaars krijgen door de muzikale gedichtendag een forum aangeboden om hun creaties aan het publiek voor te stellen. Voor de derde maal krijgen ook de kinderen van het 6de leerjaar van het basisonderwijs de gelegenheid om hun talenten naar voor te brengen tijdens de interscholenwedstrijd.
Programma
Woensdag 30 januari 2013 om 14 uur
Proclamatie van de geselecteerde gedichten en de nominatie van de 5 eindlaureaten van de Interscholenwedstrijd naar aanleiding van de gedichtendag.
De deelnemende scholen zijn:
Sint Lutgardis - Zandbergen
Sint Franciscus - Ophasselt
BSGO-Centrum en BSGO Dender.
Donderdag 31 januari 2013 Gedichtendag Poëzie en muziek om 19.30 uur (in willekeurige volgorde)
De Geraardsbergse woordkunstenaars:
Arlette Breynaert-Delvoye
- Francine De Saeger
- Annie De Vos
- Jacqueline Gruloos
- Wivina Steenput
- Erlijn Van den Stee
- Arlette Vanderstocken,
- Karel De Pelsemaeker en Maurice Geeroms brengen hun creaties met als thema Muziek
- De 5 laureaten van de Interscholenwedstrijd dragen hun gedichten voor gevolgd door de proclamatie en huldiging van de eindlaureaat
Wat zingt, klinkt
Alternerend worden gedichten van en door Marleen De Smet (auteur) voorgedragen en gezongen door Sofie Vander Heyden (mezzosopraan) onder muzikale begeleiding van Luc Haelterman (pianist)
Het Soetekoor uit Waarbeke zorgt voor de omkadering.
Afspraak voor beide activiteiten in het Koetshuis van de Sint-Adriaansabdij, Abdijstraat 10 te Geraardsbergen op donderdag 31 januari om 19u.30.
Toegang: gratis. Iedereen is hartelijk welkom.
Medewerkers
Marleen De Smet
schreef drie poëziebundels Groeipijnen van veertien tot eenenveertig (2002), Vreemd hoe het gaat (2005), Tussen schaduw en schittering (Demer Uitgeverij 2010) en de historische roman De verborgen oorlogsliefde (2002). Verschillende gedichten werden opgenomen in bloemlezingen, verzamelbundels en diverse magazines. Ook illustreerde zij met poëzie talrijke tentoonstellingen.
Haar gedichten zijn permanent te lezen in de poëtische steegjesroute van Geraardsbergen en de biZARroute van de Geraardsbergse deelgemeente Zarlardinge. Marleen De Smet maakt deel uit van de Vlaams-Nederlandse dichtersgenootschap De 50 meesterdichters van de Lage landen bij de zee en werd in 2011 aangesteld als Galmaardse dorpsdichter.
Sofie Vander Heyden (°1976)
mezzosopraan, begon haar muziekstudies aan de muziekacademie te Geraardsbergen en beëindigde ze aan de Hogeschool Gent waar zij het diploma "Meester in de muziek, zangkunst" behaalde. Ze nam deel aan verschillende internationale Masterclasses.
Sofie werkt als zangeres, stemcoach, zangdocent. Als productieleidster heeft ze meerdere concerten en evenementen georganiseerd.
Luc Haelterman (°1960)
is Meester in de muziektheorie en schriftuur. Hij is leraar muzikale opvoeding en esthetica aan het Sint Jozefsinstituut te Geraardsbergen en het Sint Aloysiuscollege te Ninove. Hij is begeleider van een aantal koren en solisten. Als organist is hij tevens verbonden aan een aantal parochies in de streek.
Het Soetekoor
Sedert 1995 is het Soetekoor actief in de deelgemeenten Zandbergen, Waarbeke, Grimminge en Nieuwenhove, met een sterke parochiale verbondenheid door de regelmatige opluistering van misvieringen.
De naam van het koor werd ontleend aan de voornaam van Soetkin Baptist (o.a. ex-Ishtar, altzangeres bij Encantar), die in haar prille jeugd het koor dirigeerde.
Qua muziekkeuze legt het Soetekoor de nadruk op samenzang.
Liederen met een grote toegankelijkheid genieten de voorkeur en daarbij wordt graag geput uit diverse muziekgenres.
Samenwerking met andere verenigingen is eveneens een van de prioriteiten, waardoor in het verleden tal van succesvolle socioculturele evenementen tot stand kwamen.
Tijdens de poëzieavond naar aanleiding van Gedichtendag 2013 brengt het Soetekoor enkele liederen die speciaal voor deze gelegenheid werden voorzien van een nieuwe Nederlandstalige tekst in het thema Muziek, aangevuld met koorgezang uit het eigen repertoire.
15-01-2013 om 20:45
geschreven door Marleen De Smet
Tags:Marleen De Smet, gedichtendag 2013, muziek, wat zingt klinkt
|