Muzikale gedichtendag 2013 te Geraardsbergen: Wat zingt, klinkt.
Muzikale Gedichtendag in Geraardsbergen
Gedichtendag is ieder jaar het poëziefeest van Nederland en Vlaanderen.
Waar je ook gaat, overal kom je gedichten tegen: op school, in de bibliotheek, in winkels, theaters en musea, op het werk of gewoon op straat. Ook in kranten, op de radio en de televisie en het internet wordt gedichtendag in de poëtische bloemen gezet.
Het thema voor gedichtendag 2013 is: MUZIEK.
Poëzie en muziek zijn altijd nauw met elkaar verbonden geweest. Al in de klassieke oudheid werden gedichten met instrumenten begeleid. Nog steeds maken zowel de dichter als de muzikant dankbaar gebruik van harmonische klankkleuren, meerstemmige melodieën, opzwepende ritmes en verrassende contrapunten in strofes en refreinen om hun verhaal te vertellen. Sterker nog, poëzie swingt en springt, ontroert en vervoert, rapt en rockt als nooit tevoren. Muziek troost, verblijdt, verstrooit, zweept op, mobiliseert, destabiliseert, exalteert, dwarrelt door gedichten, kortom, over zit muziek in.
Ook in Geraardsbergen wordt sinds 2005 door Curieus Geraardsbergen ruime aandacht geschonken aan de gedichtendag dat dit jaar doorgaat in samenwerking met De Bib-Route 42, Het Soetekoor, de plaatselijke dichters, de plaatselijke scholen en het trio met brio onder de titel Wat zingt, klinkt.
De lokale woordkunstenaars krijgen door de muzikale gedichtendag een forum aangeboden om hun creaties aan het publiek voor te stellen. Voor de derde maal krijgen ook de kinderen van het 6de leerjaar van het basisonderwijs de gelegenheid om hun talenten naar voor te brengen tijdens de interscholenwedstrijd.
Programma
Woensdag 30 januari 2013 om 14 uur
Proclamatie van de geselecteerde gedichten en de nominatie van de 5 eindlaureaten van de Interscholenwedstrijd naar aanleiding van de gedichtendag.
De deelnemende scholen zijn:
Sint Lutgardis - Zandbergen
Sint Franciscus - Ophasselt
BSGO-Centrum en BSGO Dender.
Donderdag 31 januari 2013 Gedichtendag Poëzie en muziek om 19.30 uur(in willekeurige volgorde)
De Geraardsbergse woordkunstenaars:
Arlette Breynaert-Delvoye
-Francine De Saeger
-Annie De Vos
-Jacqueline Gruloos
-Wivina Steenput
-Erlijn Van den Stee
-Arlette Vanderstocken,
-Karel De Pelsemaeker en Maurice Geeroms brengen hun creaties met als thema Muziek
-De 5 laureaten van de Interscholenwedstrijd dragen hun gedichten voor gevolgd door de proclamatie en huldiging van de eindlaureaat
Wat zingt, klinkt
Alternerend worden gedichten van en door Marleen De Smet (auteur) voorgedragen en gezongen door Sofie Vander Heyden (mezzosopraan) onder muzikale begeleiding van Luc Haelterman (pianist)
Het Soetekoor uit Waarbeke zorgt voor de omkadering.
Afspraak voor beide activiteiten in het Koetshuis van de Sint-Adriaansabdij, Abdijstraat 10 te Geraardsbergen op donderdag 31 januari om 19u.30.
Toegang: gratis. Iedereen is hartelijk welkom.
Medewerkers
Marleen De Smet
schreef drie poëziebundels Groeipijnen van veertien tot eenenveertig (2002), Vreemd hoe het gaat (2005), Tussen schaduw en schittering (Demer Uitgeverij 2010) en de historische roman De verborgen oorlogsliefde (2002). Verschillende gedichten werden opgenomen in bloemlezingen, verzamelbundels en diverse magazines. Ook illustreerde zij met poëzie talrijke tentoonstellingen.
Haar gedichten zijn permanent te lezen in de poëtische steegjesroute van Geraardsbergen en de biZARroute van de Geraardsbergse deelgemeente Zarlardinge. Marleen De Smet maakt deel uit van de Vlaams-Nederlandse dichtersgenootschap De 50 meesterdichters van de Lage landen bij de zee en werd in 2011 aangesteld als Galmaardse dorpsdichter.
Sofie Vander Heyden (°1976)
mezzosopraan, begon haar muziekstudies aan de muziekacademie te Geraardsbergen en beëindigde ze aan de Hogeschool Gent waar zij het diploma "Meester in de muziek, zangkunst" behaalde. Ze nam deel aan verschillende internationale Masterclasses.
Sofie werkt als zangeres, stemcoach, zangdocent. Als productieleidster heeft ze meerdere concerten en evenementen georganiseerd.
Luc Haelterman (°1960)
is Meester in de muziektheorie en schriftuur. Hij is leraar muzikale opvoeding en esthetica aan het Sint Jozefsinstituut te Geraardsbergen en het Sint Aloysiuscollege te Ninove. Hij is begeleider van een aantal koren en solisten. Als organist is hij tevens verbonden aan een aantal parochies in de streek.
Het Soetekoor
Sedert 1995 is het Soetekoor actief in de deelgemeenten Zandbergen, Waarbeke, Grimminge en Nieuwenhove, met een sterke parochiale verbondenheid door de regelmatige opluistering van misvieringen.
De naam van het koor werd ontleend aan de voornaam van Soetkin Baptist (o.a. ex-Ishtar, altzangeres bij Encantar), die in haar prille jeugd het koor dirigeerde.
Qua muziekkeuze legt het Soetekoor de nadruk op samenzang.
Liederen met een grote toegankelijkheid genieten de voorkeur en daarbij wordt graag geput uit diverse muziekgenres.
Samenwerking met andere verenigingen is eveneens een van de prioriteiten, waardoor in het verleden tal van succesvolle socioculturele evenementen tot stand kwamen.
Tijdens de poëzieavond naar aanleiding van Gedichtendag 2013 brengt het Soetekoor enkele liederen die speciaal voor deze gelegenheid werden voorzien van een nieuwe Nederlandstalige tekst in het thema Muziek, aangevuld met koorgezang uit het eigen repertoire.
Poëzie langsheen de biZARroute van Zarlardinge (Geraardsbergen)
De biZARroute
Zarlardinge, genesteld in de zuidwestelijke flank van Geraardsbergen, is een deelgemeente die langzaam ontwaakt en geruisloos de luiken sluit. Overdag opent het landschap zijn charmes waarbij de landelijke rust wandelaars en kunstenaars aantrekt.
Hoe biZAR kan een dorp zijn?
Het project Kunstintegratie in Zarlardinge maakt daarvan deel uit en kwam tot stand dankzij de medewerking van de Zarlardingse dorpsraad en het stadsbestuur van Geraardsbergen. Met de opzet kunst in het dorp te integreren, ontstond het idee om kunstwerken op pleisterplaatsen in het daglicht te stellen en ze met elkaar te verbinden door middel van een wandelroute.
Door hun verbondenheid met het dorp en hun gelijklopende visie met de cultuurdienst van de stad Geraardsbergen en de lokale dorpsraad werden drie kunstenaars van eigen bodem aangesproken:
Lieve De Pessemier, letterkappen, kalligrafie en lettertekenen
Marleen De Smet, poëzie en proza
Roland Durieux, pottenbakken.
Tijdens een interactieve en brainstormende startbijeenkomst, onder leiding van projectleider Sven Van Der Meulen (aangesteld door de dorpsraad),werden met de drie Zarlardingse kunstenaars,samen met Johan Norga die zorgde voor de technische ondersteuning en met Michel Demil die het wandelparcours uittekende, de eerste grote lijnen uitgezet voor het kunstzinnig wandelparcours.
Geef het kind een naam
Na een slapeloze nacht kwam Marleen De Smet tot de benaming De biZARroute.
De naamgeving werd afgeleid van het woord bizar waarbij bi verwijst naar bis wat staat voor zowel de kunst- als de wandelroute. De letters Z A R zijn de beginletters van Zarlardinge.
Zarlardinge wordt gekenmerkt door een kleine dorpskom met daaromheen een agrarisch landschap omheind door populieren en knotwilgen. Prachtige panoramas bieden een zicht op de vierkantige toren met zijn achthoekige spits van de dorpskerk.
In dat decor loopt het volledige, bewegwijzerde wandelparcours van ongeveer 8,8 km, opgesplitst in een kunstroute van 5,7 km en een bijkomende lus van ongeveer 3,1 km.
De combinatie van kunst op verschillende locaties, landelijke (onverharde) paden, veldwegels en verrassende vergezichten van Zarlardinge zorgt voor een unieke wandelervaring.
Marleen in dichtbundel: Zalig in de strandstoel van haar adem (samengesteld door Thierry Deleu)
DE GELETTERDE MENS UITGEVERS
OOSTDUINKERKENAAR EN LITERAIRE DUIZENDPOOT THIERRY DELEU BUNDELT
BEKENDE DICHTERS UIT NEDERLAND EN VLAANDEREN IN
ZALIG IN DE STRANDSTOEL VAN HAAR ADEM
De geselecteerde dichters waren eerder gastdichter op De Geletterde Mens, het internettijdschrift waarvan Thierry Deleu sinds 2007 de eindredactie verzorgt. De Geletterde Mens wordt zowel bij ons als in Nederland frequent gelezen.
De 22 dichters stuurden allen tien gedichten in. Deleu koos van elke dichter vier gedichten. De bundel telt dus 84 gedichten. Elke gastdichter wordt voorgesteld met foto en cv.
E-boeken hebben veel voordelen. Je kunt de bundel 24 uur per dag, 7 dagen per week binnen enkele minuten lezen en/of afdrukken. Op deze manier hoef je er je huis niet voor uit.
E-boeken hebben een langere levensduur: zij kunnen altijd opnieuw elektronisch geüpdatet worden en altijd opnieuw afgedrukt (geprint).
Normaal betaalt de lezer voor het downloaden enkele euros, die de uitgever in rekening brengt, maar ZALIG IN DE STRANDSTOEL VAN HAAR ADEM is gratis als dank aan het trouw lezerspubliek.
De geselecteerde dichters zijn:
Claude Aendenboom, Gerdy Bollaert, Hervé J.Casier, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Hervé Deleu, Marleen De Smet, Staf De Wilde, Maularia Fist (N), Fernand Florizoone, Paula Hagenaars (N), Monika Macken, Luc C. Martens, Mark Meekers, Edith Oeyen, Ruud Poppelaars (N), Ina Stabergh, Katelijn Vijncke, Nathalie Vilain, Frans Vlinderman, Lisette Waterschoot.
Bestendiging dorpsgedicht op de tuinmuur van het Galmaardse Baljuwhuis
Dorpsgedicht Galmaarden
Op zondag 29 april wordt in de tuin van het Baljuwhuis, een
gedicht van Marleen De Smet, de dorpsdichter van 2011, plechtig onthuld. Sinds
enkele jaren worden van alle dorpsdichters van Galmaarden één gedicht
vereeuwigd op de geklasseerde tuinmuur van het Baljuwhuis. Op zondag om 13.30
uur is het de beurt aan Marleen De Smet, de dorpsdichter van vorig jaar, om
haar gedicht in aanwezigheid van tal van bezoekers, te onthullen.
Aansluitend zal op de binnenkoer van het Baljuwhuis het gedicht
dat Karel De Pelsemaeker de huidige dorpsdichter van de gemeente Galmaarden,
geschreven heeft ter gelegenheid van de Pajotternijen, toegelicht worden
Acht ongepubliceerde gedichten van zes dichteressen: Christina Guirlande, Marleen De Smet, Hannie Rouweler, Nicole Van Overstraeten, Catharina Boer en Rozemarijn van Leeuwen.
Voorwoord door de dichter/vertaler Joris Iven.
Fragment: "...Maar zo is deze bundel niet gestructureerd. Hierin maak ik kennis met dichteressen die elkaar afwisselen met één gedicht. //..//Wat is de bedoeling van deze structuur?, vraag ik me dan af. Het zou de bedoeling kunnen zijn om een soort gemeenschappelijkheid onder deze vrouwelijke dichteressen te accentueren. Allemaal vrouwen, allemaal eenzelfde poëtische stijl en thematiek. Maar dat is helemaal niet het geval. Hoewel de vrouwen afwisselend aan de beurt komen met één gedicht, wordt daarmee niet de gemeenschappelijkheid benadrukt, maar wel de verscheidenheid. En wat een verscheidenheid krijgen we hier onder ogen!"
Spiegels, bakens
(6 dichters)
Pocketboek, 64 pagina's
Prijs:
14.00
Zes dichters: Mark Meekers, Frank Decerf, Guy van Hoof, Maarten van den Elzen, Joris Iven en Frank Despriet. Met ieder acht nieuwe gedichten.
Voorwoord door de dichter/vertaler Christina Guirlande.
Een fragment: "De titel van deze bundel gedichten Spiegels, bakens, met werk van Mark Meekers, Frank Decerf, Guy van Hoof, Maarten van den Elzen, Joris Iven en Frank Despriet, deed mij spontaan denken aan enkele versregels uit Klein boek om het licht heen van Hans Andreus: Ik grens aan twee kanten van het licht/ / een spiegel kijkt in een spiegel. Hoewel de zes dichters niet doelbewust naar deze titel toe hebben geschreven, houden zij ons een spiegel voor waarin ze naar zichzelf, naar hun omgeving, naar de samenleving kijken. Ze schetsen soms, net als in een spiegelpaleis, een niet altijd zo fraai beeld van mens en wereld. Gelukkig geeft de spiegel ook meermaals een spervuur van kleuren weer (M.v.d.E.) en schrijven we alle dagen in een andere taal (G.v.H.)."
Dichtbundel kan vanaf heden besteld en verzonden worden:
Tweede jaarboek van de Vlaams-Nederlandse Dichtergenootschap 'De 50 Meesterdichters van de Lage Landen bij de zee'
BELANGRIJK PERSBERICHT
Thierry Deleu
VOORSTELLING VAN HET
TWEEDE JAARBOEK VAN
VLAAMS-NEDERLANDS DICHTERSGENOOTSCHAP
De 50 Meester-dichters
van de Lage Landen
bij de zee
IN DE RAADZAAL VAN HET
GEMEENTEHUIS VAN KOKSIJDE,
Zeelaan 303,
op woensdag 7 december
om 16.30 u.
Programma:
16.30 u.Verwelkoming door burgemeester Marc Vanden Bussche
16.45 u.Voordracht gedichten door Ilse Chamon, woordkunstenares
17.20 u.Kort referaat over Gelijkwaardigheid en discriminatie in de wereld van de (Nederlandstalige) literatuur door Thierry Deleu, auteur
17.35 u.Overhandiging eerste exemplaar aan de burgemeester
17.45 u. Overhandiging van de jaarboeken
+ receptie aangeboden door het gemeentebestuur van Koksijde
18.30-19 u. Banket in Hotelschool Ter Duinen Koksijde
Voor de gegadigden is er mogelijkheid om tegen een bescheiden bijdrage te tafelen in de gerenommeerde Hotelschool Ter Duinen Koksijde
30 all-in
(aperitief, voor- en hoofdgerecht, dessert, koffie, water en wijn)
Thierry Deleu, eerste voorzitter van het internationaal dichtersgenootschap, schrijft in de inleiding: Toen ik de chef hoorde zeggen dat hij bij De 33 Meester-koks van België behoorde, - en zag hoe zijn ogen straalden -, kreeg ik ineens een inval die tot dit boek zou leiden. Ik zou een club van De 33 Meester-dichters van Vlaanderen stichten! De kogel was door de kerk; er was geen ontkomen aan: de gastronomie en de kunst van het dichten vonden elkaar en het was liefde op het eerste gezicht! Het aantal Meester-dichters werd tot 50 uitgebreid.
Het initiatief kwam onder de ridderlijke bescherming van De Orde van de Scheermesjes, de eerste online ridderorde in de Lage Landen bij de zee die op een ludieke wijze haar boodschap uitdraagt. Waar kon het initiatief zich beter thuis voelen? Bovendien is het toekennen van de eretitel Meester-dichter té arrogant om niet het relativerende adjectief ludiek mee te krijgen.
Toen echter ook dichters uit Nederland belangstelling toonden voor het initiatief, werden er gesprekken gevoerd over de wenselijkheid van een uitbreiding tot de Lage Landen bij de zee. Na overleg werd deze optie genomen. De 50 Meester-dichters van de Lage Landen bij de zee was een feit.
Een Meester-dichter is iemand die uit bescheidenheid het woord nooit zelf in de mond neemt. Hij of zij beschouwt zichzelf veeleer als de allerbeste tweederangsdichter. Het initiatief is een te boek gestaafd pleidooi voor tweederangsdichters, niet omdat zij geen mooie poëzie schrijven, wel omdat ze te weinig aandacht krijgen.
DE 50 MEESTER-DICHTERS
VAN DE LAGE LANDEN BIJ DE ZEE
Het aantal werkende leden Meester-dichters is vastgelegd op maximum 50 leden. Om tot Meester-dichter te kunnen worden benoemd dient er onherroepelijk een periode als solliciterende Meesterdichter te worden doorgemaakt. Deze periode omhelst één jaar.
Dichters die minstens drie gedichten hebben gepubliceerd in een tijdschrift/e-zine of bloemlezing, ofwel gelauwerd of geprijsd werden in de Lage Landen, kunnen in aanmerking komen voor selectie en de titel van solliciterende Meester-dichter verwerven.
50 Nederlandstalige dichters werden geselecteerd. Vanaf heden voeren zij de eretitel van meester-dichter van het dichtersgenootschap De 50 Meester-dichters van de Lage landen bij de zee.
Het zijn (in alfabetische volgorde en niet volgens de datum van hun selectie):
Hilde Boulanger, Marc Bungeneers, Viviane Burssens, Gunnar Callebaut, Martin Carrette, Greta Casier, Hervé J. Casier, Lidy De Brouwer, Leni De Goeyse, Jenny Dejager, Thierry Deleu, Ferre Denis, Didi De Paris, Gwen Deprez, Marleen De Smet, Lieve Desmet, Lieve Devijver, Astrid Dewancker, Fernand Florizoone, Trijntje Gosker (N), Wim de Groot (N), Paula Hagenaars (N), Tine Hertmans, Jan Huyghe, Alexander Konovaloff, Patricia Lasoen, Paul van Leeuwenkamp (N), Cathy Mara, Luc C. Martens, Mark Meekers, Peter Motte, Peter le Nobel (N), Edith Oeyen, Ruud Poppelaars (N), Leonie Robroek (N), Eric Rosseel, Gerard Scharn (N),Ina Stabergh, Annemie Steenbergen (N), Maurits Sterkenburg (N), Egied Steylaerts, Pien Storm van Leeuwen (N), Henri Thijs, Ingrid Vandepaer, Jozef Vandromme, Herwig Verleyen, Monique Verplancke, Katelijn Vijncke, Nathalie Vilain, Martin Wings (N)
38 Vlamingen (onder wie de Koksijdenaren Thierry Deleu, Fernand Florizoone, Jan Huyghe en Monique Verplancke) en 12 Nederlanders.
Een jaarboek
Op het einde van de proefperiode van de 50ste Meester-dichter wordt een jaarboek op de markt gebracht door Razors Edge Edition Gent, ingeleid door Thierry Deleu.
Vermits de solliciterende Meester-dichters pas na één jaar Meester-dichter worden, kan deze bundel ten vroegste één jaar na de geselecteerde 50ste solliciterende Meester-dichter verschijnen.
HET TWEEDE JAARBOEK IS ER! HET IS ZO VER!
Een derde aanpassing van De 50 Meester-dichters komt er aan voor de periode 2011-2012-2013. Alleen bij overlijden, ontslag of klacht wordt een naam geschrapt en door een andere Meester-dichter vervangen.
Alle Meester-dichters moeten een goede reputatie hebben als mens en als dichter. Zij zijn de toekomst van het poëtisch patrimonium van de Lage Landen bij de zee.
Eigen publicaties. Klik op de respectievelijke afbeeldingen voor meer informatie.
Je kan me ook lezen bij Meander & Opspraak. Enkele spinsels werden in de bundel bekroonde gedichten “Wat zoudt gij zonder ’t werkvolk zijn”, Bloemlezing “Vlaamse Feestgedichten”, bundel “Een gebloemde lezing” en “Vreemd” van Schrijversplaza, het Koerszakboekje, bloemlezing van de 52 Meesterdichters van de Lage Landen bij de zee 'Hoe de dichter zich een weg geselt tegen wind', verzamelbundel "Beestjes", "verzamelbundel "Klaprozen en Kamermuziek" en de Engelse vertaling "Poppies and Chambermusic", verzamelbundel "Bellen Blazen", verzamelbundel "Toekomst", verzamelbundel "Die Liebe in Holland und Flandern" (Duits en Nederlands) en verzamelbundel "Gewoon lekker", enzovoort... Voor meer info, klik op de respectievelijke afbeeldingen.
Ik schreef bij werken van onderstaande kunstenaars:
Hieronder samen met Rudy Baeten, kunstschilder, beeldhouwer en keramist.
Voor meer info, klik op onderstaand kunstwerk.
Samen met Jacky Duyck, kunstschilder Voor meer info, klik op onderstaand kunstwerk.
Yves Poelman, kunstschilder en beeldhouwer. Voor meer info, klik op onderstaand kunstwerk.
Samen met Remy Victor, kunstschilder Voor info, klik op onderstaand kunstwerk.
Samen met Rob DeLange, kunstschilder Voor info, klik op onderstaande kunstwerk.
Toon Torrekens, kunstschilder en bronssculpteur. Klik op de afbeelding voor meer info.
Keramiekatelier "Den Boelover" Marnic De Lange
Henri Victor, kunstschilder Klik op de afbeelding voor meer info.
Enkele dichters/schrijvers uit mijn kennissenkring. Viviane Burssens, dichteres Voor meer info, klik op de foto.
Dichter Rik Wouters
Welkom op de site van Lidy De Brouwer.
Thierry Deleu, dichter/schrijver Voor meer info, klik op de foto.
Frank De Vos, dichter. Klik op de afbeelding voor meer info.
Ruud Poppelaars, dichter. Voor meer info, klik op de foto.
Bob van Laerhoven, schrijver
Nicole Van Overstraeten, dichteres
Paul Bernhard, poëzie en fotografie. Voor meer info, klik op de foto.
Sabine Luypaert, verhalen en gedichten. Voor meer info, klik op de foto.
Marc Eyskens Voor meer info, klik op onderstaande foto.
Lin, dichteres. Klik op de afbeelding voor meer info.
Stater, dichter. Klik op de afbeelding voor meer info
Hannie Rouweler, dichteres Voor meer info, klik op de foto.
Muzikanten: Michel Kuijken, bezieler van Rue Haute, een geweldig ensemble,sloot de partituren voor ietsnieuw in ontwikkeling. Michel Kuijken: zang, gitaar speelt samen met Laurent Bynens (accordeon) nieuwe akkoorden. Later meer. Maak alvast kennis via een klik op de eerste foto.
Jan Oelbrandt, gitarist, componist, producer. Voor meer info, klik op de foto.
Mixart is een ondersteuningproject voor kunstenaars. Bezieler is Hugo Tanghe.