Waar vooral oude en originele recepten welkom zijn Heeft U een origineel recept, het liefst van U groot of overgrootmoeder......plaats het hier.
19-04-2005
Varkensrib met bier
Van een oude Vlaamse Boerin kreeg ik een recept wat met veel variaties ook als Vlaamse Karbonade gekend is. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Deze Dame was 92 jaar jong en staat nog elke dag achter de potten en pannen. Vlees heeft ze van eigen vee, beter bestaat er niet volgens haar. Ze is nog alleen met Haar Dochter en schoonzoon en als ze iets gedaan wil hebben maakt ze onder staand gerecht. Ik geef het U zo als het mij verteld werd. de Dochter vertaalde het Vlaams in het Nederlands. ........................................................................................................................... Een stuk schouder van 5 centimeter( 4 normale schouderkarbonaden) het bot er uit en dat in de pan laten aanbakken met wat reuzel. Het vlees in niet te kleine blokjes snijden . 2 uien middelmaat klein gesneden 2 of 3 teentjes knoflook(goed tegen de wormen) wat Tijm en /of marjolein Scheut(eetlepel)azijn handje (eetlepel ) bruine suiker donkerbruin bier Gooi de gesneden ui en de knoflook in de pan en laat de ui net niet bruinen. haal de botjes uit de pan en gooi voor de honden. het vlees in stukjes in de pan en dat rondom aanbraden hoe bruiner hoe mooier. Strooi wat bloem over de vlees/ui massa en roer alles goed doorheen. bier erin tot het vlees onder staat, wat tijm of / en marjolein er bij peper en zout en wat laurier, vers 5 blaadjes, gedroogd 3 blaadjes. Schuif de pan naar achteren( op het grote fornuis) en laat een urigie lekker stoven, Doe er dan wat kort gesneden prei en wat kapot gesneden peen bij en een grote lepel grove mosterd, niet dieƫ hete van die Fransen nee gewoon lekkere grove Vlaamse mosterd. Afdekken en nog een half uurtje laten borrelen . dan met wat maismeel in een papje wat afdikken tot een mooi glad sausje. Dat over versgekookte pataten ....schoonzoon loopt het vuur uit zijn sloffen.....