Om de piments te beschrijven zou men op dat moment ze ook moeten kunne aanraken, ruiken , proeven.
Ze gaan van mild tot uitermate zeer heet. Deze laatste worden vorral in Azie , Mexico en in sommige afrikaanse landen gegeten.
Er bestaat een soort schaal van Richter, maar nu enkel voor de sterkte van de piments aan te geven
schaal van SCOVILLE
dus een goede raad, wanneer u iets wilt uitproberen, zoek dan eerst op hoe hoog of hoe laag de piment genoteerd staat op deze schaal.
Het is zeker niet aan te raden wanneer u echt een veel te hete hebt opgegeten van direkt water te beginnen drinken. Indien u nog kunt praten vraag een zacht joghourt, een kokosmelk indien u in het buitenland bent, samen met een stukje brood. Maar zeker geen wijn, of bier of cola. Dit gaat de pijn nog erger maken.
Wanneer u deze vruchten plukt, of ook wanneer u ze in een bereiding wilt doen of ook wanneer u de zaden wilt nemen een zeer gouden raad:
NOOIT AAN UW OGEN , NEUS komen. U kan brandwonden oplopen.
Wees op uw hoede in het buitenland: men gaat u juist voor u naar het toilet gaat trachten van een paar piments die opengesneden zijn in uw handen te stoppen:
Heren, denk hier aan de gevolgen. U gaat nu zeker heel hard lachen, maar het is pure werkelijkheid.
Alée, kom geen paniek : ik toon u de hele mooie galante pepertjes
na de aardappelen kom ik aan de "piments" of in het nederladns "spaanse pepertjes"
vroeger dacht ik dat er enkel het hete kleine rode pepertje bestond. Tot ik met Canadezen in contact gekomen ben. Zij hebben mij allerhande zaden opgestuurd van rode, gele, paarse, witte enz. van heet tot gloeiend heet.
Nu brengen vrienden ons van overal in de wereld van kleine tot grote pepertjes mee. Ik droog die en gebruik ze in het eten.
Mijn zoon en zijn vriendin hebben er gekocht op lokale markten in Bali. Bij boeren in Roemenië, in Lissabon op de markt, in zuid - spanje, vrienden deden mij er cadeau van zuid-afrika. Nu worden er verwacht van egypte.
ik kan ze hier allemaal niet opzetten want ik tracht enkel te tonen welke ik zelf uitprobeer. Met zaden ruilen is nog te doen, maar aardappelknollen versturen geeft dikwijls problemen .
de knollen heel goed afspoelen. Dun schillen met een aardappelmesje, terug spoelen en zeker onmiddellijk verwerken.
Er zijn verschillende manieren:
rauw met vinaigrette: hiervoor de knollen besprenkelen met citroensap om bruine vlekken tegen te gaan.
hier voor rasp ik de knollen, daarna een zachte vinaigrette ondermengen.
je kan ze ook maken hetzelfde als frieten
stoven met een klontje boter en wat kruiden
of zoals bloemkool met bechamel saus en een beete geraspte kaas
stoven met paddestoelen en veel bieslook
met een tomatensaus
kortom heel veel manieren.
De tomaten mogen nu een tijdje gerust gelaten worden. Eén van mijn grote "knolfavorietten" is de aardpeer , ook nog topinambour genoemd. In het latijn:
helianthus tuberosus , helanthus strumosus.
Duiste vrienden noemen hem "Rote Zonenkugel" De engels "Jeruzalem Artichaut"
is het niet prachtig zulke namen?
Aardperen zijn niet alleen zeer lekker, maar ze zijn zeer voedzaam.
We gebruiken enkel de knollen die in de grond zitten. De hoge stengels met kleine zonnebloempjes worden in de compostbak gedaan. We halen enkel uit de grond wat we onmiddellijk gaan verbruiken. de knol moet steeds bedekt blijven met aarde anders droogt hij uit.
De aardpeer is zeer rijk aan Inuline, waardoor deze groenten zeer nuttig is voor diabetici.
dit was heel goed te doen tijdens de zeer warme zomer van 2003, de andere jaren gaat alles gewoon in de oven op zeer lage temperatuur en men bekomt uiteindelijk hetzelfde resultaat
een heel eenvoudig receptje met forel
Ik ben verplicht om ieder seizoen ALLE GERUILDE ZADEN te planten. Ik moet zo mijn zadenbestand kunnen opbouwen. Bij sommige zaden komt dan ook alles voor 100 % uit, bij andere totaal niets. Dus heb ik altijd een teveel aan plantjes. Ik hou er niet van om deze op markten te gaan verkopen.
Indien iemand nu echt mijn tomatenmicrobe overgenomen heeft ben ik steeds bereid om tegen een minimale vergoeding plantjes te verkopen.
graag dan wel een mailtje
declercq_rita@yahoo.fr
zo geraakt u zeer vlug aan overheerlijke tomaten
zo kan u ook beginnen ruilen
Adele, Adriana, Alisa, Alberta, Alma, Amber, Anabell, Andromeda, Angela, Anna, Bianca, Dina, Elsa, Emma, Erika d'Australie, Eva's purple ball, Heidi, Helga, Ilona, Iris, Isolde, Julia,
ik kan hier nog lang verder schrijven want ik zit nog maar bij de J
dus het is niet enkel de naam van een gewone tomaat
wat ik persoonlijk zo mooi vind is : téton de Vénus, dat is zo dromerig.
Het volgende wat ik ga doen is toch ook een paar simpele eenvoudige receptjes geven.
Er bestaan zoveel mogelijkheden om tomaten klaar te maken. Het hoeft niet altijd een tomaat gesneden te zijn met een paar lepels mayonnaise.
Het is zo eenvoudig om tomaten te drogen. Om er konfiture van te maken. Sorbet, allerhande vullingen, opleggen in gesuikerde verschillende azijn mengelingen.
Heel veel grote chefs werden "smoorverliefd" op deze vrucht. Aan de hand van talrijke recepten stellen we dit vast. Ieder kookboek bevat een paar soepen, voorgerechten, hoofdschotels en zelfs desserts waar we tomaten kunnen in terugvinden.
Is ze niet mooi, met haar strakke, glimmende huid? Het eerste contact is als het ware het begin van de liefdesverklaring. Dan de geur als een hemels fris parfum om dan uiteindelijk te eindigen in een liefkozen van onze smaakpapillen.
Een tomaat bewaren we nooit in de frigo, dat is moordend. Geef haar een plaats in een goed geventilleerde korf in uw keuken.
Serveer uw tomaten met basilicum, dit is een "gelukkig huwelijk"
De laatste jaren zijn de tomaten een "watersmaak" groenten geworden. Wie herinnert zich niet de echte tomaten smaken uit onze kinderjaren? Wat eigenlijk niet gans logisch is het feit dat we nu gans het jaar door tomaten kunnen eten. Eigenlijk kent de tomaat geen seizonen meer, daar zit dan ook de fout. Een tomaat kan het beste van zichzelf geven wanneer ze geteeld wordt in de zomermaanden. De vroegste soorten beginnen in juni , deze soorten worden vooral gekweekt in de hele koude regio: Canada, Bepaalde delen van Rusland, en de Scandinavische landen.
Eigenlijk is de tomaat een vrucht die heel veel zon nodig heeft en weinig regen. Ze haat regen over haar bladeren. Hierdoor ontstaan de schimmels.
Ik heb soorten gevonden die zeer vroeg rijp zijn en dan weer andere soorten die midden en laat rijpen. Ik heb een gans kleurenpalet gevonden: van rood , naar donkerrood, over rose, geel, oranje, gespikkeld, groen, bruin, zwart, wit , mauve.
Verschillende vormen van rond, ovaal, hartvormig, tepel vormig, .
Trosjes, kersjes, pruimvorm, enz.
Eigenlijk groeit de tomaat een beetje overal. Ze heeft zich formidabel goed aangepast en gebruikt hierdoor al haar charmes om ons door haar mooie vorm en kleuren te verleiden.
Mijn bedoeling is om hier enkele van mijn 450 tomatensoorten te beschrijven en van een paar de fotos te plaatsen. Maar deze periode van het jaar is zo druk( het uitplanten, het verzorgen van de piepjonge plantjes) dus heb ik de eerste dagen nog geen tijd. Ja met pensioen zijn zou een zee van tijd geven, maar dit is bij mij juist het omgekeerde: ik kom HEEL VEEL tijd tekort. Maar ik doe dit zo graag, mocht ik kunnen de tijd terug draaien: mijn beroepskeuze was direct gemaakt.
Dus wees geduldig, ik ga hier zeker aan werken.
Ieder seizoen ben ik verplicht alle tomatenzaden die tijdens de winter geruild werden als "proef' te zaaien.
Hierdoor heb ik natuurlijk een zeer groot aanbod aan tomatenplanten.
Ik ga die niet op markten verkopen. Ik doe er wel een gedeelte weg tegen een kleine vergoeding.
wanneer u door het lezen en het bezoeken van mijn blog reeds de tomatenmicrobe te pakken gekregen hebt, stuur dan maar vlug een e-mailtje
declercq_rita@yahoo.fr
ik steek echt waar toe aan mijn plantjes, alles wordt in de beste kwaliteits potgronden gepland. De serre is verwarmd. Maar ik zou het zo jammer vinden om het teveel aan planten zo maar te verniettigen.
Ik ben madame tomate
Ik ben een vrouw en woon in Tussen Durme en Schelde (België) en mijn beroep is manager van een huisgezin.
Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2025 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: koken, tuinieren met vergeten groenten .
GAAT DE LIEFDE VAN DE MAN NIET DOOR DE MAAG?
Dus aan alle dames breng in alle discretie, in heel veel geheimzinnigheid een slippertje op deze blog. Ik tracht in mijn eigen woorden heel veel duidelijk te maken over bepaalde recepten die jullie op een ee