wat ik totaal niet als doelstelling heb is van mijn teller reuzensprongen te zien maken, ik wil enkel eerlijke informatie geven, mijn oude verzamelingen aan iedereen te tonen, geen kassageluiden te horen van de inkomsten van reclame , die hoef ik niet.
Ik ben een doodgewone liefhebber die respect voor mens en natuur heeft.
Wanneer men nog grote hoeveelheden=zakken van 25 kg aardappelen koopt kan men misschien wel iets opsteken van deze tips over het bewaren van aardappelen.
Vorstvrij en donker bewaren.
Min t° plus 5 °
Niet op stenen leggen .
Liefst in een speciaal daarvoor gemaakte aardappelbak opslaan.
Deze bak heeft een hellende bodem.
Onderaan een opening met een schuifdeurtje .
Bij vorst afdekken.
Bij bevroren aardappelen is het zetmeel omgezet in suiker en dan krijgen de aardappelen een zoete smaak.Voor nog meer uitleg en tips klik hier
Er voor zorgen dat de aardappelen nu ook weer niet te warm liggen want dan gaan ze vlugger scheuten krijgen
Zeer courante soorten in 1904:
grote rode tomaat: GOLIATH
grote rode vroege tomaat: tomate quarantillonne.
grote rode dwerg tomaat: tomate rouge naine hative
Op het kasteel de Laye bij Villefranche(Rhône) werd een tomaat gekweekt met de naam: tomate rouge à tige raide de Laye. Het is een vroege soort, met rode vruchten
, groot, met goede productiviteit.
de soorten die beschreven worden zijn zowel rood als geel. Maar in dit boek zijn de rode wel in de meerderheid. Heel wat Amerikaanse soorten worden beschreven .
LES PLANTES POTAGERES: Vilmorin - Andrieux et Cie- 1904
TOMATE:
dit is de franse naam, er staan ook andere talen vermeld: oa. Love-apple, Liebesapfle, Kärles-äpple, Pomodoro, Tomate, Pomedore, Amournoïe iabloko , Baklajany kranyië , Pomidor.
Een volledige
beschrijving van de teeltwijze van de tomaat wordt nauwkeurig weergegeven voor de zuiderse gebieden van Frankrijk. Eens men boven Parijs zit, dus naar het noorden toe is er een merkelijk verschil .
Ik ga echt een ganse dag moeten uittrekken om de pagina's te vertalen. Hoewel ik wel een zeer goede teeltwijze heb in het oude Handboek dat in het nederlands is geschreven.
Ik heb hier recepten gevonden die ik wel een kelin beejte aangepast heb. Ik zal dit dan ook steeds vermelden. waarom ik dit gedaan heb: heel eenvoudig omdat sommige vlees - , wild - en vissoorten gewoon niet meer te koop aangeboden worden .
SAINT - HUBERT EVERZWIJNCOTELETTEN:
Neem 5 everzwijncoteletten (ik heb ze meegebracht van een wild winkel in Antwerpen) . Maak ze braadklaar( dat hebben ze daar in de winkel gedaan)
Kruiden met peper en zout. Leg ze in een braadpan met 50 g boter, een wortel en 4 in schijfjes gesneden sjalotten.
Braad ze op een hevig vuur.
Wanneer ze langs beide zijden mooi bruin zijn, schik ze dan in kroonvorm op een warme schotel . Ontvet de saus.
Maak een weinig blonde saus. Bevochtig met een glas witte wijn en voeg er een koffielepel Oxo Bouillon aan toe, die opgelost werd in warm water. Laat gedeeltelijk uitdampen en giet over de coteletten.
5 gepelde grote ajuinen in grote stukken snijden.
Fijnhakken en ze in boter goudgeel laten stoven. Er een groot glas water op gieten.
Tijm en laurier bijdoen. Alles zeer mals laten worden en door een teems doen. Een Libig Bouillon blokje oplossen in een weinig kokend water. Dit laten afkoelen en er een beetje bloem bij doen.
Dit mengsel bij de purée voegen. Opnieuw zachtjes laten koken. Peper en zout bijvoegen. Op het laatste als de saus van het vuurkomt een weinig citroensap toevoegen.
Deze saus is heel lekker bij gehakt, fricadellen, vleescroquetten enz.
Een oud boekje uitgegeven door LIBIG BOUILLON BLOKJES
wat heel sterk opvalt in dit boekje is het grote aanbod aan LIBIG produkten.Zo is er:
bouillon blokjes met vleesextract -
zuiver Liebig Vleesextract verpakt in glazen potten -
de OXO bouillon flessen -
doosjes Liebig Chicken soup -
erwtensoep st. Germain -
Liebig tomatensoep in dozen -
dubbel concentraat van tomaten in doosjes -
Liebig Aroma met Vleesextract -
Popote soep -
Levermoes van Liebig -
Zout met selderij in zoutvaatjes -
Corned beef 'Fray Bentos' -
Bonen met tomaat.
Dus nog altijd de methode van de jaren dertig:
In de omstreken van Mechelen wordt deze plant op grote schaal gekweekt. Als bemesting geeft men voor de winter 60 tot 80 kg stalmest per hectare, bij de grondbewerking in de lente strooit men 500 kg superfosfaat en 300 kg zwavelzure potas . Door toevoeging van fosforzure - en postasmestoffen aan de stalbemesting, vergroot men de vruchtbaarheid der planten. Begunstigt men ook het rijpen van de vruchten en vermindert men de schade door het rotten.
Op 1 - 10 - 52 maakt de eigenaar van het boek hier een aantekening:
KWEEKWIJZE IN VOLLE LUCHT
Men bekomt slechts goede uitslagen met het kweken van tomaten in volle lucht, op voorwaarde dat men rond half mei, kloeke planten plant. Voorzien van een eerste bloementros.
Om dit doel te bereiken zaait men in de eerste helft van maart( ik doe dit altijd de laatste week van maart) in zaaikistjes die men op een warme broeilaag of in een warme kast op 20° plaatst.
(ik doe dit op draden die met een thermostaat verbonden zijn) en die in een glazen kast in een bed van zand liggen. Deze kast ligt in een serre.)
Na het zaaien in de kistjes (bij mij zijn het zwarte zaaibakjes) bedekt men de zaden met een laagje teeltgrond van een halve cm dik>. Hier drukt men alles goed toe met een zaaiplankje. Daarna gaat er een glasruitje over de bakjes.
(bij mij is het de deur van de kast die dit vervangt/ iedere dag verlucht ik zeer goed.)
De zaden kiemen na vijf of zes dagen.
Men verwijdert de glasruit, er steeds goed voor zorgen dat de plantjes voldoende licht krijgen: zoniet gaan ze opschieten.
Wanneer de zaadlobben geheel ontwikkeld zijn, worden de jonge plantjes verspeend.
Men verspeent op 5 cm afstand en plaatst de jonge plantjes tot aan de zaadlobben in de grond.
Regelmatig gieten en een constante temp. houden van rond de 20°
Heel veel oude recepten gevonden ook uit de periode van de eeuwwisseling en van de jaren tussen de twee wereldoorlogen.
Nu gaat het een zoeken worden om hier Tomatenrecepten uit te zoeken.
Buiten de door ieder van ons gekende :
tomatensoep met balletjes en de tomaten met verse noordzeegarnalen zijn er natuurlijk nog zeer vele lekkere voor en hoofdgerechten die we enkel met een Jaarmarkt , een kermis, een jubliée , een bruilot of met een Moederkensdag geserveerd kregen.
Nu in 2007 ( hoe jong het jaar ook mag zijn) is het zo doodnormaal , een schotel met een kant en klare tomatensaus, een pizza met een pikante tomatensaus erin, een oh zo lekkere kip die in een soort tomatensaus champignons zwemt: maar neen, ik roep geen halt aan deze toestanden. Ik ga hier gewoon de ouderwetse recepten, de ouderwetse langzaam aan kookbereidingen weergeven.
Herinnert U zich niet hoe lekker een schotel met gehaktballetjes in verse dikke tomatensaus met heel veel ajuinen en peterselie was?
Toen werd de saus nog aangedikt met 'patattenbloem' , nu is het met een quick poeder dat zelfs niet eens klonttertjes veroorzaakt.
Het wordt een kiezen voor mij, ofwel ga ik verder met de tomatenbesprekingen en de teeltwijze uit het oude Handboek ofwel ga ik eerst op de 'kooktoer'.
La nuit porte conseil.
Hoe meer ik in dit handboek aan het zoeken ben hoe meer ik verwonderd ben: nu kom ik aantekeningen tegen van 30/01/30. Nog steeds in hetzelfde mooi gevormde handschrift, nog steeds in potlood. Bij de tomaten valt mij op dat er echt zeer veel aanttekeningen gemaakt werden.
Het verloop gaat zelfs tot in 1945.
Ik ben dan ook heel nieuwsgierig wat ik nog ga tegenkomen.
Ik ben nog niet aan het einde van mijn ontdekkingen/ ik weet nu al dat de vorige eigenaar een leraar was aan de befaamde tuinbouwschool in Melle.
Ik heb een volle doos kunnen kopen met een groot gedeelte van allemaal oude Handboeken, Tuinboeken, Catalogi, Kookboeken.
Dus er gaat nog zeer veel opzoekwerk aan te pas komen.
Het wordt zeker vervolgt!!
Ik ben madame tomate
Ik ben een vrouw en woon in Tussen Durme en Schelde (België) en mijn beroep is manager van een huisgezin.
Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: koken, tuinieren met vergeten groenten .
GAAT DE LIEFDE VAN DE MAN NIET DOOR DE MAAG?
Dus aan alle dames breng in alle discretie, in heel veel geheimzinnigheid een slippertje op deze blog. Ik tracht in mijn eigen woorden heel veel duidelijk te maken over bepaalde recepten die jullie op een ee