Ik ben Loek en woon in Scheveningen. Ik ben geboren op 24/11/1934
golvende eindeloosheid ruimte en licht weerkaatst in de eeuwigheid
Gisteren is geschiedenis morgen is toekomst vandaag leven we maak er iets moois van
water, mist, regen, samengevloeid in één beeld tot verwondering
hoog in de lucht door vleugels gedragen ongekende verten
ik wil als mijn tijd gekomen is stil wegglijden in de eeuwigheid waar geen licht is en geen duisternis waar geen dag is en geen nacht is maar alleen de stilte van het tijdloos samen zijn
Alle korreltjes samen maken het strand
De nieuwe dag: je krijgt hem cadeau, maar je moet er zelf iets van maken.
ZEE EN WIND EN WOLKEN: SCHEVENINGEN, WAAR IEDEREEN WELKOM IS.
foto's en tekst: Loek de Koning. Als het werk gedaan is
Als het werk gedaan is
de zon achter de kim verdwenen is
de wereld verdwijnt in duisternis
de wijn in het glas geschonken is
er alleen de stilte van de avond is
dan hef ik het glas
op wat mij vandaag overkomen is.
06-11-2009
zal die lichte streep
Zal die lichte streep aan de horizon betekenen, dat wij vandaag de zon zullen zien? Gisteren was het wel een echte regendag, hoewel wij zo vlak op de kust niet die plensbuien hebben gehad, die elders in Den Haag het verkeer grote problemen bezorgden. Vandaag moeten we er uit voor inkopen, misschien kunnen we ook nog een tochtje door de polder maken, maar dan moet het wel droog blijven. Vanavond weten we wat de dag ons gebracht heeft. Ik wens alle bezoekers van mijn blog een heel fijne dag. Foto: gemaakt om 8.12.
Ook hij zal er aan moeten geloven. Hij verdwijnt tijdelijk, omdat Scheveningen aangepast moet worden aan de toekomst. De Scheveningse boulevard gaat een stuk omhoog om het achterland tegen een eventuele stormramp in de toekomst te beschermen.
Bijgevoegde foto maakte ik gisteravond vanuit mijn appartement. En als ik nu naar buiten kijk, zie ik weinig verschil. Druppels op de ramen en vaag op de achtergrond het Kurhaus. Het is een donkere dag. Op de markt zal vandaag weinig te beleven zijn. Toch ga ik er even kijken. Van middag sport, maar dat zal wel niet de op de loop-sportieve wijze van verplaatsen zijn naar het fitnesscentrum. Dat zal wel de auto worden. Dan daar maar een extra sportieve actie ondernemen. Alles twee minuten langer bij voorbeeld. Vandaag buiten slecht, dan maken we het binnen toch goed. Prettige dag verder.
Soms weerlicht, soms donder, maar in de Palace Promenade staat de kerstboom. Zelfs sinte Maarten moet nog komen en Sinterklaas is nog onderweg, maar de Kerstman heeft zich al verstopt achter de boom. Ik wens iedereen een prettige avond en goedenacht.
In Scheveningen – de lucht is grijs, de wolken hangen laag, herfstweer – wordt al weer aandacht aan de Kerst gegeven. De eerste kerstboom staat al weer opgetuigd en de kerstslingers hangen al weer in de Palace promenade. De voorbereidingen voor een Cool Event Scheveningen – 29 november 2009 t/m 10 januari 2010 – zijn gestart: er komt een schitterende ijsbaan vóór het Kurhaus, een ijssculpturen-Iglodorp op het Palaceplein, een kerstconcert met C-United en een nieuwjaarsconcert Residence Big Band. En wij zitten er bijna bovenop. Binnenkort zet Sinterklaas weer voet aan wal in de haven van Scheveningen. Maar nu is het nog even herfst: veel bomen zijn hun bladeren al weer kwijt. De wind heeft weer vrij spel. Foto: al vast een voorproefje van Sinterklaas, vorig jaar gefotografeerd op de Scheveningseweg.
Als een grote oranjegele bal hangt de zon boven de stad. Geen ochtendrood: ochtendrood brengt water in de sloot, zegt een weerspreuk. Maar weerspreuken zijn net als weersvoorspellingen: ze komen niet altijd uit. Maar het geeft de mensen moed bij het begin van een nieuwe dag. Ik denk, dat het vandaag wel een buitendag zal worden. Annemiek gaat een paar uurtjes met haar vriendin op stap en ik ga misschien wel een fikse duin/strandwandeling maken. Ik wens iedereen een fijne dag. Foto: zonsopkomst, 3 november 07.59 uur.
Vroeger - en dan praat ik over de jaren 1944/1950 – werd de verwarming op school op 2 november gecontroleerd en konden we na een korte herfstvakantie op 3 november genieten van een verwarmd klaslokaal. In het najaar van 1944 was er vaak geen verwarming in de school; we mochten dan onze jassen aan houden. En als het al te koud was, werden we gewoon naar huis gestuurd. Dat vonden wij helemaal niet zo erg. Maar ook thuis brandde niet altijd de kachel en dan kropen we onder de dekens. Najaar 1944: we hadden het koud, we hadden honger, er was vaak geen elektriciteit/water/gas. Een periode uit je jonge leven, die je nooit zal vergeten. Maar we zijn er nog steeds en proberen iedere dag opnieuw van leven te genieten.
Allerheiligen. Eigenlijk had vandaag het zonnetje moeten schijnen. Gisteren waren we op visite in Noord-Holland vanwege de 65ste verjaardag van de broer van Annemiek. Vanmorgen wilden we via een route door de duinen terugrijden naar Scheveningen. In Haarlem ging het al fout: wegomleidingen. Gelukkig zijn we redelijk bekend in Haarlem, zodat we toch spoedig de goede weg naar huis te pakken hadden. Tot ongeveer Katwijk. De snelweg is afgesloten: wegwerkzaamheden. Wegomleiding houdt op na één bord: zoek het verder zelf maar uit. Eindelijk een verkeersbord gevonden richting Den Haag. Borden volgen en komen keurig terecht op de plaats waar de wegomleiding begon. Dan maar op eigen initiatief: richting Leiden en dan via de rijksweg Wassenaar – Scheveningen weer thuis. Route duur 2,5 uur, afstand ca 85 km.
Vandaag de laatste dag van oktober. De herfst heeft lang op zich laten wachten. In het bos liggen de eikels, kastanjes en beukennootjes op de grond. Maar de bladeren moet nog vallen. Ik herinner me van vroeger, dat wij bladeren gingen trappen en als we dan thuis kwamen moesten we eerst onze voeten gaan wassen: die waren dan zwart van het stof. In de herfst van 1944 gingen we in Den Haag naar de Gooilaan: daar stonden twee lange rijen beukenbomen. Daar gingen we nootjes zoeken, die we thuis dan pelden en daarna opaten. Langs de Gooilaan lag ook en watertje en daar gingen we in de voorzomer altijd salamanders vangen. Onder elkaar spraken we altijd over “Het Gooilaantje”. Iedereen in ons buurt kende die plaats. De Gooilaan bestaat nog steeds, maar de charme van vroeger is verdwenen. Ik denk, dat we allemaal wel ergens zo’n plekje in onze herinneringen koesteren. Foto: herfststilte in park Clingendaal.
Vanmorgen om 07.00 uur eerst maar even de krant gehaald; neen, niet de Telegraaf: die heb ik opgezegd. In het inmiddels afgelopen krantenkwartaal werd deze krant bijna 5 weken niet in mijn bus gedaan. Ik moest er zelf maar achteraan. Meestal vond ik hem dan wel weer ergens in de hal van ons complex. Nee, ik heb gewoon de twee kranten, die onze huismeester dagelijks - behalve op zaterdag en zondag – op onze leestafel legt. Dat zijn twee gratis dagbladen; vandaag waren het de Spits en de Metro. Na die gelezen te hebben - er was maar weinig echt nieuws – even mijn geest ontspannen door het spelen van een paar computerspelletjes. Dat doe ik dagelijks; en altijd dezelfde kaartspellen. En nu zit ik dan achter de computer om u al deze onzin te vertellen. Het is nog mistig buiten; misschien komt de zon nog een tijdje door. Maak er in ieder geval een fijne dag van. Morgen is het weer weekend. Foto: park Clingendaal: herfst.
Donderdag. Marktdag. Computerdag. Fitnessdag. En vanavond: uitrustavond. Het wordt weer een drukke dag. Opendag op de computerdag; iedereen mag alles vragen over de afgelopen lessen. Je kunt de meest eenvoudige tot de meest ingewikkelde vragen verwachten. En misschien heeft niemand vragen en dan moeten we ze zelf maar verzinnen. Volgende week begint de nieuwe cursus: met nieuwe cursisten of met de al bestaande groep. Dan wordt het herhalen, maar nu in een lager tempo, zodat de cursisten het nog beter in zich op kunnen nemen. Misschien wat meer basisprincipes. Maar bovenal wordt het vandaag weer een fraaie herfstdag: niet zo mooi als gisteren. Maar toch… maak er een plezante dag van. Foto: fraaie herfstkleuren.
Op de laatste dag van onze vakantie, nu al weer ruim een week geleden(wat gaat de tijd toch snel!), wilde Annemiek nog even snel een zonnetje inpakken om mee naar huis te nemen. De foto lukte wel, maar het zonnetje glipte op het laatste moment toch weer uit haar koffer. Gelukkig had de zon zelf al besloten om ook in Holland nog voor een aangename nazomer te zorgen. Ook vandaag zal de zon zich weer tonen en voor de rest van de week voorzien de weerprofeten aangenaam weer. We zullen er van genieten. Zondag 1 november begint de nieuwe maand. De kerstversiering wordt al weer uitgepakt en in orde gemaakt. Sint en Piet oefenen voor het Sinterklaasfeest en binnen de familiekring vieren we vier verjaardagen.
Halloween: oorspronkelijk een Iers-Keltisch feest. De laatste dag van het jaar: de veldvruchten waren binnen en de avonden begonnen weer vroeg te vallen. Morgen zal het nieuwe jaar beginnen. Een beetje dezelfde gedachte als onze Oudejaarsavond of Silvesteravond. In het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal uit 1976 wordt het woord Halloween; ook niet in de woordenlijst Nederlandse taal uit 1995. Dit Iers-Keltische feest was waarschijnlijk een doorn in het oog van de Engelse Kerk en moest daarom gekerstend worden, zoals zoveel oude heidense praktijken; 1 november was in de Kerk het feest van Allerheiligen en wat was er tegen om de avond daarvoor te vieren: All Hallows Eve, later verbasterd tot Halloween. Foto: in een tuin in Turkije zag ik deze twee pompoenen.
De familie is weer compleet. Gisteren zijn mijn zoon en echtgenote teruggekeerd uit Canada en vandaag volgde mijn dochter vanuit Brazilië. Tegenwoordig is ver reizen gebruikelijk. Mijn eerste verre vakantiereis was in augustus 1956 helemaal naar Mittersill in Oostenrijk. De wereld is sindsdien wel kleiner geworden. Tegenwoordig vlieg je in zeven uur naar Canada; in 1956 duurde een reis naar Rome 24uur. Als je daar aankwam was je vakantie al weer bijna voorbij. De tijden zijn veranderd: ook wij schrikken er niet meer voor terug om verdere reizen te maken. Ik heb er inmiddels ook al weer ongeveer 250.000 à 300.000 vliegkilometers op zitten. Foto gemaakt op een hoogte van ca 8.000 meter. De wereld ziet er dan heel anders uit. Eigenlijk maar heel klein.
Ik zat zojuist even foto’s van mijn vakantie te bekijken en kwam de bijgevoegde foto tegen: een nachtopname genomen vanaf het balkon van onze hotelkamer. Een uitzicht over de baai met duizenden lichtjes. Dit is wel heel wat anders dan toen wij voor de eerste keer in Turkije kwamen: toen was het hotel, waarin we nu vertoefden, nog niet eens gebouwd. Toen waren de lichtjes in de baai op één hand te tellen. Nu is de baai één grote wijk van (vakantie)woningen met hier en daar een hotel. Vroeger was het een gebied van boomgaarden(sinaasappelen, mandarijnen, perziken en pruimen, vijgen en olijven). Nu staan op die velden woningen of borden met de tekst parça satilik(grondstuk te koop). Toen telde Kusadasi 8.000 inwoners, nu is dat ongeveer 80.000. De tijd heeft niet stilgestaan.
Zomertijd – wintertijd. We zeggen het zo vaak, maar wintertijd bestaat niet: wat wij vaak wintertijd noemen is de juiste tijd. Gedurende vijf maanden leven we in de echte tijd en dan gaan we weer prutsen aan de tijdsindeling en dat noemen we dan de zomertijd. Maar dat is pas het laatste weekend van maart 2010. Vannacht heb ik onrustig geslapen; meestal slaap ik vrij goed. Om 5 uur, de klok was nog niet verzet, draaide ik me nog een keer om en wat gebeurde er: ik versliep mij; op de wekker was het 08.00 uur zomertijd in werkelijkheid 07.00 uur echte tijd. Het was al licht. De zon ging al weer bijna op. Het wordt vandaag een mooie dag. Op de heenreis naar mijn vakantieoord maakte ik vanuit het vliegtuig deze morgenlichtfoto.
De mist begint langzaam op te trekken. De straten zijn nat. Mijn barometer geeft bewolking aan. Het weerbericht meldt regen in de loop van de dag. Maar wij zingen: ‘hagel en sneeuw, onweer, wind of regen deren ons niet: wij kunnen er wel tegen lach er maar om en stap er flink door heen. ’t Is pech, maar zeg! Als straks de zon eens scheen!’
Maak er een fijne dag van: de laatste dag van de zomertijd. Foto: zo begon onze eerste vakantiedag.
Het is altijd leuk toeven op de Turkse markt in Selçuk. Daar lopen betrekkelijk weinig toeristen rond en er heerst daar nog een Turkse sfeer. Kleding en groenten, maar ook kleine huishoudelijke artikelen liggen keurig uitgestald. Van een groente/fruitkraam maakte ik deze foto.
De zomertijd zit er al weer bijna op. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de wintertijd in. Om 03.00 uur wordt de klok één uur teruggezet. Bij sommige klokken kan dit problemen geven. Klokken met een opwinduurwerk, of kettingklokken is het verstandiger de klok één uur stil te zetten. Doe dit bijvoorbeeld op zaterdagavond omstreeks 22.00 uur. Als u de klok één uur later weer aanzet, dan loopt de klok, als u zondagochtend weer opstaat, precies op tijd. Maar u hebt wel van een fijne lange zaterdagavond kunnen genieten. Foto: avondlicht boven Samos, maar voor mij kwam vandaag, 49 jaar geleden, een nieuw licht in mijn leven: ik ontmoette die avond Annemiek voor het eerst.
Vandaag begin ik officieel aan mijn eerste dag als vrijwilliger-lesgever aan senioren in het Zorgcentrum Deo Gratias in Scheveningen. De meeste senioren zijn ouder dan 70 jaar. Soms hebben ze nog geen computer, maar willen toch weten hoe een en ander in zijn werk gaat. Maar door gebrek aan ervaring met de moderne apparatuur gaat het langzaam, stapje voor stapje vooruit. Het is de bedoeling, dat ze na 8 lessen een beetje op de hoogte zijn van internetten en e-mail: ervaring moeten ze thuis opdoen door te oefenen op hun thuiscomputer. Vandaag is het de laatste en 8ste les. Volgende week een open les: dan mag iedereen met vragen komen. En zo begint de eerste werkdag na de vakantie. En daarna begint de nieuwe cursus. Vandaag is er weer een grote verandering in de computerhistorie: Windows 7 komt vandaag. Ook dat geeft weer wijziging in het lesgeven. Hoe moeten we dat opvangen? Laptops met XP zijn bijna niet meer te koop; Vista is het alternatief of Windows 7. Foto: Annemiek met haar vriendin voor een marktkraam op de markt van Selçuk. Op de achtergrond mijn Belgische vriend Lucien.