De reis:
Zoals ik reeds in het begin schreef, was deze een alternatief voor mijn geplande reis naar de Noordkaap. Dit liet ik vallen wegens veel te kostelijk in Noorwegen. De terugreis via de ferry Bilbao - Portsmouth was een belevenis op zichzelf, waardoor ik ook in het zuiden van Engeland nog enkele dagen kon fietsen in een prachtige omgeving.
De Sint-Jacobs fietsroute:
Door de 3 boekjes van Clemens Sweerman, speciaal gemaakt voor fietsers naar Santiago de Compostela, was dit een zéér aangename reis, vooral het stuk in de Landes was heerlijk. De boekjes bevatten alle nodige info: de route in een soort roadbook naast de landkaartjes, alle campings, hotels, albergue en refugio's onderweg, kortom: meer dan volledige info.
Veiligheid:
Spanje is zeker géén fietsland. Buiten de 4 km gescheiden fietspad in Burgos zag ik er maar weinig bruikbare fietspaden. Maar de Spanjaarden jagen je niet van de weg. Zelfs op de drukkere N-wegen was het nog doenbaar. In grote steden was het wel oppassen, zeker aan rotondes, en die zijn er met hopen, tot 3 stuks op amper 500 m afstand! Een spiegeltje op de fiets is goud waard.
In Frankrijk was ik dan weer aangenaam verrast door de circa 200 km gescheiden fietspaden, vanaf het veer van Royan, door de duinen en de pijnboombossen van de Landes: heerlijk ruikend en geen autoverkeer, en met degelijke wegwijzers voor de fietsers. De route was op Frans grondgebied in zijn geheel echt een aanrader.
In Engeland was het gewoon aanpassen aan het linksrijden. De autobestuurders zijn er héél hoffelijk. In 4 dagen fietsen heb ik er slechts 2 keer een claxon gehoord en dan nog niet voor mij. Het enige storende aan de Engelse wegen: ze hebben geen pechstrook, zodat je niet zijdelings van het verkeer kan fietsen.
De fiets:
Mijn Batavus heeft zich meer dan behoorlijk gedragen, gezien de 25 kg bepakking en de wegen: veel hellingen en afdalingen, regelmatig een kiezel of grintpad. Stijf kader en niet trillend, een échte reisfiets.
Pech:
Geen enkele keer lek gereden (Schwalbe Marathon Plus), 2 keer té snel geschakeld zodat de ketting van het binnenblad sloeg, zonder schade. In Bilbao heeft een versleten remblokje wat krassen in de achtervelg geschuurd.
Materiaal:
De Ortlieb-tassen bewezen hun degelijkheid. Snel vast en weer los van de fiets in 1 handbeweging, 100% waterdicht. En het systeem om de grotere reistas (tent, slaapzak, matje) aan de achtertassen vast te maken is ingenieus. De tas zal zeker niet verschuiven.
Het E-Werk van Büsch & Müller werkte uitstekend: na enkele uren fietsen was mijn smartphone opgeladen, zelfs met fietslicht aan.
Vermits ik geen gelzadel verdraag, heb ik mijn "oude" Brooks-zadel in leder op de fiets gemonteerd: zalig!
De tent (Our Planet), nu 15 jaar oud, doet het nog steeds goed. Maar door het stormweer van de laatste dagen in Spanje kwamen er wat druppels binnen, maar ik moest nog geen zwembandjes aan doen.
Gezondheid:
Niets speciaals: geen rugpijn, geen spierpijn. Soms een Immodium door de andere eetgewoontes. Bij terugkeer was ik 10 kg lichter, maar dat mocht wel.
Eten:
's Morgens een koffie met een baguette of tortilla. Onderweg Aquarius, bananen, droog fruit, mueslirepen. 's Avonds regelmatig vis (tonijn) en een 7-tal keer een dagmenu.
Weer:
De heenreis was heerlijk, buiten wat gedruppel rond Saint-Quentin was het droog in de dag. 's Nachts wel regelmatig regen, vooral in St-Jean-Pied-de-Port, daar was het een echt onweer. Rond St-Quentin ook 's nachts nog vorst gehad. Maar de terugreis was in Spanje een zondvloed. Vanaf Santiago had ik er geen uurtje droog weer; liters water. In Engeland, Frankrijk en België was prachtig fietsweer.
Waarom déze terugreis?
De Nederlandse firma Soeters vraagt 100 Euro om je fiets terug naar België te brengen, terwijl je zelf al voor 49 Euro met een charter terug kan vliegen. Als "protest" voor deze woekerprijzen fiets ik dan liever wat door en zie ik nog wat andere dingen van de wereld.
Voldoening?
Meer dan voldaan! Het ging niet zo zeer om het religieuze deel van de reis, eerder om het spirituele en vooral om de goede routebeschrijving vanuit België en dit als alternatief voor de Noordkaap. Spijtig dat ik zo weinig Spaans spreek of versta.
Nog wat?
De Veluwe, Berlijn, dat zie ik zitten, maar nu eerst wat pauzeren.
Tot in den draai,
Luc :-P
|