AMSTERDAM ZUID-OOST , DE GESCHIEDENIS.
Heel lang geleden....liep er ten zuidoosten van Amsterdam een zandpad van Amsterdam naar Weesp ,dwars door waterrijk gebied met de naam Bindelmere.Het is een ruig ,drassig en gevaarlijk gebied en halverwege het pad ligt een gehucht , Bijlmer.Eind 1622 krijgt Abel Matthijszoon Burch toestemming om het meer bij dat gehucht op eigen kosten droog te malen , het Bijlmermeer wordt de Bijlmerpolder in vier jaar tijd.Het blijkt erg moeilijk om het gebied droog te houden , wat het ongeschikt maakt voor landbouw ef voor woningbouw.Eeuwenlang blijven er koeien grazen.
Bijlmer in aanbouw
Dan , na de Tweede Wereldoorlog , begint de gemeente Weesperkarspel , waar de Bijlmerpolder sind de Franse tijd bijhoort , de grond bouwrijp te maken. Na veel geharrewar wordt Weesperkarspel in 1966 opgedeeld tussen Weesp en Amsterdam en wordt de Bijlmermeer voorlopig voor twaalf jaar aan Amsterdam toegewezen.Op het nieuwe grondgebied van Amsterdam wordt begonnen met de bouw van 25.000 woningen.Drie jaar later komen de eerste bewoners er wonen en sinds 1987 is Amsterdam Zuidoost officieel een stadsdeel.In de volksmond heet dit deel De Bijlmer , en de meeste mensen denken dan aan kolossale flats.Door dit slechte imago trekken veel mensen weg uit de Bijlmer en nieuwe bewoners laten op zich wachten.In 1992 wordt begonnen met de vernieuwing van de Bijlmer en wordt het beeld van de Bijlmer herzien.Amsterdam Zuidoost is een heel groen stadsdeel met drie grote parken , namelijk het Bijlmerpark , het Centraalpark Gaasperdam en het Gaasperpark.Verder staat er naast de hoogbouw in Gaasperdam ook middelhoogbouw (vier woonlagen) en laagbouw (eengezinswoningen).Het landelijke dorpje Driemond hoort bij het gebied en in de Venserpolder staat uitsluitend middelhoogbouw. Dan is er het bedrijvenpark Zuidoost , tussen het AMC en de Arena , waar veel bewoners inmiddels een baan hebben gevonden en de Amsterdamse Poort is een winkelcentrum dat veel mensen uit de omgeving trekt.
Bijlmerpark
CULTURELE SMELTKROES.
In Zuidoost wonen zo'n 85.000 mensen van ongeveer 130 nationaliteiten en door deze verscheidenheid met ieder hun eigen cultuur is dit stadsdeel een multiculturele samenleving bij uitstek.De bewoners voelen zich prima thuis in deze cultuurmix en er vinden dan ook veel culturele uitingen plaats, waarvan het Kwakoe Zomerfestival wel een van de bekendste is. Dit festival begon 28 jaar geleden als een voetbaltoernooi met twee kraampjes. Nu trekt het jaarlijks 1 miljoen bezoekers en is daarmee een van de populairste evenementen in Nederland. Muziek , eten , dans , film , theater en lezingen voeren de boventoon en ieder jaar is het zes weekenden in Juli en Augustus feest.
Bij dit vernieuwde stadsdeel met zijn dynamiek en diversiteit hoort een nieuw logo.Er is gekozen voor een oud symbool voor verbondenheid , kracht en gemeenschappelijkheid , TAI-ATI. Bewoners uit Afrika en Azië hebben dit symbool honderden jaren geleden voor het eerst gebruikt en het stond voor verbonden harten.Dit eeuwenoude symbool past bij Amsterdam Zuidoost , waar de bewoners samen , maar met behoud van de eigen indentiteit, staan voor kracht , gemeenschapszin en vernieuwing !

|