Van Woutswinckel tot Wuytswinkel
Inhoud blog
  • het gezin van Thys- Van Doninck
  • Inwoners van Oud Turnhout 20e eeuw
  • Inwoners van Oud Turnhout 20e eeuw
  • Inwoners van Oud Turnhout 20e eeuw
  • Inwoners van Oud Turnhout 20e eeuw
  • Inwoners van Oud Turnhout 20e eeuw

  • Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Foto

    Ons kleinkind Yarah Ceusters op het strand aan de Middellandse zee

    Foto

    Omdat we het niet kunnen laten, nogmaals onze kleine Yarah

    Foto

    Vrolijk kindje in Frankrijk

    Foto

    Eitjes rapen is een van haar dagelijkse bezigheden

    Foto

    De kippen eten geven is iets wat ik graag doe, want anders leggen de kippen geen eieren.

    Foto

    Van den haan ben ik toch een beetje bang!

    Foto

    Frieda Van Wuytswinkel

    Foto

    Magda Van Wuytswinkel

    De geschiedenis van de familie Van Wuytswinkel
    21-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Goormolen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De verwaarloosde reus

    Bron: Postkaartenverzameling archief van Turnhout

    21-10-2005, 13:42 geschreven door Ludo

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Goormolen


    Vanuit mijn slaapkamerraam keek ik uit op de Goormolen. Hij beheerste met zijn statige romp het uitzicht van Turnhout – Oost. De reus heeft al lang zijn statigheid verloren, zijn wieken en galerij heeft hij al lang kwijt en zo staat hij er maar verkommerd bij.

    Ik heb hem nog gekend in beteren tijden dat wil zeggen dat er nog gemalen werd, wel met een dieselmotor niet meer met windkracht. De mulder verkocht meelprodukten in een winkel in het maalderhuis en als kind rond Pasen kochten we er een tweetal Paaskuikentjes en meel om ze groot te brengen. Dat groot brengen mislukten meestal om dat de arme beestjes door ons werden dood geknuffeld. De laatste maalder heeft de molen aan zijn lot overgelaten en laten vervallen tot ergernis van de buurt en de mensen die het met de molen goed voorhanden.

    Tot enkele jaren geleden een bewoner van Turnhout de molen en woonhuis opkocht met de bedoeling van alles te restaureren. Ongeloof alom maar hij hield woord en het woonhuis werd keurig opgeknapt. Een vriendenkring van molenliefhebbers werd opgericht die de molen een eerste opknap beurt gaven en de kap werd van de molen gehaald en vervangen door een deksel om de regen te beletten van in de molen nog meer averij aan te richten. Hij leek nu wel een koffiepot. Toen vielen de werken stil. Was het geld op? Bleven de subsidies weg? Wat deed de stad Turnhout? De molen staat er nog steeds gehavend bij. Spijtig het had zo mooi kunnen zijn en worden.

    Geschiedenis van de Goormolen

    De Goormolen was aanvankelijk een standaardmolen, minstens daterend uit eind 14de eeuw. Meeus die Bruke bemaalde in 1403 de molen. De standaardmolen en aanpalende rosmolen maakten deel uit van het domein van het Land van Turnhout, waarvan het kasteel het centrum was. Tot dit domein behoorden verschillende molens en ook het Grotenhoutbos.

    Een goed functionerend molenwezen is van groot belang, zo blijkt uit volgend feit. In mei 1578 of ’79 vroegen de regeerders van Antwerpen of ze meer dan 130 schone eikenbomen uit het Grotenhoutbos mochten afhouwen om hout voor de heroprichting van het afgebrande Antwerps stadhuis. Op advies van de rentmeester werd negatief gereageerd ‘mits men die zelve houten dagelycx van doene heeft aen wintmolens in den land van Turnhout.’ Twee eeuwen later, zo blijkt uit het Turnhouts stadsarchief, is de standaardmolen in 1777 afgebrand.

    Voor de bouw van een nieuwe stenen molen ging men technische hulp zoeken bij een Nederlandse molenmaker en men betaalde 72 gulden aan Johan Hoffen, meester-molenmaker en directeur van de molens van de Prins van Oranje binnen de stad Breda. Zijn taak bestond uit het opstellen van de voorwaarden en tekeningen, het aanduiden van de te gebruiken bomen in het Grotenhoutbos en de technische controle van het hout. Op 30 april 1777 werd de constructie van de nieuwe Goormolen openbaar aanbesteed. Molenmaker Martinus Geens gaf de beste voorwaarden en kon de molen bouwen voor 7333 gulden.

    ,,Molengeschiedenis blijft mensengeschiedenis’’, schreef huidig stadsarchivaris Harry de Kok. In de loop der eeuwen werd de Goormolen meerdere malen geteisterd door oorlog, besmettelijke ziekten die de bevolking uitdunden en allerlei natuurelementen. De stoere reus bleef overeind en de molenaarspachters volgden elkaar geregeld op. Een verpachting van de molen werd indertijd op alle kerkdeuren en van alle preekstoelen in de regio aangekondigd en dat wijst op het belang van een functionerend molenwezen.

    Nog een bewijs daarvan, tevens van de bizarre gewoonten van onze voorouders, vinden we in een ander voorval. De rekeningen van 1536-37 van de Turnhoutse schout maken melding van het stelen van koren op de molen door Hendryck Jan Sledden zoen. De schout liet de dief folteren door de beul van Breda. Zo kwam men te weten dat hij drie maanden daarvoor in Tilburg voor identieke feiten had gevangen gezeten, ter dood was veroordeeld, maar gratieverlening had verkregen. In Turnhout kende men geen genade en de beul van ’s Hertogenbosch deed de ophanging aan de galg. Er moesten twee pastoors aan te pas komen ‘om desen misdadiger te bringen op een goed propoest tot zijnder zielen salicheit.’ Na dit droevig voorval begaven de schout, de gerechtsdienaars en de schepenen zich naar een wijnhuis, waar ze zich te goed deden aan spijs en drank.

    Tijdens de Franse tijd werden de bezittingen van het Land van Turnhout verkocht. Op 22 oktober 1804 schatte een expert de Goormolen op een jaarlijks inkomen van 1000 francs en een kapitaal van 12.000 francs en een nieuwe tijd brak aan.

    Voorheen stond hier een standerdmolen die al in 1403 vermeld werd. Na het afbranden in 1777 werd hij in 1786 vervangen door een stenen stellingmolen (molenbouwer Geels). In de Franse tijd werd de molen, eigendom van de heer van Pestre, door de Franse republiek aangeslagen en in 1804 verkocht aan Alexander Joseph de la Roche de Marchiennes. Na hem volgen: Jan de Jongh (ca. 1850), Frans Van Hooghten (1879), familie Lenaerts, familie Van de Vliet (1949).

     

    21-10-2005, 13:39 geschreven door Ludo

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    12-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De mannen van de Kwikstraat



    Met de kwikstraat wordt bedoeld de Voorzorgstraat. De naam heeft de straat gekregen van de Turnhoutse mensen omdat er vroeger grote huishoudens woonden.

    Van het jaar 1945 zijn er in de straat zeker 10 kinderen geboren meestal jongens, de “oorlogsboem”. Neemt de jongens van 1944 en het jaar 1946 er bij en onze straatbende was goed voor een 16 tal jonge snaken. In het begin van de jaren ’50 waren we allemaal rond de 10 jaar jong en zochten we elkaar op om onze vrije uren samen op straat door te brengen. De straat bood ons telkens andere vormen van pret aan, volgens de seizoenen waren het spelmomenten in een andere vorm. Van knikkeren, kogelen, buskesstap, voetballen, straatspelen tot een heuse Vlaamse kermis. Meestal eindigde ons spel doordat de duisternis het verder spelen beletten of dat de moeders het laat genoeg vonden en de bende binnen riepen. In de zomer trokken we erop uit, meestal naar de ringelaan, die was toen nog niet verhard en bestond uit een zandvlakte. In het noorden van Turnhout waar ons straat territorium zich uitstrekten waren er twee,door snede door de Meergooren. Te weten het stuk van de Oosthovensesteenweg tot de Meergooren, door ons genoemd “ de berg” en het stuk van de Meergoren naar de vaart in onze kindermond ‘ de vlakte”. Deze beide waren een ideaal speelterrein voor een straatbende. In de begroeide bermen kon men zich verstoppen. De geur van Canadese kers komt me nog steeds voor als een herinnering aan die tijd. We bouwde er forten die dan verdedigd moesten worden. De ringelaan was ons terrein en soms moesten we dat gebied verdedigen tegen andere straatgroepen die steeds het onderspit moesten delven. Ik noem hier de mannen van de “Weesgegroet”.

    Op de berg speelden we de ronde van Frankrijk. Dat gebeurde door een groef te graven van de top van de hoogte naar de laagte en dit met tunnels in begrepen. Met water werd de piste uitgediept en klaar was onze Ronde van Frankrijk. Iedereen nam enkele knikkers van een ander kleur en deze werden boven op de piste samen gebracht aan de start, een plankje dat ze tegen hield werd weg getrokken en daar gingen de knikkers de berg af sommige bleven onderweg stekken of werden door hun vaart uit de piste geworpen. De eerste die aan de aankomst aan kwam was uit ter aard de winnaar, en uitgeroepen als het “bieke”. De piste werd verbeterd door in de bochten de wanden te verhogen zodat de knikkers mooi in de piste bleven.

    Waar de bendeleden nu uithangen weet ik niet . Na onze kindertijd heeft ieder een andere bezigheid gekozen . De leider kom ik soms nog wel eens tegen hij rijd nu met een kar en paard de natuur in, als hobby natuurlijk.

    Mijn kindertijd heeft hoogtes en laagtes gehad maar die momenten zijn een schone herinnering.

    12-10-2005, 21:39 geschreven door Ludo

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    07-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mil Van Ostade
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gezin van Camillus Augustus Van Ostade


    Nonkel Mil woonde in de Polderstraat in Oosthoven. Van beroep was hij cementbewerker zoals veel van zijn leeftijd. Hij was een bescheiden, eenvoudig en zachtmoedig mens die gelukkig was in zijn familie.


     Camillus Augustus Van Ostade,

     is geboren op 18-06-1902 om 08:00 in Oosthoven Oud Turnhout, zoon van Livinus Van Ostade en Elisabeth Maria (Mo Bet) Sips. Hij is gedoopt op 18-06-1902 in Oosthoven Oud Turnhout. Camillus Augustus is overleden op 29-11-1981 in Turnhout (St Elisabethziekenhuis), 79 jaar oud. Camillus Augustus trouwde met Maria Catharina Panis. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op 07-06-1927 in Oosthoven St Antonius. Maria Catharina is geboren op 18-05-1905 in Oud Turnhout, dochter van Ferdinand Panis. Maria Catharina is overleden op 28-05-1990 in Arendonk (Schrijvers), 85 jaar oud.

    Kinderen van Camillus Augustus en Maria Catharina:

    1 Livinus Van Ostade,

    Geboren op 06-05-1928 om 05:00 in Oosthoven Oud Turnhout. Hij is gedoopt op 06-05-1928 in Oosthoven St Antonius. Livinus is overleden op 07-05-1928 in Oosthoven Oud Turnhout, 1 dag oud.


    2 Elisabeth Maria Joannes Van Ostade,

    Geboren op 04-03-1930 in Oosthoven Oud Turnhout.

    3 Hilda Augusta Van Ostade,

    Geboren op 05-12-1934 in Oosthoven Oud Turnhout

    4 Josephus Maria Camillus Van Ostade,

    Geboren op 07-03-1942 in Oosthoven Oud Turnhout. Hij is gedoopt op 08-03-1942 in Oosthoven St Antonius. Josephus Maria Camillus is overleden op 13-12-1942, 9 maanden oud.



    07-10-2005, 20:19 geschreven door Ludo

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    01-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gedachtenisprentje Plechtige communie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    De achterkant van het gedachtenisprentje van de Plechtige Communie van mijn lieve moeder Maria Van Ostade ( voor haar foto voor die gelegenheid getrokken zie artikel over haar Kwartierstaat).






    Gedenkenis

    Der

    Plechtige H. Communie

    Van

    Maria Van Ostade

    Gedaan in de Kerk van den H. Antonius

    Te Oosthoven

    Den 21 maart 1926

    * O Jezus mijn,

    *Hoe kon het zijn,

    Dat Gij met uwe komst, mij ook wildet vereeren !

    Had ik die weldaad dan verdiend,

    O zoete, zachte kindervriend,

    *O groot oneindig God, o Koning, Heer der Heeren?

    *Vol liefde en teederheid, lijk in een stal xeleer,

    * Zoo daaldet Ge, on vandaag in ’t diepst mijns harten neer.*

    *’K mind’ u Maria,

    *En daald’ o zie

    / in uw blanke ziel, omringd van englenscharen,

    *’k Heb u min liefd’ getoond,

    *’k heb in uw hart gewoond:

    *O mochtet gij dat hart altijd zoo rien bewaren,

    * O mochtet gij die ziel behoeden als vandaag…

    * Ziedaar mijn eenige wensch, ziedaar mijn eenige vraag*.

    *O lieve heer,

    * Ik geef U weer…

    * Maar ach!... wat zal ‘k bien ? Al wat ik heb in ’t leven

    * Daar zijt ge meester van.

    * Zij U dan toegewijd, en moest ik naar iets streven

    *Dat aan uw wil mishaagt, mijn ziel begeve mij;

    * Dat, eer ‘k mijn woord verbreek, ik in den hemel zij!*

    01-10-2005, 09:27 geschreven door Ludo

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    26-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.''Duf Sieke''



    Haar echte naam ken ik niet meer, Sieke had een snoepwinkeltje op de Oosthovense steenweg, recht over de Voorzorgstraat. Het is later nog een bakkerswinkel geweest.

    Het winkeltje heeft een belangrijke rol gespeeld in mijn zondagsbeleving, niet alleen van mij maar van de ganse parochiale jeugd van die tijd. We spreken van de jaren ’50 van de vorige eeuw. We hadden niet veel geld, onze ouders ook niet maar de ‘’pree” die we kregen spendeerde we steevast in het winkeltje van Duf Sieke.

    Sieke was helemaal niet duf, wel oud, iedereen sprak van “ Duf Sieke”.

    ’s Zondags na het middageten kregen we “pree”. In het beging was dat één frank en heel veel gezaag van onze kant werd dat bedrag opgetrokken tot vijf frank, een kapitaal in onze jonge jaren.

    Zoals ik al zij na het middageten rond één uur vertrokken we naar de Chiro. We passeerde het winkeltje van Sieke. We keken eerst in de uitstalraam naar de nieuwe schatten die er lagen te pronken, meestal voldeed onze frank niet aan de prijs van de uitgestalde waren. Een bel rinkelde als de deur werd opengedaan en zo wist Sieke dat er een klant in haar winkel was. Meestal hoefde dat belgerinkel niet wat zondags stond ze ons achter haar toog al op te wachten, met een glimlach klaar om ons te bedienen. Nieuwsgierig bekeken we het snoepgoed en andere verlokkende dingen die in haar winkeltje lagen, hosties met zuur, zwarte rekken, zwarte centen, zuurtjes enz en “kennispikken” vier voor één frank, je was er een hele namiddag mee bezig zo hard waren ze. Men kon bij Sieke ook prikken, de prijs was meestal “ volgende keer beter”.Er stond ook een negertje waar men een geldstuk kon insteken en als dank knikken hij enkele malen met zijn hoofd. De opbrengst was voor de missies, dat stond er toch op, maar zo gek waren we niet met een tik knikten hij ook, niet als dank.

    De bel rinkelde bij het buitengaan en eens op straat bekeken we elkaars buit. Nu naar de Chiro waar ons een speelnamiddag wachten. Als dank voor  al die heerlijke momenten

    “Dag Sieke”!

    26-09-2005, 18:49 geschreven door Ludo

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    23-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maria Van Ostade
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kwartierstaat van Maria Alphonsa Joanna Van Ostade

    Generatie 1 ( kwartierdrager )

    1 Maria Alphonsa Joanna Van Ostade, geboren op 27-06-1914 in Oud-Turnhout ( Oosthoven). Zij is gedoopt op 28-06-1914 in Oosthoven St Antonius. Maria Alphonsa Joanna is overleden op 27-07-1953 in Turnhout (Voorzorgstraat), 39 jaar oud (oorzaak: Hartziekte). Zij is begraven te Turnhout (oude begraafplaats).
    Zij trouwde, 21 jaar oud, op 10-10-1935 in Turnhout met Gustaaf,Josephus,Philomena. (Staf) Vanwuytswinkel, geboren op 20-01-1910 om 20:00 in Turnhout (Beersepad), zoon van Ludovicus Carolus Vanwuytswinkel en Antonia Gladines. Staf is overleden op 26-01-1982 in Turnhout (Voorzorgstraat), 72 jaar oud (oorzaak: Longziekte). Hij is begraven op 30-01-1982 te Turnhout (Merksplassteenweg-Nieuwe begraafplaats).

    Generatie 2 ( ouders )

    2 Jozef Van Ostade, geboren op 30-09-1882 om 09:00 in Turnhout (Drie swaentjes). Van de geboorte is aangifte gedaan op 30-09-1882. Jozef is overleden op 03-10-1930 in Oosthoven Oud-Turnhout, 48 jaar oud (oorzaak: Longziekte (TBC)).
    Hij trouwde 27 jaar oud op 23-06-1910 in Oud-Turnhout. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op 25-06-1910 in Oosthoven St Antonius. Het huwelijk werd aangegaan met:
    3 Anna Maria (Moe mieke) Machielsen, 31 jaar oud, geboren op 02-07-1878 in Oosthoven Oud-Turnhout. Moe mieke is overleden op 08-02-1957 in Turnhout (Godshuis), 78 jaar oud (oorzaak: dementie). Zij is begraven te Turnhout (oude begraafplaats).

    Generatie 3 ( grootouders )

    4 Livinus Van Ostade, geboren op 29-04-1855 in Turnhout. Livinus is overleden op 25-11-1938 in Oosthoven Oud-Turnhout, 83 jaar oud.
    Hij trouwde 34 jaar oud op 30-09-1889 in Oosthoven Oud-Turnhout. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op 01-11-1889 in Oosthoven St Antonius. Het huwelijk werd aangegaan met:
    5 Elisabeth Maria (Mo Bet) Sips, 29 jaar oud, geboren op 19-05-1860 om 14:00 in Kasterlee. Mo Bet is overleden op 18-10-1926 om 23:00 in Oosthoven Oud-Turnhout, 66 jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op 19-10-1926. Zij is begraven te Oosthoven (Begraafplaats).


    6 Carolus Machielsen, geboren op 03-05-1834 in Turnhout. Van de geboorte is aangifte gedaan op 03-05-1834. Hij is gedoopt op 03-05-1834 in Turnhout St Pieter. Carolus is overleden op 13-06-1898 in Oosthoven Oud Turnhout, 64 jaar oud. Hij is begraven te Oosthoven.
    Hij trouwde 26 jaar oud op 20-09-1860 in Oud Turnhout. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op dezelfde datum in Oud Turnhout St Bavo. Het huwelijk werd aangegaan met:
    7 Maria Elisabeth Van De Zande, 25 jaar oud, geboren op 17-06-1835 in Turnhout. Maria Elisabeth is overleden op 26-11-1907 in Oosthoven Oud Turnhout, 72 jaar oud. Zij is begraven te Oosthoven.

    Generatie 4 ( overgrootouders )

    8 Adrianus Van Ostade, geboren op 02-12-1820 in Turnhout. Adrianus is overleden op 20-05-1879 in Oud-Turnhout ( Oosthoven), 58 jaar oud.
    Hij trouwde 28 jaar oud op 01-02-1849 in Turnhout. Het huwelijk werd aangegaan met:
    9 Maria Catharina Moonen, 27 jaar oud, geboren op 11-03-1821 in Ravels. Maria Catharina is overleden op 02-10-1874 in Oud-Turnhout ( Oosthoven), 53 jaar oud.


    10 Jan Frans Sips, geboren op 07-09-1806 om 16:00 in Turnhout. Van de geboorte is aangifte gedaan op 08-09-1806. Jan Frans is overleden op 13-06-1874 om 08:00 in Kasterlee(Terloo), 67 jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op 13-06-1874.
    Hij trouwde met:
    11 Joanna Van Den Brande, geboren op 04-01-1820 om 18:00 in Kasterlee(Terloo). Van de geboorte is aangifte gedaan op 05-01-1820. Joanna is overleden op 14-04-1865 om 07:00 in Kasterlee(Terloo), 45 jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op 14-04-1865.


    12 Adrianus Machielsen, geboren op 01-03-1808 in Turnhout. Van de geboorte is aangifte gedaan op 03-03-1808. Adrianus is overleden op 09-07-1889 om 17:00 in Turnhout (Oosthoven), 81 jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op 10-07-1889.
    Hij trouwde 21 jaar oud op 16-09-1829 in Turnhout. Het huwelijk werd aangegaan met:
    13 Dympha Van Heupen, 22 jaar oud, geboren op 15-06-1807 in Turnhout. Dympha is overleden op 25-11-1875 in Turnhout, 68 jaar oud (oorzaak: Luchtpijpontsteking).


    14 Henricus Van De Sande, geboren in 1796. Hij is gedoopt op 04-12-1796 in Hilvarenbeek.
    Hij trouwde 33 jaar oud op 25-02-1829 in Turnhout. Het huwelijk werd aangegaan met:
    15 Maria Elisabeth Hermans, 25 jaar oud, geboren op 17-04-1803 om 05:00 in Ravels. Zij is gedoopt op 17-04-1803 in Ravels. Maria Elisabeth is overleden op 07-05-1873 in Oud Turnhout, 70 jaar oud.

    Generatie 5 ( betovergrootouders )

    16 Joannes (Jan) Van Ostade, geboren op 25-06-1782 in Lage Mierde. Jan is overleden op 03-01-1833 in Turnhout, 50 jaar oud.
    Hij trouwde 35 jaar oud op 10-07-1817 in Turnhout. Het huwelijk werd aangegaan met:
    17 Elisabeth Goris, 25 jaar oud, geboren op 21-08-1791 in Arendonk. Zij is gedoopt op 21-08-1791 in Arendonk. Elisabeth is overleden op 15-02-1854 in Turnhout, 62 jaar oud.


    18 Jan Jacobus Moonen, geboren op 08-06-1792 in Ravels. Hij is gedoopt op 08-06-1792 in Ravels St Servatius. Jan Jacobus is overleden op 27-05-1864 in Ravels, 71 jaar oud.
    Hij trouwde 23 jaar oud op 24-10-1815 in Turnhout. Het huwelijk werd aangegaan met:
    19 Anna Maria Proost, 22 jaar oud, geboren op 17-12-1792 om 24:00 in Turnhout. Zij is gedoopt op 18-12-1792 in Turnhout St Pieter. Anna Maria is overleden op 10-03-1852 in Ravels, 59 jaar oud.


    20 Jan Baptist Sips, geboren in 1763. Hij is gedoopt op 09-09-1763 in Turnhout St Bavo. Jan Baptist is overleden op 09-11-1845 om 21:00 in Turnhout, 82 jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op 09-11-1845.
    Hij trouwde 31 jaar oud op 09-09-1794 in Turnhout. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op dezelfde datum in Turnhout St Pieter. Het huwelijk werd aangegaan met:
    21 Anna Catharina Goelen, 22 jaar oud, geboren in 1772. Zij is gedoopt op 15-03-1772 in Turnhout St Pieter. Anna Catharina is overleden op 01-11-1840 om 20:00 in Turnhout, 68 jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op 02-11-1840.


    22 Petrus Franciscus Van Den Brande, geboren op 06-07-1773 in Kasterlee. Hij is gedoopt op 06-07-1773 in Kasterlee. Petrus Franciscus is overleden op 14-03-1851 in Kasterlee, 77 jaar oud.
    Hij trouwde met:
    23 Maria Elisabeth Peeters, geboren op 24-07-1785 in Kasterlee. Zij is gedoopt op 24-07-1785 in Kasterlee. Maria Elisabeth is overleden op 13-06-1846 om 05:00 in Kasterlee, 60 jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op 13-06-1846.


    25 Anna Maria Michielsen, geboren op 28-04-1784 om 03:00 in Turnhout. Zij is gedoopt op 28-03-1784 in Turnhout. Anna Maria is overleden op 01-08-1850 om 07:00 in Turnhout (Oosthoven), 66 jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op 01-08-1850.
    26 Joannes Antonius Van Heupen, geboren in 1779 om 12:00 in Turnhout. Hij is gedoopt op 30-06-1779 in Turnhout St Pieter. Joannes Antonius is overleden op 05-01-1841 om 08:00 in Turnhout(Oosthoven), 62 jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op 05-01-1841.
    Hij trouwde 23 jaar oud. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op 07-01-1802 in Turnhout St Pieter met:
    27 Anna Maria Van Poppel, geboren in 1779 om 21:00 in Turnhout. Zij is gedoopt in 1779 in Turnhout St Bavo. Anna Maria is overleden op 23-01-1840 om 23:00 in Turnhout, 61 jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op 24-01-1840.


    28 Adrianus Van De Sande, geboren in 1762. Hij is gedoopt op 11-12-1762 in Hilvarenbeek. Adrianus is overleden op 20-07-1817 om 18:00 in Hilvarenbeek, 55 jaar oud.
    Hij trouwde 22 jaar oud op 27-06-1784 in Reusel. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op dezelfde datum in Reusel. Het huwelijk werd aangegaan met:
    29 Maria Vosters, 29 jaar oud, geboren in 1755. Zij is gedoopt op 29-08-1755 in Reusel. Maria is overleden op 10-04-1805 in Hilvarenbeek, 50 jaar oud. Zij is begraven op 10-04-1805 te Hilvarenbeek.


    30 Walterus Hermans, geboren in 1780 in Reusel. Hij is gedoopt op 07-12-1780 in Reusel. Walterus is overleden op 27-02-1857 in Ravels, 77 jaar oud.
    Hij trouwde 22 jaar oud op 17-05-1802 in Ravels. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op 14-05-1802 in Ravels. Het huwelijk werd aangegaan met:
    31 Jacoba Van Loon, 24 jaar oud, geboren in 1778. Zij is gedoopt op 08-01-1778 in Ravels. Jacoba is overleden op 15-10-1856 in Ravels, 78 jaar oud.

    23-09-2005, 11:00 geschreven door Ludo

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    16-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.E.H.Vermeir, Pastoor van het Goddelijk Kind
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vermeir Henricus Josephus

    Geboren te Opwijk op 20/05/1887

    Wijding op 19/04/1914

    Kapelaan aangesteld in het arbeidergebied ten noordoosten van Turnhout op 17/05/1933

    Pastoor van zijn parochie op 16/11/1940. Na 18 jaar inzet in Turnhout Oost nam hij afscheid van zijn mensen. Hij was toen 64 jaar.

    Aalmoezenier te Arendonk van de zusters van het wees- en rusthuis op 20/05/1951

    Overleden te Arendonk op 27/05/1971

    16-09-2005, 18:49 geschreven door Ludo

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom een haan op de kerktoren

    De haan op de toren

    Toevallig op de radio de vraag gehoord ”Waarom staat er een haan op de kerktoren”?.

    Pastoor Vermeir van kerkje van het Goddelijk kind in Turnhout heeft er een hoofdstukje aan gewijd in zijn boekje dat hij schreef in 1942.

    Het boekje is verschenen onder de naam “Ook een Paradijs”

    Dit kerkje staat aan de begin van de Voorzorgstraat en beheerste zo met zijn toren het zicht op mijn straat. Het kerkje is door pastoor Vermeir mee gebouwd en is zo zijn kerk. Lange tijd hebben de mensen het over “het kerkske van Vermeiren.”

    Laten we pastoor Vermeir vertellen over de haan op de toren.




    Zinnebeeldige haan.

    Op ’t kruis staat een zinnebeeldige haan, “in” den wereldbol. Zeer eigenaardig en vol beteekenis. Niet alléén, een haan, die herinnert aan Petrus’ verraad en ons aanmaant, gelijk Christus deed tot waakzaamheid. Op alle kerktorens zien we die groote vermaning en herinnering aan den val van den eerste der apostelen, den vurigste der volgelingen van Christus. Maar hier staat onze haan, midden in de wereld en roept ons in dezen materialistischen tijd, dwarsch doorheen den nood en broodtijd, te waken, en, ’s morgens vroeg op te staan, om God te komen loven en krachten te putten voor ’t dagelijksch leven. Ook de gewone werkmenschen in de wereld hoeven hedendaags veelvuldig de heilige mis te offeren en te communiceeren. En onze mensen doen dat, maar kunnen nog talrijker opkomen: dat ze hun haan maar begrijpen.

    Vroeger waren het- gelijk nog op vele plaatsen- de zoogenaamde hooger klassen der maatschappij, welke tijd en gewoonte hadden om veelvuldig, dagelijks ter kerke te komen. Wij hebben hier uitsluitend werkvolk, dat den arbeid wroet en toch den wekroep van petrus’-haan, zijn vermaning en aanwakering aanvoelt. Daarom staat onze haan in den wereldbol en de wereld draait met den haan mede,omdat wij in den vollen wereldstrijd zitten en op ’t kruis steunende, onze blikken naar den hemel moeten richten. Voor menschen die ’s nachts lang op straat loopen en ’s morgen uit hun bed niet kunnen, die den dag in nacht, en den nacht in dag veranderen, lijk de Psalmist zegt, moest er een uil op den toren staan. Maar dat vraagt niemand hier.



    16-09-2005, 18:32 geschreven door Ludo

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anna Maria Machielsen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kwartierstaat van Anna Maria (Moe mieke) Machielsen

    Generatie 1 ( kwartierdrager )

    1 Anna Maria (Moe mieke) Machielsen, geboren op 02-07-1878 in Oosthoven Oud-Turnhout. Moe mieke is overleden op 08-02-1957 in Turnhout (Godshuis), 78 jaar oud (oorzaak: dementie). Zij is begraven te Turnhout (oude begraafplaats).
    Zij trouwde, 31 jaar oud, op 23-06-1910 in Oud-Turnhout met Jozef Van Ostade, geboren op 30-09-1882 om 09:00 in Turnhout (Drie swaentjes), zoon van Livinus Van Ostade en Elisabeth Maria (Mo Bet) Sips. Van de geboorte is aangifte gedaan op 30-09-1882. Jozef is overleden op 03-10-1930 in Oosthoven Oud-Turnhout, 48 jaar oud (oorzaak: Longziekte (TBC)).

    Generatie 2 ( ouders )

    2 Carolus Machielsen, geboren op 03-05-1834 in Turnhout. Van de geboorte is aangifte gedaan op 03-05-1834. Hij is gedoopt op 03-05-1834 in Turnhout St Pieter. Carolus is overleden op 13-06-1898 in Oosthoven Oud Turnhout, 64 jaar oud. Hij is begraven te Oosthoven.
    Hij trouwde 26 jaar oud op 20-09-1860 in Oud Turnhout. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op dezelfde datum in Oud Turnhout St Bavo. Het huwelijk werd aangegaan met:
    3 Maria Elisabeth Van De Zande, 25 jaar oud, geboren op 17-06-1835 in Turnhout. Maria Elisabeth is overleden op 26-11-1907 in Oosthoven Oud Turnhout, 72 jaar oud. Zij is begraven te Oosthoven.

    Generatie 3 ( grootouders )

    4 Adrianus Machielsen, geboren op 01-03-1808 in Turnhout. Van de geboorte is aangifte gedaan op 03-03-1808. Adrianus is overleden op 09-07-1889 om 17:00 in Turnhout (Oosthoven), 81 jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op 10-07-1889.
    Hij trouwde 21 jaar oud op 16-09-1829 in Turnhout. Het huwelijk werd aangegaan met:
    5 Dympha Van Heupen, 22 jaar oud, geboren op 15-06-1807 in Turnhout. Dympha is overleden op 25-11-1875 in Turnhout, 68 jaar oud (oorzaak: Luchtpijpontsteking).


    6 Henricus Van De Sande, geboren in 1796. Hij is gedoopt op 04-12-1796 in Hilvarenbeek.
    Hij trouwde 33 jaar oud op 25-02-1829 in Turnhout. Het huwelijk werd aangegaan met:
    7 Maria Elisabeth Hermans, 25 jaar oud, geboren op 17-04-1803 om 05:00 in Ravels. Zij is gedoopt op 17-04-1803 in Ravels. Maria Elisabeth is overleden op 07-05-1873 in Oud Turnhout, 70 jaar oud.

    Generatie 4 ( overgrootouders )

    9 Anna Maria Michielsen, geboren op 28-04-1784 om 03:00 in Turnhout. Zij is gedoopt op 28-03-1784 in Turnhout. Anna Maria is overleden op 01-08-1850 om 07:00 in Turnhout (Oosthoven), 66 jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op 01-08-1850.
    10 Joannes Antonius Van Heupen, geboren in 1779 om 12:00 in Turnhout. Hij is gedoopt op 30-06-1779 in Turnhout St Pieter. Joannes Antonius is overleden op 05-01-1841 om 08:00 in Turnhout(Oosthoven), 62 jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op 05-01-1841.
    Hij trouwde 23 jaar oud. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op 07-01-1802 in Turnhout St Pieter met:
    11 Anna Maria Van Poppel, geboren in 1779 om 21:00 in Turnhout. Zij is gedoopt in 1779 in Turnhout St Bavo. Anna Maria is overleden op 23-01-1840 om 23:00 in Turnhout, 61 jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op 24-01-1840.


    12 Adrianus Van De Sande, geboren in 1762. Hij is gedoopt op 11-12-1762 in Hilvarenbeek. Adrianus is overleden op 20-07-1817 om 18:00 in Hilvarenbeek, 55 jaar oud.
    Hij trouwde 22 jaar oud op 27-06-1784 in Reusel. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op dezelfde datum in Reusel. Het huwelijk werd aangegaan met:
    13 Maria Vosters, 29 jaar oud, geboren in 1755. Zij is gedoopt op 29-08-1755 in Reusel. Maria is overleden op 10-04-1805 in Hilvarenbeek, 50 jaar oud. Zij is begraven op 10-04-1805 te Hilvarenbeek.


    14 Walterus Hermans, geboren in 1780 in Reusel. Hij is gedoopt op 07-12-1780 in Reusel. Walterus is overleden op 27-02-1857 in Ravels, 77 jaar oud.
    Hij trouwde 22 jaar oud op 17-05-1802 in Ravels. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op 14-05-1802 in Ravels. Het huwelijk werd aangegaan met:
    15 Jacoba Van Loon, 24 jaar oud, geboren in 1778. Zij is gedoopt op 08-01-1778 in Ravels. Jacoba is overleden op 15-10-1856 in Ravels, 78 jaar oud.

    Generatie 5 ( betovergrootouders )

    18 Adrianus Michielsen, geboren in 1761. Hij is gedoopt op 03-05-1761 in Turnhout St Pieter. Adrianus is overleden op 28-10-1812 om 09:00 in Turnhout, 51 jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op 29-10-1812.
    Hij trouwde 19 jaar oud. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op 28-08-1780 in Turnhout St Pieter met:
    19 Maria Anna Schenaerts, geboren in 1756. Zij is gedoopt op 13-07-1756 in Turnhout. Maria Anna is overleden op 31-01-1823 om 08:00 in Turnhout (Gasthuis), 67 jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op 31-01-1823.


    20 Jan Baptist Van Heupen, geboren in 1732 in Turnhout. Hij is gedoopt op 16-03-1732 in Turnhout. Jan Baptist is overleden op 03-03-1779 om 18:00 in Turnhout, 47 jaar oud. Hij is begraven op 05-03-1779.
    Hij trouwde 35 jaar oud op 11-10-1767 in Turnhout. Het huwelijk werd aangegaan met:
    21 Anna Margareta Swaenen, 19 jaar oud, geboren in 1748 in Ravels. Zij is gedoopt op 18-09-1748 in Ravels.


    22 Cornelius Van Poppel, geboren in Turnhout. Cornelius is overleden.
    Hij trouwde. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op 28-05-1777 in Turnhout St Bavo met:
    23 Anna Van Gael, geboren in 1747 in Turnhout. Zij is gedoopt op 31-12-1747 in Turnhout. Anna is overleden in 1794, 47 jaar oud. Zij is begraven op 08-12-1794 te Turnhout St Bavo.


    24 Cornelius Van De Sande, geboren in 1737 in Goirle. Hij is gedoopt op 04-05-1737 in Goirle. Cornelius is overleden op 23-01-1799 in Hilvarenbeek, 62 jaar oud. Hij is begraven op 23-01-1799 te Hilvarenbeek.
    Hij trouwde 22 jaar oud op 21-10-1759 in Hilvarenbeek. Het huwelijk werd aangegaan met:
    25 Joanna Gerardus Reijkers, 30 jaar oud, geboren in 1729 in Hilvarenbeek. Zij is gedoopt in 12-1729 in Hilvarenbeek. Joanna Gerardus is overleden op 21-10-1792 in Lage Mierde, 63 jaar oud.


    26 Joannes Simon Paul (Jan) Vosters, geboren omstreeks 1705 in Reusel. Hij is gedoopt in Reusel. Jan is overleden in 1793 in Reusel, ongeveer 88 jaar oud. Hij is begraven op 03-11-1793 te Reusel.
    Hij trouwde ongeveer 31 jaar oud op 09-09-1736 in Reusel. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op dezelfde datum in Reusel. Het huwelijk werd aangegaan met:
    27 Allegonda Jan Cornelis, ongeveer 32 jaar oud, geboren omstreeks 1704 in Reusel. Allegonda Jan is overleden op 23-08-1757 in Reusel, ongeveer 53 jaar oud.


    28 Cornelius Hermans, geboren in Hoge Mierde. Cornelius is overleden op 18-01-1817 in Ravels.
    Hij trouwde op 22-10-1771 in Hoge en Lage Mierde. Het huwelijk werd aangegaan met:
    29 Elisabeth Luyten, geboren in Lage Mierde. Elisabeth is overleden op 06-07-1785 in Hoge Mierde.


    30 Henricus Van Loon, geboren in 1746. Hij is gedoopt op 12-08-1746 in Ravels. Henricus is overleden op 05-02-1827 in Ravels, 81 jaar oud.
    Hij trouwde 28 jaar oud op 02-05-1774 in Ravels. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op dezelfde datum in Ravels. Het huwelijk werd aangegaan met:
    31 Maria Elisabeth Van Giel, 26 jaar oud, geboren in 1748. Zij is gedoopt op 09-04-1748 in Ravels. Maria Elisabeth is overleden op 22-08-1811 in Ravels, 63 jaar oud. Zij is begraven op 24-08-1811 te Ravels.

    12-09-2005, 19:02 geschreven door Ludo

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    09-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lechtal 2005
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ons vacantieverblijf, het gasthaus Bellevue

    09-09-2005, 18:33 geschreven door Ludo

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lechtal 2005
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een van onze wandeldoelen, de Kemptnerhutte

    09-09-2005, 18:27 geschreven door Ludo

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lechtal 2005
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het dorpje Elbigenalp, onze verblijfplaats.

    09-09-2005, 18:22 geschreven door Ludo

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lechtal 2005
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Rustige natuur

    09-09-2005, 18:16 geschreven door Ludo

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lechtal 2005
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Foto genomen in het Lechtal in Tirol, paradijs voor wandelaar en mensen die van gezelligheid houden en lekker eten, dit laatste is voor iedere persoon anders.
    Maar iedereen kan genieten van de bergen.

    09-09-2005, 18:03 geschreven door Ludo

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het verhaal van de Belgische vlag

     

    We hebben deze week mijn verjaardag gevierd, op zich zelf geen wereldnieuws ware het niet dat aan mijn verjaardagsdatum een plezant verhaal is verbonden. Je moet weten dat ik verjaar op 7 september en op die zelfde dag verjaarde ook Koning Boudewijn. Mijn zuster woont recht tegen over een openbaar gebouw en op 7 september werd daar de Belgische vlag uit gehangen. Om de mensen er op attent te maken dat het een speciale dag was, in dit geval de verjaardag van de koning.

    De zoon van mijn zus was 5 jaar en zat in de kleuterklas en elke morgend werd hij met de fiets naar school gebracht. Buiten gekomen merkte mijn zus de vlag aan het gebouw op en zij “ o, nonkel Lu verjaart want de vlag hangt buiten, ik zal hem strakst bellen” ( Dat bellen is nog steeds de gewoonte in onze familie als er iemand verjaart).

    In de kleuterschool was het de gewoonte dat de kleuters even bij een gingen zitten om te vertellen wat er zoal gebeurd was. “ het vertelhoekje”. De zoon van mijn zus, hevig dat hij toen was had direct zijn vingertje opgestoken en als het zijn beurt was om te vertellen zei hij met veel enthousiasme “ Als nonkel Lu verjaard hangt men de vlag buiten”.

    De juf keek hem ongelovig aan, ze was wel wat gewoon van die jonge snaak maar dat verhaal leek haar toch ver gezocht.

    ’s Middags bij het ophalen van de kleuters vertelde de juf het verhaal aan mijn zus, die lachend het verhaal verklaarde.

     

    Nu wordt de vlag niet meer uit gehangen voor mij en Koning Boudewijn, maar verjaren doe ik nog steeds. Spijtig voor Boudewijn en Fabiola, hij verjaart niet meer.

    09-09-2005, 13:41 geschreven door Ludo

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    05-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen." Ons Huis"
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De woning van mijn jeugd staat terug te koop. Emotioneel doet u dat iets. Daarom ben ik ook gaan kijken op een van de kijkdagen. De mensen die het enkele jaren geleden gekocht hadden waren het aan het renoveren. ze deden alles zelf en daarom was het nog niet helemaal in orde.
    Wat na al die tijd opvalt is dat de slaapkamers zo klein zijn, vergeleken met die we nu hebben,  zijn die van onze woning balzalen. Het huis van je jeugd blijft toch altijd " jouw huis", ofschoon de indeling grondig is veranderd, heeft elk hoekje zijn verhaal. Het uitzicht op de oude molen van uit je slaapkamer, de hof waarin je gespeeld hebt, de voorgevel die je samen met de schoonbroers hebt veranderd, de voordeur die je zelf met veel zorg hebt gemaakt.
    Met een bedrukt gevoel heb ik afscheid genomen van het huis.
    Ga zeker naar de verkoop, niet uit nieuwschierigheid  maar omdat " jouw huis" verkocht wordt.

    05-09-2005, 13:19 geschreven door Ludo

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    03-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stamgebruikers

    STAM is een Vlaams genealogisch programma, wij komen maandelijks bijeen om het programma uitteproberen en van elkaar te leren. Belangstelling! u bent altijd welkom. Volgende bijeenkomst is nu dinsdag 6 september om 13.30 uur in de bibliotheek van Oud Turnhout, Sint Bavostraat 3 Oud Turnhout. Dit is aan de kerk van Oud Turnhout Centrum.

    03-09-2005, 08:49 geschreven door Ludo

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    01-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Heilige Rita
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Heilige Rita

    Mijn moeder had een bijzondere verering voor de heilige Rita, in de familie is dat niet vergeten en haar eerste kleinkind draagt de naam van de heilig. Moeder is na mijn geboorte lang ziek geweest en ze besloot te bidden voor haar patrones. Om moederke te gedenken schreef ik deze zinnen op mijn blog.

    De heilige Rita feestdag valt op 22 mei, zij wordt onder anderen gevierd die dag in Kontich.

    Haar Leven.

    Ze leefde in de 15e eeuw. Vooral na haar heiligverklaring in 1900 is zij bekend geworden.

    Als kind wilden ze in het klooster treden. Toen zij 14 jaar was, huwden ze onder lichte drang van haar ouders. Haar man werd vermoord nadat ze 19 jaar waren gehuwd. Rita spaarde de moordenaars van haar man en vroeg in haar gebed van haar twee zoons geen moordenaars temaken. Liever zag zij hen sterven dan dat ze wraak zouden nemen. Kort daarop stierven de beide zonen nog geen 20 jaar oud.

    De heilige trad in het klooster. Ze was zo getroffen door het lijden van Christus dat ze bad om aan dat lijden te mogen deel nemen. Een doorn uit de doornenkroon van Christus boorden zich in haar voorhoofd. Haar verder leven droeg zij deze pijnlijke open wonde. Zij stierf op 22 mei 1447.

    Na haar dood gebeurden vele wonderen die aan haar werden toe geschreven.

    Zij werd beschouwd als een vredestichtster en kreeg tde titel van “heilige van het onmogelijke”.

    01-09-2005, 21:33 geschreven door Ludo

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    30-08-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frans Leopoldus Van Ostade
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     Franciscus Leopoldus Van Ostade, geboren op 17-03-1894 in Oosthoven Oud Turnhout. Hij is gedoopt op 18-03-1894 in Oosthoven Oud Turnhout. Franciscus Leopoldus is overleden op 20-10-1918 om 03:30 in Adinkerke (Militair ziekenhuis Cabour), 24 jaar oud (oorzaak: Spaanse griep (de bronchopsneumanie grippale)). Van het overlijden is aangifte gedaan op 21-10-1918. Hij is begraven op 22-10-1918 te De Panne (Militaire begraafplaats).

    30-08-2005, 21:31 geschreven door Ludo

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    Archief per week
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 26/12-01/01 2006
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    de kerk van Oosthoven

    Foto

    Bidprentje van Anna Maria Machielsen

    Foto

    Bidprentje van Maria Van Ostade

    Foto

    Bidprentje van mijn overgrootvader Carolus Machielsen


    Foto

    Bidprentje van mijn overgrootmoeder Maria Elisaneth Van de Zande


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!