Foto
Inhoud blog
  • Terug van weggeweest...
  • Uitblazen...
  • Terug in BelgiĆ«.
  • Naar Venlo.
  • De Rijn op en Nederland binnen.
    Zoeken in blog

    Archief per week
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    LUWTE naar DENEMARKEN
    Reis van de LUWTE in 2019
    27-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vordingborg verwaaid.

    Zaterdag 27 juli.

    De voorspellingen kloppen! de wind is sterk toegenomen, met gemiddelden van 5 à 6 Bft, en pieken tot 7 en dat in de haven.

    De voormiddag wordt gebruikt om te wassen en inkopen te doen. Bij het betalen van de ligplaats krijgen we één dag gratis, aangezien we vier dagen op rij in een haven van dezelfde keten gelegen hebben. 

    In de namiddag bezoekt een groepje het stadje. Van wat ooit een indrukwekkend en invloedrijk kasteel was blijven enkel een paar versterkings muren en een toren over.

    Het domein wordt gebruikt als recreatie zone, met een mooie tuin 

    We lopen de (lange) winkelstraat af naar de kerk. De buitenzijde is al mooi, maar de binnenzijde krijgen we niet te zien! Een plaatje aan de inkom vermeldt dat, mits het sturen van een SMS, de deur binnen 30 seconden open zou gaan, maar zelfs meerdere pogingen brachten geen soelaas: de deur bleef dicht.

    Dan maar uitgekeken naar een terrasje om de dorst te lessen, maar ook dat was geen eenvoudige klus. Uiteindelijk iets gevonden , duidelijk bestemd voor de lokale bevolking, maar daardoor zeer goedkoop!

    Terug gaande naar de haven valt ons op dat wij bijna de enige zijn in het dorp. De straten zijn verlaten, de winkels gesloten en de zeldzame voorbij ganger haast zich weg. Toch onbegrijpelijk voor ons dat dit op een zaterdag namiddag gebeurt!

    Zondag 28 juli: 

    Er is nog steeds veel wind, en er wordt ook veel regen voorspeld. Daardoor waren er geen aktiviteiten gepland en wordt er een klusjes dag voorzien. 

    Alhoewel de wind blijft waaien breekt de zon vrij vlug door en is er van de regen geen sprake. Een min of meer verloren dag dus...

    Om 16 u. wordt er een palaver gehouden op de steiger om de volgende vaardagen te bespreken. Met een natje en een droogje gaat dat eens zo vlot!

    27-07-2019 om 00:00 geschreven door Schipper


    >> Reageer (0)
    26-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vordingborg.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Om 8u50 worden de landvasten opgerold en verlaten we onder een schitterende zon en blauwe hemel Stege.

    We varen via een kronkelende beboeide geul dicht bij de oever, en en genieten van het uitzicht en de activiteiten aan land. Er staan prachtige huizen en villa's tussen de beboste omgeving, veel met eigen aanlegsteiger, en een kasteel met omvang is ook af en toe te bespeuren. Beslist een van de betere trajecten!

    Om 11u30 komen we aan in Vordingborg en iedereen vindt een plaats: de grote boten op de kopsteiger, en de kleine in boxen. Ook BOB vindt een box die uitzonderlijk breed is; maar hij moet voor de landvasten dan wel beroep doen op Yves die me de bijboot de touwen aan de palen bevestigt. Het goed aanmeren van de boten is belangrijk, want er wordt de komende dagen zwaar weer voorspeld. 

    Een snel toenemende wind bevestigt het weerbericht en we beslissen om drie nachten te blijven liggen. 

    Na het betalen drinken we nog wat in de lokale bar.

    26-07-2019 om 00:00 geschreven door Schipper


    >> Reageer (0)
    25-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afwezig verleden...

    De bewolking die 's ochtends aanwezig is verdwijnt al snel en een blauwe hemel en stralende zon zijn weerom van de partij. De voormiddag wordt gebruikt om boodschappen te doen, en de boten terug in orde te brengen.

    Onverwacht komt de Theodosia de haven binnen varen zodat we nu al met acht VVW deelnemers in de haven liggen!

    In de namiddag verzamelen we voor een stadswandeling. Aangezien Monique bij de voorbereiding van de toervaart geen reactie van de stad gekregen heeft op haar vraag voor documentatie moeten we het stellen met wat we op het internet gevonden hebben. 

    De stad was in de middeleeuwen een centrum van de haringvangst waarbij ongeveer een derde van de totale vangst in Denemarken hier verhandeld werd. De verschillende stappen van de wandeling worden dan ook aangeduid met een genummerde haring.

    Van bij het begin loopt het al mis: haring nummer drie bestaat niet! Dan maar verder, en bij zo goed als alle volgende "haringen" begint de uitleg met: hier was in het verleden.... De rest moest je er maar bijdenken. Een van de drie poorten die de stad ooit bezat is min of meer bewaard gebleven.

    De nummering van de haringen in het oude centrum liep helemaal verkeerd, maar er waren wel mooie oude straten. Ook de kerk was een bezoek waard.

    's Avonds is een groepje gaan eten in wat Monique een romantisch restaurantje vindt, maar een wachttijd van meer dan een uur deed de nochtans goede maaltijd minder aangenaam overkomen.



    25-07-2019 om 00:00 geschreven door Schipper


    >> Reageer (0)
    24-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug in Denemarken.

    De wekker maakt ons ruw wakker om half zeven. Er hangt wat nevel, maar de lucht boven ons is blauw, en er is geen zuchtje wind! Alleen, de boot hangt vol met honderden, waarschijnlijk duizenden vliegjes en muggen! Die zullen echter in de loop van de dag vanzelf verdwijnen...

    De brug over het kanaal draait stipt om 8 uur, en samen met nog wat andere boten varen we door het kanaal richting Denemarken. Het eiland ligt er mooi bij, de huizen (villa’s ) zijn verwerkt in de natuur, en witte stranden geven aan dat dit een vakantie oord is voor de meer begoeden....

    Eens het kanaal uit gaat de snelheid naar de ”normale” 12km per uur, en begint onder volle zon en geen wind een lange overtocht naar Stege. Er moeten twee Traffic  Separation Zones overgestoken worden, en het bezoekersvlag moet omgewisseld worden voor een Deens. Dat zijn echter zowat de enige activiteiten die we moeten doen, want de zee is een spiegel, met weinig of geen verkeer en dus moet er amper aan het stuur gedraaid worden! 

    Bij het naderen van MON komt er een beetje wind en zie je wat zeilboten. Wij varen via een slingerende geul door de ondiepe omgeving, om dan uiteindelijk Stege te bereiken. Er is plaats in de haven, en iedereen kan aanmeren.

    Na 7 uur varen is de steiger borrel welkom, en worden de plannen voor morgen opgemaakt. Het stadje heeft zeker wat te bieden, dus wordt er beslist een dag te blijven liggen. 

    24-07-2019 om 00:00 geschreven door Schipper


    >> Reageer (0)
    23-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naar Zweden...

     Gisterenavond werd nog een palaver gehouden met alle betrokkenen waarbij de vaarschema’s van de volgende dagen besproken werden. Aan de hand van de wind richting en sterkte en het vaarkomfort wordt er beslist om het volgende doel (Stege) in twee etappes te bereiken. En dat houdt in dat we een ommetje maken via het schiereiland Falsterbo in Zweden. 

    Zoals gebruikelijk starten we om 8u50, maar aangezien we Kopenhagen verlaten en we vanaf nu officieel op terugreis zijn, zullen we nog in ”Admiraalsvaart” voorbij de zeemeermin varen, en dat wordt op foto en film vastgelegd! 

    Daarna is het richting Zweden, en met zon en een beetje wind wordt dit een aangename rit. Na 45 km en het vervangen van de bezoekersvlag, komen we aan in de kanaal haven van Falsterbo waar de grotere boten een vrije en lange steiger bezetten, en Bruce, Olivier en de Luwte aanmeren in boxen. Nette haven, en plaats zat. Na de steigerborrel gaat een groepje eten in het plaatselijke (Italiaans) restaurant. Anderen verkennen het natuurgebied waarin de haven gevestigd is. Morgen wordt een lange dag, en dus vertrekken we om 8 uur. (Best aangenaam dat je in deze wateren geen rekening moet houden met getij)

    23-07-2019 om 00:00 geschreven door Schipper


    >> Reageer (0)


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!