Wie vooruit wil kijken naar zijn nageslacht, moet ook achteruitkijken naar zijn voorgeslacht.
Edmund Burke
Over mijzelf
Ik ben Ida
Ik ben een vrouw en woon in Beringen. Mijn geboorte-dorp is Lummen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd.
Ik ben geboren op 28/01/1943 en ben nu dus 81 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Stamboom maken van de familie, bidprentjes verzamelen en reizen..
Ik ben gehuwd met André in 1965. Samen hebben we 2 lieve dochters en schoonzonen en 5 schatten van kleinkinderen. (2 meisjes Lieze en Marie en 3 jongens Jannes, Jesse en Nico) Ik hou van gezellig samenzijn met familie en vrienden.
Ludovicus (Louis) Schoofs °09.10.1882 Lummen +27.02.1944 Diest
Gehuwd te Lummen op 02.01.1909 met
Maria Mathild Mathilde Luts °11.01.1882 Lummen +09.07.1926 Lummen
Onze ouders
Henricus (Henri) Maris °10.03.1906 Lummen +27.10.1982 Tienen
Gehuwd te Lummen op 08.11.1930 met
Maria Adeline (Adeline) Schoofs °22.10.1909 Lummen +18.11.1997 Linkhout-Lummen
Nostalgie Het ouderlijk huis!
50 jaar geleden zag onze familie er zo uit !
Uit de oude doos....
28-12-2008
Kerk van Meldert-Lummen
Sint -Willebrorduskerk Meldert-Lummen
Op 7 juli 2006 stortte de toren en een deel van het schip van de kerk van Meldert in, daarom toch nog even volgende uitleg over deze oude kerk.
Deze zou dateren van 1365. De kerk was een zwarte kappelle, toegewijd aan de heilige Willebrordus. Er zijn op de toren verschillende data aangebracht die verwijzen naar herstellingswerken; men heeft kunnen vaststellen dat men de bouw van de toren begonnen is in 1666 en dat het kruis op de toren werd geplaatst in 1715. Het koor van de kerk heeft een regelmatige vorm. De vensters zijn gotisch en in het dwarsschip zijn twee grote vensters in Romaanse stijl. Het gewelf van de kerk dat als datum 1788 draagt is eveneens van Romaanse oorsprong. Het koor, het schip en de toren van de kerk werden in 1951 geklasseerd. Sedert 1973 werd gans de kerk geklasseerd en sindsdien werd de kerk gerestaureerd. Opmerkelijk is dat de fundering en de opbouw van de kerk op 1m hoogte werd opgetrokken in grote Diestse zandsteen. De verdere opbouw geschiedde in plaatselijk gebakken, kleine formaatstenen van Maaslandse oorsprong. De dakbedekking is in gewone natuurklei. In 1960 werden vele beelden uit de kerk verwijderd en werd het gestoelte verder tegen de houten beschotten geplaatst. In 1909 werden de gekleurde glasramen aangebracht. De meeste zijn giften van families of van de parochianen zelf. Het middelste venster van het koor draagt links onder het wapen van "Arrazola de Onate", dat later het gemeentewapen daterend van Meldert werd. Het orgel zou dateren van 1864. Het tabernakel is een gift van de parochianen na de oorlog van 1914-1918. De kleine klok werd in 1721 gehangen en de grote klok in 1956, daar het oorspronkelijke exemplaar door de Duitsers tijdens de tweede wereldoorlog uit de toren werd weggehaald. De twee zijaltaren zijn in Renaissancestijl.
Al spreken de archieven in 1672 reeds van een "capelle" te Genenbos, waarin misvieringen plaatsvonden, alsook van een kapelmeester, toch zou de parochie zelf eerst in 1842 gesticht worden. In juli 1850 wordt de eerste steen gelegd voor de bouw van de kerk. In oktober 1851 volgt dan de inwijding en de kerk krijgt de naam Sint-Rochus. In 1960 werd onder leiding van de toenmalige pastoor Geukens, begonnen met de bouw van een nieuwe kerk, die op 6 juli 1961 werd ingewijd.
Deze kluis en kapel zijn schitterend gelegen op de top van de 'Willekensberg' langs de weg in de richting van Meldert. De kapel en de kluis werden in 1641 gebouwd door pastoor P. Neven. De kluis is een van de vier overgebleven Limburgse kluizen. Na een algemene restauratie in 1998 wordt de kluis terug bewoond.
't Gaat allemaal in sneltreinvaart ! Misschien dat dit me zorgen baart, want moet je weten, nee, 'k ga het zeggen, verdorie, hoe moet ik dat toch uit gaan leggen ? 't Betekent ook dat wij ouder worden ! Niet dat er bij moeke of bompa iets aan schort. Maar dat je een mooi, jong juffertje bent geworden dat kan dan ook niemand ontkennen, dus we zullen er maar aan beginnen wennen. Toch kijken we nog graag terug in de tijd naar dat guitige snoetje van die kleine meid !!!
Het werd een gezellig feestje waar Marie en wij met z'n allen met veel plezier aan terug denken ! Moeke & Bompa
De naam "Lummen" wordt op verschillende manieren verklaard. Zo is er de verwijzing naar het Latijnse "Lumen" wat "Licht" betekent. In de tijd van pater Jacobs, die leefde tussen 1750 en 1838, was iedereen ervan overtuigd dat "Lumen" "Licht" betekende. Andere klimmen in hun uitleg van de naam "Lummen" zelf op tot het Keltisch of zelfs het Fins. In de tweede helft van de vierde eeuw leeft Lummen onder Saalfrankse bezetting. Toen sprak men over Lummen als "Lampinam", "Lempinam" en "Salampinam". Rekening houdend met het feit dat -am plaatsaanduiding is in het Latijn, kwam men dicht bij " Lampmen"- "Lumpmen", onze oude vorm van Lummen. Wat nu precies de juiste betekenis is van de naam "Lummen", is tot nu toe nooit met zekerheid achterhaald. De naam "Laer" komt vrij veel voor in namen van Lummense gehuchten. "Laer" zou betekenen: braakland, een uitgestrekte open plaats met gras en onkruid bezaaid. Het is wel niet met zekerheid te zeggen of de naam "Laer" teruggaat tot het Keltisch, maar hij wijst toch op een zekere hoge ouderdom.
De kerk van Lummen is opgetrokken in Neo-Romaanse stijl. Ze werd in 1871 met een 60m hoge toren voltooid. In de kerk treft men een Romaanse doopvont uit de 12de eeuw aan en een massief koperen lezenaar met een voetstuk uit wit marmer van Carrara (1642).
Zoals het vroeger was zo zal het nooit meer zijn !!!
De heerlijkheid Lummen
Uit het feit dat er in Lummen vuurstenen, urnen en oude munten werden gevonden, daterend van voor de Romeinse Overheersing, kunnen we afleiden dat Lummen al bewoond was vóór die tijd. Wat er hier gebeurde voor de XIIIde eeuw is volkomen onbekend. De eerste perkamenten die over de "Heerlijkheid Lummen" spreken, dagtekenen vanuit de eerste jaren van de XIIIde eeuw. De heerlijkheid bestond toen uit Lummen, Schulen, Linkhout, Koersel, en Stokrooie. Toen reeds bestond het kasteel " De Burg" dat in leen werd gehouden door de Heer van Lummen die tezelfdertijd voogd van Haspengouw was. Vanaf het moment dat de dochter van Lodenwijk de Looz d'Agimont huwde met Everhard I van der Marck tot de Franse omwenteling, is de heerlijkheid Lummen op een paar kleine onderbrekingen na en met voorbehoud van een vierde deel, dat aan de Hertog van Brabant toebehoorde, steeds in het bezit van de familie van der Marck gebleven. Vanaf 1792 bewoonde de familie "Arenberg" het kasteel "De Burg" en namen zij het beheer van de gemeente Lummen over. De Heer van Brabant behield echter het beheer over een kwart van Lummen. Deze verdeling gaf echter aanleiding tot moeilijkheden betreffende gerecht en belasting. Immers, de Heerlijkheid Lummen telde 3 schepenbanken. Zo was er de Loonse schepenbank, die naar Loons recht oordeelde. De Brabantse schepenbank oordeelde naar de wetten van Leuven en was ingericht voor de Lummenaren die van Brabant afhingen. Tenslotte was er de Binnen Vrijheid die aangesteld was voor de bewoners van het centrum.