Wie vooruit wil kijken naar zijn nageslacht, moet ook achteruitkijken naar zijn voorgeslacht.
Edmund Burke
Over mijzelf
Ik ben Ida
Ik ben een vrouw en woon in Beringen. Mijn geboorte-dorp is Lummen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd.
Ik ben geboren op 28/01/1943 en ben nu dus 81 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Stamboom maken van de familie, bidprentjes verzamelen en reizen..
Ik ben gehuwd met André in 1965. Samen hebben we 2 lieve dochters en schoonzonen en 5 schatten van kleinkinderen. (2 meisjes Lieze en Marie en 3 jongens Jannes, Jesse en Nico) Ik hou van gezellig samenzijn met familie en vrienden.
In dit landgoed hebben verschillende kastelen zich opgevolgd van de 14° eeuw tot vandaag. Ze werden steeds afgebroken en vervangen door nieuwe bouwwerken. Het huidige kasteel werd in 1947 opgetrokken op de resten van een 17° eeuws gebouw dat in opdracht van de Spaanse familie Zezero de Tejada gebouwd was. Het park van 42 ha bevat een bijzonder arboretum.
Het huidige kasteel uit 1947-1950 is opgetrokken in opdracht van baron de Moffarts. Het landgoed dateert reeds van voor de 14de eeuw. In de 17de eeuw werd er een schans gebouwd ter verdediging van de lokale boerenbevolking. In de 18de eeuw trok de familie Zerezo de Tejada hier een boerderij, koets-en bakhuis in Normandische stijl op. Bij de bouw van een tweede kasteel in 1860 werd het oude gebouw omgevormd tot paardenstallen. Beide gebouwen werden tijdens WO II verwoest. De tuin in Engelse stijl rond het kasteel is omstreeks 1860 heraangelegd door architect Gindra, bekend van zijn werk in Beloeil. Rond de eeuwwisseling werd het park uitgebreid door de Duitse tuinarchitect Keilig, die hiervoor samenwerkte met tuinarchitect Hermans, wiens cenotaaf (= ledig grafmonument) zich, in de beste Engelse tuintraditie, in het park naast de vijver bevindt. Het park biedt een enorme variatie aan planten en bomen, met onder meer een honderd jaar oude Sassafras albidum, één van de weinige en oudste van Limburg
Onze ouders voor het ouderlijk huis 30 jaar geleden... dus van voor 1980
Wat zouden onze ouders genoten hebben indien ze dat "familiefeest" nog eens mochten beleven !
Met z'n allen broers & zussen Maris
Nadat we elkaar onze beste wensen aanboden hebben we met z'n allen ervoor gezorgd dat tafels feestelijk gedekt werden.
Daarna was het tijd voor een aperitiefje en een gezellige babbel.
Onze familie, totaal 127 personen, waarvan er 115 aanwezig zouden zijn.
Terwijl de kinderen en kleinkinderen toekwamen
en iedereen een "Gelukkig Nieuwjaar" toewensten
kon je zien dat ze er zichtbaar van genoten elkaar weer te zien.
Er werd heel wat getoast, bijgepraat en gelachen.
Daarna gingen we aan tafel want stilaan begonnen we toch zin te krijgen in een lekkere tas koffie.... en al dat lekkers dat op de tafel geserveerd was.
Zeven zussen
Voor diegenen die er niet waren "De afwezigen... ze weten wat ze missen !"
Herinner jij je nog heel klaar die eerste dag van vorig jaar ? Toen bood ik ook mijn wensen aan en moest ik midden in de kamer staan. Het waren wensen van voorspoed en geluk, het kon niet meer stuk ! Lachen, dansen en veel plezier, daarom sta ik ook dit jaar weer hier.
Samen met jou wil ik daaraan beginnen, en we laten nog alleen maar vriendschap binnen. Geen ruzie of geweld, daar gaan we aan werken zodat heel de wereld het kan merken ! En bij de start van het volgende jaar komen wij weer bij elkaar met een andere wens in een nieuwe brief. Anders, wellicht, maar even lief ! Ik wens voor jou een gelukkig jaar maar helaas is mijn briefje nu klaar.
Hier weer samen met z'n allen om te luisteren naar de nieuwjaarsbrieven van onze kleinkinderen !!!
Nico's brief, met al z'n lieve wensen, kan je zo helemaal lezen !!!
Jannes vraagt zich af of 2008 wel een goed jaar was.... en hoopt dat 2009 nog mooier en beter zal worden !
Lieze zegt... Elk jaar zitten we weer hier met ieder jaar weer een reeks mooie wensen op papier.
Jesse had voor z'n peter Marc ook een hele mooie brief... Jammer dat ik hem hier niet kan plaatsen want z'n peter heeft dat briefje natuurlijk gekregen !
En Marie zegt tegen peter Patrick: Mogen al je wensen dit jaar in vervullig gaan !
Ja, ik weet het wel, ze blijft niet eeuwig klein !
Een nieuw jaar, een nieuw begin. Wij wensen iedereen een jaar met heel veel zin !
Pluk elke dag met een lach. Met een intens gevoel als dat mag. Deel het leven met elkeen zo voel je, je niet zo alleen. Gun een ander zoete dromen dan zal het geluksgevoel ook naar jou toe komen. Wees er iets meer voor elkaar. Dat... is het beste voornemen voor dit nieuwe jaar ! Dit gevoel van geluk wensen wij u allen stuk voor stuk.
Op 7 juli 2006 stortte de toren en een deel van het schip van de kerk van Meldert in, daarom toch nog even volgende uitleg over deze oude kerk.
Deze zou dateren van 1365. De kerk was een zwarte kappelle, toegewijd aan de heilige Willebrordus. Er zijn op de toren verschillende data aangebracht die verwijzen naar herstellingswerken; men heeft kunnen vaststellen dat men de bouw van de toren begonnen is in 1666 en dat het kruis op de toren werd geplaatst in 1715. Het koor van de kerk heeft een regelmatige vorm. De vensters zijn gotisch en in het dwarsschip zijn twee grote vensters in Romaanse stijl. Het gewelf van de kerk dat als datum 1788 draagt is eveneens van Romaanse oorsprong. Het koor, het schip en de toren van de kerk werden in 1951 geklasseerd. Sedert 1973 werd gans de kerk geklasseerd en sindsdien werd de kerk gerestaureerd. Opmerkelijk is dat de fundering en de opbouw van de kerk op 1m hoogte werd opgetrokken in grote Diestse zandsteen. De verdere opbouw geschiedde in plaatselijk gebakken, kleine formaatstenen van Maaslandse oorsprong. De dakbedekking is in gewone natuurklei. In 1960 werden vele beelden uit de kerk verwijderd en werd het gestoelte verder tegen de houten beschotten geplaatst. In 1909 werden de gekleurde glasramen aangebracht. De meeste zijn giften van families of van de parochianen zelf. Het middelste venster van het koor draagt links onder het wapen van "Arrazola de Onate", dat later het gemeentewapen daterend van Meldert werd. Het orgel zou dateren van 1864. Het tabernakel is een gift van de parochianen na de oorlog van 1914-1918. De kleine klok werd in 1721 gehangen en de grote klok in 1956, daar het oorspronkelijke exemplaar door de Duitsers tijdens de tweede wereldoorlog uit de toren werd weggehaald. De twee zijaltaren zijn in Renaissancestijl.
Al spreken de archieven in 1672 reeds van een "capelle" te Genenbos, waarin misvieringen plaatsvonden, alsook van een kapelmeester, toch zou de parochie zelf eerst in 1842 gesticht worden. In juli 1850 wordt de eerste steen gelegd voor de bouw van de kerk. In oktober 1851 volgt dan de inwijding en de kerk krijgt de naam Sint-Rochus. In 1960 werd onder leiding van de toenmalige pastoor Geukens, begonnen met de bouw van een nieuwe kerk, die op 6 juli 1961 werd ingewijd.
Deze kluis en kapel zijn schitterend gelegen op de top van de 'Willekensberg' langs de weg in de richting van Meldert. De kapel en de kluis werden in 1641 gebouwd door pastoor P. Neven. De kluis is een van de vier overgebleven Limburgse kluizen. Na een algemene restauratie in 1998 wordt de kluis terug bewoond.