Droom is't leven, anders niet; 'tGlijt voorbij gelijk een vliet, Die langs steyle boorden schiet, Zonder ooyt te keeren. (uit gedicht Air van Jan Luyken).
Oudejaarsavond
staat voor de deur en waar dat in Nederland gepaard gaat met oliebollen
en appelflappen is Nochevieja in Spanje synoniem met druiven.
Want
er is vrijwel geen Spanjaard die zich niet aan de traditie houdt om
tijdens de twaalf slagen die het nieuwe jaar inluiden twaalf druiven
naar binnen te werken.
Over hoe het gebruik om tijdens de
klokslagen van oudejaarsnacht druiven te eten, is ontstaan, lopen de
meningen enigszins uiteen. Doorgaans wordt geopperd dat het gebruik uit
het jaar 1909 zou stammen. In dat jaar had het Vinalopógebied ten
noorden van Elche, dat tot op de dag van vandaag verantwoordelijk is
voor een groot deel van de productie van de zogenaamde tafeldruif, te
maken met een zeer overvloedige oogst. De akkerbouwers bleven met zoveel
druiven zitten dat ze een promotiecampagne opstartten die de mensen
aanzette om het nieuwe jaar te beginnen met champagne en twaalf druiven.
Dat zou geluk moeten brengen. De campagne was succesvol en het gebruik
vond navolging.
In de stad Madrid was men echter al eerder
begonnen met het consumeren van druiven in de laatste nacht van het
jaar. Volgens oude documenten was het in de oudejaarsnacht van 1882 dat
een groep inwoners van Madrid bijeen kwam op de Puerta del Sol en daar
bij de slagen van de klok druiven nuttigden. Ze wilden zich hiermee
afzetten af tegen het gebruik van de gegoede burgers om op
oudejaarsavond exclusieve feesten te organiseren, waarbij de
jaarwisseling werd gevierd door luxueus te eten en daarna te toasten
met champagne en druiven. De burgers uit de lagere klasse besloten dat
zij best hun veel goedkopere eigen feest konden organiseren en togen
dus naar het plein dat sinds jaar en dag het centrum van de hoofdstad
vormt, de Puerta del Sol.
Hoe snel die gebeurtenis weerklank
vond bij het volk, blijkt wel uit een krantenbericht uit 1897 waarin
staat. Het is een Madrileense gewoonte om druiven te eten tijdens de
taalf slagen die het ene jaar van het andere scheiden. In 1898
verscheen zelfs een heel artikel in de pers over de gewoonte van wat de
wonderbaarlijke druiven werd genoemd.
Tot de eeuwwisseling
bleef de gewoonte beperkt tot de Puerta del Sol in Madrid maar daarna
begon ze zich langzamerhand te verspreiden. Er zijn geschriften gevonden
uit 1903 waarin staat dat in Tenerife twaalf druiven werden genuttigd
tijdens de overgang naar het nieuwe jaar. Ook andere steden ontdekten in
die jaren het nieuwe gebruik. Het was echter in 1909, na de actie van
de druivenboeren in Alicante, dat de traditie definitief voet aan de
grond kreeg in het grootste deel van Spanje.
En tegenwoordig viert ook een deel van Latijns Amerika de jaarwisseling op deze manier.
Sinds
de promotiecampagne van 1909 staan de twaalf druiven bekend als de
uvas de la suerte, de geluksdruiven. Het zou geluk brengen als u erin
slaagt om tijdens de twaalf slagen van de klok twaalf druiven naar
binnen te werken. Elke slag staat daarbij voor een maand dus als u een
druif overslaat betekent dat ongeluk voor die bewuste maand. Het is
daarom van groot belang dat de slagen van de klok niet te snel gaan.
Enkele jaren geleden ontstond er landelijk enorme ophef omdat de klok
op de Puerta del Sol na een grondige restauratie in een veel te hoog
tempo haar slagen afwerkte en een heel land zich in de te snel gegeten
druiven verslikte. Want het is nog altijd de klok op de Puerta del Sol,
het plein waar het allemaal begon in de negentiende eeuw, die de dienst
uitmaakt. Op dat plein verzamelen zich op Oudejaarsavond vele duizenden
mensen en vanaf die plek wordt de oudejaarsuitzending van de publieke
Spaanse omroep uitgezonden.
Het gebruik, dat nu dus al ruim een
eeuw bestaat en dat niets aan populariteit heeft ingeboet, zorgt ervoor
dat een hele streek in de provincie Alicante, het al eerder genoemde
Vinalopó-gebied, goed verdient aan de tafeldruif. Er is namelijk een
groot verschil tussen de druif die gebruikt wordt om wijn van te maken
en de druif die als vrucht genuttigd wordt.
Druiven die bedoeld
zijn voor consumptie moeten heel andere eigenschappen hebben dan
druiven die bedoeld zijn voor wijn. Bij druiven voor de consumptie wordt
gelet op een lage zuurgraad, weinig suiker en vooral een groot en rond
formaat. Ook moeten ze stevig zijn en tegen een stootje kunnen in het
transport. Voor druiven die gebruikt worden om rozijnen van te maken,
is het belangrijk dat ze weinig of geen pitten hebben en juist wel veel
suiker. De druiven die voor wijn gebruikt worden, hebben een relatief
hoge zuurgraad en een gemiddeld aantal suikers.Een andere factor is dat
druiven eigenlijk in september al geoogst kunnen worden en het dus de
kunst is om ervoor te zorgen dat ze in december nog steeds vers en
smakelijk zijn. Om dat te bereiken heeft men in het Vinalopógebied een
originele methode bedacht. In de zomer, als de druiventrossen zich
beginnen te vormen, wordt er een zak van een speciale papiersoort over
de tros gehangen. Binnen in die zak groeit de tros verder. De zak
beschermt de druiven tegen insecten en extreme weersomstandigheden en
bovendien vertraagt ze de rijping. Daardoor zijn de vruchten in
december op hun hoogtepunt en zijn ze ook extra gaaf en smakelijk. De
zak zorgt er bovendien voor dat de schil van de druif minder hard is en
ze dus gemakkelijker doorgeslikt kan worden. De Uva de mesa Vinalopó
heeft zich in de afgelopen eeuw ontpopt tot één van de bekendste
druivensoorten van Spanje en ze wordt ook veel naar het buitenland
geëxporteerd. Samen met de granaatappel is het eigenlijk de laatste
jaren in de provincie Alicante de enige vrucht die nog echt rendabel is
om te verbouwen.
Want afgezien van de laatste week van het jaar,
als er een run plaatsvindt op witte tafeldruiven, verkoopt de druif
uit het Vinalopó-gebied in de hele periode tussen september en januari
goed. De mens weet namelijk al eeuwen dat het eten van druiven gezond
is: de vrucht bevat een groot aantal anti-oxidanten en is bij uitstek
geschikt voor ontgiftingsdiëten van het lichaam. Bovendien werkt ze
gunstig bij reumatische aandoeningen en om de bloedsomloop te
bevorderen.
Als u er dus aanstaande zaterdagavond toe besluit om
net als de Spanjaarden met twaalf druiven het nieuwe jaar in te
luiden, brengt dat niet alleen mogelijk geluk maar is dat ook nog eens
gezond!Ik wens u allen een gelukkig nieuw jaar!
Over een dikke week is het kerstmis en dus slaat de gemiddelde Spanjaard weer een flinke hoeveelheid zoetigheden in.
Want
men moet het bezoek toch op zon minst wat stukjes turrón kunnen
aanbieden, en het liefst ook een grote schaal met marsepein, chocola,
mantecados en peladillas klaar hebben staan om het diner op kerstavond
mee af te sluiten.
De Spaanse supermarkten liggen er al sinds
november vol mee. Hele tafels met daarop uitgespreid plakken turrón in
tientallen soorten, dozen met koekjes, mantecados en polvorones, zakjes
met peladillas en ga zo maar door. Een aanzienlijk deel van deze
typische kerstlekkernijen wordt gefabriceerd in het nabije Jijona en
het is dan ook een goed plan om in deze weken een bezoekje te brengen
aan het turrónmuseum in Jijona.
In dat museum wordt uitgebreid
uitgelegd hoe turrón gemaakt wordt, u wordt meegenomen in de
geschiedenis van dit product en bovendien kunt u in de winkel turrón
proeven en kopen.Het museum maakt deel uit van het fabriekscomplex van
1880, één van de oudste turrónfabrieken van Jijona. In de hal van het
grote gebouw kunt u een kaartje kopen voor het museum en wachten op de
eerstvolgende rondleiding, die op verzoek ook in het Engels plaatsvindt.
Het
is het leukst om op een doordeweekse morgen te gaan, omdat u dan de
fabriek in bedrijf kunt zien. Via grote vensters kunt u van bovenaf in
de fabrieksruimten kijken en daar bijvoorbeeld zien hoe de turrón over
de lopende band gaat en verpakt wordt. Ook krijgt u een interessante
video te zien waarin veel verteld wordt over de geschiedenis van dit
product, dat er tegenwoordig voor zorgt dat een groot deel van Jijona
werk heeft. Het recept voor het maken van turrón zou door de Moren naar
Spanje zijn meegenomen. In Jijona wordt de lekkernij al sinds de
vijftiende eeuw geproduceerd en het recept van de échte turrón - dat wil
zeggen de soorten Jijona en Alicante en niet de vele
chocoladevarianten die in de laatste decennia zijn ontstaan - zou
sindsdien geen veranderingen hebben ondergaan.
Het interessantst
is echter het échte museumgedeelte. U komt te weten wat de precieze
ingrediënten zijn van de verschillende soorten turrón en hoe ze
gefabriceerd wordt. Er staan oude apparaten en gereedschappen waarmee
dit vroeger gedaan werd. De originele turrón had eigenlijk maar drie
ingrediënten: amandelen, honing en eiwit. Het geheim zat hem in de
precieze verhoudingen tussen deze drie ingrediënten en de manier waarop
ze vermengd werden. Als hele, geroosterde amandelen werden gebruikt,
ontstond de harde turrón, ofwel Alicante, als de amandelen werden
fijngemalen en een dikke, smeuïge pasta ontstond, werd de zachte of
Jijona-soort gemaakt.
Pas in later eeuwen werd ook suiker en
soms chocola en/of eigeel toegevoegd. Als de mengsels waren gestold
werden rechthoekige plakken afgesneden en het is deze vorm, die de naam
turrón kreeg. Daarom kan het zijn dat u tegenwoordig in de winkel ook
producten als turrón de chocolate kunt kopen. Dit zijn eigenlijk
gewoon plakken (gevulde) chocola maar de vorm is hetzelfde als die van
de originele turrón.
In het museum ziet u verder oude
promotiecampagnes van het product turrón, een schitterende oude auto van
de fabriek 1880, kostuums, verpakkingen, een maquette van alle
productiestadia die een plak turrón doorloopt en nog veel meer. Het
museum is verdeeld over drie verdiepingen en u bent er zo een uurtje
zoet mee.
En voor de échte liefhebber komt het hoogtepunt op
het laatst, als u naar de winkel van 1880 wordt geleid. Hier mag u
enkele turrón- en chocoladesoorten proeven en kunt u er zich over
verwonderen hoeveel verschillende producten de fabriek 1880 en haar
goedkopere zusteronderneming fabriceren. Behalve de originele turrón en
haar chocoladevarianten, ziet u dat er ook marsepein en peladillas
verkocht worden. Deze producten hebben dezelfde ingrediënten als turrón
(amandelen, honing of suiker en ei) en kunnen dus in dezelfde fabriek
worden gemaakt.
Bij marsepein is het bestanddeel amandelen groter
dan bij turrón. ook worden voor marsepein bij voorkeur bittere
amandelsoorten gebruikt. Peladillas zijn hele amandelen, gehuld in een
hard wit suikerlaagje.
Menigeen zal zich er vooral in deze
kerstperiode niet van kunnen weerhouden wat lekkers in te slaan en dat
is natuurlijk ook de bedoeling van het museum. Eenmaal weer buiten zou u
ook nog even een kijkje moeten nemen op het industrieterrein aan de
andere kant van de rotonde die u gepasseerd bent. Hier is onlangs een
enorme, splinternieuwe chocoladefabriek verrezen van turrónproducent
Antiu Xixona. Dit gigantische gebouw neemt sinds enkele maanden de
volledige chocoladeproductie van supermarktketen Mercadona voor haar
rekening. Het is de op twee na grootste chocoladefabriek van Spanje.
Maar
wie een chocoladefabriek wil bezoeken, moet naar Villajoyosa gaan,
waar de fabriek van Valor een vergelijkbaar museum heeft als het museum
dat u zojuist heeft bezocht. Ook in dit museum wordt uitgelegd hoe het
product werd en wordt gefabriceerd, wat de ingrediënten en
machinerieën zijn en kunt u door de fabriek lopen, waar de geur van
chocola overweldigend is. En ook hier is de museumwinkel, waar u chocola
kunt proeven en kopen, voor de echte liefhebber natuurlijk het
hoogtepunt.
Genoeg kansen dus om u te inspireren voor de
feestdagen en voorraden in te slaan, zodat u net als alle Spaanse
families aan het einde van de kerstmaaltijd een schaal met Spaans
lekkers kunt presenteren.
Praktische informatie
Het
turrónmuseum in Jijona is van maandag tot vrijdag van 10.00 tot 19.30
uur, op zaterdag van 10.00 tot 13.00 en 16.00 tot 19.00 uur en op zondag
van 10.00 tot 13.00 en 17.00 tot 19.00 uur geopend. Op eerste kerstdag
en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten. De toegang kost 1 euro.U
bereikt het museum door op de A-70 iets ten noorden van Alicante de
richting Mutxamel/Xixona te nemen en via de CV-800 (voorheen N-340,
staat nog op veel kaarten en enkele borden) het binnenland in te rijden.
Nét voor het bereiken van Jjona slaat u rechtsaf richting het
industrieterrein en Busot. Borden met Museo del turrón wijzen u de weg
naar de fabriek van 1880, waar het museum gevestigd is.
Het
chocolademuseum in Villajoyosa is van maandag tot vrijdag van 10.00 tot
13.00 en 16.00 tot 19.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur
geopend. De toegang is gratis en de rondleidingen beginnen op hele uren.
U neemt op de AP-70 of N-332 de afrit 66/Villajoyosa en rijdt richting
centrum. aan de rand van het centrum rijdt u tegen de Valor-fabriek op.
Kerstmarkten vind je nu zowat overal, maar langs de oevers van de
Maas weet Maastricht als geen ander de sfeer van de kerstperiode op te
roepen. Net over de grens, dus lekker dichtbij, goed voor een dagje uit
of een heel weekend kerstpret.
Gezellige kerstmarkten, concerten in de openlucht, sfeervolle
verlichting en versierde winkels... De hoofdstad van Nederlands Limburg
doet er alles aan om de stevige kersttraditie in ere te houden en
duizenden bezoekers naar de stad en omgeving te lokken. Van begin
december tot 8 januari staat de historische stad in het teken van de
winterse feestdagen. Het Vrijthof, met de indrukwekkende
Sint-Servaasbasiliek en de Sint-Janskerk, is het mooiste plein van de
stad. Ook tijdens de kerstperiode vormt het plein het natuurlijke
middelpunt van de festiviteiten. Naar goede Hollandse traditie vind je
hier een grote schaatsbaan en vanuit het reuzenrad kan je de hele
kerstsfeer in de stad in vogelperspectief overschouwen. Voor de
kleinsten is er de Grand Carrousel, een heerlijk ouderwetse Venetiaanse
draaimolen die perfect past bij de kerstsfeer.
Het paviljoen op
het plein is het decor van tal van concerten en optredens, maar er zijn
ook optredens in de openlucht, te volgen vanaf een van de vele verwarmde
terrassen op plein. En op de kerstmarkt verwarm je je aan allerlei
winterse lekkernijen, zoals oliebollen, warme chocolademelk met slagroom
en natuurlijk glühwein.
Maastricht is sowieso al een leuke
winkelstad, maar in de kerstperiode steken de winkeliers nog een tandje
bij. Elke zondag in november en december (behalve met Kerstmis) is het
vanaf 12 uur koopzondag. Op donderdag zijn de winkels open tot 21 uur,
net als van 20 tot 23 december. De grote winkelstraten in het centrum,
zoals de Grote en Kleine Straat, de Wolfstraat en de Spilstraat baden in
de kerstverlichting. Muziek en straatactiviteiten dragen nog bij tot de
sfeer. In de smalle zijstraatjes van deze assen vind je heel wat
originele boetieks, speciaalzaken en stemmige cafés en restaurants.
Lichtroute Stap
ook eens binnen in de gotische Dominicanenkerk, waarin een
indrukwekkende boekhandel is ondergebracht. De kerstmarkt op het
Vrijthof is dan weer de plaats voor typische ambachtelijke kerst- en
cadeau-artikelen. Door de vele straatoptredens, fanfares,
beiaardconcerten in het stadhuis, koorgezangen en theater valt er ook op
cultureel gebied heel wat te beleven. Zo pakt het bekende
Bonnefantenmuseum tijdens de kerstvakantie uit met een gratis
kerstrondleiding bij aankoop van een toegangskaartje. Die rondleidingen
met gids rond een thema in de kerstsfeer hebben telkens om 11.30 uur
plaats.
De kerstmannenstadsloop op 22 december langs de
lichtroute van de stad is wat minder artistiek, maar staat garant voor
zorgeloos plezier voor deelnemers en kijklustigen. Iedereen in
kerstmannenpak mag meedoen! De magische lichtroute is een wandelroute
langs de bekendste monumenten van de stad die dan verlicht zijn. Wie met
de trein komt, wordt vanaf het Centraal Station via de lichtjes naar de
mooiste plekjes geleid. Zo zijn het Marktplein, het plein 1992 en het
winkelcentrum Mosae Forum versierd met mooie kroonluchters. De
voetgangers- en fietsersbrug De hoge brug verandert in een lichtpad over
de Maas.
Boek een speciale kerstwandeling met een stadsgids of
verken de stad op eigen houtje, bijvoorbeeld door een route op je
smartphone op te laden. Ook een aanrader is een boottocht over de Maas
in een volledig in kerstsfeer uitgedoste boot, die in het weekend en
vanaf 18 december elke dag uitvaart. Dat kan eventueel in combinatie met
een bezoek aan de mergelgrotten van de Sint-Pietersberg voor een
ondergronds kerstavontuur.
Kerstman De
Kerstman heeft buiten Maastricht het beschermde stationnetje van
Simpelveld als hoofdkwartier uitgekozen en er zijn cadeaudepot in
ondergebracht. Vanuit het station van Valkenburg kunnen ouders en
kinderen tijdens het weekend van 17 december de stoomtrein nemen om een
bezoek aan het depot te brengen. Vlak bij Maastricht ligt Valkenburg aan
de Geul, ook een kerststad bij uitstek, waar de bewoners al zeer vroeg
hun kerstpak aantrekken. In het centrum gaat elke woensdag- en
zaterdagavond een kerstparade uit met praalwagens, dansers, animatoren
en natuurlijk de Kerstman. Ook de unieke kerstmarkten in de bekende
mergelgrotten rond de stad zijn elk jaar een attractie. De Fluweelengrot
is dit jaar helemaal ingericht als het huis van de Kerstman, met in de
nissen gezellige winkeltjes waar je handgemaakte producten kunt kopen.
In de Gemeentegrot heeft de grootste en oudste ondergrondse kerstmarkt
van Europa plaats, met als attractie een supergrote magische kerststal.
En in de Wilhelminagrot prijkt de grootste zandsculpturen kerststal van
Europa, niet minder dan 6 meter hoog en met een diameter van 30 meter.
Tijdens de wintermaanden kan je geen boottocht maken tot aan de
Niagara watervallen maar deze tijd van het jaar biedt het natuurfenomeen
op de grens van Canada en de Verenigde Staten een ander spektakel: een
cascade vol feeërieke kleuren.
In de lente en zomer wordt de verlichting slechts gedurende drie uur
aangestoken, terwijl je nu ongeveer zeven uur lang van de magische
tinten kan genieten.
Toeristen verzamelen op het pad naast de
watervallen om de lichtshow te zien of kijken vanuit de hotelkamers aan
de Canadese zijde. De mooiste show krijg je volgens kenners als de mist,
die de waterval omhult, wordt getransformeerd tot kleurrijke
ijskristallen. (kve)
NEDERLAND / SPANJE - Op de Nederlandse Televisie
zal de komende tijd een promotiefilm over Benidorm te zien zijn in het
programma Schepper en Co in het land van de NCRV. Dit programma wordt
uitgezonden via Nederland 2 op de vrijdagen 9, 16 en 30 december en op 6
januari 2012. Herhalingen op de zondagen daaropvolgend om 7.45 uur in
de ochtend. Te zien zijn o.a:- een echtpaar uit Zutphen (Gelderland),
dat zich gereed maakt voor vertrek, met caravan naar Benidorm, om te
overwinteren. - Het leven op de camping Benidorm. - De gemeentedag van
de Nederlandse Interkerkelijke Gemeente Benidorm - Gedeelten van een
kerkdienst - En promotionele activiteiten in Benidorm - Diverse
interviews Wilt u nadere informatie over de Nederlandsenkerkdiensten
kijk dan op www.kerkinbenidorm.nl OF WWW.KERKINSPANJE.NL
Natte sneeuw, hagel en onweer geselen vandaag Sinterklaas Westenwind, af en toe zon en 6 graden: daarmee is de koek wel op Een drijfnatte baard en mijter, pas maar op vriend voor een kou in de kop Pakjes avond al niet veel beter, koud straks en ook vannacht Tegen het vriespunt aan, misschien even wit maar dat is korte pracht Morgen ook licht winters. buien in 't noorden, zon in het zuiden Stevig doorstaande wester van Den Helder tot Arnemuiden Woensdag regen en stukken zachter alweer bij 11 graden Zeker op vrijdag ook kans op storm maar kou komt nader In het weekeinde mogelijk hogedruk, droger met wat vorst Op tafel verdwijnt in elk geval de pizza voor boerenkool met worst. Maar de kaarten zijn er nog niet uit, eerst maar vandaag Sint en Pieten: zet lekker op jullie kraag Morgen snel terug naar Spanje En op het EK voor jullie een kado van Oranje Ter afsluiting de grap van vandaag :: wat is de schoonmoeder van Sinterklaas? Een zeurpiet.... ..
Het Witte Huis verkeert al helemaal in kerstsfeer.
Feeërieke decoraties duiken overal op in de verblijfplaats van de
Amerikaanse president in Washington. De versieringen werden aangebracht
onder het goedkeurend oog van First Lady Michelle Obama.