Image and video hosting by TinyPic
Droom is't leven, anders niet;
'tGlijt voorbij gelijk een vliet,
Die langs steyle boorden schiet,
Zonder ooyt te keeren.
 (uit gedicht Air van Jan Luyken).
Inhoud blog
  • Bedankt voor de gezellige bezoekjes
  • Vreemde vondsten op vliegvelden
  • Happy Halloween
  • Alleen handbagage
  • Weer geen blogrondes
    Gastenboek
  • Fijne Woensdag gewenst vriendin
  • Fijne nieuwe week gewenst vrienden
  • Groetjes Nikki
  • Wens je een fijne nieuwe week maatje
  • Lieve groetjes Nikki

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    .
    free counters
    .
    Free Visitor Maps at VisitorMap.org

    Hoofdpunten blog Moraira
  • 14, 15 maart
  • 2e reisdag; zaterdag 13 maart
  • vrijdag 12 maart
  • woensdag 10 maart
  • zondag 7 maart, maandag 8 maart,
    Hoofdpunten blog Bali
  • toevoeging; krantenartikel
  • Nieuwe website
  • Tot slot een aardige film over Bali
  • Weer thuis
  • Maandag 23 februari
    Het weer in Girona (Spanje)

    Het weer in Almelo



    Het weer in Altea (Spanje)



    "Foto's vormen een belangrijk deel van onze souvenirs, ze zijn het geheugen van een leven."


     

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    reis met me mee; Image and video hosting by TinyPic
    LOU TEMS PASSO PASSO LOU BEN (DE TIJD GAAT VOORBIJ GENIET ER VAN)
    Welkom op mijn blog. Kijk voor foto's van diverse landen in de zijbalk.
    31-01-2012
    Chinees Ice Festival

    Feërieke kiekjes vanop Chinees Ice Festival

    In Gent was het Lichtfestival een groot ...

    In Gent was het Lichtfestival een groot succes. In het Chinese Chitose combineren ze op het 'Lake Shikotsu Ice Festival' feëriek licht met ijssculpturen. Honderdduizenden bezoekers komen zich vergapen aan dit prachtig spektakel.
    © afp

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Weerspreuk
    Koufront gepasseerd
    snel het gezicht gemasseerd


    Krabbels

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    30-01-2012
    Weerspreuk
    Winterzon maakt dat de vorst kraakt
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    28-01-2012
    Weerspreuk
    Russische beer uit het winterhol
    tot in de Kalverstraat op zoek naar Erwin Kroll


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    27-01-2012
    Weerspreuk
    Als ik januari was
    deed ik de ketel boven het vuur bevriezen


    Friday Image

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    26-01-2012
    Wandeling Costa Blanca; Spanje

    Aan de wandel  tussen Altea en Alfaz del Pi


     

     
    Door de hoge temperaturen van deze winter bloeien er aan de kust al overal amandelbomen.
     
    Ook de gele klaverplantjes aan de voet van de sinaasappelbomen zijn volop in bloei en veel citrusbomen hangen nog vol met kleurige vruchten. Het is daarom momenteel erg aangenaam een ontspannen wandeling over smalle asfaltwegen net achter de kust te maken en te genieten van de mooie natuur.
     
    Wandeling
     
    U loopt naar de ingang van het Palau en vervolgt de weg die met een bocht naar links langs de school les Rotes en even later langs de begraafplaats loopt. Altea heeft een mooie begraafplaats, met diverse familie­graf­tom­bes en veel bloemen. Het is de moeite waard er een kijkje te nemen.U laat de begraafplaats achter u en blijft rechtdoor lopen. De weg wordt smaller en gaat naar beneden. U negeert alle zijwegen. Er volgt een smal stukje langs een witte muur waar u goed langs de kant moet lopen. Doorgaand verkeer heeft hier namelijk wei­nig zicht. Na het passeren van nog een paar huizen en afwegen, komt u na tien minuten wandelen in de natuur terecht.
     
    Nísperosplantages, een prachtige olijfboom en de altijd vrolijk makende gele kla­vers in de velden zorgen voor een landelijke aanblik. In vroeger tijden stonden de terrassen hier vol met amandelbomen maar deze zijn in de loop der tijd meer en meer verdwenen en we moeten het nu doen met hier en daar een roze of witte bloeiende boom.
     
    U negeert ook de volgende weg naar links en blijft rechtdoor lopen tussen de boomgaarden door. Het zijn rustige asfaltwegen die echter door de omwonenden wel gebruikt worden dus u moet toch alert zijn op auto’s, vooral in de knik in de weg, die hier eventjes naar links buigt. De weg loopt vervolgens in dezelfde richting verder als waar u al de hele tijd naartoe loopt.
     
    U komt nu in sinaasappelland. Van­af hier hangen aan beide kanten de oran­je bollen aan de bomen, en op een enkele plaats is er zelfs al oranjebloesem waar te nemen. Deze witte bloesem ruikt u vaak eer­der dan u hem ziet, de geur van ‘Aza­har’ is verrukkelijk. Even later, bij een verkeersspiegel en een betonnen telefoonpaal, negeert u de zijwegen naar rechts en het grindpad naar links. U blijft dus de doorgaande weg volgen, die ‘Los Arcos’ of ‘Els Arcs’ in het Valenciaans, heet en genoemd is naar resten van een Romeins aquaduct verwijzen. Deze resten liggen overigens een stuk terug en zijn nauwelijks het bekijken waard omdat ze omringd worden door onkruid en vuilniscontainers.U passeert weer een paar huizen maar verder dit is voor de zo druk bebouwde kuststreek een opvallend rustig en landelijk gebied. Na een bocht naar rechts komt er een plantage met ongelooflijk veel citroenbomen die boordevol hangen met vruchten.

     

    Erachter ligt een dennenbos. Na ruim een half uur gewandeld te hebben, bereikt u een kruising, waar een groen bordje van de ge­meente Alfaz del Pi staat. U gaat hier rechtdoor en loopt over een prachtig, smal weg­getje dat tussen de sinaasappelbomen doorloopt. Tien minu­ten later bereikt u een T-splitsing. Rechtsaf gaat het naar de urba­nisatie Foya Blanca maar u slaat linksaf. Er komt nu een stukje dat langs een wat drukkere weg loopt, kijk dus uit voor verkeer.
     
    De weg maakt een bocht naar rechts en even later slaat u rechtsaf de Cami d’Altea in en verlaat de drukkere weg weer. U heeft nu, al wandelend naar alle kanten toe een enorm weids uitzicht. De Puig Cam­pana was de hele wandeling al te zien maar nu ziet u terugkijkend ook de Sierra de Bernia, Altea en de zee.
     
    De weg maakt een bocht naar links, pas­seert enkele huizen en eindigt in een T-splitsing. U gaat hier rechtsaf en loopt de Cami del Alguers op, ook weer een wat drukkere weg. Even is zelfs het lawaai van de snelweg te horen. Maar u loopt maar kort langs deze weg. Meteen na de eerste bocht volgt een afslag naar links, de Camí de L’Almassera. Hier loopt u in. Even later bereikt u een viersprong. U gaat hier rechtsaf de Camí Pla de Nadala in en meteen daarna linksaf de Camí Barranc del Devesa in. De gemeente Alfaz heeft enkele jaren geleden prachtige straat­naam­bordjes op witte zuilen laten neer­zetten dus u kunt niet verdwalen.
     
    U loopt nog steeds door sinaasappelland maar het is jammer dat in dit gedeelte de laatste jaren veel hekken zijn neergezet, al dat gaas langs de weg doet toch een beetje afbreuk aan de schoonheid van het landschap.
     
    Na ruim een uur lopen begint de weg te da­len en u komt uit in de Barranco de De­vesa. Het landschap is plotseling wat an­ders, er zijn dennenbomen en agaves en u hoort water stromen. Het water is overigens niet te zien. Met een bocht naar links gaat de weg aan de andere kant van de barranco weer omhoog. Het is zowaar even heel steil.
     
    Aan het einde van de klim verandert de straat van naam en wordt Carrer Serra Bernia. Precies op dit punt slaat u linksaf, de Camí del Devesa in. Er volgt een stuk met al gedeeltelijk bloeiende amandelbomen en even later bereikt u een V-splitsing. U gaat rechtsaf langs een schilderachtig, oud huis waar veel zwerf­katten rondhangen. De smalle weg maakt nog een bocht, passeert een ruïne een paar prachtige Johannes­broodbomen. U ziet Alfaz del Pi nu voor u liggen en na nog vijf minuten wandelen bereikt u een halve rotonde naast de sportvelden. Recht voor u ligt het centrum, met diverse gelegenhe­den om iets te drinken.
     
    Als u uitgerust en opgefrist bent, is de keuze aan u. Of u loopt langs dezelfde weg terug of u neemt de bus, die vanuit het centrum naar Albir en Altea gaat.
     
    Bea Lutje Schipholt

    (Uit de Week)
     
    .

     



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Noorderlicht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Noorderlicht (aurora borealis) levert mooie beelden op
    Het poollicht, zoals het noorderlicht (aurora borealis) ook wordt genoemd, is een lichtverschijnsel in de aardatmosfeer, aldus Wikipedia, dat bij duisternis kan worden waargenomen. Het is vooral op hoge geografische breedtes te zien, vooral in de winters.

    Als het poollicht zich voordoet, is vaak een lichte gloed te zien. Of het verschijnsel is zichtbaar als bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht en heel zelden is het zelfs vlammend. Soms staat aan de noordelijke horizon een boog waaruit de lichtstralen als zoeklichten omhoog schieten.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Weerspreuk
    Tikt de kikker tegen het ijs
    karpers dagen van de wijs

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    25-01-2012
    Weerspreuk
    Winter zacht, winter streng
    lief wordt leed, deern een kreng

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    24-01-2012
    Weerspreuk
    Als in januari de muggen zwermen
    kun je in maart de oren wermen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    23-01-2012
    Eind januari sterke vorst
    'szomers noch honger, noch dorst
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    21-01-2012
    Costa Concordia
    Een fotoalbum van de Costa Concordia hoe het was en hoe het is geworden.

    Bijlagen:
    Costa Concordia. Photo Album2.pdf (3.5 MB)   

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Vier vakanties in één

    Nafplion oogt idyllisch mooi.
    Het  imposante amfitheater van Epidauros is goed bewaard.
    Het imposante amfitheater van Epidauros is goed bewaard.
    De steile afdaling van de burcht Palamidi naar de haven vergt een goede conditie.
    De steile afdaling van de burcht Palamidi naar de haven vergt een goede conditie.
    Het stadje barst van de gezellige restaurants en terrasjes.
    Het stadje barst van de gezellige restaurants en terrasjes.
    Het Trasimeense meer ligt op zo'n 15 km van de stad Perugia.
    Het Trasimeense meer ligt op zo'n 15 km van de stad Perugia.
    San Pietro in Valle, de start van een prachtige wandeling.
    San Pietro in Valle, de start van een prachtige wandeling.
    Umbrië heeft een schat aan overheerlijke streekproducten.
    Umbrië heeft een schat aan overheerlijke streekproducten.
    De Sint-Franciscus basiliek van Assisi.
    De Sint-Franciscus basiliek van Assisi.
    De Plaza de Virgin in Valencia.
    De Plaza de Virgin in Valencia.
    Peñiscola is een versterkte stad op een rots in de zee.
    Peñiscola is een versterkte stad op een rots in de zee.
    Peñiscola ligt vlak bij het natuurgebied van de Ebro Delta.
    Peñiscola ligt vlak bij het natuurgebied van de Ebro Delta.
    Paella, hét gerecht van de streek rond Valencia.
    Paella, hét gerecht van de streek rond Valencia.
    De stad Bonifacio balanceert op de rotsen.
    De stad Bonifacio balanceert op de rotsen.
    De GR20-route leidt wandelaars langs de mooiste plekken.
    De GR20-route leidt wandelaars langs de mooiste plekken.
    Het fraaie strand van Palombaggia.
    Het fraaie strand van Palombaggia.
    Corsicaanse lekkernijen te koop op een lokale markt.
    Corsicaanse lekkernijen te koop op een lokale markt.
    Waarom enkel aan het strand gaan liggen als je op dezelfde plaats ook actief kunt zijn, cultuur snuiven en lekker eten? Je spaart niet alleen tijd en geld, maar je komt ook terug alsof je een maand bent weggeweest. Vier vakanties in één dus. En dat op vier zomerse bestemmingen.

    Peloponnesos in Griekenland: genieten in terrassenstadje Nafplion
    De meeste toeristen gaan naar de Griekse eilanden, maar vergeten dat het zuidelijke deel van het vasteland indrukwekkender is, heel mooie stranden heeft en uitblinkt in archeologische overblijfselen. De Peloponnesos is authentiek en leent zich uitstekend tot een rondreis, maar ook tot een strandvakantie. Je kan Nafplion als uitvalsbasis nemen, een stad aan het water met winkeltjes, pleintjes en een Italiaanse sfeer. Dit mag je alvast niet missen als je hier bent.

    Strand
    Vanuit Nafplion kan je elke dag wel een ander strandje opzoeken. Die zijn meestal klein, niet bepaald mooi en primitief, zonder veel faciliteiten. Een uitzondering hierop vormt Tolo, op enkele kilometer van Nafplion. De enige plaats in de Peloponnesos die enigszins doet denken aan de grote badplaatsen van Spanje met hotels, bars en tavernes. De grote troef van Tolo is het strand: 2 km lang in een baai.

    Cultuur
    Vanuit Nafplion is het amper 36 km om de andere kust te bereiken voor het mooiste theater van het oude Griekenland. Het heiligdom van Epidauros staat tussen glooiende heuvels met pijnbomen en cipressen. Grieken en Romeinen vereerden hier de goden en het was tevens een van de belangrijkste kuuroorden uit de Oudheid. Het theater bood plaats aan 13.000 toeschouwers en is dagelijks open.

    Actief
    Nafplion stijgt en daalt en wordt gedomineerd door twee vestingen die beide te voet bereikbaar zijn. De burcht Palamidi, 's avonds heel feeëriek verlicht, is de moeilijkste en werd nog door de Venetianen gebouwd. Er is een overdekte trap van 900 (!) treden en het vergt dus flink wat energie en conditie om helemaal tot boven te komen. Ga vroeg of in de late middag, dan vermijd je de hitte.

    Gastronomie
    Nafplion telt vele restaurants, bars en tearooms. Er is keuze te over, sommige taverna's hebben zelfs geen naam. 's Zomers zitten de terrasjes vol. De kaart is meestal beperkt, maar je eet overal goed voor weinig geld. Kies voor een etablissement zonder toeristenmenu. Een goed visrestaurant aan de kade is Psarotaberna Poseidon.

    Meer info: http://www.grieksegids.nl

    Umbrië in Italië: op en rond het Meer van Trasimeno
    Van Umbrië wordt wel eens gezegd dat de bewoners nog nooit een grote stad of de zee hebben gezien. De Midden-Italiaanse regio zit ietwat verstopt tussen het populaire Toscane en de uitlopers van de Apennijnen. Natuur schrijf je hier nog met hoofdletter. Logeer aan het Trasimeense Meer en ga elke dag op ontdekking in de buurt.

    Strand
    Geen water in de buurt? Dan is dat buiten het Meer van Trasimeno gerekend, een romantisch en ondiep meer op de grens van Toscane en Umbrië, met zeventien zand- en rotsstrandjes. Je kan er zonnen, zwemmen, varen en vissen. Heel veel hotels zijn er niet, wel campings en vakantiehuisjes. Eén van de gezelligste plekjes aan het Lago Trasimeno is het dorpje Tuoro, vanwaaruit je met de ferry over het meer kan varen.

    Cultuur
    Vanuit Tuoro kan je heel makkelijk alle richtingen uit om cultuur te snuiven. Assisi is de meest bezochte stad van Umbrië. Het bedevaartsoord lokt duizenden toeristen, maar toch mag je de middeleeuwse stad niet missen. Gubbio wedijvert in schoonheid met Assisi. Maar ook het op een heuvel gelegen Orvieto is uniek. De kathedraal is één van de grootste van Italië en de bouw ervan nam 300 jaar in beslag!

    Actief
    Met zoveel natuur in de aanbieding zijn wandelaars aan het feest in Umbrië. Dat kan onder meer in het Valnerina-natuurpark in Oost-Umbrië. Je kan vertrekken vanuit het prachtige 8ste-eeuwse klooster San Pietro in Valle tot aan de Marmore-waterval. Een ander paradijs voor hikers is het park van Monte Subasio, een berg van 1.300 meter. Je kan vertrekken vanuit Assisi en helemaal naar Spello wandelen: 36 km!

    Gastronomie
    Breng van je reis naar Umbrië zeker een fles olijfolie mee: dat is hét waarmerk van de streek. Voor verse vis , moet je in restaurant Cacciatori da Luciano zijn, in Passignano sul Trasimeno. Dat is zowat het beste restaurant van de hele streek. Ook de keuze uit vlees, zeevruchten en wijnen is er uitgebreid. Vraag een tafeltje aan het raam met zicht op het meer.

    Meer info: http://www.bellaumbria.net

    Costa Azahar in Spanje: ongerepte kust boven Valencia
    Aan de Costa Azahar, ten noorden van Valencia, vind je één van de laatste grote Spaanse stukken onbebouwde mediterrane kust. Hier ligt de Sierra de Ira, een natuurgebied met een kuststrook van 15 km lang. Alleen wat afgebrokkelde uitkijktorens herinneren aan menselijke aanwezigheid in dit magnifieke wandelgebied. Combineer met Valencia.

    Strand
    Nauwelijks gekend, maar dit is een van onze geheimtips: de oude versterkte stad Peñiscola ligt op een rots in zee en wordt slechts door een smalle strook met het vasteland verbonden. Je krijgt er verre uitzichten over zee, koele schaduwsteegjes en een fort dat in de film 'El Cid' met Charlton Heston en Sophia Loren als Maltezer burcht fungeerde. Aan weerszijden van het schiereiland liggen stranden van het fijnste soort. Het zand werd immers geïmporteerd uit de Sahara.

    Cultuur
    Niet aarzelen: Valencia op 154 km van Peñiscola. Het is oer-Spaans én vooruitstrevend. Geen betere plek om mensen te kijken dan op Plaza de Virgin met de kathedraal en de basiliek aan de ene kant en terrasjes aan de andere. Futuristisch is de Stad voor kunsten en wetenschap, aan de Turia, met als populairste attractie het Oceanografico, het grootste zeeaquarium van Europa. Valencia heeft ook lange stranden met een slenterboulevard vol palmbomen, restaurants en terrassen.

    Actief
    De Ebro Delta is dé plek om vogels te spotten. Het park beschikt over routes, uitkijkplekken om de natuur te observeren en thematische musea. Je kan ook varen op de Ebro-rivier. Ook de moeite zijn de grotten van San José, in de bergketen van Espadán. Je vaart hier 2 km per boot over de onderaardse rivier, waardoor dit het grootst bevaarbare grottenstelsel is van Europa.

    Gastronomie
    In Valencia mag je de paella natuurlijk niet mislopen en die eet je het best bij La Ruia (Carrer del Mar vlakbij de Plaza de la Reina) of El Rall (Tundidores, achter de Llotja). Valencianen eten dit enkel als lunch, nooit als diner. Blijf je aan de Costa Azahar, dan moet je naar El Peñon aan de Calle Sante Martiros in Peñiscola, voor de beste vis en schelpdieren. Lokale specialiteit is inktvis met peper (i pebre de polpet).

    Meer info: http://en.peniscola.es

    Corsica in Frankrijk: wandelen met zicht op zee
    Als berg in de zee wordt Corsica vaak het 'eiland van de schoonheid' genoemd, en niet zonder reden. De diversiteit aan landschappen maakt het eiland tot een van de parels van de Middellandse Zee. Je kan er zowel genieten van de zon en de zee, maar ook fikse wandeltochten maken. Dit lijkt wel een minicontinent met baaien en stranden, bergketens, kliffen, moerassen en maquis. Ideaal dus voor een vakantie van vier-in-één.

    Strand
    Palombaggia heeft het mooiste strand van Corsica, op 30 km van Bonifacio en 10 km van Porto Vecchio. Zoals alle mooie stranden op dit eiland, ligt dit aan de oostkust. Palombaggia baadt in felle kleuren: rode rotsen, groene dennen en een blauwe zee, met in de verte de Cerbicale-eilandjes. 's Zomers is het er druk, maar wie wil wandelen, kan nog rustige plekjes vinden.

    Cultuur
    Bonifacio is de fraaiste stad van Corsica. Vanaf de kliffen is het zicht het mooist. Onder de vuurtoren is een inham met reusachtige rotsen en een strandje. De oude bovenstad werd zo gebouwd dat hij niet veroverd kon worden. Hier zijn de straten smal en de huizen hoog. Door de ligging dicht bij Sardinië is Bonifacio ook de meest Italiaanse stad van Corsica. Nog een tip: ga ook eens buiten de straatjes met de souvenirwinkels.

    Actief
    Corsica is het wandeleiland bij uitstek. De populairste wandelroute is de GR20, die diagonaal over het eiland loopt en 200 km lang is. Ze is opgedeeld in 15 etappes die elk tussen de 5 tot 8 uur duren. De GR 20 gaat doorheen spectaculaire en ruwe landschappen van het binnenland waarbij de hoogte varieert tussen de 1.000 en 2.000 meter. Een uitzonderlijke wandeling, die ook natuurliefhebbers doet watertanden.

    Gastronomie
    De keuken van Corsica is een beetje zoals de bevolking: aan de ruwe kant. Heel fijn eet je er niet, maar honger zal je er niet lijden. De Corsicanen zijn trots op hun charcuterie, kazen en wijn. Een osteria met klassieke gerechten (dikke soep, konijn, kaas) is U Mulino in Feliceto. De eigenaar is ook een bekende entertainer. Reserveren op tel. 0033/495 61 73 23.

    Meer info: http://www.corsica-online.com

    (Bron: HLN.be)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Weerspreuk
    Regen en storm,
    'tis niet anders, 'tis de norm


    krabbels voor hyves

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    20-01-2012
    Spanje

    Hier geniet je in alle rust van de Spaanse zon

    Tossa de Mar: een prachtig middeleeuws stadje
    Het pittoreske vissersdorpje Puerto de Sóller
    Het pittoreske vissersdorpje Puerto de Sóller



    De intact gebleven burcht in Tossa de Mar



    De intact gebleven burcht in Tossa de Mar

    Nerja: authenticiteit in Andalusië



    Nerja: authenticiteit in Andalusië







    Het gezellige Cala d'Or op Mallorca
    Het gezellige Cala d'Or op Mallorca
    Het gemoedelijke stadje Pals
    Het gemoedelijke stadje Pals
    Goudgele stranden, idyllische baaien, middeleeuwse burchten en steile klippen: de Spaanse kust heeft het allemaal! Tussen de bekende drukbezochte badplaatsen liggen enkele rustigere, minder bekende pareltjes. Hier beschrijven wij vijf kleine Spaanse kustplaatsjes die meer dan een bezoek waard zijn.

    1. Puerto de Sóller, Mallorca
    Het oude pittoreske vissersdorpje Puerto de Sóller aan de noordwestkust van Mallorca is vandaag de dag uitgegroeid tot een charmante kleine badplaats. Hier vind je op de twee stranden, het Playa d'en Repic en het Playa Generoso, nog geen massa's toeristen. Voor vermaak kun je 's avonds terecht in het gezellige haventje met zijn kleine restaurantjes en barretjes of op de strandpromenade waar je kunt genieten van muziek en entertainment. Vanwege de talrijke citrusboomgaarden die de omgeving in het voorjaar prachtig goudgeel kleuren, wordt Puerto de Sóller ook vaak de 'Gouden Vallei' genoemd.

    2. Tossa de Mar, Costa Brava
    De Costa Brava strekt zich uit van Barcelona tot aan de Franse grens. Hier ligt het kleine Spaanse badplaatsje Tossa de Mar, een prachtig middeleeuws stadje omgeven door bergen. Getuigen van het rijke verleden zijn o.a. de 16e eeuwse uitzichttoren Torre de Can Magi en het oude augustijnenklooster La Capilla del Socors. Rond de intact gebleven burcht vind je een aantal toprestaurants waaronder het door Michelin aanbevolen La Cuina de Can Simon. Op het hoofdstrand van Tossa de Mar is het vaak erg druk, maar op de twee stranden ten noordoosten van de stad, het Platja del Reig en het Platja del Mar Menuda, kun je in alle stilte genieten van zon, zand en zee.

    3. Nerja, Costa del Sol
    Authentieke Andalusische cultuur ervaar je in het Zuid-Spaanse Nerja. Hier vind je kleine witte huisjes, sfeervolle smalle steegjes en prachtige afgelegen strandjes. Op enkele minuten van het centrum ligt het populaire Playa de Burriana, een van de beste stranden van Spanje. Nerja is ook bekend vanwege de promenade 'Balkon van Europa', vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt over de Middellandse Zee. Even buiten Nerja liggen de druipsteengrotten Cuevas de Nerja waar archeologen in 1959 talrijke prehistorische muurschilderingen hebben gevonden.

    4. Cala d'Or, Mallorca
    Een van de mooiste bestemmingen op Mallorca is het gezellige Cala d'Or. Deze sfeervolle langgerekte badplaats telt niet minder dan acht idyllische baaitjes. In het deels autovrije centrum met witte huisjes in Moorse stijl kun je op de vele terrasjes rustig genieten van een glaasje sangria en heerlijke Spaanse tapas.

    5. Pals, Costa Brava
    Het kleine charmante badplaatsje Playa de Pals ligt aan de Costa Brava, niet ver van de Franse grens. Hier kun je ofwel aan de kust logeren, ofwel in het gemoedelijke middeleeuwse stadje Pals dat zes kilometer landinwaarts ligt. Golfliefhebbers komen zeker aan hun trekken op een van de drie golfbanen: Golf Platja de Pals, Golf Serres de Pals en Golf Empordà. Verblijf je in Pals, breng dan zeker een bezoek aan de nabijgelegen pittoreske baaitjes van Begur, Tamariu en Aiguablava, aan het wellicht mooiste dorpje van de Costa Brava Cadaqués en aan het kunststadje Figueras met zijn Dali-museum.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Weerspreuk
    Geen spoor van enig winterwonder
    doch storm, regen en eerst nog veel gedonder



    Gifs by Oriza "


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    19-01-2012
    Kroatië

    Per ferry langs de eilanden van Kroatië

    Volgens verschillende prestigieuze reistijdschriften is Hvar een van de mooiste eilanden ter wereld.

    Alle reisspecialisten zijn het erover eens dat Kroatië het deze zomer bijzonder goed zal doen. Niet alleen het vasteland heeft alle troeven - zon, natuur, lekker eten en toch betaalbaar - maar ook de eilanden vallen steeds meer in de smaak. Voor de kust van Kroatië liggen er meer dan duizend. Wil je de mooiste eilanden combineren, kies dan voor Hvar, Korcula en Mljet. Je vaart per ferry van het ene naar het andere en logeert telkens enkele dagen op elk eiland. Eilandhoppen heet dat.

    De lavendelvelden doen aan de Provence denken.
    De lavendelvelden doen aan de Provence denken.
    Hotel Palace
    Hotel Palace
    Het stadje Korcula ligt bijzonder schilderachtig op een landtong.
    Het stadje Korcula ligt bijzonder schilderachtig op een landtong.
    Korcula is een van de pareltjes van Kroatië, met een enorme hoeveelheid kunstschatten.
    Korcula is een van de pareltjes van Kroatië, met een enorme hoeveelheid kunstschatten.
    Hotel Korcula
    Hotel Korcula
    In het Groot Meer van Mljet ligt het mini-eilandje Sveta Marija
    In het Groot Meer van Mljet ligt het mini-eilandje Sveta Marija
    Het Veliko Jezero is een grote publiekstrekker op Mljet.
    Het Veliko Jezero is een grote publiekstrekker op Mljet.
    Hotel Odisej
    Hotel Odisej
    Van Split naar Hvar: overal hangt de geur van kruiden
    Kom je per vliegtuig, dan land je het best in Split. Dan neem je de ferry naar het bergachtige Hvar, de klassieker onder de Kroatische eilanden, en pronkend met de meeste zonne-uren van allemaal. De meeste prestigieuze reistijdschriften rangschikken Hvar onder de mooiste eilanden ter wereld. En dat heeft zo zijn gevolgen: niet alles is er even goedkoop, maar schoonheid beroert nu eenmaal iedereen. Zoals de bloeiende lavendelvelden, die aan de Franse Provence doen denken. Zo wordt de weg naar het dorpje Vrboska in juni omgetoverd tot één zee van lavendel.

    De ferry legt aan in Stari Grad. Restaurants en cafés rond de haven zijn er bij de vleet en de vele pakhuizen versterken het plaatje van de stad met een zeevaartverleden. Toch is Stari Grad niet het allerbeste van Hvar. Deze titel gaat naar Hvar-stad, op de zuidwestpunt van het eiland, een levendig slenterstadje, gebouwd rond de havenkom en versterkt door vestingen, waartussen onder meer Napoleon Bonaparte indertijd een fort liet bouwen.

    Jelsa
    De meeste gebouwen in de historische binnenstad zijn ouder, 16de of 17de-eeuws, met als topper de kathedraal en de vier verdiepingen hoge campanile ernaast. Dan heb je ook nog het Arsenaal, van oorsprong een munitiedepot, met erboven één van de oudste theaters in Europa, uit 1612. In de jachthaven van Hvar liggen de superdure jachten naast de gewone excursieschepen.

    De stad heeft flink wat (kiezel)strand, maar voor de mooiste badplaats van Hvar moet je naar Jelsa aan de noordkust. Dichte pijnboombossen, hoge populieren, mooie zandstranden en wijn- en olijfgaarden maken van Jelsa en omgeving een wondermooie plek die al honderd jaar toeristen lokt. Het eerste hotel, Jadran, werd al in 1911 gebouwd. Er zijn hotels, appartementen en campings voor elk budget. Hier ontstond ook het naturisme in Kroatië.

    Zelfs onderweg zijn is op Hvar een hele belevenis. Het eiland groeit en bloeit, maar de bergen maken hier rijden niet altijd makkelijk. Neem dus je tijd op Hvar en geniet van de schoonheid.

    Eten en logeren
    Hvar heeft dankzij de gulle zonnestralen uitstekende wijnen, zoals Zlatan Plavac, Ivan Dolac en ook Faros. Combineren met de voortreffelijke Dalmatische keuken kan zeker in restaurant Macondo in Hvar-stad. Voor wie in Stari Grad blijft, biedt Jurin Podrum prima prijs/kwaliteit. Hotel Palace is het oudste en meest centraal gelegen hotel: vanaf 122 euro per kamer per nacht met ontbijt. Een alternatief en meer geschikt voor families, is Amfora Hvar Grand Beach Resort. Het ligt enkele minuten wandelen buiten het centrum van Hvar, maar maakt dat goed met zijn faciliteiten, vanaf 172 euro per kamer per nacht met ontbijt.
    Meer info: http://www.hvarinfo.com - http://www.suncanihvar.com/palace - http://www.suncanihvar.com/amfora


    Van Hvar naar Korcula: de geboorteplaats van Marco Polo
    Korcula, op het gelijknamige eiland, is zonder meer een van de toppers van Kroatië. Het ligt bijzonder schilderachtig op een landtong, met de zee, de zon en de skyline van het vasteland (schiereiland Peljesac) als machtig decor. De ferry legt gewoon aan ter hoogte van de stadswallen, en dat doet zelfs niets af aan de schoonheid van de plaats. Korcula-stad wordt vaak Klein Dubrovnik genoemd. Ergens terecht en bovendien is het aantal kunstschatten er aanzienlijk. Korcula haalt de mosterd voor een stuk bij de grote 13de-eeuwse ontdekkingsreiziger Marco Polo. Hij heeft er hoe dan ook vele jaren van zijn leven doorgebracht. Alleen is het onweerlegbare bewijs nog niet geleverd of hij er ook geboren is. Naar verluidt zou Marco Polo een cirkel rond het eiland hebben getrokken en hij schreef erbij: "Hier ben ik geboren". Zijn zogenaamde geboortehuis is niet veel soeps, maar er is een aan hem gewijd museum in de maak, en dat wordt top.

    Vela Luka
    Op het groene Korcula, dat met zijn 74 km bij 7 km tot de grootste Kroatische eilanden behoort, kan je gerust verschillende dagen verblijven. Want het is een pareltje met baaien, grotten, dichte bossen en het glashelderste zeewater. Op de westpunt van het eiland ligt het gezellige en weidse Vela Luka. De op een na grootste stad van het eiland heeft een eigen haven die dagelijks aangevaren wordt met een snelle catamaran vanuit Split via Hvar-stad en dan verder doorvaart naar Ubli op het eiland Lastovo.

    Eten en logeren
    Korcula heeft zijn eigen witte wijnen met een specifieke smaak. Dat is het geval met Posip, maar zeker met Grk. Een heerlijk fris wijntje roept zeevruchten en vis op. Restaurant Zure, in Lumbarda op 6 km van Korcula-stad, biedt een waar festival aan kreeften en langoustines. De weg van Korcula naar Lumbarda loopt tussen de Grk-wijngaarden. Er zijn voldoende behoorlijke hotels, maar Hotel Korcula met zijn 22 kamers, is het oudste en werd mooi gerenoveerd. Het hotel ligt direct aan de zeepromenade en het hotelterras geeft hierop uit. Vanaf 116 euro per kamer per nacht met ontbijt. Op Korcula kan je ook bij particulieren logeren, goedkoop en met persoonlijk onthaal, zoals bij Jadranko en Ante Vitaic, Stari Grad, tel. 00385/98 93 27 670 (Engels) of avitaic@let.hr. Reken op ± 52 euro per kamer per nacht met ontbijt in hoogseizoen.
    Meer info: http://www.korculainfo.com - http://www.hotelkorcula.com
     

    Van Korcula naar Mljet: het gedroomde groene eiland
    Het fraaie Sobra is de haven waar de ferry aanlegt op Mljet, maar opgelet: dit is enkel tijdens de zomermaanden (van juni tot en met september) en dan nog niet alle ferry's op deze route. Mljet is hoe dan ook een groen paradijs met ruim 75 procent vegetatie en bezaaid met pijnbomen en eiken. Hoewel het slechts 37 km bij 3 km groot is, lijkt het groter en bergachtiger. Op Mljet zou Odysseus, de held van Homeros, tijdens zijn lange rondzwervingen zeven jaar vastgehouden zijn door de nimf Calypso en zou apostel Paulus een winter doorgebracht hebben na zijn schipbreuk. Hoe dan ook hebben zowel de oude Grieken als de Romeinen Mljet gekoesterd. In Polace bevinden zich nog overblijfselen van een Romeins paleis.

    Zoutwatermeren
    Maar de topattractie is vandaag het Nationaal Park, in totaal 5.375 hectare dat tot tegen de zee loopt. Het grote voordeel van wie vanuit Dubrovnik oversteekt, is dat het schip aanlegt in Pomena, dat direct toegang geeft tot het park en het enige hotel op Mljet, Odisej. De twee onderling met elkaar verbonden zoutwatermeren zijn de grote publiekstrekkers: het Veliko Jezero (Groot Meer) en het Mali Jezero (Klein Meer). In eerstgenoemd meer ligt het mini-eilandje Sveta Marija. Je vindt er een 12de-eeuws verlaten benedictijnerklooster en een kerk. Maar de meeste bezoekers komen er om te wandelen, te fietsen en te zwemmen. De parkregels zijn streng, bang als men is dat een sigarettenpeuk een catastrofe zou veroorzaken. De kust van Mljet is mooi, maar bestaat vooral uit rotsen.

    Eten en logeren
    Restaurant Ogigija in Polace biedt de betere grillkeuken. Hotel Odisej in Pomena is het enige hotel op Mljet, goed voor zijn drie sterren en je kan er watersporten en wellnessen. Vanaf 78 euro per kamer per nacht met ontbijt. Vanuit Dubrovnik is er een ferry die op bepaalde dagen op Pomena vaart, dat vlak bij een van de toegangen tot het Nationaal Park ligt.
    Meer info: http://www.np-mljet.hr - http://www.hotelodisej.com


    Praktisch
    Erheen: onze route vertrekt in Split. Iedere zaterdag vliegt Croatia Airlines rechtstreeks vanuit Brussel op Split. Vluchtduur: bijna 2 uur. Op andere dagen is er een overstap in Zagreb. De terugkeer uit Dubrovnik kan eveneens met Croatia Airlines gebeuren. Van de paasvakantie tot begin oktober is dit meestal twee dagen op de week ook mogelijk met een vliegtuig van Jetairfly of van Thomas Cook Airlines. http://www.croatiaairlines.com of de reisagent.
    Boeken: ID Riva Tours is specialist op Kroatië met het ruimste aanbod hotels, vakantieparken, villa's, campings, rondreizen en cruises. Brochure bij de reisagent of op http://www.idriva.nl
    Vaartijden: tijdens de zomer vertrekt bijna elke dag één ferry, ook voor auto's. Globaal bedraagt de vaartijd tussen Split en Hvar (Stari Grad) 1.30 uur, tussen Hvar en Korcula 3 uur, tussen Korcula en Mljet (Sobra) 2 uur en tussen Mljet en Dubrovnik 1.45 uur. Het traject wordt uitgevoerd door Jadrolinija, de grootste carferry operator in Kroatië. http://www.jadrolinija.hr
    Alternatief: ook goed om te combineren zijn de eilanden Brac, Hvar en Korcula.
    Munt & documenten: 50 euro = ± 364 kuna. Identiteitskaart volstaat.
    Info: http://www.kroatie-toerisme.be - http://www.kroatie.nl

    (Bron: HLN.be)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Weerspreuk
    Gelijk januari
    zo ook juli


    Have a Good Day

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    18-01-2012
    Weerspreuk
    Regen om de west
    winter diep in 'tnest

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    17-01-2012
    Weerspreuk
    Is de winter in de war
    sneeuw maakt het januari bar


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    16-01-2012
    EEN PRACHTIGE DANS
    Klik op de afbeelding om de link te volgen KLIK OP :




    DANS
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Geniet van de beelden onderwater
    .
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Weerspreuk
    Mist u uw gabber
    logisch want die koopt nu snel een ijskrabber



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    15-01-2012
    Prachtige fonteinen
    .
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    14-01-2012
    d'Waalfilm

    d'Waalfilm

     
    ALS JE NU IETS MOOIS WIL ZIEN,MOET JE DEZE EENS BEKIJKEN.
    ALS JE MET DE MUIS OVER HET BEELD GAAT, DAN DRAAIT DIE MEE. KLIK OP DE ,,STERREN,, DIE IN BEELD KOMEN ,DAN ZIE JE NOG VEEL MEER MOOIS.
    PANORAMA-“D” –WAAL-FILM"
    GENIET ERVAN.


    http://dwaalfilm.eu
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Waarom de terugweg altijd korter lijkt dan de heenreis

    Waarom de terugweg altijd korter lijkt dan de heenreis


    Vakantiegangers bij verzorgingsplaats Hazeldonk-West aan de A16. ©Maarten Hartman

    Vakantiegangers die huiswaarts keren, vinden de terugreis vaak korter duren dan de heenreis. Dit terwijl de afstanden en de werkelijke reistijd hetzelfde zijn. Twee Nederlandse psychologen laten nu zien hoe deze zinsbegoocheling ontstaat.

    Het heeft te maken met verkeerde verwachtingspatronen, stellen de deskundigen in het vakblad Psychonomic Bulletin and Review. "Mensen zijn vooraf te optimistisch over de reis", zegt Niels van de Ven, psycholoog aan de Universiteit van Tilburg. "Ze onderschatten de reistijd, waardoor het een stuk langer duurt dan verwacht. Het gevoel dat het erg lang duurde, vormt de basis voor de verwachting over de terugreis, die dan juist meevalt."

    Van de Ven en zijn collega Leon van Rijswijk van de TU Eindhoven onderzochten een kleine 360 personen. Onder hen waren mensen die per bus naar de huishoudbeurs of de Efteling gingen, en studenten die een fietstocht naar een bos maakten. Voor hun gevoel duurde de terugreis tot wel 22 procent korter dan de heenreis. Hoe zwaarder mensen de heenreis vooraf hadden onderschat, des te lichter bleek de terugreis te vallen.

    Het maakte niet uit of de deelnemers terugreden via dezelfde of via een andere, even lange route. Terug voelde altijd korter. Volgens een oude theorie duurt reizen in een bekend landschap gevoelsmatig korter, omdat de reiziger weet welk deel van de afstand hij al heeft afgelegd. Maar de onderzoekers zagen dat mechanisme niet bevestigd.

    Met hun bewijs voor de verkeerde verwachtingen hebben de onderzoekers een belangrijk deel van de illusie verklaard, reageert Douwe Draaisma. Maar volgens de hoogleraar geschiedenis van de psychologie in Groningen en schrijver van het boek 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt' speelt er ook nog iets anders mee: vermoeidheid. "Als je fris bent, sla je meer in je geheugen op dan als je moe bent. En mensen schatten een beleefde tijdsduur meestal aan de hand van de hoeveelheid opgeslagen herinneringen. Ook om die reden lijkt de heenreis langer dan de terugreis."

    Bovendien: als mensen op reis gaan, zien ze erg naar hun nieuwe bestemming uit. Dit gaat gepaard met ongeduld, waardoor de reis ergerlijk lang lijkt te duren. Op de terugreis speelt dit veel minder, denkt Draaisma, omdat mensen niet zo opgewonden zijn over hun thuiskomst.

    De onderzoekers vermoeden dat hun bevindingen niet alleen van toepassing zijn op reizen. "Een Amerikaanse collega zei al dat hij het voorlezen van een boekje aan zijn kinderen de tweede keer korter vond duren dan de eerste", zegt Van de Ven.

    De psycholoog hoopt de nieuwe kennis te kunnen inzetten om wachttijden gevoelsmatig te verkorten, door ze in te delen in twee periodes: een lange, gevolgd door een korte. "Misschien houden mensen er dan toch een goed gevoel aan over."
    mailIcon print | |
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Weerspreuk
    Broodje shoarma of hete kip
    winter weldra uit de dip


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    13-01-2012
    Weerspreuk
    Zakt zelfs de fuut door het ijs
    winter totaal van de wijs


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    12-01-2012
    Weerspreuk
    Als de kat in januari in de zon ligt

    ligt ze in februari achter de kachel



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    11-01-2012
    Weerspreuk
    Smeekt de sneeuwpop om een dikke plak worst
    hoedt u voor eerste serieuze vorst
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    10-01-2012
    Weerspreuk
    Als in januari de vorst niet komen wil
    dan is zij er zeker in april


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    09-01-2012
    7 Franse pareltjes aan de kust

    7 Franse pareltjes aan de Atlantische Oceaan

    Het gerenommeerde Bretonse badplaatsje Perros-Guirec

    Neem een grote hoeveelheid charmante vissersdorpjes, een handvol bekende badplaatsen, voeg er wat prachtige landschappen aan toe en breng dit alles op smaak met buitengewone culinaire hoogstandjes. Proef en geniet van de exquise Franse westkust!

    Het pittoreske stadje Honfleur
    Het pittoreske stadje Honfleur










    De chique badplaats Deauville
    De chique badplaats Deauville







    Île de Ré
    Île de Ré
    De prachtige kust van Biarritz
    De prachtige kust van Biarritz
    Het  historische vissersplaatsje Saint-Jean-de-Luz
    Het historische vissersplaatsje Saint-Jean-de-Luz
    De Franse Atlantische kust herbergt heel wat bekende en minder bekende pareltjes. Wij hebben vier kustregio's onder de loep genomen: Normandië, Bretagne, Poitou-Charentes en Aquitaine. Historische steden, pittoreske dorpjes, adembenemende landschappen en prachtige stranden zijn slechts enkele van de West-Franse ingrediënten die je ongetwijfeld een onvergetelijke vakantie bezorgen.

    1. Honfleur (Normandië)
    Aan de monding van de Seine, tegenover Le Havre, de op een na grootste stad van Normandië, ligt het romantische kunststadje Honfleur met zijn smalle, middeleeuwse steegjes en zijn talrijke historische gebouwen. Hier is de impressionist Eugène Boudin geboren en vond ook Claude Monet zijn inspiratie. Bezoek zeker de prachtige Sainte-Catherine kerk, de grootste houten kerk van Frankrijk, en ga slenteren in het pittoreske haventje met zijn vele gezellige restaurantjes.

    2. Trouville en Deauville (Normandië)
    Op een twintigtal kilometers ten zuiden van Honfleur ligt het gezellige vissersdorpje Trouville. Ga er na een dagje aan het strand kuieren in het pittoreske haventje of rondslenteren in de kleine, smalle straatjes. Steek ook eens de brug over naar het iets chiquere Deauville en bewonder er de talloze Belle Époque-villa's. Niet te vergeten is het jaarlijkse Festival van de Amerikaanse Film van Deauville dat dit jaar van 3 tot 12 september plaatsvindt. Honfleur, Trouville en Deauville liggen op twee uur rijden van de Franse metropool Parijs.
    3. Perros-Guirec (Bretagne)
    Aan de grillige kusten van de Côtes d'Armor ligt het gerenommeerde Bretonse badplaatsje Perros-Guirec met zijn drie fijne zandstranden en prachtige panoramische uitzicht over Les Septs Îles, zeven eilanden die een belangrijk vogelreservaat herbergen. Breng een bezoek aan de indrukwekkende Côte de Granite Rose, een rotskust van roze graniet, en laat je smaakpapillen in een van de talrijke restaurantjes genieten van de exquise Franse keuken.

    4. La Rochelle (Poitou-Charentes)

    Absoluut een bezoek waard is het adembenemend mooie havenstadje La Rochelle met zijn sfeervolle binnenstad en gezellige Vieux Port. Hier kun je op de vele terrasjes genieten van de Franse zon en een prachtig uitzicht op de haven en de Atlantische Oceaan. Bezoek ook de Port des Minimes, de grootste haven voor plezierjachten van Europa.

    5. Saint-Martin op het eiland Île de Ré (Poitou-Charentes)
    Voor de kust van La Rochelle ligt het prachtige eiland Île de Ré. Je reist er heen via de drie kilometer lange tolbrug die het eiland sinds 1988 met het vasteland verbindt. Saint-Martin is een van de vele gezellige vissersdorpjes met historische bezienswaardigheden en een levendig pittoresk haventje.

    6. Biarritz (Aquitaine)
    Biarritz is wellicht de meest bekende en meest mondaine kustplaats van de Zuid-Franse Atlantische kust. Het aanvankelijk arme vissersdorpje werd wereldberoemd toen Napoleon III er de residentie Hôtel du Palais liet bouwen. Biarritz heeft heerlijke stranden en met zijn woeste golven is deze Frans-Baskische badplaats ongehoord populair bij surfers. Biarritz  behoort dan ook tot de beste surfplekken van Europa.

    7. Saint-Jean-de-Luz (Aquitaine)

    Even ten zuiden van Biarritz, op een tiental kilometers van de Spaanse grens, ligt het  historische vissersplaatsje Saint-Jean-de-Luz met zijn gezellige straatjes en zijn kleine beschutte haventje. Hierheen kwam de jonge koning Lodewijk XIV om er in 1660 Maria-Theresia van Spanje te huwen. Geniet van het mooie uitzicht over de hele Baskische kust en van de overheerlijke macarons (amandelkoekjes), de plaatselijke specialiteit, waarvoor naar verluidt ook de Zonnekoning zou zijn gezwicht.
    (Orbiville.be)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Weerspreuk
    Gaat de winter dra op reis
    zelfs einde februari sneeuw en ijs


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    08-01-2012
    Lissabon

    Langzaam door Lissabon

    Het Castelo de São Jorge torent hoog boven Lissabon uit.

    In Lissabon hoef je geen haast te hebben. Neem het pittoreske trammetje 28 en stap af waar je maar wil. Voor een terrasje, het uitzicht of om van de sfeer van de oude stad te genieten.

    Tram 28 wringt zich door de Rua de São Tome in de Alfama-volkswijk.
    Tram 28 wringt zich door de Rua de São Tome in de Alfama-volkswijk.
    Het hippe Pois Café in Alfama is een leuk adresje waar je ook lekker kunt eten.
    Het hippe Pois Café in Alfama is een leuk adresje waar je ook lekker kunt eten.
    Carreira 28, of tramlijn 28, loopt van Prazeres naar het plein Martin Moniz door de drie bekendste buurten van Lissabon: de hogergelegen uitgaanswijk Bairro Alto, het moderne winkelgebied Baixa en de volksbuurt Alfama. Het brengt de passagiers naar vier van de zeven heuvels waarop de Portugese hoofdstad is gebouwd. Als je het hele traject aflegt, ben je vijftig minuten onderweg, maar meestal duurt het veel langer.

    De gele of rode boemel uit 1910 met ouderwetse zwaaihendel baant zich al piepend, puffend en krakend een weg door smalle, klimmende straatjes. Soms zijn die steegjes zelfs zo nauw dat de voetgangers met hun rug tegen de muur gaan staan en hun adem inhouden als ze het bekende 'ting ting'-geluid in de verte horen. Vaak staat een auto op de rails en moet de trambestuurder op zoek gaan naar de boosdoener.

    De meeste toeristen rijden maar een eindje mee en je kan bijvoorbeeld opstappen op het plein Praço do Comércio. Op de tram kan je een ticketje kopen voor een enkele rit (2,50 euro), maar heb je echt de smaak te pakken, dan kan je met de Lisboa Card (24 uur voor 17 euro) overal op- en afstappen. Een andere mogelijkheid is de 7 Colinas Card, die voor 0,50 euro te koop is in de metrostations en je voor 2,90 euro kan opladen voor een hele dag onbeperkt rijden.

    De leukste haltes
    Voordeel aan de Eléctrico 28 is dat je op die manier niks van alle hoogtepunten moet missen. Vanaf het Castelo de São Jorge ligt heel Lissabon aan je voeten, je kan er heerlijk ronddwalen en de zonsondergang meepikken. 's Zomers is het kasteel tot 21 uur open.
    Een ander mooi uitkijkpunt of 'miradouro' is Santa Luzia in de volkswijk Alfama, waar bewoners sardientjes buiten grillen en het wasgoed hangt te drogen. Je kan er turen over de Taag en de kathedraal Sé in al zijn pracht bewonderen. In Alfama kan je onder meer lekker eten in het Pois Café, aan de Rua São João da Praça, waar ook veel hip volk uit Lissabon komt. Nog twee adresjes om te chillen in Alfama: Loja 14.18 aan de Rua da Adica en Portas do Sol aan de Largo das Portas do Sol.

    In Baixa moet je afstappen als je wil shoppen. Neem hier de Elevador de Santa Justa, de door Eiffel ontworpen lift, en ga winkelen in de Rua Augusta. In de Rua Conçeicão barst het van de schattige snuisterwinkeltjes.

    De Bairro Alto is 's avonds de levendigste wijk. Nergens vind je zoveel bars en cafés als hier en mensen staan tot 's avonds laat buiten met een plastic bierglas in de hand, keuvelend en altijd goed gezind. Zoals in het Alface Hostel in Rua do Norte of bij Maria Caxuxa aan de Rua da Barroca met livemuziek. Wat stijfdeftiger is A Brasileira, het bekendste en weelderig gedecoreerde koffiehuis van de stad, in de rua Garett.

    Hapjes
    Nog in de Bairro Alto bevindt zich boven de Glória-lift op het uitzichtspunt Miradouro de São Pedro de Alcantara een terras waar bezoekers kunnen genieten van een panoramisch uitzicht over het Castelo de São Jorge en het historische centrum van Lissabon. Bestel er typische Portugese hapjes, zoals de roomgebakjes 'pastel de nata', kwarktaarten van Sintra (queijadas) en de 'pasteis de bacalhau' (stokvis). Bairro Alto is ook de naam van een boetiekhotel aan de Praca Luis de Camoes. Je slaapt en eet er voortreffelijk en het dakterras levert één van de mooiste uitzichten op.

    Tram 28 passeert ook nog langs de Jardim da Estrela, één van de mooiste tuinen en een perfecte plek voor een picknick. Eind- of beginpunt is het Cemetério de Prazeres, het kerkhof waar de doden in huisjes liggen begraven.

    Vijf routes
    Lissabon telt in totaal vijf tramroutes: 12, 15, 18, 25 en 28. Op lijn 28 zie je het meest, maar ook interessant is Carreira 12, die onder meer langs Castelo de São Jorge en Alfama passeert. Lijn 15 is de enige vlakke lijn langs de oever van de Taag.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Heerlijk weer in Alicante

    Zalig mild in Alicante

    De jachthaven van Alicante bij valavond.

    Nog enkele dagen zin in zon? Sinds kort zijn er vanuit Brussel, Charleroi, Luik én Oostende rechtstreekse vluchten naar Alicante aan de Spaanse Costa Blanca. De badplaats, met in de winter zalig milde temperaturen, heeft zoveel troeven dat je er gerust enkele dagen kan doorbrengen.

    Het Playa de San Juan is het favoriete strand van de lokale bevolking.
    Het Playa de San Juan is het favoriete strand van de lokale bevolking.
    Op de Esplanada de España is het heerlijk flaneren in de schaduw van de vele palmbomen.
    Op de Esplanada de España is het heerlijk flaneren in de schaduw van de vele palmbomen.
    Hospes Amerigo
    Hospes Amerigo
    Alicante is een stad waar menig zonneklopper een moord voor begaat. Gelegen tegen de Middellandse Zee, met een microklimaat, een rijke culturele achtergrond, magistrale gebouwen en lieflijke parkjes met eeuwenoude bomen. En dan hebben we het nog niet eens over de brede zandstranden, waarvan er eentje tegen de oude binnenstad aanschuurt: Postiguet Beach, het bekendste strand van Alicante. Weinig stedelingen die een strand en oceaan aan hun deurmat hebben liggen...

    Mooie promenade
    De brede en opvallende Esplanada naast Postiguet is een toeristische attractie op zich. De boulevard herbergt 6.600.000 marmeren stenen. Er zijn rode, witte en zwarte steentjes. Die kleurencombinatie laat een aparte indruk na, maar het zijn vooral de hoge palmbomen aan weerskanten van de Esplanada die opvallen. Wij ruilen die eerste dag echter het drukke Postiguet voor het noordwaarts gelegen strand van San Juan. Het is het favoriete strand van de lokale inwoners, maar wordt steeds vaker bevolkt door toeristen. Het brede strand heeft bovendien de beste restaurants. Zelfs 's avonds draaien ze op volle toeren. In Casa Julio, naar verluidt een van Alicantes vijf beste restaurants, laten we de sangria rijkelijk vloeien. Het eten is uitstekend, maar eerlijk is eerlijk: met zo?n droomuitzicht zou zelfs het verorberen van een hotdog een luxe zijn.

    Piraten en kanonnen
    Vanuit elke hoek van de stad wordt het landschap bepaald door kasteel Santa Barbara en de 166 meter hoge Mount Benacantil waarop het gebouwd is. Vooral 's avonds levert dat, door een sublieme verlichting, een extra mooi beeld op. Het kasteel kent een duizend jaar oude geschiedenis. Het werd talloze malen gebombardeerd, eerst door de Fransen in 1691, bijna honderd jaar later door de Britten. Het bewijs daarvan bevindt zich in de zandstenen muren: enkele kanonskogels zijn er blijven steken. Een bezoek aan dit kasteel loont de moeite. Je kan er 180 graden ronddraaien en zowat de hele stad en zelfs de verderop gelegen steden overschouwen. Dat was eeuwen geleden ook handig om piraten in het snotje te houden. Alicante was immers een stad die vaak werd aangevallen door piraten. Om die reden werden er verderop, in de grotten aan de baai, wachttorens gebouwd.

    Stadspark
    De stadsarchitecten hebben sinds een paar jaar het kasteel 'gelijmd' aan de stad met een (steil) voetpad dat in feite een park is: Parque de la Ereta, met cactussen, palmbomen en een hip restaurant dat enkel 's weekend de deuren opent. Het pad loopt over in de Santa Cruz-wijk, waar schattige, dicht opeenstaande witte huisjes voor een unieke sfeer zorgen. Vanaf hier gaat het steil naar beneden via verscheidene trappen. De talloze Maria-beelden op en tegen de witte muren zijn restanten van de processie die hier jaarlijks plaatsvindt.

    "Dit lijkt misschien het oudste gedeelte van de stad", zegt onze gids, "maar het is het niet. Het is wel het meest typische. Hier komen weinig toeristen, maar veel van de toeristen die er kwamen, zijn hier wel blijven wonen."

    Mummies aan het strand
    Alicante telt ook enkele musea, zoals het prestigieuze Marq, waar alle archeologische vondsten die in en rond Alicante werden aangetroffen, een onderkomen kregen. Maar ons favoriete museum is van een geheel andere orde. In Museu de Fogueres staat plezier centraal. Sinds 2003 staat het in het teken van Fogueres de Sant Joan, een juni-evenement dat zowat alle inwoners van Alicante op straat brengt. De hoofdingrediënten: muziek, licht, vuurwerk, koninginnen, vuur en... fabelachtige sculpturen van papier maché van tientallen meters hoog, 'Ninots' genaamd. Ludiek zijn ze allemaal, maar de meeste zijn cartooneske personages die niet zouden misstaan in oude Disney-tekenfilms. In het museum staan de miniatuurversies ervan opgesteld, want de grote versies worden verbrand op het evenement zelf.

    Shoppingparadijs
    In Alicante wordt niet weinig geshopt. The place to be is de omgeving rond de Avenida Maissonave. Typisch is hier de grote keuze in leren schoenen en tassen, en uiteraard barst het van de nougatwinkels. Op talloze winkels, groot en klein, chic of stoffig, prijkt het woord 'turon' op de vitrine. Nougat. Dat mag niet vreemd zijn. Tachtig procent van 's werelds nougatproductie komt van hier. Het moslimverleden van de stad heeft daarmee te maken. De moslims durfden immers als eerste honing, amandelen en suiker combineren.

    Palmen in Elche
    Wie Alicante bezoekt, combineert dat meestal met daguitstappen naar naburige steden. Op 23 km ligt een van de populairste: Elche. Strandloos, dat wel, maar qua cultuur heeft het een streepje voor op de naburige badsteden. De dood en hemelvaart van de Maagd Maria wordt er sinds de 15de eeuw ononderbroken uitgebeeld in de befaamde Santa Maria basiliek.

    Nog mooier is het Palmbomenpark. In Elche bevindt zich de grootste concentratie van palmbomen ter wereld: zo'n 250.000. Het waren de Arabieren die ze destijds planten en een ingenieus irrigatiesysteem ontwierpen aan de hand van greppels die het water naar de palmboomgaarden voerden. Meer dan honderd verschillende soorten zagen op die manier het daglicht. De meest fascinerende staat in het midden van de artistieke tuin Huerto del Cura. De 108 jaar oude rakker telt weliswaar één stam, maar die groeit na een meter plots uit in acht verschillende palmbomen, die zo zwaar zijn geworden dat ze vandaag ondersteuning nodig hebben. Een unicum en ontstaan op geheel natuurlijke wijze.

    Naast dit werelderfgoed valt hier nog iets op: schoenen. Terwijl in Alicante nougat de vitrines siert, zijn het hier schoenen in allerlei maten en kleuren die de etalages domineren. Elche kent de grootste schoenenindustrie ter wereld. Meer dan duizend fabrikanten zijn er actief.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    07-01-2012
    Weerspreuk
    Knapt januari niet van de kou
    dan zit men 's zomers in de rouw


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    06-01-2012
    Weerspreuk
    Storm voorbij, zon terug
    Kou ver weg, vrij baan voor de mug.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    05-01-2012
    Driekoningen in Spanje

    Kinderfeest bij uitstek: Driekoningen


     

     
    Waar in Nederland en België de kerstbomen en versieringen begin januari de kast weer ingaan, is de kerstperiode in Spanje nog niet voorbij.
     
    Sterker nog, voor de kinderen moet de belangrijkste dag nog komen: Driekoningen. In de namiddag van 5 januari komende drie wijzen uit het oosten in alle steden en dorpen aan en even later worden de kinderen overladen met speelgoed.
     
    Want ondanks het feit dat de gemiddelde Spaanse familie de laatste jaren minder te besteden heeft, wordt toch altijd wel een spaarcentje opzij gelegd om cadeautjes te kunnen kopen voor de kinderen. Kinderen zijn heel belangrijk in Spanje en de uit de Bijbel afkomstige gebeurtenis rondom de wijzen die uit het oosten kwamen, wordt aangegrepen om de kinderen eens flink te verwennen.Eigenlijk heeft het driekoningenfeest zoals de meeste Spaanse families dat vieren, veel raakvlakken met ons eigen Sin­ter­klaasfeest. Het wordt precies één maand later gevierd maar ook hier mogen de kinderen hun verlanglijstjes bekend maken en worden de goede gevers met een op­tocht verwelkomd. Vervolgens verzamelt de familie zich rond een grote mand met cadeautjes en is het uitpakken geblazen. Soms krijgen de kinderen zo veel pakjes dat ze het papier gehaast en bijna onverschillig van de cadeaus afscheu­ren, naarstig op zoek naar dat ene cadeau dat ze liever dan wat dan ook willen hebben. In veel gevallen is dat tegenwoordig een computerspel of zelfs een smartphone, want ook Spaanse ouders gaan met hun tijd mee en de tijd dat je een kind nog blij kon maken met lego of een boek, lijkt voorbij.
     
    De gemeenten verzamelen in de dagen voor 5 januari via zogenaamde ‘Koninklijke postbodes’ de verlanglijstjes van de kinderen zodat de drie koningen bij aankomst al op de hoogte zijn van de wensen en het juiste cadeau kunnen uitdelen.
     
    Het driekoningenfeest heeft zoals gezegd een Bijbelse oorsprong. In de Bijbel wordt gesproken over drie wijze mannen die uit het oosten kwamen. Ze gingen op zoek naar het pasgeboren kindje Jezus om deze ‘Messias’ cadeaus te geven. Ze volgden een heldere ster en vonden het kind uiteindelijk in een stal in Bethlehem. Ze gaven het kind goud, wierook en mirre.
     
    Nergens in de Bijbel staat vermeld hoe de wijzen heetten en er wordt ook niet gezegd om hoeveel wijzen het ging. Maar omdat er in het Matteüs-evangelie gesproken werd van drie cadeaus werden al op de aller oudste christelijke afbeeldingen drie wijzen afgebeeld. Die drie mannen zagen er echter wel vrijwel hetzelfde uit, het onderscheid in uiterlijk kwam pas later.
     
    In een zevende-eeuws geschrift dat wordt bewaard in de nationale bibliotheek van Parijs worden de wijzen voor de eerste keer bij naam genoemd en ook wordt hun uiterlijk beschreven: ‘Melchior, oud en met een lange baard, Kaspar, jong, blond en baardloos en Balthasar, zwart met een volle baard’. In latere afbeeldingen is dit onderscheid in uiterlijk vrijwel altijd terug te vinden, in elk geval is er altijd een zwarte man bij.

     

    De wijzen hebben ook steeds mooiere keren aan en uiteindelijk worden ze vaak koningen genoemd.
     
    Over de herkomst van de wijzen is niet veel bekend. Omdat in de Bijbel alleen ‘uit het Oosten’ staat, denken historici dat ze uit Babylonië of Perzië kwamen.
     
    In Spanje werd in de zeventiende eeuw een manuscript geschreven dat de Auto de los Reyes heette. Het is een geschrift over het verhaal van de drie wijzen, geba­seerd op het evangelie van Matteüs. Verteld wordt hoe drie wijze mannen ieder afzonderlijk in een ver land een grote ster zagen. Zij volgden deze ster en ontmoetten elkaar. Samen reisden ze verder, op zoek naar de koning die zojuist geboren zou zijn, om hem cadeaus te geven. Aangekomen in Jeruzalem, zien ze de ster niet meer. Ze gaan naar de Romeinse heerser Herodes en vragen hem waar ze de pasgeboren koning kunnen vinden. Herodes weet het niet maar hij vraagt de wijzen wel of ze hem, als ze het kindje vinden, willen informeren zodat hij de nieuwe koning ook kan komen vereren. Herodes heeft van zijn eigen raadgevers gehoord dat er een Messias zou komen en hij is dus op zijn hoede. Het zeventiende-eeuwse geschrift, dat bewaard wordt in de Biblio­teca Nacional in Madrid, stopt hier.
     
    Het verhaal van de drie koningen was al­tijd al geliefd in het katholieke Spanje maar het kreeg nieuw leven ingeblazen toen de Spaanse theoloog Gaspar Fernández de Ávila in de achttiende eeuw de Auto de los Reyes ge­bruikte als bron voor een gedicht van twaalf strofen. Het gedicht ging over de kindertijd van Jezus Christus en het werd heel populair in Spanje. Het is dit gedicht dat de aanleiding was tot de opvoe­ring van het Driekoningenverhaal in het dorpje Cañada in het binnenland van Alicante. Al sinds 1764 doet de hele be­volking van het dorp mee aan de opvoe­ring van het kerstverhaal: de geboorte van het kind in de stal en de komst van de wijzen. Sinds 1964, bij het 200-jarig be­staan van de opvoering, speelt men ook andere delen van het Bijbelverhaal, de vlucht van Jozef, María en Jezus naar Egypte en de kindermoord van Herodes.
     
    Maar ook in veel andere plaatsen wordt het verhaal van de ontmoeting tussen de wijzen en het kindje Jezus opgevoerd. Vaak wordt er op 5 januari een levende kerststal op­gesteld op het plein voor het stadhuis en als de drie wijzen aankomen, eren zij de pasgeborene en overhandigen zij hun ge­schenken.
     
    Het is erg leuk om een Driekoningenoptocht bij te wonen, vooral omdat deze in sommige gemeenten werkelijk spectaculair is. Zo is daar de aller oudste Driekoningenoptocht van Spanje, die plaatsvindt in Alcoy, of de enorm grote optochten van Elche en Ali­cante, die gepaard gaan met praalwagens. In sommige plaatsen komen de drie wijzen met de boot aan, hetgeen de associatie met Sinterklaas nog vergroot, in andere plaatsen arriveren ze met de trein of op een kameel. Ook heel bijzonder en sfeervol is de traditie in Elda, waar de bevolking met toortsen de achter Elda gelegen berg Bolón oploopt en zo de drie koningen, die in de schemering de berg afdalen naar het centrum, bijlicht.Maar het mooiste van alles is waarschijnlijk wel het observeren van de gezichten van de kleinste kinderen. Zij staan vol ontzag te kijken als de drie koningen op hun paarden of kamelen voorbij komen en ze verheugen zich zichtbaar op de snoep- en pakjesregen die komen gaat.
     
    In de gezinnen vindt deze pakjesregen meestal op 6 januari plaats. Dat is immers een feestdag en dus verzamelt de hele fami­lie zich om eerst samen te eten en daarna, onder het genot van een roscón de reyes (banketstaaf met daarin verrassingen meegebakken), de berg met pakjes uit te pakken. En dit jaar hebben de kinderen extra lang de tijd om met hun nieuwe aanwinsten te spelen: meteen na Driekoningen volgt namelijk een weekend.
     
    Door: Bea Lutje Schipholt
     
    .

     



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    04-01-2012
    Superstorm

    Europa siddert en beeft voor nieuwe superstorm Andrea




    Storm van gisteren deed waterval bergop stromen; morgen vreest vooral Duitsland grote schade

    © afp



    Wat is er toch met de winter aan de hand? In plaats van winterse temperaturen wordt een groot deel van Europa al weken en zelfs maanden geteisterd door zware stormen. Die van gisteren had orkaankracht en richtte vooral in Groot-Brittannië grote schade aan. Met rukwinden tot 170 km/u begon een waterval zelfs bergop te stromen. Er vielen ook twee doden te betreuren. Morgen slaat een nieuwe superstorm met de kracht van een orkaan toe: Andrea heeft het vooral op Duitsland gemunt, maar ook aan onze kust wordt alarm geslagen. Bovendien dreigt in een groot deel van Europa wateroverlast. In de Alpelanden houden ze dan weer de adem in voor een heuse sneeuwstorm.

    © photo news
    © photo news
    © photo news
    © photo news
    Over Het Kanaal zijn ze wel wat gewend qua zware stormen, maar wat ze gisteren te verteren kregen, was zelfs daar heel ongewoon. Zeg nu zelf: een waterval die door de wind omhoog geblazen wordt, zelden gezien. Omdat heel wat Britten terugkeerden uit kerstvakantie, was er ook veel ellende op de weg. Een chauffeur kwam om toen een boom op zijn bestelwagen viel en de storm kostte ook het leven van een man op een tanker die getroffen werd door een reusachtige golf. Fietsers werden gewoon van hun fiets geblazen en zelfs vrachtwagens bleven niet overeind. Op het eerste filmpje onder dit artikel is te zien hoe de wind ook een vuilniscontainer te pakken kreeg.

    Erger dan Kyrill?
    Vooral in Duitsland zullen ze deze beelden bibberend aanschouwen, want morgen liggen onze oosterburen in het oog van de storm. Experts vrezen dat orkaan Andrea even erg kan worden als Kyrill, de orkaan die Duitsland vijf jaar geleden in complete chaos stortte. Ze zien schrikbarende parallellen met die zware storm. Beide diepe depressies ontstonden bij Newfoundland en net als bij Kyrill zal de kern van Andrea zich op het hoogtepunt van de storm tussen de zuidelijke punt van Noorwegen en Denemarken bevinden. Ook de koers na de doortocht in Duitsland richting Baltische Zee is dezelfde.

    Ook Alpen hebben prijs
    Ook de extreem lage druk (zo'n 960 hectopascal) is vergelijkbaar. In normale omstandigheden bedraagt de luchtdruk 1013 hectopascal. Bovendien liggen de isobaren (lijnen van gelijke druk) heel dicht bij elkaar. Na Duitsland krijgen ook de Alpenlanden de volle laag met heel wat sneeuw en vooral op de bergtoppen orkaanwinden. Het zal er vanaf morgenvroeg mogelijk 36 uur aan een stuk (zwaar) sneeuwen, wat ook daar onvermijdelijk veel ellende zal veroorzaken.

    Wateroverlast
    Ook België zal niet gespaard blijven. Na middernacht en morgenochtend zal de superstorm Andrea ons land teisteren. Aan de kust verwacht het KMI rukwinden tot zo'n 105 km/h. Daar heerst het oranje alarmpeil, het op een na hoogste. In het noorden van het land is 100 km/u en in het centrum tot 95 km/u als piek mogelijk bij rukwinden. Bovendien zal er veel neerslag vallen: tot 25 mm regen tussen middernacht en donderdagmiddag. Dat kan lokaal wateroverlast veroorzaken. (kh)
    © ap
    © ap
    © photo news
    © afp
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Mooiste natuurfoto's van het afgelopen jaar

    De mooiste natuurfoto's van het afgelopen jaar

    Een selectie van spectaculair mooie beelden ...

    Een selectie van spectaculair mooie beelden die nog eens in de verf zetten hoe mooi onze planeet kan zijn.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Sneeuwkerk

    In het Duitse skigebied Mitterfirmiansreut in ...

    In het Duitse skigebied Mitterfirmiansreut in het Beierse Woud heeft men een 'sneeuwkerk' gebouwd. Het heiligdom is 26 meter lang, 11 meter breed en heeft een toren van 17 meter hoog. Voor de bouw ervan werd 1.400 kubieke meter sneeuw gebruikt. De kerk kan 190 mensen herbergen. Heel wat liefhebbers willen in het gebouw trouwen of er hun kind laten dopen.

    Het skioord hoopt dat de kerk een attractie wordt die heel wat toeristen zal lokken. Nog tot de komende lente als de dooi weer intreedt kan het prachtige bouwwerk bezocht worden. (kve) © afp

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Festival van sneeuw en ijs

    Betoverend festival van sneeuw en ijs

    Het internationale ijsfestival in de Chinese ...
    Het internationale ijsfestival in de Chinese stad Harbin is ieder jaar weer iets om naar uit te kijken. Deze editie start officieel op 5 januari maar deze fotoreeks geeft toch al een eerste impressie van de impressionante sculpturen.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Weerspreuk
    Is de winter ook in januari geen norm
    morgen nieuwe storm


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    03-01-2012
    Weerspreuk
    Is de kerstboom dor en bruin
    sneeuw buigt weldra de takken schuin

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    02-01-2012
    Weerspreuk
    Januari zacht begonnen
    voedsel gaat in februari op de winterbonnen


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    01-01-2012
    Een heel gelukkig nieuwjaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een heel gelukkig nieuwjaar
    218 - Speciaal nieuwjaar.pps
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)

    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Archief per maand
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 11--0001
    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • Overwinteren aan de Costa Blanca
  • Verslag van een reis naar Bali in 2009

  • De landen die wij bezocht hebben
     en waarvan fotoreportages zijn



    Amerika Canada

    Bali

    Duitsland Frankrijk

    Portugal Spanje

    Tsjechie Hongarije

    Oost Duitsland Kroatie

    Nederland Belgie

    Griekenland Zwitserland

    Oostenrijk





    Fotoreportages

    van

    Nederland:

    Orvelte

    Provincie Groningen

    Stad Groningen

    Herfst in het land van Peel en Maas

    Engbertdijksvenen

    Blokzijl

    Scheveningen

    Zwanenwater (Callantsoog)

    Volendam

    Vlieland

    Sallandse heuvelrug

    Amsterdam; Sail 2005

    Landgraaf (Mondo Verde)

    Hoorn

    Giethoorn

    Herfst rondom Almelo

    Egmond aan zee

    Edam

    Dwingelderveld

    Kasteel Twickel; Delden

    Delfsail 2009

    Sail 2010

    Bali

    Verslag

    Amerika en Canada

    Verslag van de reis

    Washington D.C.

    Canada en Amerika algemeen

    Colonial Williamsburg

    Arlington

    New York 1e ged. ; 2e ged.

    Duitsland

    Stein am Rhein

    Schaffhausen

    Rugen

    Hiddensee

    Oost Duitsland;

    eiland Mainau

    Berlijn 2004

    Beilstein, Cochem, Moezel

    Neckardal,Heidelberg, , Mosbach,Eberbach,Hirschhorn

    Miltenberg a.d. Main

    Hunsruck; Moezel 2009

    Uberlingen

    Obersdorf; Dingelsdorf

    Frankrijk

    Alassio e.o.

    Nice

    Cannes

    Vence en St.Paul de Vence

    Gorges de Loup

    Villa de Rothschild; de tuin

    Villa de Rothschild .interieur

    Cagnes sur mer

    Ramatuelle

    Port Grimaud

    Mougins en Grasse

    Amiens;Les landes;Chartres;Lot

    Corniche; Moyenne; Eze

    Cote d'Azur

    Ardeche, Cote d'Azur, Verdon, Luberon

    Drome en Vercors

    Argeles sur mer

    van Port Grimaud naar Frejus en Roque d'Argens

    Bormes les Mimosas

    Chapelle du Rosair de Vence(Matisse) enTourettes sur Loup; La Colle sur Loup en le Bar sur Loup

    Corniche d'Esterel

    St. Tropez

     

    Tsjechie

    Griekenland

    Kreta

    Kroatie

    Istrie

    Dalmatie

    Italie

    Ravenna

    Venetie

    Gardameer

    Ligurië; S.Margherita; Rapallo; Levanto

    Cinquterre: Riomaggiore;Manarola

    Cinqueterre:Monterosso; Manarola; Vernazza

    Lago Maggiore

    eilandjes in het Lago Maggiore

    Genua

    Assisi

    Ligurie; Albenga en rit naar Alssio

    Orvieto

    Perugia en Meer van Trasimeno

    Umbrie

    Verona

     

    Zwitserland

    St.Gallen

    Spanje

    Costa Blanca 1990

    Costa Blanca 2010

    Portugal

    Algarve

    Belgie

    Brugge en Gent

     


    Foto
    Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Bedankt voor de gezellige bezoekjes
  • Vreemde vondsten op vliegvelden
  • Happy Halloween
  • Alleen handbagage
  • Weer geen blogrondes
    Archief per maand
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 11--0001
    Blog als favoriet !
    \"Image')">
    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!