Droom is't leven, anders niet; 'tGlijt voorbij gelijk een vliet, Die langs steyle boorden schiet, Zonder ooyt te keeren. (uit gedicht Air van Jan Luyken).
De dagen zijn zonnig en de avonden blijven warm, het barbecueseizoen
is officieel geopend! Heerlijk grillen met vrienden of familie, wie kan
daar nu neen tegen zeggen? Met deze tips kan het alvast niet fout lopen.
1. Vergeet je kolen niet op tijd aan te steken, liefst
lang voor de honger begint te knagen. Ze mogen namelijk niet meer
branden, maar moeten mooi rood gloeien en bedekt zijn onder een kleine
laag grijze as. De ideale test is je hand boven de hitte te houden voor 4
à 5 seconden. Als dat lukt, kan het grillen beginnen! Te warme
baktemperaturen zouden alleen je vlees verpesten: verbrand aan de
buitenkant en rauw aan de binnenkant.
2. Over
vlees gesproken... Komt het uit de diepvries? Laat het dan zeker niet
ontdooien op kamertemperatuur, maar leg het ruime tijd (1 dag) op
voorhand in de koelkast. Zo vermijd je dat bacteriën massaal kweken op
je BBQ-assortiment. Is het een last minute barbecue? Gebruik dan je
microgolf om alles te ontdooien.
3. Overhaast
tijdens het barbecuen niets, maar geniet gewoon van wat kleine tapa's,
een lekkere aperitief en een gezellige babbel terwijl het vlees gaar
wordt. Hamburgers die bijvoorbeeld niet goed doorbakken zijn, kunnen
schadelijke bacteriën bevatten. De gemiddelde hamburger heeft een 11 à
13 minuutjes nodig om hapklaar te zijn. Laat het pletten trouwens ook
maar achterwege, draai de hamburgers liever een keertje meer om ze egaal
te laten garen. Zo vermijd je dat de sappen eruit lopen, die de vlammen
snel doen opwakkeren en meer rook creëren. Dit is niet alleen
ongezonder, maar kan ook de smaak aantasten.
Meer vleestips: In
vergelijking met steak en varkensvlees, heeft kip trouwens veel meer
warmte nodig om goed te garen. Laat de kippenbillen en borststukken dus
gerust wat langer liggen, 10 tot 15 minuten griltijd aan elke kant is
doorgaans ideaal. Vleugeltjes worden best na 8 tot 12 minuten omgedraaid
en voor een gewone kipfilet moet 6 tot 8 minuten per kant volstaan.
Bij
worsten geldt de regel 'low & slow'. Bak ze dus op een lage
temperatuur zodat de buitenkant niet onmiddellijk verbrandt of barst en
laat ze lang sudderen. Wie toch niet graag wacht tot de temperaturen
zakken, kan de worsten eerst een kwartiertje laten pruttelen in water en
bier (voor de smaak), om ze dan op een middelmatig vuur te grillen.
Het
geheim bij saté's ten slotte, is wat ruimte te creëren tussen het vlees
en de groentjes ertussen. Nog beter is echter groenten en vlees op
aparte spiesjes te bakken, aangezien ze andere gaartijden hebben.
4. Vertrouw
niet op de truc van het kleurtje binnenin. Snijden in je vlees zorgt er
alleen maar voor dat de sappen ontsnappen, waardoor alles veel sneller
uitdroogt. De beste manier om te weten wanneer iets klaar is, is door af
te gaan op de textuur. Goed gegaarde stukken vlees of vis moeten
veerkrachtig zijn, niet zompig (rauw) of gespannen (doorbakken).
Het Cleopatrastrand, dat gedomineerd wordt door een middeleeuwse burcht hoog op een rots, is het mooiste van Alanya.
Sinds eind april kan je vanuit Brussel rechtstreeks naar een nieuwe
luchthaven aan de Turkse Rivièra vliegen. Gazipasa ligt vlak bij
badplaats Alanya, die naast zon, zee en zand ook heel wat andere troeven
in huis heeft. Voor wie eens buiten de muren van zijn all-inhotel wil
stappen, liggen natuur, cultuur en geschiedenis er voor het grijpen.
Toeristen baden in het warme, kalkrijke water van Pamukkale.
De haven van Alanya. Door de vele restaurants wemelt het er vooral 's avonds van de mensen.
Rond de 13de-eeuwse stadsburcht loopt een omwalling van 6 km met 140 torens.
Het Sentido Gold Island & Golden Bay hotel
Alanya is bij de Turkijefan zeker geen onbekende, maar wie tot dusver
voor die regio koos, moest landen op Antalya en had daarna nog een
bustransfer van ten minste twee uur voor de boeg. Heel wat
vakantiegangers bedankten dus voor de eer. Maar daar komt nu verandering
in. Gazipasa is in tegenstelling tot het reusachtige Antalya een
piepkleine luchthaven en dat biedt heel wat voordelen. Een uurtje na hun
landing kunnen de passagiers al het zwembad van hun hotel opzoeken.
Vanaf 28 april vliegen Thomas Cook en Neckermann als enige Belgische
touroperators met hun klanten naar Gazipasa en dat wekelijks op dinsdag
en zaterdag.
Ook het hotelaanbod ter plaatse wordt flink
uitgebreid, van vier naar elf hotels, met onder meer enkele interessante
all-inclusive opties. Maar natuurlijk is er meer dan het hotel: de
ongerepte streek is nog typisch Turks en interessant voor families.
Strand van Cleopatra Het
begint al met de ligging: Alanya is gelegen aan een rots, met aan beide
zijden een zandstrand, het Cleopatrastrand en het Ooststrand. Het
eerste is het mooiste, maar helaas dus ook het drukste. De koningin van
het oude Egypte kreeg het cadeau van haar Romeinse minnaar Marcus
Antonius. Families met jonge kinderen zoeken eigenlijk beter het
Ooststrand op. Het is er minder druk en bovendien is het water daar
minder diep.
Boven op de rots staat een van dé trekpleisters van
de stad, een ommuurde burcht uit de 13de eeuw die zo'n 250 meter boven
de zeespiegel ligt. Een bezoek is de moeite waard, niet alleen voor het
formidabele uitzicht maar ook voor de indrukwekkende omwalling die zo'n 6
kilometer lang is en 140 torens telt. Voor amper één euro kan je met de
bus vanuit het busstation van Alanya naar de burcht nemen en dan te
voet terugwandelen. Ben je minder geïnteresseerd in de geschiedenis, dan
kan je je de 5 euro toegangsgeld besparen en gewoon genieten van het
uitzicht. In de burcht bevindt zich een dorp met houten huizen waar
zijde en katoen worden geweven.
Shoppen Shoppen
kan ook in het oude centrum van Alanya, in de bazaar waar talloze
winkeltjes met lederwaren en souvenirs te vinden zijn. Voor de
plaatselijke specialiteiten of voor een drankje ga je naar een van de
terrasjes aan de haven, waar altijd een gezellige drukte heerst. Het
mooiste uitzicht heb je in de SkyLounge Bar. De bar bevindt zich op de
bovenste verdieping van de Red Tower Brouwerij, genoemd naar de
achthoekige toren die sinds de twaalfde eeuw de haven beschermt. Ook het
uitgaansleven is in deze buurt geconcentreerd. Fuifbeesten moeten wel
weten dat de muziek om drie uur 's nachts stopt. Buiten het centrum kan
je tot in de vroege uurtjes terecht in enkele openluchtdiscotheken
(Auditorium en Summergarden).
Buiten het centrum Alanya
is ook bekend als ecobestemming. Zo zijn er in de omgeving tal van
grotten: de Blauwe grot, de Piratengrot, de Grot van de Geliefden....
Vooral de Damlatas Grot, aan het Cleopatrastrand, mag je niet missen. In
deze grot, die ontdekt werd in 1948, kun je stalactieten van meer dan
15 meter hoog bewonderen. Let op: je kan de grot alleen in de namiddag
bezoeken. Vóór 12 uur is ze gereserveerd voor astmapatiënten, voor wie
de lucht in de grot heilzaam zou zijn.
Op 6 kilometer van Alanya
kan je je verfrissen in de Dimcayirivier. Die ontspringt in het
Taurusgebergte en is zo'n 60 kilometer lang. Je kan er lekker zwemmen en
daarna heerlijk eten in een van de vele restaurantjes aan de rivier.
Probeer bijvoorbeeld eens een versgevangen forel. Voor de avonturiers is
raften een optie.
Een andere aanrader is bij een van de lokale
verhuurders een scooter te huren en zelf een tochtje te ondernemen naar
Sapadere Kanyonu, een berggebied met meerdere bronnen en watervallen.
Via Demirtas volg je een route van 23 kilometer doorheen de bergen en
een mooie, bosrijke omgeving. Sla zeker cascade 1 en 2 niet over!
En
dan zijn er natuurlijk nog de langgerekte stranden, waar het heerlijk
zonnen en zwemmen is in het kristalheldere water van de Middellandse
Zee. Wil je een rustig strand, laat dan de twee grote links liggen en
kies voor de minder bekende stranden als Incekum of Ulas.
Uitstappen Als
je het dobberen in zee of het hotelzwembad moe bent, leent Alanya zich
ook uitstekend voor uitstappen wat verder weg. In één dag kan je een
avontuurlijke jeepsafari maken waarbij je het binnenland ontdekt, off
road rijdt en typisch Turkse dorpjes doorkruist. Maar als je meerdere
dagen hebt, kun je ook kiezen voor Cappadocië of Pamukkale. Informeer je
daarvoor bij je reisorganisatie of in een lokaal reisagentschap.
Pamukkale
is een natuurfenomeen: terrassen die zich tegen een helling aanschurken
en waar kalkhoudend water witte reservoirs gevuld met water heeft
gevormd. Heel bijzonder en beschermd als Unesco Werelderfgoed. Hetzelfde
geldt voor Cappadocië, een tufsteenlandschap met tal van unieke
formaties, waar je telkens opnieuw verrast wordt. Keuze te over!
Praktisch ERHEEN: Vanaf 28 april met Thomas Cook en Neckermann. Wekelijks op dinsdag en zaterdag. De vluchttijd bedraagt ongeveer 3,5 uur.
Vanaf 12 mei is Zuid-Korea gastheer van de Expo 2012, met als thema
'De Levende Oceaan en Kust'. De wereldtentoonstelling is een 161-jaar
oude traditie die in 1851 in Engeland begon met de Great Exhibition,
waar verschillende stoommachines werden getoond. De
wereldtentoonstellingen die volgden, waren onder meer die van 1876 in de
Amerikaanse stad Philadelphia met telefonie als thema en die in 1885 in
Antwerpen met de automobiel in het middelpunt.
Het hoofdthema van de Expo 2012 is bescherming van de oceanen. Volgens
de Verenigde Naties (VN) is zestig procent van de maritieme ecosystemen
beschadigd of overbevist. In de kuststad Yeosu laat de Expo 2012 zien
wat in de 21ste eeuw bereikt is op het gebied van watertechnologie. De
'groene expo' valt samen met de VN-conferentie over Duurzame
Ontwikkeling (ook bekend als Rio+20) half juni in Brazilië.
De
VN, die na Korea het grootste paviljoen op de Expo 2012 hebben, spelen
een sleutelrol in de tentoonstelling. Meer dan zeventig procent van de
aarde is bedekt met oceanen en het menselijke leven is nauw verbonden
met die oceanen, stellen de VN. "Oceanen zijn het hart en de longen van
onze planeet. Ze produceren veertig procent van het zoetwater en 75
procent van de zuurstof die we inademen."
De Zuid-Koreaanse
regering heeft 1,45 miljard euro geïnvesteerd in de Expo, die duurt van
12 mei tot 12 augustus. Naar verwachting zal de tentoonstelling 11
miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland trekken. Het evenement
brengt de publieke en private sector bij elkaar en grote Koreaanse
bedrijven als Daewoo Shipping en Marine Engineering zijn er
vertegenwoordigd. Op de Expo zijn dit jaar 105 landen aanwezig en 24
internationale organisaties. Ook Nederland en België zijn
vertegenwoordigd op de Expo. Nederland presenteert zichzelf rond het
thema 'Sustainable Deltas'.
Vijftig ontwikkelingslanden hebben
hun paviljoens onderverdeeld in drie categorieën: het Pacific Paviljoen,
het Atlantische Paviljoen en het Paviljoen Indische Oceaan.
Kleurenexplosie in Le Grand Palais te Parijs tijdens Monumenta
Monumenta is een jaarlijks artistiek evenement waarbij
elk jaar een internationaal gevierde, hedendaagse kunstenaar wordt
uitgenodigd om een speciaal hiervoor ontworpen, magistraal werk tentoon
te stellen in de middenbeuk van het Grand Palais in Parijs.
Na drie jaar gepalaver met het stadsbestuur heeft het
allereerste kattencafé in Oostenrijk de deuren geopend. Struikelblok was
vooral de hygiëne, maar nu heeft de 47-jarige Japanse Takako Ishimitsu
toch groen licht gekregen om haar droom waar te maken.
Neen, dit is geen beeld van het Schlagerfestival voor reptielen. Het lijkt wel alsof deze schildpadden het op een lustige polonaise hebben gezet, maar schijn bedriegt.
De schildpadden hebben deze merkwaardige formatie aangenomen om hun bloed op te warmen in het zonlicht en zo levensbelangrijke
vitamine D op te slaan. Deze vitamine moet dienen om hun schild aan te
sterken. Het bizarre beeld werd geschoten door fotograaf Tony Beck aan
het Opiniconmeer in Ontario, Canada.
Het kleurrijkste eiland ter wereld: Burano (Venetië)
De huisjes werden vroeger geschilderd in alle kleuren
van de regenboog, zodat de stoere vissersmannen na een lange reis op zee
al van ver naar hun vrouwtjes konden zwaaien.
Vanuit de baai van Napels heb je een grandioos uitzicht op de Vesuvius.
's Zomers haasten zich vele tienduizenden toeristen van de luchthaven
van Napels naar de gelijknamige Baai of de spectaculaire Amalfikust.
Maar heb je geen zin in al die drukte? Napels leent zich al in het
voorjaar, met zijn milde temperaturen, uitstekend tot een korte citytrip
vol verrassingen.
Een druk straatje nabij de Pignasecca-markt in het Spaans Kwartier.
De chique winkelgalerij Galleria Umberto, een prachtige architectuur van staal en glas.
Hotel San Francesco al Monte
Napels is met rechtstreekse vluchten vanuit Brussel ook 's winters vlot bereikbaar. De luchthaven ligt op 7
km van het centrum. Met een taxi ben je dus in geen tijd in het oude
centrum, dat begrensd wordt door de Via dei Tribunali en Via San Biagio
dei Librai, die verder overgaat in de Via Benedetto Croce. Daartussen
ligt een wirwar van steegjes die makkelijk te voet te ontdekken zijn.
Maar ook aan de oude haven proef je van de Napolitaanse sfeer. Neem een
stadsplan mee en ga op stap!
Laat je niet afschrikken door het vuilnis. Soms wordt het wekenlang niet opgehaald
door stakingen. Probeer erdoor te kijken, want tussen de stapels
vuilniszakken ligt een prachtige stad. Zo is er het Castel Nuovo, een
burcht aan het water met een witte triomfboog als ingang. Verscheidene
koningen hebben er gewoond, en nu is het een museum waarvan grote delen
gratis kunnen worden bezocht.
Gelato Tijd voor een gelato - een Italiaans ijsje. Waar kan je dat beter opeten dan aan de haven, een van de grootste aan de Middellandse Zee? Hier verzamelen luxejachten en cruiseschepen. Eten met een grandioos uitzicht op de Vesuvius en de Golf van Napels? Bij Antonio & Antonio maken ze de lekkerste melanzane alla parmigiana.
Vlak
bij het Castel Nuovo vind je het Palazzo Reale, het koninklijk paleis,
dat een indrukwekkende traphal heeft. De historische vertrekken kunnen
worden bezocht en zijn volgestouwd met meubels, wandtapijten,
schilderijen en porselein. Na het bezoek moet je zeker een kijkje nemen op de Piazza del Plebiscito, het meest monumentale plein van de stad.
Shopping Uiteraard kom je ook naar Italië om te shoppen.
Een goede start is de Galleria Umberto, een chique winkelgalerij met
een indrukwekkend architectuur in glas en staal. De vlakbij gelegen Via
Toledo is dan weer de Meir van Napels, met zowel kleine boetiekjes als
kledingketens.
Napels staat uiteraard bekend om zijn
pizza, maar de simpelste is de lekkerste: met tomaat, mozzarella en
basilicum. Heel wat restaurants beweren de uitvinder ervan te zijn, maar
Brandi is wellicht
de enige echte thuishaven van de pizza. In 1889 werd hier de allereerste
pizza margherita geserveerd. En die is nog altijd enorm lekker! Maar
ook de pasta van Napels is wereldberoemd: probeer eens de klassieker
spaghetti aglio, olio e peperoncino.
Musea Het
archeologisch museum van Napels is een van de belangrijkste ter wereld.
Het dankt zijn faam aan vondsten uit Pompeii en Herculaneum, en aan de
Farnese-collectie met antieke beeldhouwwerken. Hoogtepunt is de mozaïek
van Alexander de Grote.
Om de innerlijke mens te versterken is een goede lunch welgekomen na je museumbezoek. Ristorante Bellini bestaat al meer dan twintig jaar en heeft heerlijke pizza's en pasta's op de kaart staan.
Het
historische centrum is een wirwar van straten en steegjes waar auto's
verkeerd geparkeerd staan, Vespa's rondtuffen en was te drogen hangt.
Het toppunt
is het Quartieri Spagnoli (Spaans Kwartier), een wijk die 's nachts wat
dreigend kan overkomen. Ten oosten van de Via Toledo worden de straten
iets breder. Hier vind je de belangrijkste kerken: de kathedraal (Duomo
di San Gennaro) met zijn catacomben, de Gesù Nuovo met zijn opvallende voorgevel, het klooster van Santa Chiara met zijn prachtige tuin, een groene oase in de hectische stad.
Nog
een must is het 14de-eeuwse kartuizerklooster van San Martino, dat hoog
boven het oude centrum uittorent in de gezellige wijk Vomero, te
bereiken met de funicolare.
Vomero is een wijk waar ook locals graag komen eten. Pizzeria Acunzo aan de Via Domenico Cimarosa 60/62 is een goede keuze.
Uitgaan doet de jongere garde vaak op straat en in de Calata Trinità Maggiore. Rijkere Napolitanen verkiezen de buurt rond het Piazza San Pasquale, waar je ook de Enoteca Belledonne - met meer dan 400 wijnen en grappa's - vindt.
Wie op cruise vertrekt, stapt gemiddeld zo'n zes kilo zwaarder van het schip. Dat blijkt uit een studie bij cruisepassagiers. En dat gewicht gaat er nadien maar moeizaam weer af.
Op cruise komen passagiers per dag ongeveer 450 gram aan, tenminste als
het een all-inclusive reis is. De reissite Bonvoyage.co.uk voerde een
onderzoek bij duizenden toeristen. Ongeveer 84 procent gaf toe dat ze
zich flink lieten gaan op cruise. Sommigen nemen in die periode dubbel
zoveel calorieën op als normaal. Ongeveer 9 procent komt 1,8 kilo aan, terwijl 6 procent zelfs meer dan 8 kilo's zwaarder wordt.
Een Indonesiër die vanaf zijn vijfde af te rekenen kreeg met een
zeldzame huidaandoening hoopt nu 46 jaar later nog steeds vurig op een
eerste kus. Dat wordt echter een bijzonder lastige klus, want overdag
komt Lauw Tjoan Eng nooit buiten uit angst dat hij mensen zal doen
schrikken. De bubbels die intussen overal op zijn lichaam staan, zijn
het rechtstreekse gevolg van goedaardige tumoren.
In de spiegel kijken doet Lauw al lang niet meer, zo bevreesd is hij
zelf voor wat hij te zien zou krijgen. Intussen is hij het ook gewend om
alleen te leven: shoppen doet hij enkel heel laat 's avonds, en dan nog
met het grootste deel van zijn gezicht bedekt.
"Sinds ik van die
bulten begon te krijgen, heb ik geen enkele foto meer van mezelf",
klinkt het. "Ik haat mijn uiterlijk. Mijn zussen zitten heel ver weg,
dus ik voel me echt eenzaam. Een job heb ik niet omdat niemand me wil
aannemen, gelukkig krijg ik wat geld van mijn zussen om te overleven."
"Als
ik buitenga, bekijken de mensen me altijd heel vreemd. Er zijn er ook
die met mij lachen, maar ze kennen me niet. Oordelen kunnen ze dus niet.
Ik heb geen kinderen en ben zelfs nog niet in de buurt van een vrouw
geweest. Toch blijf ik hopen dat ik op een dag zal genezen en een dame
kan vinden bij wie ik gelukkig kan worden. En waarom niet trouwen? Ik
zou zo graag een normaal leven leiden, zoals al de rest."
Lauw, de eerste van vijf zonen, kwam perfect gezond ter wereld. Met de
jaren werd de aandoening echter almaar erger en op zijn twintigste was
zijn lichaam haast helemaal bedekt met de bulten. Dankzij steun van de
kerk kon hij zich toch eens een doktersbezoek veroorloven. Daar
vertelden ze hem dat hij een erfelijke ziekte had, al heeft noch zijn
moeder noch zijn vader er last van.
"Dat was een verrassing,
want voor zover bekend lijdt geen enkel ander familielid aan deze
aandoening. Ik wou dat er een therapie bestond, maar dan nog zou ik die
niet kunnen betalen. Dus leef ik maar moederziel alleen en zal ik
allicht nooit iemand ontmoeten. Maar ik heb nog steeds hoop en dat is
het belangrijkste", besluit Lauw.