29-12-2021, 07:56
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
28-12-2021
AANBIDDING VAN HET H.SACRAMENT
Donderdag30 december na de viering van 8.30u.: aanbidding van het H. Sacrament.
Er is mooie aanbiddingsmuziek van Medjugorje, stilte, een korte overweging, en gebed.
Iedereen van harte welkom!
28-12-2021, 21:51
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
'God wil geen monoloog maar een dialoog'
Paus Franciscus in zijn kerstboodschap:
'Het Woord is vlees geworden om met ons te dialogeren. God wil geen monoloog, maar een dialoog. Omdat God zelf, Vader en Zoon en Heilige Geest, een dialoog is, een eeuwige en oneindige gemeenschap van liefde en leven.
Door naar de wereld te komen, in de persoon van het mensgeworden Woord, heeft God ons de weg gewezen van ontmoeting en dialoog. Hijzelf heeft deze weg in zichzelf belichaamd, opdat wij Hem zouden kennen en Hem in vertrouwen en hoop zouden volgen.'
28-12-2021, 12:09
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Weekkalender 30 december-5 januari
- Donderdag 30 december 8.30 u. Arnold Castelijns en Maria Verkuringen. Aanbidding van het H. Sacrament na de eucharistieviering van 8.30 u.
- Vrijdag 31 december 8.30 u.Ter ere van Sint-Lucia (F)
- Zaterdag 1 januari 2022 Omhaling voor Afrikazondag. 10.00 u. E.H. August Vanhove en ouders
- Zondag 2 januari 2022 Openbaring van de Heer. Omhaling voor Afrikazondag. 11.00 u. Gusta Verwaest en familie. Sint-Pieterskapel 10.00 u.Eucharistieviering
- Maandag 3 januari 2022 8.30 u.Rosalie en Carolina Van Goubergen (F)
- Dinsdag 4 januari 2022 8.30 u. E.H. Van Schoubroeck (F)
- Woensdag 5 januari 2022 8.30 u.Ter ere van Sint-Pieter (F)
28-12-2021, 10:46
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Misintentie dinsdag
Dinsdag 28 december 2021, 8.30 uur: misintentie:
Louis Dierken - Louisa Seuntjens
28-12-2021, 10:36
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
27-12-2021
Fundaties (Stichtingen) in de Sint-Martinusparochie (2)
Tot op de dag van vandaag bestaan ze…
De kerkelijke goederen werden tot aan de Franse Revolutie beheerd door kerkmeesters, die ook zo goed mogelijk moesten zorgen voor de uitvoering van de voorwaarden, verbonden aan de beneficies. Heel wat kerkelijke goederen kwamen door de Franse Revolutie in privébezit of werden eigendom van de gemeenten. Ook in Retie, waar de (oude) pastorie met tuin en vest, de kapel van Werbeek en de Sint-Pieterskapel toegevoegd werden aan het gemeentelijk patrimonium. Wel bleef een aantal stichtingen eigendom van de kerk , goederen die vanaf de Franse Tijd beheerd werden door de Kerkfabriek van Sint-Martinus.
Van 6 beneficies heeft de Kerkfabriek van Sint-Martinus nog gronden in bezit, die zij volgens de pachtwet verpacht of gratis ter beschikking stelt.
De Beneficie van Sint-Lucia, een stichting van 1439 door de dorpsheer van Retie, Jan van Rotselaar, met o.a. een perceel dat ter beschikking wordt gesteld van de Retiese biebond Sint-Ambrosius.
De Beneficie van Sint-Pieter, 15de eeuw, oorspronkelijk verbonden aan de Sint-Pieterskapel. Van die fundatie maken ook de gronden deel uit, die de Kerkfabriek al meer dan 50 jaar gratis ter beschikking stelt van de Chirojongens.
De Beneficie van het Heilig Kruis, 1ste stichting 16de eeuw, bijkomende stichting 1735.
De Beneficie van de Mater Dolorosa of Onze-Lieve-Vrouw van Smarten, gesticht in 1727.
De Onze-Lieve-Vrouwkapelanie, oorspronkelijk verbonden aan de kapel van Werbeek. Waarschijnlijk in de 17de eeuw gesticht door Jan en Joris Van den Put. Een bijkomende stichting gebeurde in 1719 door Jacobus Van den Put. Tot deze beneficie behoren ook de gronden die de Kerkfabriek al een halve eeuw gratis ter beschikking stelt van de Chiromeisjes.
De Beneficie van het Heilig Sacrament (Venerabel), gesticht in februari 1497.
Ook in de 19de en 20 ste, waren er nog enkele stichtingen, o.a. van Rosalia, Carolina van Goubergen (1833), E.H. Jos Constantinus Van Schoubroeck (1876), Kinderen Van Herck (1950), echtpaar J. Van Mechelen- B. Van Dael (1950).
En worden de verplichtingen nagekomen…
Net als de kerkmeesters in het Ancien Régime (voor de Franse Revolutie) dat deden, neemt de kerkraad van de Kerkfabriek van Sint-Martinus, de verplichtingen verbonden aan de beneficies ter harte. Zolang er pachtopbrengst of rente-inkomsten zijn, worden er volgens evenwichtige verdeelsleutels en rekening houdend met de veranderde tijdsomstandigheden , missen opgedragen en de celebranten vergoed.
Vermelding in het Parochieblad en op de site Martinusparochie
Aangezien het aantal gecelebreerde weekmissen in de Sint-Martinuskerk in het verleden beperkt was, werd een deel van de fundatiemissen toevertrouwd aan de abdijgemeenschap van Postel en aan de missionarissen. Nu pater David elke dag een mis celebreert in de Sint-Martinuskerk en elke woensdag in de kapel van Annadal, zijn de mogelijkheden om de beneficieverplichtingen na te komen, veel groter geworden. De kerkraad heeft ook beslist die missen als zodanig aan te kondigen. In de toekomst zullen de volgende aanduidingen gebruikt worden: Ter ere van Sint-Lucia, Ter ere van Sint-Pieter, Ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten, Ter ere van het Heilig Kruis, Ter ere van Onze-Lieve-Vrouw, Ter ere van het Heilig Sacrament. Telkens zal er ook tussen haakjes (F) , van Fundatie, aan toegevoegd worden.
--------
Foto: glasraam in de vroegere H. Sacramentskapel (altaar), nu weekkapel (foto Frank De Ceulaer)
27-12-2021, 11:15
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
26-12-2021
Vreugdevolle en zingevende kerstvieringen
Pater David ging vrijdagavond en zaterdagvoormiddag voor in de kerstvieringen in de Sint-Martinuskerk. Samen met lectoren Vic en Werner, misdienaren Jos en Joniston , orgelist en dirigent Herman en enkele leden van de Gregorianen, maakte hij er deugddoende en vreugdevolle vieringen van.
(foto's Maria Van den Put)
26-12-2021, 20:25
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Omhaling verwarming
De omhaling voor de verwarming van onze parochiekerk tijdens de kerstvieringen van vrijdag en zaterdag, bracht 506,55 euro op.
Hartelijk dank!
26-12-2021, 16:33
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Fundaties (Stichtingen) in de Sint-Martinusparochie (1)
Sommige parochianen hebben zich misschien al afgevraagd: ‘Hoe komt het dat er al een tijd zoveel missen ter ere van Sint-Lucia of van Sint-Pieter, tijdens de week worden opgedragen.
Eeuwenoude oorsprong
Voor een verklaring moeten we ver teruggaan in de eeuwenoude geschiedenis van de Sint-Martinusparochie.
Vanaf de 14de eeuw waren er christenen (soms ook verenigingen of gilden) die grond en/of roerende goederen schonken aan de plaatselijke kerk. Dat gebruik bestond al veel eerder maar vanaf ongeveer 1400 bestaan er documenten. De schenkers stelden daarbij wel voorwaarden. Met de opbrengst van de schenking (pacht en/of rente) moesten, zolang er opbrengst was, missen opgedragen worden aan een welbepaald al bestaand of nog op te richten zijaltaar (zijkapel) in de Sint-Martinuskerk of in de Sint-Pieterskapel of in de kapel van Werbeek. En uiteraard moest ook de celebrant vergoed worden. Die missen werden vooral opgedragen voor het zielenheil van de schenker en familieleden.
Enkele woorden die in dat systeem hun oorsprong vinden, worden nu nog gebruikt. Een fundatie of stichting heeft betrekking op de aan de kerk geschonken goederen. Een kapelanie is een fundatie of stichting, waarvan de goederen of geldmiddelen (de pacht of rente) gebruikt werden om missen (in het bijzonder voor overledenen) te lezen in een bepaalde kapel. Een beneficium (beneficie) duidt zowel een kerkelijk goed aan als de geestelijke bediening of titel waaraan inkomsten verbonden waren, bv. de vergoeding voor missen die werden opgedragen aan een speciaal altaar in de kerk (zijaltaren, zijkapellen) of in een kapel.
In de 15de en 16de eeuw nam het aantal schenkingen voor altaren toe. In 1520 waren er in de kerk van Sint-Martinus 8 altaren. En tussen de 15de en de 18de eeuw (tot aan de Franse Revolutie) , zijn er minstens 13 beneficies geweest, verbonden aan de Sint-Martinuskerk, de Sint-Pieterskapel, de kapel van Werbeek. In de huidige Sint-Martinuskerk waren er tot aan de drastische interieurverandering in de jaren ’60, nog 4 zijaltaren. Rechts van het hoofdaltaar: de H. Kruiskapel (waar nu het orgel staat), de Sint-Luciakapel (waar nu een O.L.Vrouwbeeld en het beeld van de lijdende Christus staan opgesteld). Sint-Lucia is overigens de tweede patroonheilige van onze parochie. Links van het hoofdaltaar: de H. Sacramentskapel en de O.L.Vrouwekapel (huidige weekkapel).
----------
-foto glasraam: Frank De Ceulaer
-Lijst van de altaren 1553 (uit 'Kerken is Werken' van A. Paul Stappaerts en Paul A. Stappaerts)
26-12-2021, 10:30
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
25-12-2021
Kardinaal De Kesel: ‘Alleen solidariteit kan redding brengen’
Kardinaal Jozef De Kesel spreekt zijn kersthomilie uit in de middernachtmis in Mechelen en in de viering op Kerstdag om 11 uur in Brussel.
Ook dit jaar kunnen we Kerstmis niet vieren zoals we dat gewoon zijn. De pandemie die we slechts moeizaam onder controle krijgen, laat dit niet toe. Ze legt stevige beperkingen op. Beperkingen die niet alleen ons samenkomen treffen, maar ook voor veel ellende zorgen voor zoveel mensen, niet alleen bij ons maar wereldwijd. Toch is Kerstmis onverminderd doortrokken van een diepe vreugde. Vrees niet want ik verkondig u een grote vreugde, die bestemd is voor heel het volk. Zo klinkt de boodschap aan de herders. Geen boodschap over nieuwe ideeën, geen nieuwe levensbeschouwing, geen nieuwe godsdienst. Alleen de boodschap dat er een kind is geboren. Maar wel een bijzonder kind. Want van dit kind wordt gezegd: Heden is u een Redder geboren.
Een redder. Het is een woord dat we niet zo vanzelfsprekend in de mond nemen. We zijn eerder op onze hoede voor leiders of ideologieën die zich opwerpen als de oplossing van al onze problemen. Veeleer bescheidenheid en eenvoud sieren de ware leiders. Vandaar onze argwaan tegenover hen die met al even radicale als simpele statements de uitdagingen te lijf gaan. Want die uitdagingen zijn er vandaag.
Armoede
Er is niet alleen de ellende van de pandemie. Er is en blijft de groeiende armoede wereldwijd. Ook bij ons. Te grote ongelijkheid tussen mensen ondergraaft de sociale vrede. Het is niet goed als mensen het gevoel hebben dat naar hen niet geluisterd wordt, dat ze niet meetellen, er niet bij horen. Migratie heeft daar alles mee te maken: mensen op de vlucht voor armoede of voor uitzichtloze situaties. Ze beroert veler harten. De situatie van deze mensen is soms zo schrijnend. Hoevelen zijn al niet verdronken in de Middellandse Zee. Nog onlangs zijn zevenentwintig mensen, waaronder kinderen, omgekomen in de Noordzee. Tijdens zijn bezoek deze maand aan het migrantenkamp op Lesbos sprak paus Franciscus van een koud kerkhof zonder grafstenen. Zeker, ze zijn slachtoffer van mensensmokkelaars. Maar hoe komt het dat ze hun hoop alleen daar nog kunnen zoeken? Laten we toch beseffen: ze zijn niet allereerst problemen, maar mensen. Mensen op zoek naar een meer menswaardig bestaan. Waar ligt de grens tussen wettelijkheid en menselijkheid?
Schreeuw van de aarde
Ook de overstromingen in de streek van Luik en elders in Wallonië deze zomer blijven in ons geheugen hangen. De ravage was enorm. Maar ook de solidariteit die erop volgde. Hartverwarmend. Deze ramp toont nogmaals hoe ernstig de opwarming van de aarde moet genomen worden. En hoe die niet alleen te maken heeft met hoe we omgaan met de aarde, maar evenzeer met elkaar. En vooral met mensen die arm zijn of in nood. Want, zoals paus Franciscus het zegt, de schreeuw van de aarde is ook de schreeuw van de armen.
Kerstmysterie
Te midden van alle uitdagingen en de onzekerheid en angst die ze met zich meebrengen, klinkt vandaag de kerstboodschap: Heden is u een redder geboren. Een vreemde boodschap: een kind dat redt. Ja, in dat kind komt God zelf ons tegemoet. Wel een verrassende God. Niet zoals we Hem in onze onmacht en verlangens projecteren. Hij heeft geen ideologische noch politieke strategie. Tenzij dit ene: ons bestaan delen en zelf ervaren wat het is een mens te zijn. Eén van de onzen worden en delen in alles wat menselijk is, ook in onze onmacht en broosheid.
Dat is het mysterie dat we vieren: dat God ons bestaan heeft willen delen. Mens zijn: dat is zijn strategie.
Solidariteit
Alleen solidariteit kan redding brengen. Alleen solidariteit garandeert echte vrijheid. Reeds zijn geboorte is één en al teken van die solidariteit. En van weerloosheid. Een pasgeboren kind in een kribbe: van enig spektakel is geen sprake. Hij is niet alleen één van ons geworden. Hij is ook de minste geworden, solidair met allen die in deze wereld van geen tel zijn. En Hij is dat altijd gebleven. Zo heeft Hij geleefd. Zo is Hij gestorven. Het is het tegendeel van de onverschilligheid en het terugplooien op zichzelf die onze samenleving zo bedreigen.
Heden is u een redder geboren. Vergeet doorheen al de glitter waarmee Kerstmis gevierd wordt toch niet haar oorspronkelijke betekenis: dat God mens is geworden opdat ook wij in alle waarheid mensen zouden zijn, met en voor elkaar. Dat is de enige eer die Hij hier zoekt. En ze is bron van vrede en geluk voor alle mensen.
Die vrede en dat geluk wens ik u toe in het komend jaar.
Zalig Kerstmis!
+Jozef kardinaal De Kesel Aartsbisschop van Mechelen-Brussel
25-12-2021, 10:16
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Plechtige Kerstmis om 11 uur
Vandaag, zaterdag 25 december, geen mis om 16.30 uur, wel de plechtige Kerstmis om 11 uur.
25-12-2021, 09:25
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
24-12-2021
Misintenties zaterdag en zondag
-Zaterdag 25 december, 11 uur: misintentie:
Julia Smets en familie.
- Zondag 26 december, 11 uur: misintenties:
Frans De Proost - Maria Daems,
Maurice De Proost en Remi Nietvelt.
Jgt. voor Gusta Verwaest en overleden familieleden .
Jgt. voor Ann Huysmans en familie.
24-12-2021, 21:57
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Kerstboodschap van bisschop Johan Bonny
Kerstboodschap 2021
Een drijvend (kerst)wonder Een warm gevoel. Dat helemaal past bij deze kersttijd. Dat kreeg ik bij mijn bezoek aan de Global Mercy. Een nagelnieuw ziekenhuisschip, gebouwd in China. Begin september legde het schip aan in de haven van Antwerpen voor verdere afwerking. Alles dient nog ingericht en aangebracht om van het lege schip een volwaardig ziekenhuis te maken. Inbegrepen consultatiekamers, meet- en onderzoekapparaten, laboratoria, apotheek, zes operatiezalen, een kraamafdeling, een afdeling intensieve zorgen en ziekenkamers voor 199 ziekenhuisbedden. Binnen een tweetal maanden kunnen op het ziekenhuisschip dezelfde ingrepen en behandelingen doorgaan als in een gewoon algemeen ziekenhuis. Dan vertrekt de Global Mercy richting West-Afrika met landen als Ghana, Benin, Senegal of Kameroen als bestemming. Om gratis medische hulp te bieden aan de armste patiënten in regio’s waar geen kwalitatieve medische hulp voorhanden is. Een wonder van hedendaagse hulpverlening op hoog niveau! Zoveel belangrijker en dringender dan alle nodeloze vluchten rond en boven de aarde van het voorbije jaar.
Een nog groter wonder: alles op en rond het ziekenhuisschip gebeurt op basis van vrijwilligheid. Het schip is een geschenk van weldoeners uit de hele wereld. Op het schip werken honderden vrijwilligers: van artsen, chirurgen, zorg- en verpleegkundigen tot koks, bewakers, machinisten en loodgieters, ruim 600 in totaal. Zij engageren zich voor een aantal weken tot maanden, wonen alleen of met hun gezin op het schip, en betalen zelf hun logement aan boord. Voor gezinnen is een kleine school aan boord, met heuse klassen. Kinderen en jongeren kunnen hun basis- of secundair onderwijs voortzetten volgens een erkend leerprogramma. Een wonder van hedendaagse samenwerking op vrijwillige basis! Ook Port of Antwerp werkt mee op vrijwillige basis. De havenautoriteiten stellen gratis een kaai ter beschikking, terwijl tal van bedrijven gratis goederen of diensten aanleveren voor de afwerking van het schip. Ze beschouwen de Global Mercy als een gemeenschappelijk humanitair project. Waar ze samen fier op zijn. Een tegenwicht voor de zakelijkheid, de haast en de anonimiteit waarmee ze dagelijks te maken hebben. Een symbool van de ‘andere wereld’ waarnaar ook zij verlangen en waartoe ook zij een bijdrage willen leveren.
Binnenkort is het Kerstmis. Zit ik niet naast mijn onderwerp? Een ziekenhuisschip van 174 meter lang, 29 meter breed en met 12 dekken is toch geen kerststal! Geen hut om in te schuilen, verloren in de velden. En toch. De Global Mercy lijkt wel een moderne parabel van Kerstmis. Hoeveel kansarmen kloppen niet vergeefs aan de deur van onze hedendaagse gezondheidszorg? Hoeveel vaders en moeders vinden geen dokter of ziekenhuis voor de operatie van hun kind? En ook: waar krijgt God in deze wereld een naam en een gezicht? Waar krijgt zijn goedheid handen en voeten? Kerstmis is geen feest van ‘vergoddelijking’ maar van ‘vermenselijking’. Gods liefde in menselijke nabijheid.
In zijn brief aan Titus schrijft Paulus dat ‘de goedheid en mensenliefde van God onze redder op aarde is verschenen’ (Tit 3,4). Wat wens ik je voor deze kersttijd? Dat je samen met anderen Gods liefde mag ervaren. Van veraf tot bij ons gekomen. Rakelings nabij. In menselijke tekens en gebaren. In helpende handen. En aan de Global Mercy wens ik in 2022 een goede vaart!
Johan Bonny,
bisschop van Antwerpen
24-12-2021, 14:35
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
23-12-2021
Welkom in de kerstviering
Morgen vrijdag 24 december gaat pater David voor in de kerstavondviering om 19.30 uur in de Sint-Martinuskerk.
En op kerstdag, zaterdag 25 december, is er om 11 uur de plechtige kerstmis.
Willen we er met velen warmhartige en zingevende kerstvieringen van maken? Welkom!
------------
Zalig Kerstmis!
Joyeux Noël!
Frohe Weihnachten!
Merry Christmas!
Wesolych Swiat!
Craciun fericit!
Nathar Puthu!
23-12-2021, 14:03
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Onze kerststal staat er weer...
Onze mooie kerststal wacht weer op het kind ...én op jullie, groot en klein, jong en oud, in de Sint-Martinuskerk.
Griet, Herman, Werner en pater David stelden hem met veel zorg weer op.
En ook de Driekoningen zijn al op weg naar het kind dat de wereld voor altijd zal veranderen...
23-12-2021, 13:47
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
22-12-2021
Kerstbrief van onze bisschop
In de kerststal vormen de engelen, de herders en de drie wijzen een nieuwe gemeenschap rond Jezus. Lees de kerstbrief van bisschop Bonny.
Het is druk rond de kerststal. Zoals de evangelist het vertelt, komen ze allen daarnaartoe: de engelen, de herders en de drie wijzen. De herders hebben hun kudde meegebracht, hun schapen en een waakhond. De drie wijzen hun lastdieren, wellicht paarden of kamelen. Wie past daar eigenlijk bij wie? Het is geen geplande bijeenkomst. Ze zijn niet voor elkaar gekomen. En toch lopen zij elkaar niet in de weg. Er ontstaat onder hen geen spanning of gekibbel. Ze vormen geen partijen of bewegingen. Ze gunnen elkaar de tijd en de ruimte om bij Jezus te zijn. Ze staan er als een nieuwe gemeenschap, per verrassing op dezelfde plek bijeen. Er straalt vrede en verzoening van hen uit.
Niet enkel het kind in de kribbe is nieuw. Het hele plaatje rond Hem is nieuw. Alles spreekt er van God die begint aan een nieuw verhaal.
Hoe vlug lopen wij elkaar niet in de weg? Zo moeilijk verdragen wij elkaars gedachten en gevoelens. Onze samenleving lijkt op een schaakspel. Op een aaneenschakeling van strategische sprongen en tactische zetten. Jouw schaakstuk moet op mijn vierkant komen. We spelen tot alle schaakstukken weg zijn of veroverd, behalve de mijne. Als ontspanning kan het tellen, in de werkelijkheid is het erg.
De leegteplekken in de wereld worden steeds talrijker en ruiger.
Ik ben onder de indruk van een tv-serie over een groep Vlaamse jongeren. Ze gingen in diverse landen leven en werken met mensen, tewerkgesteld als hedendaagse slaven in de productie van goedkope exportproducten voor het Westen. De ongelijkheid kan niet groter zijn. Alle schaakstukken zijn verschoven naar de ene kant. Kerstmis gaat niet enkel over een nieuw kind. Het gaat ook over een nieuwe gemeenschap. Wie brengt de verdeelde hoofdrolspelers van deze wereld weer samen? Wie brengt tegenstrijdige groepen, partijen en volken weer bijeen?
Jezus is geen mens geworden om ons verder uit elkaar te spelen. Hij is mens geworden om ons opnieuw met elkaar te verbinden.
Waarom staan er dieren rond de kerststal? Misschien moet je wel een schaap, een ezel of een kameel zijn om nog te geloven dat het kan: mensen die elkaar niet voor de voeten lopen en elkaars plek niet betwisten. Wat hebben de dieren al niet met de mensen meegemaakt? En toch staan ze er nog. Naïef en goedgelovig.
Wat wens ik je voor Kerstmis? Enkele verrassende ontmoetingen, thuis of op straat. Ontmoetingen met mensen die zijn gekomen – of teruggekeerd – omdat het Kerstmis is. Mensen uit je familie of vriendenkring, of zomaar ongekend, misschien zelfs uit het Oosten of het Zuiden.
Op Kerstmis verricht Jezus zijn eerste wonder, nog zonder woorden: Hij brengt mensen samen die misschien wel naar Hem, maar niet naar elkaar op zoek waren.
Zalig kerstfeest!
Johan Bonny
22-12-2021, 16:04
Geschreven door Parochie Sint-Martinus