Tot op de dag van vandaag bestaan ze…
De kerkelijke goederen werden tot aan de Franse Revolutie beheerd door kerkmeesters, die ook zo goed mogelijk moesten zorgen voor de uitvoering van de voorwaarden, verbonden aan de beneficies. Heel wat kerkelijke goederen kwamen door de Franse Revolutie in privébezit of werden eigendom van de gemeenten. Ook in Retie, waar de (oude) pastorie met tuin en vest, de kapel van Werbeek en de Sint-Pieterskapel toegevoegd werden aan het gemeentelijk patrimonium. Wel bleef een aantal stichtingen eigendom van de kerk , goederen die vanaf de Franse Tijd beheerd werden door de Kerkfabriek van Sint-Martinus.
Van 6 beneficies heeft de Kerkfabriek van Sint-Martinus nog gronden in bezit, die zij volgens de pachtwet verpacht of gratis ter beschikking stelt.
- De Beneficie van Sint-Lucia, een stichting van 1439 door de dorpsheer van Retie, Jan van Rotselaar, met o.a. een perceel dat ter beschikking wordt gesteld van de Retiese biebond Sint-Ambrosius.
- De Beneficie van Sint-Pieter, 15de eeuw, oorspronkelijk verbonden aan de Sint-Pieterskapel. Van die fundatie maken ook de gronden deel uit, die de Kerkfabriek al meer dan 50 jaar gratis ter beschikking stelt van de Chirojongens.
- De Beneficie van het Heilig Kruis, 1ste stichting 16de eeuw, bijkomende stichting 1735.
- De Beneficie van de Mater Dolorosa of Onze-Lieve-Vrouw van Smarten, gesticht in 1727.
- De Onze-Lieve-Vrouwkapelanie, oorspronkelijk verbonden aan de kapel van Werbeek. Waarschijnlijk in de 17de eeuw gesticht door Jan en Joris Van den Put. Een bijkomende stichting gebeurde in 1719 door Jacobus Van den Put. Tot deze beneficie behoren ook de gronden die de Kerkfabriek al een halve eeuw gratis ter beschikking stelt van de Chiromeisjes.
- De Beneficie van het Heilig Sacrament (Venerabel), gesticht in februari 1497.
Ook in de 19de en 20 ste, waren er nog enkele stichtingen, o.a. van Rosalia, Carolina van Goubergen (1833), E.H. Jos Constantinus Van Schoubroeck (1876), Kinderen Van Herck (1950), echtpaar J. Van Mechelen- B. Van Dael (1950).
En worden de verplichtingen nagekomen…
Net als de kerkmeesters in het Ancien Régime (voor de Franse Revolutie) dat deden, neemt de kerkraad van de Kerkfabriek van Sint-Martinus, de verplichtingen verbonden aan de beneficies ter harte. Zolang er pachtopbrengst of rente-inkomsten zijn, worden er volgens evenwichtige verdeelsleutels en rekening houdend met de veranderde tijdsomstandigheden , missen opgedragen en de celebranten vergoed.
Vermelding in het Parochieblad en op de site Martinusparochie
Aangezien het aantal gecelebreerde weekmissen in de Sint-Martinuskerk in het verleden beperkt was, werd een deel van de fundatiemissen toevertrouwd aan de abdijgemeenschap van Postel en aan de missionarissen. Nu pater David elke dag een mis celebreert in de Sint-Martinuskerk en elke woensdag in de kapel van Annadal, zijn de mogelijkheden om de beneficieverplichtingen na te komen, veel groter geworden. De kerkraad heeft ook beslist die missen als zodanig aan te kondigen. In de toekomst zullen de volgende aanduidingen gebruikt worden: Ter ere van Sint-Lucia, Ter ere van Sint-Pieter, Ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten, Ter ere van het Heilig Kruis, Ter ere van Onze-Lieve-Vrouw, Ter ere van het Heilig Sacrament. Telkens zal er ook tussen haakjes (F) , van Fundatie, aan toegevoegd worden.
--------
Foto: glasraam in de vroegere H. Sacramentskapel (altaar), nu weekkapel (foto Frank De Ceulaer)
|