Foto
Dossier
DINSDAG FRUITDAG
Foto
Boterhammen in de brooddoos
Foto
Bij het middageten:
water in bekers.
Foto
Zoeken in blog

MOS in de Gemeentelijke Basisschool

21-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.L1 en L2 op boerderijklas naar Wortel
We blikken met plezier terug op een superformidastische boerderijklas. De weergoden waren ons al bij al goed gezind, we genoten van het dieren voederen en knuffelen, we leerden choco maken, broodjes bakken en vilten. Daarnaast leerden we ook vooral voor onszelf zorgen: onze tanden poetsen, onze valies maken, ons bed opmaken, onze boterhammetjes smeren, een douche nemen, ... En bovenal we genoten van elkaars gezelschap en maakten superveel plezier!
De talrijke foto's spreken voor zich....



Dag 1: Dag1
Dag 2: Dag2
Dag 3: Dag3
Blog boerderijklas gemaakt door juf Jolien: https://sites.google.com/site/opboerderijklas/home

>> Reageer (0)
17-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldwaterdag in het eerste leerjaar


















Vandaag was het een vrij hectische dag waarop er vanalles en nog wat te doen was.


Omdat het vandaag wereldwaterdag is, dronken we alleen maar water dat we in de waterbar konden halen. We leerden ook dat het voor sommige mensen niet zo evident is om aan water te geraken. Daarna werden we in de bieb verwacht waar de dierenverzorgers uit de zoo ons stonden op te wachten om de ontsnapte dieren te helpen terugvinden. Het werd een leuk spel met toffe opdrachten over de bibliotheek. Deze middag mochten we picknicken op de speelplaats en in de namiddag bezochten we naar aanleiding van de boekenweek de boekenbeurs die in de refter doorging. Daar mochten we tevens luisteren naar een mooi voorleesverhaal.

>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.K1 naar de groenten en fruitwinkel
Nadat Mevrouw Tuttifrutti en Meneer Groenselmoes ons vertelden hoe lekker en gezond fruit en groenten zijn, wouden we dat toch eens proeven. Samen gingen we naar de groenten en fruit winkel en maakten er nadien heerlijke hapjes van!

groenten en fruit

>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldwaterdag
Samen met de volledige school dronken we donderdag enkel water. Maar we kregen het water niet zomaar, we moesten eerst wandelen. Want niet alle kinderen in de wereld hebben een kraan in hun huis, velen moeten eerst een flink eind wandelen voor ze kunnen drinken.

From wereldwaterdag

>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemen en bijtjes in K3
Nee, nee, we hebben het niet figuurlijk gehad over de bloemen en de bijtjes, daar is het nog een beetje te vroeg voor
We hebben het deze week over de echte bijtjes en de pracht van bloemen die voor de bijen heel belangrijk zijn!
Jullie zoon/dochter heeft misschien al verteld over wat ze zoal geleerd hebben. We weten ondertussen dat er veel verschillende soorten bijen bestaan, we kennen het verschil tussen een bij en een wesp, we weten dat we er niet mogen naar slaan want dan worden ze boos en durven ze wel eens te prikken (vooral de wespen dan), we hebben een leuke stuifmeelrace gehouden en we kregen de mama van Kane op bezoek in de klas die ons heel wat meer wist te vertellen. We mochten ook lekkere honing proeven, we konden een echte bijenkorf van dichtbij bekijken, we kregen een honingsnoepje en nog zoveel meer. Dankuwel mama Imker!! Het was heel boeiend!

We weten allemaal dat het bijenaantal sterk aan het verminderen is, vooral door het gebruik van pesticiden. We willen met z'n allen proberen daar wat aan te doen! Want zonder bijen is er ook geen bestuiving, geen nieuwe bloemen, geen lekkere vruchten... Zorg dragen voor onze bijtjes is dus de boodschap!










>> Reageer (0)
02-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het derde leerjaar naar Superwereldmol

Nadat we in de klas een koker met vreemde voorwerpen kregen en een geheime brief die we moesten opeten, werd ons duidelijk dat dit alles van de Superwereldmol kwam. We kregen dan ook een uitnodiging om de Superwerelmol te gaan bezoeken. Dit deden we op vrijdag 27 januari! Daar wachtten maar liefst drie Superwereldmollen ons op. Ze namen ons mee door hun mollengangen naar drie verschillende landen. Daar maakten we kennis met Mamadou, Maricela en Renu. We mochten typische kledij aantrekken en maakten ook thee of chocobananas.

We hadden een zeer leuke en leerrijke namiddag!

 

Superwereldmol

>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.K2 en de boerderij

We hebben 2 weken rond de boerderij gewerkt. Het was een superleuk thema. Met de enorme boerderijkoffer die we hadden geleend, konden we heel wat dingen gaan doen. Zo zaten er puzzels, gezelschapspellen, poppenkastpoppen, boeken, geluidencd en nog zoveel meer in. We hebben ook de vacht van een koe, een konijn, een schaap en een varken kunnen voelen. De boerderij om mee te spelen vonden de kleuters heel leuk. We maakten ook een eigen tractor en we deden een proefspelletje met de blinddoek: raden welk zuivelproduct ze proeven in de mond (yoghurt, boter, kaas, slagroom,...)

 

boerderij

>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Over de haag' met de kleuters van de tweede kleuterklas

Op donderdag 16 februari mochten we deelnemen aan een hele leuke, speelse activiteit rond afval sorteren. Adhv een verhaal werden we meegenomen met egeltje prik en zijn vrienden die in een boshuis wonen. De mensen lieten in dat bos heel wat afval slingeren en de dieren werden er ziek van of deden zich eraan pijn. Dit mocht niet gebeuren en samen met de kinderen maakten wij dat bos terug gezond en zo ook de dieren. De kleuters leerden nog eens afval sorteren en recycleren.

 

over de haag

>> Reageer (0)
23-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GREEN in L6

Green

Medewerkers van de organisatie 'Green' kwamen op maandag 30 januari uitleg geven over afval. Ze leerden ons ook hoe we afval kunnen vermijden. Een leerrijke activiteit die door de leerlingen zeker werd gesmaakt!






Klik hier voor meer foto's.

>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Over de haag' met L1

"Over de haag": een project rond afval









Aan de hand van een verhaal leerden we tijdens de workshop dat we afval moeten sorteren en hoe we dit moeten doen.

>> Reageer (0)
20-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dino's in K3

De prehistorie


Miljoenen jaren geleden leefden de dinosaurussen.
We brachten van de bibliotheek allerlei infoboeken mee over dino's en zo leerden we dat er planteneters en vleeseters bestonden.  Er bestonden ook dino's die in het water leefden en dino's die konden vliegen.
De Tyrannosaurus Rex was de grootste vleeseter met vlijmscherpe tanden! We leerden ook de Stegosaurus, Diplodocus (of Langnek) en de Triceratops (of Driehoorn) kennen.
De kleuters maakten ook een dino van klei en leerden een leuk liedje over de dino's.


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dikke truiendag
Vandaag is het dikke truiendag en dan zetten we de verwarming een graadje minder in de klas. Normaal gezien is het ongeveer 20 graden in de klas, deze morgen was het er 17. Maar toen we al een uurtje in de klas waren, stond de thermometer als op 18 graden!
We zetten de verwarming natuurlijk niet zomaar minder. We doen dit om onze ecologische voetafdruk te verminderen. Want deze morgen kregen we bezoek van een verdwaalde ijsbeer. Hij vertelde ons dat door de opwarming van de aarde, het ijs aan de polen smelt. Op die manier worden de ijsberen verplicht om aan land te gaan wanneer ze even willen uitrusten. En niet alleen de ijsberen hebben last van de opwarming! Dus moeten we er met z'n allen werk van maken. We zijn dan ook heel blij met al de nuttige tips die de ouders ons hebben meegeven. Kom maar eens een kijkje nemen op onze school, de schaapjes hangen aan de deur van elke klas.



Deze middag aten we ook met z'n allen een energiezuinige maaltijd en dat werd door vele kinderen gesmaakt!




>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Over de haag' met de kleuters van de derde kleuterklas

Workshop "Afval sorteren"

 
Met Marijke van natuureducatie Buiten-Wijs stapten we samen in het verhaal van Egel Prik en zijn vriendjes van het boshuis. Op een mooie zomerdag kwamen veel mensen wandelen, spelen en fietsen in het bos. De mensen lieten heel wat afval achter. Samen met de kleuters werd er actie ondernomen om de dieren terug gelukkig en beter te maken.
De kinderen kregen inzicht in wat de rampzalige gevolgen zijn van zwerfvuil voor de dieren en leerden sorteren en recycleren.

Het fotoalbum vind je hier

>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We zijn een fair trade school en daar zijn we fier op!
Vandaag kwamen de mensen van de Oxfam wereldwinkel met een fanfare naar onze school. Ze kwamen ons een logo overhandigen omdat we een fair trade school zijn. Dit wil zeggen dat we op school producten gebruiken die 'eerlijk' zijn: we drinken fair trade fruitsap, de juffen drinken fair trade koffie...
We willen dan ook iedereen overtuigen om wat vaker producten te kopen uit de wereldwinkel, dat zijn producten die op een eerlijke manier worden verkocht.



fairtrade

>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dikke truiendag

Dikketruiendag

Opwarmen net de ijsbeer
Ook dit jaar deden we met gans de school terug mee aan de achtste editie van de Dikketruiendag. Zo roepen we een halt toe aan de opwarming van de aarde en de klimaatsverandering.
De verwarming ging enkele graden lager en aan een verdwaalde ijsbeer beloofden we de energiezuinige tips voor thuis en op school vol te houden zodat het ijs op de Noordpool wat minder vlug gaat smelten.
Er was ook een energiezuinige maaltijd: lekkere tomatensoep met balletjes en brood !

Klik hier voor de foto's


Dikke truiendag

>> Reageer (0)
16-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dikke truiendag in K1

16/2 dikke truiendag

Wij bereiden ons alvast voor...
Vergeten jullie ook jullie dikke trui niet??

February 9, 2012

>> Reageer (0)
06-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.K3 in de ruimte

Op ontdekkingsreis in de ruimte

Voor de kleuters van K3  zijn planeten, kometen, astronauten, satellieten, ... niet meer onbekend.
Onze onthaalkring was voor 2 weken de ruimte en met onze telescoop keken we elke avond of we al terug de planeet aarde met mama of papa terug konden zien.
We leerden dat de maan rond de aarde draait en de planeten rond de zon. We knutselden een ruimteraket, we maakten een sterrenhemel en fantaseerden over ruimtemannetjes ...
Kijk voor meer foto's naar onderstaande link.




>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.K1 reist de wereld rond

KINDEREN UIT ANDERE LANDEN

Nadat we eerst te weten kwamen dat wij allemaal in België wonen, stapte we iedere ochtend op het vliegtuig naar een ander land. Zo kwamen we in Roemenië, Thailand, Zuid-Afrika en China. 
In Roemenië proefden we een lekker traditioneel koekje. Van Thailand zagen we mooie beelden, foto's en kleren. In Zuid-Afrika leerden we hoe mama's hun baby's dragen en dansten we op het ritme van de 'tam-tam'.
Als laatste gingen we naar China en probeerden we rijst te eten met stokjes.

kinderen in andere landen

>> Reageer (0)
30-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.K3 gaat naar de Noord -en Zuidpool

Pinguïns en ijsberen

Deze week was het thema pinguïns en ijsberen. Op de Noordpool leven de ijsberen en op de Zuidpool de pinguïns.
We leerden verschillende soorten pinguïns kennen, we keken naar een natuurfilm, we knutselden een pinguïn op een ijslandschap en we deden ook enkele proefjes met water en ijs.
De juf vertelde ook over de opwarming van de aarde en de gevolgen voor de ijsberen ...




>> Reageer (0)
19-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.L6 op stap met Joost

Het 6de leerjaar op stap met Joost!

Het eerste dat we tegenkwamen op onze herfstwandeling in het Succa bos waren statige bomen. De beuk, de moerascipres en de Libanonceder zijn allemaal grote, monumentale bomen.
We zagen ook dat klimop groen blijft en de bomen en struiken nu al knoppen maken voor de lente. Sommige struiken hadden zelfs al bloemknoppen en dat is wel erg vroeg.
We hebben verschillende paddenstoelen gezien: parasieten, saprofieten en symbionten. Parasieten zitten op levend materiaal. Ze gebruiken het als voedsel. Symbionten zijn vrienden met het plantaardig materiaal. Ze nemen en geven iets terug. Saprofieten ruimen het bos op en
eten dood natuurlijk materiaal.
Paddenstoelen houden van vochtigheid en ook van donker. Warmte is voor hen geen prioriteit. Vandaar dat we in de lente en zomer veel minder paddenstoelen zien.

Marieke Boelaert en
Luna Van Doorsselaere


>> Reageer (0)


Gbdes is een MOS-school! MOS staat voor 'Milieuzorg Op School'. Jaarlijks worden er per klas MOS-afgevaardigden verkozen. Deze kinderen komen regelmatig samen met de MOS-verantwoordelijken om voorstellen en projecten te bespreken.
Het is ons doel om alle kinderen bewust te maken van de milieu-problematiek en wat we er kunnen aan doen, maar ook om kinderen de schoonheid van de natuur te leren appreciëren. We werken rond de thema's: water, verkeer, natuur, afval, energie en handel. Via onze blog kan je al onze MOS-avonturen volgen!
Foto

Inhoud blog
  • Bloemen en bijen
  • Ijsberen en pinguïns in K2K3
  • Lekkere soep!
  • De kikkerklas op stap naar het bos
  • Strapdag
  • Activiteit met de natuurgids
  • Vogels spotten aan het Damvalleimeer
  • Dikketruiendag
  • K2K3 in de ruimte!
  • De kruidenheks op bezoek in de kleuterklas
  • Herfst! K2K3 op stap naar het bos
  • Strapdag
  • De kikkerklas op stap met de natuurgids
  • L6 leert over het klimaat
  • L4 de bende van de vos
  • L2 op stap met Marijke
  • Workshop viesvuilland
  • De kikkerklas leert over bijen en bloemen
  • Eitjes rapen!
  • L1 op stap met bosjuf Marijke

    Elke klas zijn sorteerhoekje.



    Informatief
  • MOS
  • MOS terd
  • Milieuzorg op school / contacten
  • De Kaaihoeve
  • Digimos
  • GREEN
  • milieukoopwijzer
  • vermijd pesticide

  • Archief per week
  • 22/04-28/04 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 30/10-05/11 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 17/10-23/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 14/12-20/12 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 14/10-20/10 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 29/10-04/11 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 27/11-03/12 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 03/10-09/10 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 14/12-20/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 26/11-02/12 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 15/11-21/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 07/12-13/12 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 17/12-23/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!