Gelieve een berichtje na te laten in mijn gastenboek, zodat ik kan weten dat je mijn blog hebt bezocht. Alvast bedankt
Alle planten vind je op www.musapalm.be
Deze Fargesia Robusta "Wolong" is geschikt voor kuip, maar komt ook goed als solitair tot zijn recht.
Zeker ideaal voor het creëren van privacy of een intieme hoek in uw tuin, zonder dat hierbij een wortelbegrenzer nodig is zoals bijvoorbeeld bij de Phyllostachys soorten.
Ook op warmere plaatsen is deze bamboe goed geschikt. Indien de Fargesia Robusta geen middagzon heeft is dit zeker niet erg, hij groeit zelf beter in een plaats waar hij half schaduw heeft.
De Wolong heeft enige overeenkomsten met de Fargesia Robusta "Campbell". Echter is de Fargesia Robusta "Wolong" van de Robusta-achtigen diegene met het grootste blad en de snelste groei. Planten van 4 jaar oud zijn al 3 meter hoog, na 6 jaar 450 cm!
Deze bamboe is ook polvormend en niet woekerend, groeit aaneengesloten en kan daarom ook heel goed voor hagen en afscheidingen gebruikt worden.
De pollen worden goed 2 meter in doorsnee. Nieuwe scheuten worden van februari tot mei gevormd en zijn behaard.
Het is een mooie Fargesia Robusta soort met zijn grote donkergroene glanzende bladeren en diep groene stengels welke een diep contrast geven. Mede door het grotere blad heeft deze bamboe een tropisch uiterlijk. De bladstengels hebben soms een oranje/rode schijn.
In de winter blijft deze bamboe ook mooi groen en verliest geen blad. Na een aantal jaar is het een mooie volle compacte bos bamboe met recht opgaande stengels.
De stengels worden tot 2 cm in doorsnee.
Tevens woekert deze bamboe niet en is geen wortelbegrenzer nodig. Winterhardheid zone 6b (-20ºC).
Deze Fargesia Murieliae "Simba" is geschikt als solitair en als inkijk/haag, of kuipplant. Als solitair komt de Murieliae Simba het beste tot zijn recht. De Fargesia Murieliae Simba stamt uit Denemarken en is afkomstig van kwekerij Thyme. De kweker is er in geslaagd een zwakkere groeivorm te kweken, die minder hard groeide en kleiner bleef dan de Fargesia Murieliae Jumbo. Hij blijft onder de 200 cm en heeft grijs/blauwe stengelscheden zijn mooi opgaand en het blad is fris groen van kleur. Een jonge Murieliae heeft nog heldergroene wit berijpte stengels, deze verkleuren naar mate hij ouder wordt naar geel/groen. Ook de winterhardheid is zeer goed te noemen van deze bamboe. Het is één van de meest gebruikte bamboe die men zoal in kleine tuinen tegen komt. In de winter blijft de Murieliae mooi groen. Na een aantal jaar is het een mooie volle compacte bos bamboe met overhangende stengels. Tevens woekert deze bamboe niet en is geen wortelbegrenzer nodig, plant is zoals alle Fargesia soorten polvormend. Winterhardheid zone 6a (-24 graden).
Deze Fargesia Murieliae "Jumbo" is geschikt als solitair en als haag, alleen als solitair komt de Murieliae Jumbo het beste tot zijn recht. Hij blijft onder de 350 cm en heeft grijs/blauwe stengelscheden zijn mooi opgaand en het blad is lichtgroen van kleur. Een jonge Murieliae heeft nog heldergroene wit berijpte stengels, deze verkleuren naar mate hij ouder wordt naar geel/groen. Ook de winterhardheid is zeer goed te noemen van deze bamboe. Het is één van de meest gebruikte bamboe die men zoal in tuinen tegen komt. In de winter blijft de Murieliae mooi groen. Na een aantal jaar is het een mooie volle compacte bos bamboe met overhangende stengels. De stengels worden ongeveer 1 cm dik. Tevens woekert deze bamboe niet en is geen wortelbegrenzer nodig. Winterhardheid zone 6a (-22 graden).
Deze Fargesia Murieliae "Joy" is tevens zeer geschikt voor kuip, als kleine solitair en is een kleine Murieliae soort. Deze bamboe heeft zijn oorsprong in Nederland werd midden 90'er jaren gekweekt. Het is een langzaam groeiende plant die pas na enkele jaren zijn definitieve hoogte bereikt. De plant groeit op een oppervlakte van 1m2 en heeft weinig ruimte nodig. De groeivorm is bijna rond en het wordt een volle struik. De stengels zijn dun en groen van kleur. Het blad is licht groen van kleur, klein en langwerpig van vorm.Ook de winterhardheid is zeer goed te noemen van deze bamboe. In de winter blijft de Murieliae mooi groen. Tevens woekert deze bamboe niet en is geen wortelbegrenzer nodig. Winterhardheid zone 6a (-22 graden).
Deze Fargesia Murieliae "Bimbo" is zeer geschikt voor kuip, als kleine solitair en is de kleinste Murieliae soort. Het is een langzaam groeiende plant die pas na enkele jaren zijn definitieve hoogte bereikt. De plant groeit op een oppervlakte van 75 cm en heeft weinig ruimte nodig. De groeivorm is bijna rond en het wordt een volle struik. De stengels zijn dun en groen van kleur. Het blad is licht groen van kleur, klein en langwerpig van vorm. Ook de winterhardheid is zeer goed te noemen van deze bamboe. In de winter blijft de Murieliae mooi groen. Tevens woekert deze bamboe niet en is geen wortelbegrenzer nodig. Winterhardheid zone 6a (-22 graden).
Deze Fargesia Jiuzhaigou 1 is geschikt voor kuip, alleen als solitair komt deze bamboe het beste tot zijn recht. De pol wordt niet veel groter dan 1 meter in doorsnede en is daarmee een ideale bamboe voor de wat kleinere tuin. De hoogte blijft onder de 350 cm en heeft klein sierlijk blad dat fris groen van kleur is. De stengels zijn geel/oranje van kleur maar kunnen naar rood verkleuren indien hij op een zonnige plaats staat. In de winter blijft ook de Fargesia Jiuzhaigou 1 mooi groen. Na een aantal jaar is het een mooie volle compacte bos bamboe met overhangende stengels. De stengels worden ongeveer 1 cm dik. Tevens woekert deze bamboe niet en is geen wortelbegrenzer nodig. Winterhardheid zone 6b (-20 graden).
De Fargesia Jiuzhaigou Genf lijkt veel op de Fargesia Jiuzhaigou 1.
Deze bamboe het beste tot zijn recht in de volle grond, maar kan ook in een kuip gehouden worden. De pol wordt ruim 1 meter in doorsnede. Daar waar de Fargesia Jiuzhaigou 1 tot ruim 250 cm kan groeien wordt de hoogte van deze bamboe 4 meter. Verder heeft de Fargesia Jiuzhaigou Genf klein sierlijk blad dat fris groen van kleur is.
De stengels zijn geel/oranje van kleur maar kunnen naar fel rood verkleuren indien hij op een zonnige plaats staat. In de winter blijft ook de Fargesia Jiuzhaigou Genf mooi groen. Na een aantal jaar is het een mooie volle compacte bos bamboe met overhangende stengels. De stengels worden ongeveer ruim 1 cm dik. Tevens woekert deze bamboe niet en is geen wortelbegrenzer nodig. Winterhardheid zone 6b (-20 graden).
Deze Fargesia Denudata "Lancaster 1" is geschikt voor kuip, alleen als solitair komt deze Danudata "Lancaster 1" het beste tot zijn recht. De pol wordt niet veel groter dan 1 meter in doorsnede en is daarmee een ideale bamboe voor de wat kleinere tuin. De hoogte blijft onder de 300 cm en heeft iets kleiner sierlijk blad dan van de Fargesia Murieliae wat licht groen van kleur is. De stengels zijn licht geel van kleur maar kunnen naar diep geel verkleuren indien hij op een zonnige plaats staat. Deze bamboe werd in de begin jaren 90 geintroduceerd door Roy Lancaster. In de winter blijft ook de Fargesia Denudata "Lancaster 1" mooi groen. Na een aantal jaar is het een mooie volle compacte bos bamboe met overhangende stengels. De stengels worden ongeveer 1 cm dik. Tevens woekert deze bamboe niet en is geen wortelbegrenzer nodig. Winterhardheid zone 6a (-23 graden).
De Fargesia Angustissima ook bekend onder de naam Borinda Angustissima.
Deze mooie volle en compacte bamboe krijgt halmen van circa 2 cm doorsnede.
In eerste aanleg zijn de jonge halmen nog blauw van kleur, maar naar mate ze ouder worden verkleurd dit naar groen, oudere halmen verkleuren naar geel.
De groei is van de halmen is in eerste aanvang licht schuin en verder in het groeiproces minder schuin tot bijna recht.
De kruinen hangen licht over, deze bamboe verdraagt snoei.
Het blad van deze bamboe is fijn en smal en langwerpig. Het bladerdek is dik en gesloten, ideaal om bijvoorbeeld de schutting of een muur te blinderen.
In de winter blijft ook de Fargesia Angustissima mooi groen. Na een aantal jaar is het een mooie volle compacte bos bamboe met overhangende stengels.
Tevens woekert deze bamboe niet en is geen wortelbegrenzer nodig. Winterhardheid zone 7a (-18ºC).
Deze sierbananen soort blijft redelijk klein. Verder vraagt de Musella Lasiocarpa veel water en bemesting tijdens de zomermaanden van april t/m juli wat de groei en eventuele bloei ten goede komt.
In de winter weinig water en overwinteren bij een temperatuur rond het vriespunt is geen probleem, de Musella Lasiocarpa (ook wel heilige Lotus genoemd) goed winterhard.
De Chinese Lotusbanaan komt in zijn natuurlijke habitat voor in de bergen van Yunnan (Tibet) tot op een hoogte van 2500 meter. Echter de combinatie van een natte strenge winter kan funest zijn.
Als men deze banaan buiten laat overwinteren, goed de grond rond de banaan afdekken met een laag mulch (zoals boomschors bijv.) aanbrengen zodat de vorst de wortels niet aantast.
De stam zal geheel afvriezen in een strenge winter anders vriest alleen het blad af. Echter dit kan men voorkomen door alleen de stam in te pakken met een rietmat en deze vullen met stro. Alvorens even de bladeren naar binnen vouwen of verwijderen.
Deze zouden normaliter toch afvriezen. Nu zal de stam de winter goed doorkomen en vanaf het voorjaar vanuit de stam verder groeien.
Nu is de kans ook heel groot dat u hetzelfde jaar getuige bent van de schitterende bloeiwijze van de Lasiocarpa. Namelijk na 2 tot 4 jaar jaar komt er een hele dikke bloemstengel uit de grond waarop een enorme gele bloemknop schittert die een doorsnee heeft van 20 cm.
Deze bloeit 4 tot 5 maanden en verspreidt een heerlijke geur. Vlinders en bijen zijn dol op deze bloem welke vol zit met heerlijke nectar. Deze bananensoort geeft een extra exotische uitstraling aan uw tuin.
Is echter ook goed te houden in een grote kuip. Geef in de zomer dan rijkelijk water en om de twee weken van april t/m augustus een gift mest.
Overwinter dan bij een temperatuur van rond de nul graden of hoger, zo behoud u de stam en krijg hem in bloei. Winterhardheid -12 graden.
Deze uit Java en Sumatra afkomstige banaan groeit snel uit tot een hoogte van goed 2 meter. Groeit polvormend en krijgt nogal wat zijscheuten. Wordt een mooie volle bananenstruik. Blad is purper gestreept aan de bovenzijde en de onderzijde nagenoeg rood van kleur. de stam wordt donker rood. Is een mooie tropische banaan die in de zomer in de volle grond kan en een zonrijke plaats geen probleem vindt. Binnen overwinteren, dus uit de groend steken en in een kuip bewaren. Wees in de winter zeer terug houdend met water als hij koel wordt weggezet.
Deze kleine bananensoort, de Musa Velutina, is een ideale plant om in de kuip te houden, blijft relatief klein. Vraagt veel water en bemesting tijdens de zomermaanden van april t/m augustus wat de groei ten goede komt.
In de winter weinig water en overwinteren bij een temperatuur rond het vriespunt is geen probleem. Is beter koude resistent dan de Musa Nana.
Overwinteren in de volle grond is niet aan te bevelen, of men moet de Musa Velutina onder een dikke laag afdekken. In voorjaar schieten er weer nieuwe scheuten uit.
Beter is het de banaan in een pot boven nul graden te overwinteren. Een banaan als deze op het terras geeft een extra exotische uitstraling. Winterhardheid -4 graden.
De Musa Sikkimensis is nog niet zo gek lang geleden ontdekt. Deze banaan is net zo winterhard als de Musa Basjoo. Hij komt voor aan de voet van de Himalaya tot op een hoogte van 2000 meter in het Sikkem gebied waar sneeuwt en vriest.
De bananen van de Sikkimensis zijn eetbaar, maar of het ooit tot het dragen van grote vruchten komt is maar zeer de vraag. Ten eerste duurt het drie jaar voordat de Sikkimensis op zijn vroegst gaat bloeien, dan is de vruchtzetting nog afhankelijk van de zomer die we hebben.
Is het een zomer zoals in 2006 dan is de kans op eetbare vruchten zeer wel aanwezig, maar groot worden ze niet in ons klimaat.
Ook mooi van deze soort is dat het blad aan de onderzijde naar bordeauxrood verkleurd en aan de bovenzijde mooi diep groen blijft. De bladeren zijn ook sterker dan die van de Musa Basjoo en beter bestand tegen harde wind.
Als men deze banaan buiten laat overwinteren, goed de grond rond de banaan afdekken met een laag mulch zodat de vorst de wortels niet kan aantasten. De stam zal geheel afvriezen en komt in het voorjaar weer terug.
Bij temperaturen onder +5 graden stopt de groei van de banaan, bij -2 graden vriezen de bladeren kapot. Bij nog lagere temperaturen vriest de stam in. Echter de rhizomen kunnen redelijk veel vorst verdragen.
Wilt u de banaan groter terug hebben het volgende jaar dan dient men de stam goed te isoleren m.b.v. stro, en rietmatten etc. Even de overgebleven bladeren afknippen en de stam luchtig inpakken (niet met noppenfolie, ventileert niet).
Op de grond kunt u in het voorjaar bijvoorbeeld een laag oude paardenmest of koemestkorrel strooien. De plant zal nu vanuit de behouden stam gaan groeien en nog groter worden als het jaar ervoor. Het is zelfs mogelijk de Musa Sikkimensis aan het bloeien te krijgen.
Hierna zal de plant echter wel afsterven, maar vanuit de rizomen komen nieuwe planten uit de grond. Dit proces blijft zich herhalen. Is echter ook goed te houden in een grote kuip.
Geef in de zomer dan rijkelijk water en om de twee weken van april t/m juli een gift organische- (koemestkorrel), of vloeibare mest. Deze banaan is een aanrader voor uw tuin voor een tropische uitstraling.
De Musa Sikkimensis komt in het voorjaar iets langzamer op gang dan de Musa Basjoo, maar eenmaal in de groei dan gaat het hard! Winterhardheid -29 graden.
MUSA RUBRA of Rode dwergbanaan. De Musa Rubra, of ook wel Dwarf Red genoemd is een ideale banaan om binnen te houden. Hij wordt niet veel groter dan 2 meter en draagt in het tweede jaar rode eetbare banaantjes met oranje vruchtvlees. Deze smaken zeer goed. Eerst komt er een oranje/rode bloem, als die is uitgebloeid verschijnen de vruchten. De stam van de Rubra wordt rood van kleur wat ook een aparte verschijning is. Hij kan in de zomer gewoon buiten staan in de zon. Daar mag hij dan zoals iedere banaan op tijd zijn mest en water krijgen. Tevens kan de Rubra goed tegen de wind, hij heeft redelijk stevig blad. Wordt het weer kouder dan kan hij naar binnen verhuizen. Wel op een plek waar nog wat licht is. Het is daarom beter om de Rubra in een kuip te houden en dan boven het vriespunt overwinteren. In de winter weinig water geven tot dat de groei weer begint als hij "koud" staat. Als hij in een verwarmde serre komt te staan mag iets meer water gegeven worden en een klein beetje voeding om de twee weken. Winterhardheid zone 11 (+5 graden).
Deze banaan krijgt een fel rode stam en fris groene bladeren.
De Musa Basjoo Red is een variant op de gewone Musa Basjoo die in Japan (Ryukyu Eilanden) gehouden voor zijn vezels waarvan o.a. boeken gebonden worden. Van oorsprong komt de Musa Basjoo uit China. Deze bananensoort wordt groot, net als de Ensete Glaucum.
Vraagt veel water en bemesting tijdens de zomermaanden van april t/m juli wat de groei ten goede komt. In de winter weinig water en overwinteren bij een temperatuur rond het vriespunt is geen probleem.
Als men deze banaan buiten laat overwinteren, goed de grond rond de banaan afdekken met een laag mulch zodat de vorst de wortels niet kan aantasten. De stam zal geheel afvriezen en komt in het voorjaar weer terug.
Bij temperaturen onder +5 graden stopt de groei van de banaan, bij -2 graden vriezen de bladeren kapot. Bij nog lagere temperaturen vriest de stam in.
Wilt u de banaan groter terug hebben het volgende jaar dan dient men de stam goed te isoleren m.b.v. stro, en rietmatten etc. Even de overgebleven bladeren afknippen en de stam luchtig inpakken.
Op de grond kunt u in het voorjaar bijvoorbeeld een laag oude paardenmest strooien. De plant zal nu vanuit de behouden stam gaan groeien en nog groter worden als het jaar ervoor. Het is zelfs mogelijk de Musa Basjoo aan het bloeien te krijgen.
Hierna zal de plant echter wel afsterven, maar vanuit de rizomen komen nieuwe planten uit de grond. Dit proces blijft zich herhalen. De bananen van deze soort zijn niet eetbaar.
Wel die van de Musa Sikkimensis, deze zijn ook leverbaar. Is echter ook goed te houden in een grote kuip. Geef in de zomer dan rijkelijk water en om de twee weken van april t/m juli een gift organische-, of vloeibare mest.
U zult versteld staan van de groeiwijze van de Musa Basjoo, hij kan wel bladeren ontwikkelen van 1,50 m. Deze banaan is een aanrader voor uw tuin voor een tropische uitstraling.
Moet als het kan wel een beetje beschut tegen de wind staan, anders kan het blad scheuren. Winterhardheid -22 graden.
De Musa Basjoo wordt in Japan (Ryukyu Eilanden) gehouden voor zijn vezels waarvan o.a. boeken gebonden worden. Van oorsprong komt de Musa Basjoo uit China. Deze bananensoort wordt groot, net als de Ensete Glaucum.
Vraagt veel water en bemesting tijdens de zomermaanden van april t/m juli wat de groei ten goede komt. In de winter weinig water en overwinteren bij een temperatuur rond het vriespunt is geen probleem.
Deze Musa Basjoo is de meest winterharde banaan die er bestaat.
Als men deze banaan buiten laat overwinteren, goed de grond rond de banaan afdekken met een laag mulch zodat de vorst de wortels niet kan aantasten. De stam zal geheel afvriezen en komt in het voorjaar weer terug.
Bij temperaturen onder +5 graden stopt de groei van de banaan, bij -2 graden vriezen de bladeren kapot. Bij nog lagere temperaturen vriest de stam in.
Wilt u de banaan groter terug hebben het volgende jaar dan dient men de stam goed te isoleren m.b.v. stro, en rietmatten etc. Even de overgebleven bladeren afknippen en de stam luchtig inpakken.
Op de grond kunt u in het voorjaar bijvoorbeeld een laag oude paardenmest strooien. De plant zal nu vanuit de behouden stam gaan groeien en nog groter worden als het jaar ervoor. Het is zelfs mogelijk de Musa Basjoo aan het bloeien te krijgen.
Hierna zal de plant echter wel afsterven, maar vanuit de rizomen komen nieuwe planten uit de grond. Dit proces blijft zich herhalen. De bananen van deze soort zijn niet eetbaar.
Wel die van de Musa Sikkimensis, deze zijn ook leverbaar. Is echter ook goed te houden in een grote kuip. Geef in de zomer dan rijkelijk water en om de twee weken van april t/m juli een gift organische-, of vloeibare mest.
U zult versteld staan van de groeiwijze van de Musa Basjoo, hij kan wel bladeren ontwikkelen van 1,50 m. Deze banaan is een aanrader voor uw tuin voor een tropische uitstraling.
Moet als het kan wel een beetje beschut tegen de wind staan, anders kan het blad scheuren. Winterhardheid -29 graden.
De Ensete ventricosum wordt niet heel erg groot groot, in ons klimaat in een kuip ruim 250 cm. Vraagt veel water en bemesting tijdens de zomermaanden van april t/m september wat de groei ten goede komt.
Heeft schitterende groene bladeren. De stam is vrij dik, in verhouding dikker dan van andere bananensoorten. De omtrek van de stam kan wel naar 2 meter groeien een echte gigant. Is een mooie aanwinst voor op het terras, kan ook in de volle grond
geplant worden.
Is ook prima te houden in een grote kuip. Geef in de zomer dan rijkelijk water en om de twee weken van april t/m augustus een gift mest.
De kuip overwinteren bij een temperatuur boven nul is goed, en terughoudend water geven (kluit in de winter tegen het droge aanhouden).
Indien in de volle grond, dan goed ruim en luchtig inpakken.
Deze aparte bananensoort wordt niet erg groot groot, in ons klimaat in een kuip ruim 2 meter. Vraagt veel water en bemesting tijdens de zomermaanden van april t/m september wat de groei ten goede komt.
Heeft schitterende rode bladeren. De stam is vrij dik, in verhouding dikker dan van andere bananensoorten. De omtrek van de stam kan wel naar 2 meter groeien. Is een echte aanwinst voor op het terras, kan ook in de volle grond
geplant worden. Is eigenlijk hetzelfde als de Ensete Ventricosum alleen dan met rood blad.
Is ook prima te houden in een grote kuip. Geef in de zomer dan rijkelijk water en om de twee weken van april t/m augustus een gift mest.
De kuip overwinteren bij een temperatuur boven nul is goed, en terughoudend water geven (kluit in de winter tegen het droge aanhouden).
Indien in de volle grond, dan goed ruim en luchtig inpakken.
De Ensete Glaucum (Sneeuwbanaan) wordt groot. Vraagt veel water en bemesting tijdens de zomermaanden van april t/m juli wat de groei ten goede komt. In de winter weinig water en overwinteren bij een temperatuur rond het vriespunt is geen probleem.
Is minder winterhard dan de Musa Basjoo, echter ondanks dat is de Ensete Glaucum redelijk vorst tolerant. Echter de combinatie van een natte strenge winter kan funest zijn.
De stam van de Ensete Glaucum lijkt wel wit van de dauw, dit is echter een dun waslaagje, dit geeft een mooi contrast.
Als men deze banaan buiten laat overwinteren, goed de grond rond de banaan afdekken dat deze niet te nat wordt en een laag mulch aanbrengen zodat de vorst de wortels niet aantast.
De stam zal geheel afvriezen en komt in het voorjaar weer terug. Wilt u de banaan groter terug hebben het volgende jaar dan dient men de stam goed te isoleren m.b.v. stro, gaas en eventueel plastic aan de bovenzijde zodat alles droog blijft.
Is echter ook goed te houden in een grote kuip. Geef in de zomer dan rijkelijk water en om de twee weken van april t/m augustus een gift mest. Winterhardheid -12 graden.
De Washingtonia Robusta is minder geschikt voor de volle grond of ze moet zeer goed beschermt worden tegen langdurige middel strenge vorst.
Beste wordt ze gehouden als kuipplant, met haar kenmerkende vorm, mooie stam en grote ronde bladdelen. Deze palm is een lust voor het oog en staat prima op welke plek dan ook op uw terras.
Mag van april t/m augustus om de 4 weken een matige gift mest hebben en bij extreme hitte extra water. Niet de grond laten uitdrogen, mag in de zomer met de "voeten" in een laagje water staan net als de Washingtonia Filifera.
In het wild staan zij ook langs beekjes en meren. De winterhardheid van de Washintonia Robusta doet vermoeden dat deze nog beter bestand is tegen de koude. Dit is echter niet het geval, tot zone 9a en hoger (-4 graden).