de procedure van een uitspraak van de FOD sociale zekerheid.
In beroep gaan...
Stuurde de dienst 'Hulp aan Bejaarden' van de FOD (Federale OverheidsDienst) Sociale Zekerheid een beslissing waarmee je niet akkoord bent? Had je een tegemoetkoming in categorie 3 verwacht en krijg je maar categorie 2?
Dan kan je hiertegen in beroep gaan. De dienst Geserbu van KVG, de Katholieke Vereniging Gehandicapten, kan je hiermee helpen.
Hoe verloopt zo'n beroepsprocedure?
Eerst stellen wij een 'verzoekschrift' op. Hierin vermelden wij duidelijk dat je niet akkoord gaat met de beslissing die je gekregen hebt. Geserbu stelt een advocaat aan die jouw beroepszaak zal verdedigen.
Na enkele maanden is er een inleidende zitting op de Rechtbank. Op deze zitting duidt de rechtbank een deskundige arts aan.
De aangestelde deskundige zal je binnen de drie maanden uitnodigen voor een geneeskundig onderzoek. Bij dit onderzoek kan de arts van de FOD Sociale Zekerheid aanwezig zijn. Naar dit onderzoek neem je een kopie mee van alle recente medische, psychische of sociale verslagen die een duidelijk beeld geven van je handicap en je dagelijks functioneren.
Na het onderzoek maakt de door de rechtbank aangestelde deskundige arts een 'voorlopig verslag'. Je kan aan je behandelende arts vragen hierop schriftelijk te reageren.
Een tweetal maanden later volgt de eindzitting. Op die zitting worden al de stukken bijeengebracht. Als het vonnis ongunstig of gedeeltelijk gunstig is, kan je hiertegen nog in hoger beroep gaan bij het Arbeidshof.
Denk je erover om een beroepszaak te starten?Neem dan contact op met de dienst Geserbu van het regionaal KVG-secretariaat. www.kvg.be.
KVG kan je ook helpen in een beroepszaak tegen het VAPH, de verhoogde kinderbijslag, de inkomensvervangende tegemoetkoming en de integratietegemoetkoming.