Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Ce blog vous montre juste une page. Les autres sont dans une archive. Au bas de la page une des flèches vous emmène plus loin. Vous pouvez également cliquer sur une rubrique dans le contenu suivant. Des anciennes publications sont régulièrement mis à jour.
Er zijn nog meer onderwerpen behandeld op deze blog. Zij zitten in een archief doch kunnen niet worden weergegeven in deze inhoud. Op te roepen en te bekijken via "Archief per week" in de rechter kolom.
Il y a d'autres sujets sur ce blog.
Ils sont peut-être archivés et ne peuvent être tous affichés. Voir la colonne de droite pour les archives hebdomadaires
Geschiedenis en tradities van het Korps. L'histoire et les traditions du Corps.
Welkom bij de Oudgedienden bij de Rijkswacht.
Bienvenue chez les Anciens de la Gendarmerie.
15-05-2013
Historische uniformen
Leden van het muziek van de Rijkswacht in historische uniformen
Service au Palais de Justice de BRUXELLES en 1947 effectué par les MDL LEBLANC et ROUSSEAU du I/II/LM (Premier Escadron du Deuxième Groupe de la Légion Mobile)
A remarquer le port de la sacoche individuelle, du pantalon cavalier, des bottes cavalier, de la vareuse à col droit, pour un service Palais
Dienst Justitiepaleis BRUSSEL in 1947 uitgevoerd door WM LEBLANC en ROUSSEAU die deel uitmaakten van I/II/ML (Eerste Eskadron van de Tweede Groep van het Mobiel Legioen).
Valt op te merken dat de twee WMs drager zijn van de individuele tas, de rijbroek, de rijlaarzen, de vareuse met rechte kraag, voor een dienst Paleis.
Maurice Alderweireld (toen wachtmeester in de 1° Mob Gp te Gent)
De foto werd genomen tussen 1950 en 1956 en werd achteraf door de fotograaf bijgekleurd (was toen blijkbaar in de mode).
Omer Ottervaere reageert: Het uniform waarin Maurice destijds gefotografeerd werd, hebben waarschijnlijk duizenden rekruten van juist na de oorlog,waaronder ook ikzelf,om de lenden gehad bij een fotograaf op de " Chasse " te Elsene. De fotograaf kleurde inderdaad steeds de rechtstaande kraag in het rood. Ook die van mij en van nog zovele anderen.
Le modèle belge de l'Adrian français. Ce modèle est adopté en 1915 par nos troupes armées et la Gendarmerie.
Le premier modèle en 1915, avant l'introduction du noir, avait la couleur bleu (comme les français).
Un exemplaire bleu est visible au Musée Royal de l'Armée dans la salle 1914/18. Le modèle de 1915 est composé de 3 parties.
Het Belgisch model van de Franse Adrian helm. Dit model werd in 1915 aangenomen voor onze troepen en de Rijkswacht. Het eerste model in 1915, voor het gebruik van het zwart, was van blauwe kleur (zoals de Franse). Een blauw exemplaar is te zien in het Koninklijk Leger Museum in de zaal 1914/18. Het model 1915 is samengesteld uit 3 onderdelen.
Adrian 1931
Le casque adrian 1931 est adopté par l'armée et la gendarmerie.
Il est courant que la police communale utilise ce casque en y appliquant un autre insigne que le lion.
Dans le cas de ce modèle, le casque est fait de deux pièces et le lion est plus en relief.
Il sera utilisé encore après guerre (40/45) par la gendarmerie dans le cadre du maintient et rétablissement de l'ordre.
De adrian 1931 helm werd aangenomen in het Leger en de Rijkswacht. Hij werd ook door de gemeente politie gebruikt, in het wit, en was voorzien van een ander insigne dan de leeuw. Bij dit model werd de helm vervaardigd in twee stukken en en leeuw in dieper reliëf. Hij werd nog na de oorlog (40/45) gebruikt door de Rijkswacht in het kader van de handhaving en het herstel van de openbare orde.
Adrian 1948
Le casque de gendarmerie de 1948 est en usage uniquement pour la parade. Il est bien trop léger et n'offre pas une protection idéale pour le rétablissement de l'ordre publique.
Ce modèle de casque est différent selon que l'on est gendarme et brigadier, sous officier, sous-officier d'élite et enfin officier. Bref, il en existe 3 modèles.
De Rijkswachthelm 1948 werd uitsluitend voor parades gebruikt. Hij is zeer licht en bied geen bescherming om gebruikt te worden bij het herstel van de openbare orde. Dit model van helm bestaat in drie uitvoeringen, te weten voor Rijkswachter tot Eerste Opperwachtmeester, Adjudant en Adjudant-Chef, Officier. Kortom, er bestaan drie uitvoeringen.
Envoyez par Nicolas Latteur
Reactie:
Er bestaan wel degelijk vier types van deze helm en geen drie zoals verkeerdelijk vermeld met name:
Wil je contact nemen met deze blog over het Korps van de Rijkswacht voor het sturen van een foto, het geven van informatie of een identificatie, stuur uw email aan "Rijkswacht-blog"
Si vous voulez prendre
contact avec ce blog
afin d’envoyer une photo,ou
donner une information
ou pour une identification,
envoyez votre mail
à "Blog Gendarmerie"