Een reactie uit Nederland ...
Als ik het karretje waarmee de paardenvijgen worden wegereden goed bekijk, zie ik dat het voorzien is van.......wielen van een Harley-Davidson moto, de banden zijn wel aan de gladde kant, maar met deze snelheid kan dit niet zoveel kwaad. Groeten, Kees Roozenboom, Polmarco (Politie Marechaussee Combinatie) Nederland
De stalwachten in het Kwartier KSch Gd, Kroonlaan 227 te Elsene.
In de blokken G & F. Het betrof een twaalf uren dienst. Het paarden poetsen diende te gebeuren op houten klompen.
Op de bank ziet U van links naar rechts ULRICH Dirk DICK Michel DE BONDT
Toegestuurd door Michel De Bondt
Bijkomende Info:
De stalwacht en het paarden poetsen ( pensage) dienden in principe op houten klompen ( platte ) te gebeuren. Deze fotos zijn genomen in het WE en dan was er meestal een KOOffr van de infanterie van wacht. Vandaar een ander schoeisel wat eigenlijk niet mocht.Doch de infanterie was niet zo vertrouwd met het cavalerie gebeuren.!! En daar werd gretig gebruik van gemaakt.
De houten klompen werden destijds aangekocht in een ambachtelijke winkel te 1731 ZELLIK deelgemeente ASSE op de Gentse Steenweg bij Jeanne van Lijvâtes . Een zeer gekend dorps en cultfiguur. Koning Boudewijn heeft haar in de midden van de jaren 70 eens onverwacht bezocht. Het gebouw bestaat nog steeds is geklasseerd en momenteel is de renovatie bezig. Is gelegen op een honderdtal meter van de politiepost ZELLIK dienst verkeer op de N9.
Voor wat betreft het verplicht dragen van de klompen : het volgende dit om zogezegd veiligheidsredenen als de paarden op de voeten zouden trappen ( veiligheidsschoenen hadden hun intrede nog niet in de Gd gedaan). Er waren twee soorten klompen hoge en lage ( de lage werden gedragen met lederen riempjes ) .In de winter werd er hooi in de klompen gestoken om warme voeten te hebben. Het is een vaststelling dat men met klompen in de winter (zelfs met fijne kousen) echt geen koude voeten had.
Evenwel indien deze periode te herdoen was direct De kameraderie welke we tijdens die periode mochten ervaren is echt onbetaalbaar dit ondanks de toch niet altijd zo ideale omstandigheden.. Kortom nostalgie alom. Het doet af en toe goed om eens terug te kijken.
|