Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Ce blog vous montre juste une page. Les autres sont dans une archive. Au bas de la page une des flèches vous emmène plus loin. Vous pouvez également cliquer sur une rubrique dans le contenu suivant. Des anciennes publications sont régulièrement mis à jour.
Er zijn nog meer onderwerpen behandeld op deze blog. Zij zitten in een archief doch kunnen niet worden weergegeven in deze inhoud. Op te roepen en te bekijken via "Archief per week" in de rechter kolom.
Il y a d'autres sujets sur ce blog.
Ils sont peut-être archivés et ne peuvent être tous affichés. Voir la colonne de droite pour les archives hebdomadaires
Geschiedenis en tradities van het Korps. L'histoire et les traditions du Corps.
Welkom bij de Oudgedienden bij de Rijkswacht.
Bienvenue chez les Anciens de la Gendarmerie.
06-05-2007
Luitenant-Generaal LEROY
Luitenant-Generaal Leroy - Commandant van de Rijkswacht 1947-1949.
Draagt op de mouw de frontstrepen van Wereldoorlog I
Foto toegestuurd door Rose-Marie Goethals, dochter Herni Firmin Goethals ()
15.6.1951 - Koninklijke Rijkswachtschool op uitstap voor een driedaagse naar de Vogezen, overnachtingen te Straatsburg
Genummerde personen :
1. VANASCH Jozef - 2. DE DECKER Frans - 3. VANWAYENBEERGH Lucien - 4. MAERSCHALCK Maurice - 5. ROTTIER Roger - 6. BREYSEMS Maurice () - 7. WATHELET ... - 8. GROBBEN Frans - 9. WELVAERT Robert - 10. ISENBORGHS Eduard - 11. SABBE Etienne - 12. LUCAS Jozef - 13. LEYSSENS Jan ()
Voornoemde namen zijn allen van de afdeling ADC DE CABOOTER ( ruiters)
De overige zijn voetgangers. Rechtstaande in het midden met broekbrettelen is een onderrichter (???)
Bijeenkomst van de Afdeling AdjtChef De Cabooter - afdeling ruiters oktober 1950
De samenkomst had plaats 30 jaar na intrede bij de Rijkswacht in de Ksch Gd op 25.10.1980
Van links naar rechts:
CONINGS Theo - LEYSSENS Jan - PHARASYN Oscar - TROOSTERS Valère - ROTTIER Roger - PATTYN Roger - AdjtChef DE CABOOTER J. (onderrichter) - MAERSCHALCK Maurice - 1OWM. BOUTEN E. (hulponderrichter) - ISENBORGHS Eduard - SABBE Etienne - WINKELMANS Maurice - LUCAS Jozef - WELVAERT Robert - LOOS Emile.
Wij beschikken over geen concrete gegevens qua datum, gelegenheid of afgebeelde personen. Wel vermoeden wij dat dit beeld genomen werd rond 1960.
Toch zijn er een aantal elementen die ons zouden moeten toelaten de foto in zijn tijd te situeren. De troep staat opgesteld op de Erekoer van de KSch Gd (Kroonlaan 227 - Elsene) ter hoogte van blok A. De 1OWM (zie verder) draagt de nog de naoorlogse hoge beenstukken (getten) en rijbroek, heeft als wapen een cavalerie sabel, de kraagspiegels zijn niet meer van het hele grote "6 cm" type, doch wel groter dan de latere uitvoering van bvb. 1965. Let ook op zijn zwart/zilver nestels (koorden voor K- en HOOffr) ten overstaan van de OOffrn, die volledig wit (katoen) zijn.
De OOffrn hebben als wapen de Lee Enfield en staan in "rust ter plaatse". (zie opmerking hierna)
Reacties:
Kan dit 1OWM Van Daele zijn? Was o.a. Hoofd van de Remonte. (Peter Vermeulen)
Ik heb deze foto aandachtig bekeken.
En er zijn mij een paar dingen opvallen.
De onderrichter die vooraan staat, een 1OWM, draagt nog de hoge beenstukken. Deze werden algemeen gedragen tot in 1957 zowel door de infanterie als door de Cav. Maar hier gaat het blijkbaar om en cavalier want hij draagt sporen.
De troep die achter hem staat opgesteld draagt geen beenstukken, wat niet gebruikelijk was voor 1966. Tussen 1957 en 1966 droeg de Inf de korte beenstukken de Cav; rijlaarzen bij parades. ( tijdens de week hoge schoenen met beenschachten).
Het is pas na 1966 dat de paradehelm is afgeschaft en men tijdens de parades geen beenstukken meer droeg.
Nog een bijzonder detail het geweer dat troep draagt is geen Lee Enfield maar een Mauser.
Je moet eens goed kijken naar de loop mond die is anders dan die van een Lee Enfield MK4 zoals in bij de Gd in gebruik was na 1957. Voor 1957 was in verschillende Gd eenheden de Lee Enfield MK 1 in gebruik.
Maar het is ook niet uitgesloten dat bijvoorbeeld in de school opdat ogenblik de Mauser nog in gebruik was omdat dit wapen voor WO II het standaard geweer was in het Belgisch Leger.
Ook de draagriem van het geweer is aan de kolf aan de zijkant van het geweer vastgemaakt en niet aan de voorkant.
(Urbain Radelet.
ADC op rust)
Wil je contact nemen met deze blog over het Korps van de Rijkswacht voor het sturen van een foto, het geven van informatie of een identificatie, stuur uw email aan "Rijkswacht-blog"
Si vous voulez prendre
contact avec ce blog
afin d’envoyer une photo,ou
donner une information
ou pour une identification,
envoyez votre mail
à "Blog Gendarmerie"