Mijn Levensboek / René Schupp
Over mijzelf
Ik ben René Schupp, en gebruik soms ook wel de schuilnaam utopia.
Ik ben een man en woon in Kerkrade (Nederland) en mijn beroep is Gepensioneerd.
Ik ben geboren op 02/01/1941 en ben nu dus 83 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Schrijven. Lezen, Muziek, Tai Chi..
FILOSOFIE: Bij het recht om te zeggen wat je denkt, hoort de plicht om te denken over wat je zegt.


Categorieën
  • 00. HOMEPAGE (1)
  • 01. ALGEMEEN (4)
  • 02. FAMILIE (29)
  • 03. GESCHIEDENIS (10)
  • 04. SCHOOL (4)
  • 05. WONEN (10)
  • 06. SPORT (3)
  • 07. ARBEID (4)
  • 08. SOLDATENLEVEN (13)
  • 09. HUWELIJK EN GEZIN (9)
  • 10. MUZIEK (6)
  • 11. KORTE VERHALEN (23)
  • 12. BRIEVEN EN GEDICHTEN (8)
  • 13. VRIJWILLIGER (6)
  • 14. BEWUSTWORDING (5)
  • 15. LITERATUUR (7)

  • Verhalen & Gedichten
    03-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3.2 LIMBURG
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Limburg is in tal van opzichten een buitenbeentje onder de Nederlandse provincies. Wie de landkaart bekijkt, merkt meteen op dat deze provincie een uitzonderlijk langgerekte vorm heeft. In het midden bijzonder smal, nauwelijks 7 kilometer breed, terwijl het zuidelijke deel er als een soort schiereiland onderaan hangt. Limburg is daar omgeven door België en Duitsland. Het landschap doet er haast on-Nederlands aan en men beweert vaak dat ook de inwoners nogal verschillen van hun landgenoten.

    CHARME
    Limburg heeft charme. Jaarlijks is de provincie voor veel toeristen een echt vakantieparadijs. Ze heeft dan ook heel wat troeven die aanspreken. Om te beginnen een overrompelende rijke en veelzijdige natuur, van noord tot zuid, met als blauwe ader de kronkelige Maas, die voor watersportliefhebbers een eldorado vormt.

    KUNST EN CULTUUR
    Wie belangstelling heeft voor kunst en cultuur, vindt in Limburg een schat aan historische gebouwen en monumenten, die herinneren aan het grootse verleden van de provincie. In de late middeleeuwen was het Maasland een van de belangrijkste cultuurcentra in Europa. Vrijwel alle dorpen en steden getuige daar nog van.

    MAASTRICHT
    De provinciehoofdstad Maastricht, die tot de oudste steden van Nederland behoort, spant de kroon. Hier staan honderden als monument beschermde panden en gebouwen. De grootste stroom toeristen trekt evenwel Valkenburg aan de Geul, dat voor elk wat wils heeft.

    MUSEA
    Ook elders staan indrukwekkende kastelen , te midden van uitgestrekte bossen en menig schilderachtig dorp bekoort met zijn watermolen of fraaie boerenhoeven. Veel van het verleden bleef voorts bewaard in talrijke musea. Ook de moderne kunst en cultuur is er ruim vertegenwoordigd.

    GASTVRIJ
    Limburg is gastvrij. Overal waar men komt wacht een hartelijk onthaal. Limburg is goed en gezellig. Niet alleen tijdens het roemruchte carnaval, al wordt dat in het zuiden wel bijzonder uitbundig wordt gevierd. Limburg is lekker, want de provincie heeft een rijke culinaire traditie, die heel wat meer te bieden heeft dan vlaaien; hoewel die natuurlijk verrukkelijk zijn. En els is ook niet te versmaden. Een ouderwetse lekkere Limburgse borrel.

    EEN APART STUK NEDERLAND
    Limburg is op een na de jongste provincie van Nederland; de huidige provincie kwam pas in 1839 tot stand. Dit wil niet zeggen dat Limburg een streek zonder geschiedenis is, integendeel het is zonder twijfel een van de vroegst bewoonde streken van het land.

    TERRITORIALE VERSNIPPERING
    Als je een blik werpt op een landkaart van Limburg uit de 17e eeuw, dan zou je waarschijnlijk niet denken dat de lappendeken van gebiedjes die je ziet ooit de huidige provincie Limburg zou worden. Als gevolg van oorlogen en politiek gekonkel was het gebied langzaam uiteengevallen in allerlei kleine staatjes.

    LIMBURG SLAGVELD
    In de 17e en 18e eeuw werden er wel 10 oorlogen (mede) op Limburgs grondgebied uitgevochten. Waar de 17e eeuw in een groot deel van de rest van Nederland de 'Gouden Eeuw' was, was het voor Limburg eerder een periode van oorlog, onrust en economische malaise. Het zou nog tot 1839 duren voordat de rust weerkeerde en al die kleine gebiedjes werden samengevoegd tot de provincie Limburg zoals wij haar nu kennen.

    LIMBURG VERDEELD
    In 1839 kreeg de provincie Limburg de vorm die ze vandaag de dag nog steeds heeft. Tegen de zin van koning Willem I werden in dat jaar namelijk definitief de provincies Nederlands- en Belgisch-Limburg gescheiden. Daarmee was een einde gekomen aan zijn droom van een Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

    VERENIGD KONINKRIJK DER NEDERLANDEN
    Met de nederlaag van Napoleon bij Waterloo in 1815, eindigde voor Limburg de Franse tijd. De politieke kaarten werden geschud en in heel Europa werden nieuwe landsgrenzen getrokken. Een belangrijk doel daarbij was de macht van Frankrijk te verminderen. De voormalige Oostenrijkse Nederlanden (voorheen Spaanse Nederlanden) werden samengevoegd met de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Willem I van Oranje Nassau werd de eerste koning van deze nieuwe staat: het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

    PROVINCIE LIMBURG
    Het voormalige Franse departement Nedermaas werd, met enkele toevoegingen, volledig opgenomen in het nieuwe koninkrijk. De Franse naam werd wel vervangen door een nieuwe: Limburg. Die naam werd door Willem I zelf gekozen en herinnerde aan het oude luisterrijke hertogdom Limburg. Vreemd genoeg lag dat hertogdom destijds overigens volledig buiten de nieuwe provincie Limburg, namelijk in de provincie Luik.

    Willem I bestuurde zijn nieuwe land met veel energie. Hij zette zich met name in voor het versterken en uitbreiden van de economie. Toch was hij in het zuiden van het land niet erg geliefd. Dat kwam enerzijds omdat hij nogal autocratisch regeerde, anderzijds omdat hij protestanten vaak voortrok bij het weggeven van posities in de regering. De katholieke zuiderlingen hadden het nakijken.

    BELGIË
    Met die onvrede als voedingsbodem braken er in 1830 rellen uit in Brussel. De opstandelingen wilden een onafhankelijke staat: België. De provincie Limburg sloot zich bij de rebellen aan. Behalve de vestingstad Maastricht, die door luitenant-generaal Dibbets behouden werd voor Nederland.

    DE TIENDAAGSE VELDTOCHT
    De grote mogendheden (Frankrijk, Engeland, Pruisen) hadden geen probleem met de Belgische afscheiding. Willem I echter wel. In 1831 ondernam hij de Tiendaagse veldtocht. In eerste instantie veroverde hij grote delen van België terug, maar na militair ingrijpen van Engeland en Frankrijk moest Willem I zijn macht overgeven.

    NEDERLANDS-LIMBURG
    België bleef bestaan als nieuw land. En ook voor Limburg veranderde er veel. In het Scheidingsverdrag van 1839 werd vastgelegd dat de provincie Limburg verdeeld werd in 2 delen: Nederlands-Limburg met Maastricht als provinciehoofdstad en Belgisch-Limburg met Hasselt als provinciehoofdstad.   Beide helften waren nagenoeg even groot en telden (destijds) evenveel inwoners: 168.000. De Maas zou voortaan tussen Maaseijk en Eijsden de grens vormen.

    VAN BOEREN EN BURGERS
    Toen Limburg in de 19de eeuw definitief een Nederlandse provincie werd, bestond het grotendeels uit landbouwgebied. Alleen in en rond de grote steden concentreerde zich industrie en handel. Aan het einde van de 19de eeuw kwam hierin vrij abrupt verandering: de industrie deed zijn intrede.

    BALKON VAN EUROPA
    Er wordt vaak beweerd, dat Limburg voor de rest van Nederland eigenlijk een stukje buitenland is. Het valt niet te ontkennen dat Limburg eigen karaktereigenschappen en kenmerken vertoont. Veel van die eigenschappen zijn historisch gegroeid. De eeuwenlange versnippering van het grondgebied heeft van de Limburger een individualist gemaakt, gehecht aan eigen dorp of streek. Limburg draagt trots de bijnaam´ Balkon van Europa´, en dat slaat niet alleen op de geografische gesteldheid, maar illustreert ook de Limburgse instelling om over de grenzen te kijken.

    FOLKLORE
    De folklore is sterk getekend door het feit dat de provincie van oudsher traditioneel katholiek is. De provincie heeft dan ook een voor Nederland ongebruikelijk hoog aantal processies en andere rooms-katholieke feesten. Limburg sluit van oudsher ook nauwer aan bij het katholieke zuiden, dan bij het protestante noorden. Het gevolg is dat de Limburger vaak ´Bourgondische´ trekjes worden toegeschreven, zoals een voorliefde voor lekker eten en drinken en een vrolijke aard, speelser dan die van de gemiddelde Nederlander. Als voorbeeld wordt dan natuurlijk het volksfeest bij uitstek aangehaald, het carnaval dat drie dagen lang hoogtij viert.

    Heel Limburg is dan in de greep van dit reusachtige feest en voor andere dingen is er noch tijd noch belangstelling. Klein en groot, jong en oud viert mee. En de provincie heeft dan ook een respectabel aantal verenigingen die met carnaval verbonden zijn. Een ander stukje folklore vormen de Limburgse schuttersverenigingen. Ze tellen vele leden en elk jaar vindt er een groot Oud Limburgs schuttersfeest plaats, in Nederlands- of Belgisch Limburg.

    LANDSCHAP
    Hoewel Limburg geen grote provincie is, treft men er zeer verschillende landschappen aan. Het zuiden van Limburg is een aantrekkelijke, heuvelachtige streek met akkers, weilanden, boomgaarden en bossen. Men noemt de hoogste delen wel de Nederlandse Ardennen, Inderdaad sluit het landschap eerder aan bij de Belgische Ardennen dan bij Nederland en naar Nederlandse normen is Limburg een hooggelegen provincie.

    PEEL EN MAASLAND
    Het noordelijk gedeelte van Limburg bestaat uit zeer afwisselen gebied. Enerzijds is er de kronkelende Maas. die een belangrijke bijdrage levert aan het landschapsschoon. In het noorden waar de rivier smaller wordt, vormden zich hoge rivierduinen, die naar het zuiden toe geleidelijk aan veranderen in vruchtbaar akkerland te midden van grote boscomplexen en uitgestrekte heidevelden.

    Anderzijds zijn er in het westen de schrale gronden van het Peelland, eertijds een woest en ledig gebied, met ontoegankelijke moerassen, maar door de turfwinning voor landbouw en toerisme ontsloten. Vooral het reservaat ´De Grote Peel´ is van unieke schoonheid. Maar ook in tal van rustieke dorpjes en stadjes als Venray en Venlo valt veel te zien.

    MIDDEN-LIMBURG
    Midden-Limburg, het land van Weert en Roermond, is meer dan in één opzicht een overgangsgebied. In het noorden en het westen sluit het aan op het Noord-Brabantse Peelland, oostelijk vormt het de grens met Duitsland en aan de zuidwestkant gaat het in het Belgische Maasland over. Mede daardoor is het een gebied voor boeiende contrasten. Het land van Weert, met als centrum de oude maar dynamische stad, behield veel van zijn beslotenheid. Wie hier naar toe trekt, zoekt vooral de rust en de stilte in de natuur. Overvloedig natuurschoon vindt men, ondanks enige verstedelijking, ook in de Roerstreek en in het land van Montfort. En de stad Roermond bezit een overstelpende rijkdom om kunstschatten en monumenten.

    DE MIJNSTREEK
    De naam van dit gebied is verbonden met de industrietak die tot omstreeks 1970 toonaangevend voor deze streek was en die in belangrijke mate het huidige aanzicht ervan bepaalde, namelijk in de mijnbouw. Die liet, na stopzetting van verschillende exploitaties, onmisbare sporen in het landschap achter, maar lag ook ten grondslag aan de economische ontwikkelingen van de streek. Heerlen, Kerkrade, Brunssum, Sittard en Geleen ontwikkelden zich in een mum van tijd tot plaatsen met stedelijke allures. Dit betekent echter niet dat de Mijnstreek geen landschappelijke en recreatieve waarden meer heeft. Menig fraai natuurgebied, zoals de onmetelijke Brunsummer Heide en de schilderachtige Amstelvallei, noden tot rust en verpozing.

    HET HEUVELLAND
    Het Heuvelland, in het zuiden van Limburg, wordt ook wel Mergelland genoemd, vanwege de mergelsteenformaties die er werden aangetroffen. De vruchtbare grond, de gunstige hoge ligging en de uitgestrekte bosgebieden maakten deze streek reeds ver voor de christelijke jaartelling tot een aantrekkelijk woongebied .In feite hebben we hier te maken met de uitlopers van de Duitse Eifel en de Belgische Ardennen. Niet verwonderlijk dus dat deze streek, zowel in binnen- als in buitenland, bekendheid kreeg als het vakantieparadijs van Nederland. Sinds meer dan een eeuw vormt Valkenburg, dankzij de fraaie omgeving en vele historische bezienswaardigheden, een grote trekpleister. Daarnaast is Maastricht één monument als stad. 

    BRON: CANON VAN LIMBURG / OVERIGE BRONNEN

    03-12-2005, 00:00 geschreven door schupp

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:03. GESCHIEDENIS
    02-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3.1 NEDERLAND
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit land is grotendeels door mensenhanden 'gemaakt': bedijkt, ingepolderd en ontgonnen. De aanpassing aan en de strijd tegen het water is een rode draad in de geschiedenis van deze regio.

    AAN DE PERIFERIE VAN EUROPA
    De regio die nu Nederland heet, is een rivierdelta aan de periferie van het continent Europa. Deze geografische ligging bepaalt door de eeuwen heen de geschiedenis van dit gebied. Vanaf 4500 v.Chr. ontwikkelen zich hier agrarische samenlevingen en vanaf het begin van de jaartelling is de regio een grensgebied van het Romeinse rijk. In later eeuwen maakt de regio onderdeel uit van andere grote rijken. Pas vanaf circa 1590 beginnen de eerste contouren van het huidige Nederland zich op de kaart af te tekenen. Nog vaak zullen de grenzen diepgaand worden gewijzigd.

    EEN GEKERSTEND LAND 
    Over de godsdienst van de vroegste bewoners van de regio is weinig bekend, maar dankzij onder andere Tacitus weten we wel iets van de goden die men hier te lande vereerde. Vanaf circa 600-700 worden de bewoners van de lage landen bij de zee bekeerd tot het christendom. Kloosters worden centra van cultuur. In zestiende en zeventiende eeuw wordt er vanwege de juiste leer oorlog gevoerd. Tot op de dag van vandaag is het christendom een belangrijk kenmerk van de Nederlandse cultuur.

    EEN NEDERLANDSE TAAL
    De eerste geschreven woorden in het Nederlands die we hebben dateren van ca. 1100. Ze zijn geschreven door een Vlaamse monnik. Drukwerk in de 'moederstaal' komt pas in vijftiende eeuw op gang. Lang wordt er door sommigen nog geschreven en gesproken in het Latijn (wetenschap) en in het Frans (elite). Regio's hadden hun eigen dialecten. Toch bestaat er een lange traditie van Nederlandstalige literatuur. De taalgrens loopt niet parallel met staatkundige grenzen.

    VERSTEDELIJKT LAND EN HANDELSKNOOPPUNT
    Vanaf circa 1100 vindt hier verstedelijking plaats en ontstaan er handelsknooppunten. Eerst ligt het zwaartepunt in het zuiden (Vlaanderen en Brabant), vanaf circa 1500 ook sterk in het Noorden (Holland). Holland en Zeeland zijn vanaf circa 1600 een belangrijk handelsknooppunt in Europa. Die functie heeft Nederland op dit moment nog steeds.

    REPUBLIEK DER ZEVEN VERENIGDE NEDERLANDEN
    De steden met hun burgers hebben andere belangen dan de adel. De eerste tekenen van die belangentegenstelling doen zich al vroeg voor. In de late middeleeuwen probeerden Bourgondische vorsten de 'Lage Landen' onder één bestuur te brengen, maar deze politiek roept verzet op van steden en adel. In de zestiende eeuw mengt dit verzet zich met de roep op kerkhervorming. Een oorlog breekt uit en edelmannen worden 'geuzen'. Willem van Oranje groeit uit tot leider van de Opstand en heet daarom 'vader des vaderlands'. Na zijn gewelddadige dood in 1584 ontwikkelt zich de bijzondere politieke structuur van 'de Republiek'. Kenmerkend voor de Republiek: bestuursmacht van regenten; zwak centraal gezag; godsdiensttolerantie.

    DE BLOEI VAN DE GOUDEN EEUW
    In de zeventiende eeuw is de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden een grootmacht in Europa: economisch, politiek en cultureel. Kort, maar hevig. Immigranten (joden, Vlamingen, hugenoten) spelen in die bloei een grote rol. Op cultureel gebied is met name de omvang en kwaliteit van de zeventiende-eeuwse schilderkunst opmerkelijk. Economisch gezien waren dat de scheepvaart, de stapelmarkt, de hoog ontwikkelde landbouw én de nijverheid. Ook verwierven Nederlandse geleerden internationale roem met uitvindingen op het technische vlak. Politiek gezien had de Republiek een uitzonderlijke staatsvorm op een continent waar koninkrijken de regel waren. Met het rampjaar 1672 begint aan deze ongekende bloeiperiode een einde te komen.
    Daarna is de Republiek een bescheiden speler op het Europese toneel, afhankelijk van wat de Europese grootmachten voor speelruimte geven. Ook economisch en cultureel is de Republiek vanaf het einde van de zeventiende eeuw minder toonaangevend in Europa.

    KOOPMANSGEEST EN KOLONIALE MACHT
    Vanaf circa 1600 bevaren Nederlandse schepen de oceanen. Het zwaartepunt van de handel ligt in Europa, maar daarnaast wordt handel gedreven in Azië, Afrika en Amerika. In Azië en Amerika worden koloniën gesticht. Op de drie continenten handelen de Nederlanders ook in slaven. In de 19de eeuw leidt centralisatie van Nederlands bestuur in koloniën tot langdurige oorlogen. Nederland heeft tot op de dag van vandaag sterke banden met Indonesië, Suriname en de Antillen.

    ENHEIDSSTAAT EN CONSTITUTIONELE MONARCHIE
    In de tweede helft van de 18de eeuw ontstaat mede onder invloed van de Verlichting in brede kringen van de bevolking behoefte aan het verwerven en verspreiden van kennis. Nieuwe ideeën over de inrichting van staat en maatschappij worden geuit. Pogingen van de patriottenbeweging om de macht van de stadhouders te beperken en de burgers meer invloed te geven mislukken aanvankelijk. Tussen 1795 en 1848 wordt de huidige Nederlandse staat geformeerd. De basis voor de eenheidsstaat wordt gelegd in de Franse tijd (1795-1813). Na de nederlaag van Napoleon wordt Willem I, de zoon van de laatste stadhouder, koning over een verenigd koninkrijk. Dit 'herstel' van de Nederlanden duurt niet lang, want het revolutiejaar 1830 doet ook Brussel aan. In 1848 worden met de Grondwet van Thorbecke de grondslagen gelegd voor de constitutionele monarchie die Nederland nu nog altijd kent. Het koninkrijk wordt nu een kleine mogendheid die de neutraliteit koestert.

    ONTSTAAN VAN EEN MODERNE SAMENLEVING
    Vanaf circa 1870 groeien Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht uit tot de grote steden. Industrialisatie vindt hier (relatief laat) plaats. Wat eerder begint ook de aanleg van het huidige spoorwegnet. De afstanden worden kleiner: de eenwording van Nederland. De roep om gelijke rechten wordt luider. 'Gewone' burgers eisen invloed in de samenleving en de politiek. Dit mondt in 1917 en 1919 uit in algemeen kiesrecht voor respectievelijk mannen en vrouwen. 'Moderne' kunstenaars beschouwen zich niet langer als hoeders van gevestigde kunsttradities en ontpoppen zich als vernieuwers van de kunst. In de literatuur is dit streven terug te vinden bij de 'Tachtigers', in de schilderkunst bij impressionisten en postimpressionisten en in de toegepaste kunst bij aanhangers van de 'Nieuwe Kunst' (Art Nouveau) en het modernisme.

    NEDERLAND IN TIJD VAN WERELDOORLOGEN
    Als klein land probeert Nederland zich te onttrekken aan de grote conflicten in Europa. Met de Eerste Wereldoorlog lukt dat, maar na afloop daarvan wordt het land meegesleurd in de wereldcrisis. De Duitse bezetting kent als grootste dieptepunten het bombardement op Rotterdam, het deporteren en vermoorden van de joodse bevolking en de hongerwinter. In Azië begint de oorlog in 1942, maar na de bevrijding van 1945 begint een nieuwe oorlog die duurt tot 1949. De Tweede Wereldoorlog is 'het verleden dat weigert geschiedenis te worden'.

    VERZORGINGSSTAAT, DEMOCRATISERING EN ONTKERKELIJKING
    Na de oorlog wordt direct de 'wederopbouw' ter hand genomen. Na deze jaren van zuinigheid en hard werken breekt vanaf het einde van de jaren vijftig een grote verandering door in de levensstijl van de Nederlandse bevolking. De verzorgingsstaat en de welvaartssamenleving zorgen voor een radicale verhoging van de levensstandaard. Daarnaast maken mensen zich los van vertrouwde verbanden van kerk, zuil of gezin. Typerend zijn met name een minder hiërarchische verhouding tussen ouders en kinderen, het ontstaan van nieuwe rolpatronen tussen mannen en vrouwen en het ontstaan van vrijere opvattingen over seksualiteit. Op politiek gebied valt dit samen met een sterk democratiseringsstreven: het gezag van de gevestigde elites wordt ter discussie gesteld.

    NEDERLAND KRIJGT KLEUR
    Na de Tweede Wereldoorlog raakt Nederland gewikkeld in een koloniale oorlog tegen de Indonesische onafhankelijkheidsbeweging. Tijdens en na deze oorlog vertrekken Nederlanders, Indische Nederlanders en Molukkers naar Nederland. Andere immigratiebewegingen volgen: vanaf de jaren zestig arbeiders uit de mediterrane landen, rond de dekolonisatie van Suriname (1975) uit deze (voormalige) kolonie, later ook uit de Nederlandse Antillen en tal van andere regio's. De Nederlandse samenleving verandert met deze toegenomen immigratie. Tussen de gevestigden en de nieuwkomers ontstaan de nodige spanningen.

    NEDERLAND IN EUROPA
    Nadat de Tweede Wereldoorlog is ingeruild voor de Koude Oorlog wordt Nederland in Europa een pleitbezorger van Atlantische en Europese samenwerking. Na de beëindiging van de Koude Oorlog komt de Europese samenwerking in een stroomversnelling. In deze fase is Nederland ook actief bij vredesoperaties.

    NOOT
    Het is van belang dat er voorzichtig wordt omgesprongen met termen als 'Nederland', 'Nederlandse cultuur' en 'Nederlandse geschiedenis'. Immers, tot in de negentiende eeuw is het begrip 'Nederland' een anachronisme, en ook het adjectief 'Nederlands' blijft voor die vroege geschiedenis problematisch. Wanneer er in deze tekst sprake is van de geschiedenis van de Nederlandse taal en cultuur, het Nederlandse grondgebied en de Nederlandse staat, wordt in feite bedoeld 'op deze regio betrekking hebbend', zonder te suggereren dat die regio al die tijd een culturele, staatkundige, taalkundige of culturele eenheid vormde. Deze zaken worden behandeld als historische verschijnselen. 

    BRON: CANON VAN NEDERLAND

    02-12-2005, 00:00 geschreven door schupp

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:03. GESCHIEDENIS
    01-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3.0 GESCHIEDENIS
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Van prehistorie tot heden; boekenkasten zijn er over volgeschreven. Deze rubriek zal zich beperken tot gebeurtenissen, die min of meer als rode draad, aan persoonlijke belangstelling en ontwikkeling heeft bijgedragen. Echter zonder het belang van de grote context uit het oog te willen verliezen. Samenstelling vanuit diverse bronnen; uiteraard daar waar van toepassing, als zodanig vermeld.

    INHOUD
    3.1 NEDERLAND
    3.2 LIMBURG
    3.3 KERKRADE
    3.4 WO-I
    3.5 WO-II
    3.6 EVACUATIE
    3.7 NAVO
    3.8 EUROPA

    01-12-2005, 00:00 geschreven door schupp

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:03. GESCHIEDENIS
    29-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2.9.9 GENERATIE - IX

    In onderstaande tekstblokken een overzicht van de negende generatie. Het betreft zowel de zonen als de dochters van Willem Jacobus van der Linden en Adriana Verduijn. Uiteraard heb ik niet alle nakomelingen in beeld.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    1.1.1.6.14.7.2.3.1
    Willem van der Linden is geboren op 03-11-1916 in Maassluis, zoon van Willem Jacobus van der Linden (zie 1.1.1.6.14.7.2.3) en Adriana Verduijn. Willem is overleden op 24-08-2005 in Spijkenisse, 88 jaar oud.

    HUWELIJK
    (1) trouwde, 23 jaar oud, op 03-11-1939 in Vlaardingen met Sophia Maria Tieleman, 22 jaar oud. De scheiding werd geregistreerd op 10-04-1943 in Nijmegen. Sophia is geboren op 24-06-1917 in Vlaardingen. Sophia is overleden op 28-04-1998 in Vlaardingen, 80 jaar oud.
    (2) trouwde, 32 jaar oud, op 15-07-1949 in Nijmegen met Antonetta Cornelia Cornelissen, 34 jaar oud. De scheiding werd geregistreerd op 12-10-1951. Antonetta is geboren op 31-12-1914 in Strijp.
    (3) trouwde, 36 jaar oud, op 25-02-1953 in Den Haag met Phelomena Leonie Maria Hoekstra, 36 jaar oud. De scheiding werd geregistreerd op 14-11-1956 in Den Haag. Phelomena is geboren o 02-04-1916 in Brunssum.
    (4) trouwde, 40 jaar oud, op 20-12-1956 in Maassluis met Cornelia Dijkman, 26 jaar oud. Cornelia is geboren op 16-01-1930 in Maassluis.

    KINDEREN (van Willem en Cornelia)
    1. Adriana van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.3.1.1], geboren op 25-11-1957 in Maassluis.
    2. Cornelia van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.3.1.2], geboren op 07-10-1959 in Maassluis.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    1.1.1.6.14.7.2.3.2
    Adrianus van der Linden is geboren op 26-12-1917 in Maassluis, zoon van Willem Jacobus van der Linden (zie 1.1.1.6.14.7.2.3) en Adriana Verduijn. Adrianus is overleden op 24-09-2011 in Maassluis, 93 jaar oud. Adrianus trouwde, 27 jaar oud, op 29-11-1945 in Maassluis met Trientje van der Hoeven, 29 jaar oud. Trientje is geboren op 10-111916 in Maassluis. Trientje is overleden op 23-01-2011 in Maassluis, 94 jaar oud.

    KINDEREN (van Adrianus en Trientje)
    1. Adriana van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.3.2.1], geboren op 09-04-1953 in Maassluis.
    2. Tienke Marianne van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.3.2.2], geboren op 05-04-1955 in Maassluis.
    3. Adrianus van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.3.2.3], geboren op 29-07-1959 in Maasluis.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    1.1.1.6.14.7.2.3.3
    Neeltje van der Linden is geboren op 09-09-1919 in Maassluis, dochter van Willem Jacobus van der Linden (zie 1.1.1.6.14.7.2.3) en Adriana Verduijn. Neeltje is overleden op 12-06-2005 in Zoetermeer, 85 jaar oud.

    HUWELIJK
    (1) trouwde, 20 jaar oud, op 10-11-1939 in Voorburg met Karel Mattheus van den Berg, 19 jaar oud. De scheiding werd geregistreerd op 26-03-1943 in Voorburg (Scheiding). Karel is geboren op 21-12-1919 in Den Haag.
    (2) trouwde, 26 jaar oud, op 19-09-1945 in Den Haag met Huibert Thomas van Lith, 30 jaar oud. Huibert is geboren op 05-11-1914 in Rotterdam. Huibert is overleden op 01-11-2003 in Zoetermeer, 88 jaar oud.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    1.1.1.6.14.7.2.3.4
    Wilhelmina van der Linden is geboren op 18-07-1921 in Maassluis, dochter van Willem Jacobus van der Linden [zie 1.1.1.6.14.7.2.3] en Adriana Verduijn. Wilhelmina  is overleden op 10-04-1967 in Rotterdam, 45 jaar oud. Zij is begraven op 15-04-1967 in Kerkrade. Wilhelmina trouwde, 19 jaar oud, op 03-10-1940 in Maassluis met Michel Schupp, 32 jaar oud  Michel is geboren op 22-10-1907 in Herstal (Belgie), zoon van Renier Franciscus Schupp en Barbara Catharina Couchee. Michel is overleden op 09-07-1971 in Kerkrade, 63 jaar oud.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    1.1.1.6.14.7.2.3.5
    Adriana van der Linden, geboren op 06-07-1925 in Maassluis, dochter van Willem Jacobus van der Linden [zie 1.1.1.6.14.7.2.3] en Adriana Verduijn. Adriana is overleden op 26-02-1943 in Schiedam, 17 jaar oud.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    1.1.1.6.14.7.2.3.6
    Leendert Marinus van der Linden is geboren op 12-10-1926 in Maassluis, zoon van Willem Jacobus van der Linden (zie 1.1.1.6.14.7.2.3) en Adriana Verduijn. Leendert is overleden op 17-11-2005 in Maassluis, 79 jaar oud. Leendert trouwde, 21 jaar oud, op 01-09-1948 in Vlaardingen met Jaapje Brouwer, 21 jaar oud. De scheiding werd geregistreerd op 02-07-1979 in Vlaardingen (Scheiding). Jaapje is geboren op 23-03-1927 in Vlaardingen.

    KINDEREN (van Leendert en Jaapje)|
    1. Bert van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.3.6.1], geboren in Maasluis en trouwde met Joke van Hoogteijlingen.
    2. Johanna van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.3.6.2], geboren op 14-10-1953 in Maassluis. Johanna trouwde met Joost van Arendonk.
    3. Rudolf van der Linden, [1.1.1.6.14.7.2.3.6.3], geboren op 25-12-1964 in Maassluis  en trouwde met Sandra.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    1.1.1.6.14.7.2.3.7
    Jacobus van der Linden is geboren op 04-06-1928 in Maassluis, zoon van Willem Jacobus van der Linden (zie 1.1.1.6.14.7.2.3) en Adriana Verduijn. Jacobus is overleden op 29-04-2004 in Maassluis, 75 jaar oud. Jacobus trouwde, 28 jaar oud, op 16-05-1957 in Maassluis met Ernestine Luise Schmidt, 45 jaar oud. Ernestine is geboren op 26-08-1911 in Eilenburg (Duitsland). Ernestine is overleden op 02-01-2001 in Vlaardingen, 89 jaar oud.

    KINDEREN (van Jacobus en Ernestine Louise)
    1. Ed, geboren in Maassluis. Volgt [1.1.1.6.14.7.2.3.7.1]
    2. Renee, geboren in Maassluis. Volgt [1.1.1.6.14..7.2.3.7.2]

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    1.1.1.6.14.7.2.3.8
    Pieter van der Linden is geboren op 02-09-1930 in Maassluis, zoon van Willem Jacobus van der Linden (zie 1.1.1.6.14.7.2.3) en Adriana Verduijn. Pieter is overleden op 20-09-1988 in Rotterdam, 58 jaar oud. Pieter trouwde, 27 jaar oud, op 12-03-1958 in Kerkrade met Gerarda Leonie Douven, 19 jaar oud. Gerarda is geboren op 26-02-1939 in Kerkrade.

    KINDEREN (van Pieter en Gerarda)
    1. Adriana Gertruda van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.3.8.1], geboren op 17-10-1959 in Kerkrade.
    2. Maria Petronella Leonie van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.3.8.2], geboren op 15-05-1962  in Kerkrade

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    1.1.1.6.14.7.2.3.9
    Petronella van der Linden, geboren op 08-11-1931 in Maassluis, dochter van Willem Jacobus van der Linden [zie 1.1.1.6.14.7.2.3] en Adriana Verduijn. Petronella is overleden op 13-03-1986 in Rozenburg, 55 jaar oud.

    HUWELIJK
    1. trouwde met Adrianus van Vark
    2. trouwde met Piet Kwak

    KINDEREN (van Petronella en Adrianus)
    1. Adrianus van Vark, geboren in Maassluis.

    KINDEREN (van Petronella en Piet)
    Petronella en Peter (tweeling), geboren in Maassluis.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    1.1.1.6.14.7.2.3.10
    Andries van der Linden is geboren op 10-06-1933 in Maassluis, zoon van Willem Jacobus van der Linden (zie 1.1.1.6.14.7.2.3) en Adriana Verduijn. Andries is overleden op 15-08-2012, 79 jaar oud in Maassluis. Andries trouwde, 22 jaar oud, op 25-08-1955 met J.J.M. Janson.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    1.1.1.6.14.7.2.3.11
    Gerrit van der Linden is geboren op 11-03-1935 in Maassluis, zoon van Willem Jacobus van der Linden (zie 1.1.1.6.14.7.2.3) en Adriana Verduijn. Gerrit trouwde, 19 jaar oud, op 27- 10-1954 met A. van Arkelen.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    1.1.1.6.14.7.2.3.12
    Bertus Hendrik van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.3.12], geboren op 11-03-1935 in Maassluis, zoon van Willem Jacobus van der Linden (zie 1.1.1.6.14.7.2.3) en Adriana Verduijn.  Bertus is overleden op 29-08-1944 in Maassluis, 9 jaar oud.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    1.1.1.6.14.7.2.3.13
    Hendrikus van der Linden is geboren op 02-07-1937 in Maassluis, zoon van Willem Jacobus van der Linden (zie 1.1.1.6.14.7.2.3) en Adriana Verduijn. Hendrik is overleden in 1981. 44 jaar oud. Hendrikus trouwde, 22 jaar oud, op 16-09-1959 in Maasland met H.J.M. van der Meer.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    1.1.1.6.14.7.2.3.14
    Irene van der Linden, geboren op 13-04-1940 in Maassluis, dochter van Willem Jacobus van der Linden (zie 1.1.1.6.14.7.2.3) en Adriana Verduijn. Irene trouwde, 19 jaar oud, op 23-04-1959 met J. de Vos. Irene is overleden op 30-03-2016.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Moge het kaarsje voor allen blijven branden....

     

     

    29-11-2005, 00:00 geschreven door schupp

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:02. FAMILIE
    28-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2.9.8 GENERATIE - VIII

    1.1.1.6.14.7.2.3 Willem Jacobus van der Linden is geboren op 01-09-1890 in Maassluis, zoon van Willem van der Linden (zie 1.1.1.6.14.7.2) en Neeltje Visser. Willem is overleden op 10-10-1970 in Vlaardingen, 80 jaar oud. Willem trouwde, 25 jaar oud, op 06-07-1916 in Maassluis met Adriana Verduijn, 17 jaar oud. Adriana is geboren op 02-08-1898 in Capelle, dochter van Leendert Marinus Verduijn en Wilhelmina Maijers.


    KINDEREN (van Willem en Adriana)
    1. Willem van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.3.1], geboren op 03-11-1916 in Maassluis.
    2. Adrianus van der Linden [ 1.1.1.6.14.7.2.3.2], geboren op 26-12-1917 in Maassluis.
    3. Neeltje van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.3.3], geboren op 09-09-1919 in Maassluis. Neeltje is overleden op 12-06-2005 in Zoetermeer, 85 jaar oud. Neeltje:
    (1) trouwde, 20 jaar oud, op 10-11-1939 in Voorburg met Karel Mattheus van den Berg, 19 jaar oud. De scheiding werd geregistreerd op 26-03-1943 in Voorburg (Scheiding). Karel is geboren op 21-12-1919 in Den Haag.
    (2) trouwde, 26 jaar oud, op 19-09-1945 in Den Haag met Huibert Thomas van Lith, 30 jaar oud. Huibert is geboren op 05-11-1914 in Rotterdam. Huibert is overleden op 01-11-2003 in Zoetermeer, 88 jaar oud.
    4. Wilhelmina van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.3.4], geboren op 18-07-1921 in Maassluis. Wilhelmina is overleden op 10-04-1967 in Rotterdam, 45 jaar oud. Zij is begraven op 15-04-1967 in Kerkrade. Wilhelmina trouwde, 19 jaar oud, op 03-10-1940 in Maassluis met Michel Schupp, 32 jaar oud. Michel is geboren op 22-10-1907 in Herstal (Belgie), zoon van Renier Franciscus Schupp en Barbara Catharina Couchee. Michel is overleden op 09-07-1971 in Kerkrade, 63 jaar oud.
    5. Adriana van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.3.5], geboren op 06-07-1925 in Maassluis. Adriana is overleden op 26-02-1943 in Schiedam, 17 jaar oud.
    6. Leendert Marinus van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.3.6], geboren op 12-10-1926 in Maassluis. Volgt 1.1.1.6.14.7.2.3.6.
    7. Jacobus van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.3.7], geboren op 04-06-1928 in Maassluis.
    8. Pieter van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.3.8],,geboren op 02-09-1930 in Maassluis.
    9. Petronella van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.3.9], geboren op 08-11-1931 in Maassluis.
    10. Andries van der Linden  [1.1.1.6.14.7.2.3.10] , geboren op 10-06-1933 in Maassluis.
    11. Gerrit van der Linden [1.1.16.14.7.2.3.11], geboren op 11-03-1935 in Maassluis.
    12. Bertus Hendrik van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.3.12], geboren op 11-03-1935 in Maassluis. Bertus is overleden op 29-08-1944 in Maassluis, 9 jaar oud.
    13. Hendrikus van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.3.13], geboren op 02-07-1937 in Maassluis. Volgt 1.1.1.6.14.7.2.3.13.
    14. Irene van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.3.14], geboren op 13-04-1940 in Maassluis. Irene trouwde, 19 jaar oud, op 23-04-1959 met J. de Vos. Irene is overleden op 30-04-2016.

    GESCHIEDENIS / BIOGRAFIE
    Aanvankelijk woonden zij in de Sandelijnstraat; een smalle straat met kleine woningen. Via een steegje kwam men uit aan de Zuidvliet. Enkele jaren na de oorlog kochten zij een huis op de Zuiddijk. Via de voorzijde had men een ruime blik over de lager gelegen woningen. De tuin aan de achterzijde lag eveneens op een lager niveau. In de kamer was een soort muurkast en via een steile trap kwam men in de werkkeuken en de daarachter gelegen tuin. In de tuin stonden een aantal konijnenhokken; regelmatig reed opa op zijn bakfiets om groenvoer te plukken of hout te sprokkelen. Vaak stond er konijnenbout op tafel. Ook niet te vergeten de bergen aardappelen die geschild moesten worden om al die hongerige monden te voeden.

    Hij was rechtschapen en ging letterlijk en figuurlijk 'recht door zee'. Hij zei wat hem op het hart lag en aan roddelen had hij een grote hekel. Wel lustte hij graag een borrel; eveneens zag men hem vaak met een sigaar of een stuk pruimtabak. Mijn jongere nichtjes mochten regelmatig zijn snor en wenkbrauwen kammen; kregen hiervoor enkel grijpstuivers. Ik heb hem niet zo vaak ontmoet; kreeg bij die gelegenheden wel een zeer stevige hand. Opa was een robuust persoon met een grote snor; de passende bijnaam was Stalin. Enerzijds de gelijkenis; anderzijds zo hard als staal. Deelde vaker rake klappen uit.

    Opa heeft alle wereldzeeën bevaren. Hij werkte als stoker op een sleepboot. In de oorlog is hij vijf jaar van huis geweest. Hij voer toen op de sleepboot 'De Zwarte Zee'. De kapitein en zijn bemanning zijn later gehuldigd voor hun verdienste voor het 'Vaderland'. Honderden mensen van getorpedeerde schepen of neergehaalde piloten hebben ze uit zee gevist.

    LIEF EN LEED
    Gedurende de vijf jaren dat opa van huis was, werd de jongste dochter Irene geboren (13-04-1940), trad mijn moeder Mien in het huwelijk met mijn vader Michel (05-10-1940), drie jaar later het overlijden van Adriana (26-02-1943), een jaar later verongelukte Bertus (1944); werd aangereden door een Duitse vrachtwagen. Een noodlottig ongeval in bijzijn van tweelingbroer Gerrit.

    VIJFTIG JARIGE BRUILOFT
    In 1966 waren opa en oma 50 jaar getrouwd; op een foto zijn ze te zien met acht zonen. Daarnaast is er een foto van het bruidspaar met hun dochters; Neeltje Nel en Irene. Helaas was moeder niet bij de bruiloft aanwezig, was reeds ernstig ziek en een jaar later overleden.

    HULDE
    Oma en opa hadden 14 kinderen, getallen die in die tijd normaal waren. Misschien was oma zo streng uit eigen zorg en ervaringen. Haar eerste kind werd namelijk geboren toen ze 17 jaar was. De oorlogsjaren met een echtgenoot die op zee verbleef; was voor haar ook niet gemakkelijk. De laatste jaren van haar leven heeft ze zich meer open opgesteld en was ze toch ook een lieve oma. Veel heeft ze moeten doorstaan; hulde en misschien ook wel een standbeeld. Overleden op 27 maart 1982, op 83 jarige leeftijd.

    NAWOORD
    Oma was erg gelovig. Haar Bijbel haar toevlucht, waarin ze troost vond in donkere dagen. In de nalatenschap is deze bijbel in beheer van nicht Hannie. In de bijbel een bladlegger, waarop in mooi handschrift de volgende prachtige tekst, met toestemming van Hannie in mijn verhaal is opgenomen. Haar lijfspreuk:
    "God belooft ons geen kalme reis, maar wel een behouden aankomst. Vaak is het mistig om mij heen. Maar Jezus laat mij nooit alleen. Eens zie ik, als door helder glas, waarom het voor mij soms zo mistig was.”

    28-11-2005, 00:00 geschreven door schupp

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:02. FAMILIE
    26-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2.9.7 GENERATIE - VII

    1.1.1.6.14.7.2 Willem van der Linden is geboren op 19-02-1859 in Leiden, zoon van Gerrit van der Linden (zie 1.1.1.6.14.7) en Judith de Haan. Willem is overleden op 21-01-1918 in Vlaardingen, 58 jaar oud. Willem trouwde, 29 jaar oud, op 24-05-1888 in Maassluis met Neeltje Visser, 20 jaar oud. Neeltje is geboren op 28-03-1868 in Maassluis, dochter van Jacob Visser en Petronella Breggeman. Neeltje is overleden op 01-05-1922 in Vlaardingen, 54 jaar oud.

    KINDEREN (van Willem en Neeltje)
    1. Willem van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.1], geboren op 10-07-1888 in Maassluis. Willem is overleden op 17-04-1889 in Maassluis, 9 maanden oud.
    2. Petronella van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.2], geboren op 22-08-1889 in Maassluis. Petronella is overleden op 06-04-1890 in Maassluis, 7 maanden oud.
    3. Willem Jacobus van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.3], geboren op 01-09-1890 in Maassluis. Volg deze lijn.
    4. Petronella Cornelia van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.4], geboren op 02-11-1891 in Maassluis.
    5. Neeltje van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.5], geboren op 18-09-1893 in Vlaardingen. Neeltje trouwde, 23 jaar oud, op 27-12-1916 in Vlaardingen met Johannes Schouten, 20 jaar oud. Johannes is geboren op 20-03-1896 in Vlaardingen, zoon van Alewijn Schouten en Katharina de Haan.
    6. Gerrit van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.6], geboren op 23-06-1895 in Maassluis. Gerrit is overleden op 30-07-1895 in Maassluis, 1 maand oud.
    7. Jacob van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.7.2.7], geboren op 23-06-1895 in Maassluis. Jacob is overleden op 06-08-1895 in Maassluis, 1 maand oud.
    8. Jacoba van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.8], geboren op 14-10-1896 in Maassluis. Jacoba is overleden op 25-01-1953 in Vlaardingen, 56 jaar oud. Jacoba trouwde, 23 jaar oud, op 29-06-1920 in Vlaardingen met Gerrit Jan Versteege, 22 jaar oud. Gerrit is geboren op 10-02-1898 in Vlaardingen.
    9. Judith van der Linden [1.1.1.6.14.7.2.9], geboren op 18-01-1901 in Maassluis. Judith is overleden op 16-03-2004 in Vlaardingen, 103 jaar oud. Judith:

    • (1) trouwde, 20 jaar oud, op 29-06-1921 in Vlaardingen met Pieter Johannes Jonkman, 22 jaar oud. Pieter is geboren op 13-01-1899 in Maassluis. Pieter is overleden op 01-12-1958 in Vlaardingen, 59 jaar oud.
    • (2) trouwde, 65 jaar oud, op 28-12-1966 met Maarten Johannes den Ouden, 65 jaar oud. Maarten is geboren op 11-11-1901 in Leiden. Maarten is overleden op 05-02-1967 in Vlaardingen, 65 jaar oud.
    • (3) trouwde, 78 jaar oud, op 22-01-1979 in Vlaardingen met Cornelis Stolk, 79 jaar oud. Cornelis is geboren op 09-11-1899 in Hellevoetsluis. Cornelis is overleden op 29-09-1992 in Vlaardingen, 92 jaar oud.

    10. Gerrit van der Linden [1.1.16.14.7.2.10], geboren op 20-07-1902 in Vlaardingen. Gerrit is overleden vóór 1908, ten hoogste 6 jaar oud.
    11. Gerrit van der Linden [1.1.16.14.7.2.11], geboren op 18-01-1908 in Vlaardingen.


    26-11-2005, 00:00 geschreven door schupp

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:02. FAMILIE
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2.9.6 GENERATIE - VI

    1.1.1.6.14.7 Gerrit van der Linden is geboren op 10-09-1825 in Leiden, zoon van Andries van der Linden (zie 1.1.1.6.14) en Maria de Kler. Gerrit is overleden op 25-07-1870 in Leiden, 44 jaar oud.

    HUWELIJK
    (1) trouwde, 33 jaar oud, op 15-09-1858 in Leiden met Judith de Haan, 35 jaar oud, nadat zij op 03-09-1858 in Leiden in ondertrouw zijn gegaan. Judith is geboren op 02-06-1823 in Leiden, dochter van Willem de Haan en Maria Prevoo. Judith is overleden op 17-05-1863 in Leiden, 39 jaar oud.
    (2) trouwde, 38 jaar oud, op 28-10-1863 in Leiden met Elisabeth Johanna Warners, 26 jaar oud, nadat zij op 16-10-1863 in Leiden in ondertrouw zijn gegaan. Elisabeth is geboren op 11-01-1837 in Leiden, dochter van Casper Hermanus Warners en Maria Bonte.

    KINDEREN (van Gerrit en Judith)
    1. Gerrit van der Linden [1.1.1.6.14.7.1], geboren op 16-10-1856 in Leiden.
    2. Willem van der Linden [1.1.1.6.14.7.2], geboren op 19-02-1859 in Leiden. Volg deze lijn.
    3. Andries van der Linden [1.1.1.6.14.7.3], geboren op 16-06-1861 in Leiden.

    KINDEREN (van Gerrit en Elisabeth)
    4. Jannetje Hendrica van der Linden [1.1.1.6.14.7.4), geboren op 08-12-1864 in Leiden. Jannetje is overleden op 04-03-1936 in Leiden, 71 jaar oud. Jannetje trouwde, 34 jaar oud, op 26-12-1888 in Leiden met Willem Hendrik Beij. Willem is een zoon van Johannes Beij en Elisabeth Duk. Willem is overleden op 04-01-1943 in Leiden.
    5. Casper Hermanus van der Linden [1.1.1.6.14.7.5], geboren op 17-01-1867 in Leiden.
    6. Elisabeth Johanna van der Linden [1.1.1.6.14.7.6], geboren op 06-09-1870 in Leiden.

     

     

    26-11-2005, 00:00 geschreven door schupp

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:02. FAMILIE
    25-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2.9.4 GENERATIE - IV

    TESTPAGINA

    25-11-2005, 00:00 geschreven door schupp

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:02. FAMILIE
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2.9.5 GENERATIE - V

    1.1.1.6.14 Andries van der Linden is geboren op 24-10-1786 in Leiden, zoon van Andries van der Linden (zie 1.1.1.6) en Jacomijntje Andriesse. Hij is gedoopt op 26-10-1786 in Leiden. Andries is overleden op 01-04-1847 in Leiden, 60 jaar oud. Andries trouwde, 22 jaar oud, op 06-05-1809 in Leiden met Maria de Kler, 19 jaar oud, nadat zij op 20-04-1809 in Leiden in ondertrouw zijn gegaan. Maria is een dochter van Jan Pieter de Kler en Elisabeth Riebeek. Zij is gedoopt op 25-12-1789 in Leiden.

     KINDEREN (van Andries en Maria)
    1. Andries van der Linden [1.1.1.6.14.1], geboren op 02-12-1809 in Leiden.
    2. Johannes Pieter van der Linden [1.1.1.6.14.2], geboren op 30-10-1812 in Leiden.
    3. Maria van der Linden [1.1.1.6.14.3], geboren op 09-04-1817 in Leiden. Maria is overleden vóór 09-04-1818, ten hoogste 1 jaar oud.
    4. Maria van der Linden [1.1.1.6.14.4], geboren op 09-04-1818 in Leiden. Maria is overleden op 26-06-1849 in Veenhuizen, 31 jaar oud. Maria bleef ongehuwd.
    5. Elisabeth van der Linden [1.1.1.6.14.5], geboren op 13-10-1819 in Leiden. Elisabeth is overleden op 27-04-1908 in Leiden, 88 jaar oud. Elisabeth trouwde, 19 jaar oud, op 27-12-1838 in Leiden met Johannes Molenaar, 21 jaar oud, nadat zij op 14-12-1838 in Leiden in ondertrouw zijn gegaan. Johannes is geboren op 16-02-1817 in Leiden, zoon van Jan Molenaar en Elisabeth van Klaveren. Johannes is overleden op 26-03-1880 in Leiden, 63 jaar oud.
    6. Hubertus van der Linden[1.1.1.6.14.6], geboren op 26-01-1822 in Leiden. Hubertus is overleden op 14-02-1848 in Timor Koepang (Ned. Indie), 26 jaar oud. Hubertus bleef ongehuwd.
    7. Gerrit van der Linden [1.1.1.6.14.7], geboren op 10-09-1825 in Leiden. Volg deze lijn.
    8. Noach van der Linden [1.1.1.6.14.8], geboren op 22-11-1828 in Leiden. Noach is overleden op 14-04-1853 in Breda, 24 jaar oud. Noach bleef ongehuwd.
    9. Jacobus van der Linden [1.1.1.6.14.9], geboren op 04-07-1835 in Leiden.

     

    25-11-2005, 00:00 geschreven door schupp

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:02. FAMILIE
    24-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2.9.4 GENERATIE

    1.1.1.6 Andries van der Linden, zoon van Noe (Natalis) van der Linden (zie 1.1.1) en Barbara Nieuwenburg. Hij is gedoopt op 20-09-1735 in Leiden. Andries is overleden op 13-03-1802 in Leiden, 66 jaar oud. Hij is begraven op 20-03-1802 in Leiden.

    Andries:

    (1) ging in ondertrouw, 23 jaar oud, op 12-05-1759 in Leiden met Theresia Kil, 20 jaar oud. Theresia is een dochter van Huibert Kil en Grietje Schieman. Zij is gedoopt op 24-06-1738 in Leiden. Theresia is overleden op 03-07-1779 in Leiden, 41 jaar oud. Zij is begraven op 10-07-1779 in Leiden.

    (2) ging in ondertrouw, 43 jaar oud, op 14-08-1779 in Leiden met Jacomijntje Andriesse. Jacomijntje is een dochter van Jacomijntje van Oosten. Jacomijntje is overleden op 15-11-1788 in Leiden. Zij is begraven op 22-11-1788 in Leiden.

    (3) trouwde, 53 jaar oud, op 13-02-1789 in Leiden met Johanna Passchiere, 42 jaar oud. De scheiding werd geregistreerd op 08-12-1794 in Leiden. Johanna is een dochter van Johannes Passchiere en Dina Toesijn. Zij is gedoopt op 22-06-1746 in Leiden. Johanna is overleden op 18-0-1836 in Leiden, 89 jaar oud.

    KINDEREN van Andries en Theresia:

    1. Noe van der Linden [1.1.1.6.1] Hij is gedoopt op 13-01-1760 in Leiden. Noe is overleden op 10-05-1760 in Leiden, 3 maanden oud. Hij is begraven op 17-05-1760 in Leiden.

    2. Grietje van der Linden [1.1.1.6.2]. Zij is gedoopt op 02-08-1761 in Leiden. Grietje is overleden op 08-08-1761 in Leiden, 6 dagen oud. Zij is begraven op 15-08-1761 in Leiden.

    3. Anna Katrina van der Linden [1.1.1.6.3]. Zij is gedoopt op 06-10-1763 in Leiden. Anna is overleden na 16-08-1779, minstens 15 jaar oud.

    4. Huibert van der Linden [1.1.1.6.4]. Hij is gedoopt op 20-03-1766 in Leiden. Huibert is overleden op 25-09-1773 in Leiden, 7 jaar oud. Hij is begraven op 02-10-1773 in Leiden.

    5. Antony van der Linden [1.1.1.6.5]. Hij is gedoopt op 23-10-1768 in Leiden. Antony is overleden vóór 16-08-1779, ten hoogste 10 jaar oud.

    6. Jacobus van der Linden [1.1.1.6.6]. Hij is gedoopt op 11-04-1771 in Leiden. Jacobus is overleden op 04-08-1781 in Leiden, 10 jaar oud.

    7. Claartje van der Linden [1.1.1.6.7]. Zij is gedoopt op 18-07-1773 in Leiden.

    8. Nouwe van der Linden [1.1.1.6.8]. Hij is gedoopt op 24-12-1775 in Leiden. Nouwe is overleden na 16-08-1779, minstens 3 jaar oud.

    9. Treesa van der Linden [1.1.1.6.9]. Zij is gedoopt op 24-12-1775 in Leiden. Treesa is overleden, 2 maanden oud. Zij is begraven op 02-03-1776 in Leiden.

    10. Treza van der Linden [1.1.1.6.10]. Zij is gedoopt op 06-06-1779 in Leiden. Treza is overleden, 3 maanden oud. Zij is begraven op 18-09-1779 in Leiden.

    Kinderen van Andries en Jacomijntje:

    11. Barbara van der Linden [1.1.1.6.11]. Zij is gedoopt op 10-09-1780 in Leiden. Barbara is overleden op 28-12-1839 in Leiden, 59 jaar oud. Barbara trouwde, 47 jaar oud, op 06-03-1828 in Leiden met Pieter Delmeer, 53 jaar oud. Pieter is een zoon van Gerrit Delmeer en Lena Laars. Hij is gedoopt op 10-01-1775 in Leiden. Pieter is overleden op 21-04-1832 in Leiden, 57 jaar oud. Pieter trouwde voorheen op 05-03-1802 in Leiden met Catharina van Berkel.

    12. Jacobus van der Linden [1.1.1.6.12]. Hij is gedoopt op 06-10-1782 in Leiden. Jacobus is overleden, 1 maand oud. Hij is begraven op 09-11-1782 in Leiden.

    13. Nn van der Linden [1.1.1.6.13], levenloos geboren kind, geboren op 29-01-1785 in Leiden. Hij of zij is begraven op 05-02-1785 in Leiden.

    14. Andries van der Linden [1.1.1.6.14]. Hij is geboren op 24-10-1786 in Leiden. Volg deze lijn.

    24-11-2005, 00:00 geschreven door schupp

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:02. FAMILIE
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2.9.4 GENERATIE - IV

    1.1.1.6 Andries van der Linden, zoon van Noe (Natalis) van der Linden (zie 1.1.1) en Barbara Nieuwenburg. Hij is gedoopt op 20-09-1735 in Leiden. Andries is overleden op 13-03-1802 in Leiden, 66 jaar oud. Hij is begraven op 20-03-1802 in Leiden.

    Andries:

    (1) ging in ondertrouw, 23 jaar oud, op 12-05-1759 in Leiden met Theresia Kil, 20 jaar oud. Theresia is een dochter van Huibert Kil en Grietje Schieman. Zij is gedoopt op 24-06-1738 in Leiden. Theresia is overleden op 03-07-1779 in Leiden, 41 jaar oud. Zij is begraven op 10-07-1779 in Leiden.

    (2) ging in ondertrouw, 43 jaar oud, op 14-08-1779 in Leiden met Jacomijntje Andriesse. Jacomijntje is een dochter van Jacomijntje van Oosten. Jacomijntje is overleden op 15-11-1788 in Leiden. Zij is begraven op 22-11-1788 in Leiden.

    (3) trouwde, 53 jaar oud, op 13-02-1789 in Leiden met Johanna Passchiere, 42 jaar oud. De scheiding werd geregistreerd op 08-12-1794 in Leiden. Johanna is een dochter van Johannes Passchiere en Dina Toesijn. Zij is gedoopt op 22-06-1746 in Leiden. Johanna is overleden op 18-0-1836 in Leiden, 89 jaar oud.

    Kinderen van Andries en Theresia:

    1. Noe van der Linden [1.1.1.6.1] Hij is gedoopt op 13-01-1760 in Leiden. Noe is overleden op 10-05-1760 in Leiden, 3 maanden oud. Hij is begraven op 17-05-1760 in Leiden.

    2. Grietje van der Linden [1.1.1.6.2]. Zij is gedoopt op 02-08-1761 in Leiden. Grietje is overleden op 08-08-1761 in Leiden, 6 dagen oud. Zij is begraven op 15-08-1761 in Leiden.

    3. Anna Katrina van der Linden [1.1.1.6.3]. Zij is gedoopt op 06-10-1763 in Leiden. Anna is overleden na 16-08-1779, minstens 15 jaar oud.

    4. Huibert van der Linden [1.1.1.6.4]. Hij is gedoopt op 20-03-1766 in Leiden. Huibert is overleden op 25-09-1773 in Leiden, 7 jaar oud. Hij is begraven op 02-10-1773 in Leiden.

    5. Antony van der Linden [1.1.1.6.5]. Hij is gedoopt op 23-10-1768 in Leiden. Antony is overleden vóór 16-08-1779, ten hoogste 10 jaar oud.

    6. Jacobus van der Linden [1.1.1.6.6]. Hij is gedoopt op 11-04-1771 in Leiden. Jacobus is overleden op 04-08-1781 in Leiden, 10 jaar oud.

    7. Claartje van der Linden [1.1.1.6.7]. Zij is gedoopt op 18-07-1773 in Leiden.

    8. Nouwe van der Linden [1.1.1.6.8]. Hij is gedoopt op 24-12-1775 in Leiden. Nouwe is overleden na 16-08-1779, minstens 3 jaar oud.

    9. Treesa van der Linden [1.1.1.6.9]. Zij is gedoopt op 24-12-1775 in Leiden. Treesa is overleden, 2 maanden oud. Zij is begraven op 02-03-1776 in Leiden.

    10. Treza van der Linden [1.1.1.6.10]. Zij is gedoopt op 06-06-1779 in Leiden. Treza is overleden, 3 maanden oud. Zij is begraven op 18-09-1779 in Leiden.

    Kinderen van Andries en Jacomijntje:

    11. Barbara van der Linden [1.1.1.6.11]. Zij is gedoopt op 10-09-1780 in Leiden. Barbara is overleden op 28-12-1839 in Leiden, 59 jaar oud. Barbara trouwde, 47 jaar oud, op 06-03-1828 in Leiden met Pieter Delmeer, 53 jaar oud. Pieter is een zoon van Gerrit Delmeer en Lena Laars. Hij is gedoopt op 10-01-1775 in Leiden. Pieter is overleden op 21-04-1832 in Leiden, 57 jaar oud. Pieter trouwde voorheen op 05-03-1802 in Leiden met Catharina van Berkel.

    12. Jacobus van der Linden [1.1.1.6.12]. Hij is gedoopt op 06-10-1782 in Leiden. Jacobus is overleden, 1 maand oud. Hij is begraven op 09-11-1782 in Leiden.

    13. Nn van der Linden [1.1.1.6.13], levenloos geboren kind, geboren op 29-01-1785 in Leiden. Hij of zij is begraven op 05-02-1785 in Leiden.

    14. Andries van der Linden [1.1.1.6.14]. Hij is geboren op 24-10-1786 in Leiden. Volg deze lijn.

    24-11-2005, 00:00 geschreven door schupp

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:02. FAMILIE
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2.9.4 GENERATIE - IV

    1.1.1.6 Andries van der Linden, zoon van Noe (Natalis) van der Linden (zie 1.1.1) en Barbara Nieuwenburg. Hij is gedoopt op 20-09-1735 in Leiden. Andries is overleden op 13-03-1802 in Leiden, 66 jaar oud. Hij is begraven op 20-03-1802 in Leiden.

    HUWELIJK
    (1) ging in ondertrouw, 23 jaar oud, op 12-05-1759 in Leiden met Theresia Kil, 20 jaar oud. Theresia is een dochter van Huibert Kil en Grietje Schieman. Zij is gedoopt op 24-06-1738 in Leiden. Theresia is overleden op 03-07-1779 in Leiden, 41 jaar oud. Zij is begraven op 10-07-1779 in Leiden.

    (2) ging in ondertrouw, 43 jaar oud, op 14-08-1779 in Leiden met Jacomijntje Andriesse. Jacomijntje is een dochter van Jacomijntje van Oosten. Jacomijntje is overleden op 15-11-1788 in Leiden. Zij is begraven op 22-11-1788 in Leiden.

    (3) trouwde, 53 jaar oud, op 13-02-1789 in Leiden met Johanna Passchiere, 42 jaar oud. De scheiding werd geregistreerd op 08-12-1794 in Leiden. Johanna is een dochter van Johannes Passchiere en Dina Toesijn. Zij is gedoopt op 22-06-1746 in Leiden. Johanna is overleden op 18-0-1836 in Leiden, 89 jaar oud.

    KINDEREN (van Andries en Theresia)
    1. Noe van der Linden [1.1.1.6.1] Hij is gedoopt op 13-01-1760 in Leiden. Noe is overleden op 10-05-1760 in Leiden, 3 maanden oud. Hij is begraven op 17-05-1760 in Leiden.
    2. Grietje van der Linden [1.1.1.6.2]. Zij is gedoopt op 02-08-1761 in Leiden. Grietje is overleden op 08-08-1761 in Leiden, 6 dagen oud. Zij is begraven op 15-08-1761 in Leiden.
    3. Anna Katrina van der Linden [1.1.1.6.3]. Zij is gedoopt op 06-10-1763 in Leiden. Anna is overleden na 16-08-1779, minstens 15 jaar oud.
    4. Huibert van der Linden [1.1.1.6.4]. Hij is gedoopt op 20-03-1766 in Leiden. Huibert is overleden op 25-09-1773 in Leiden, 7 jaar oud. Hij is begraven op 02-10-1773 in Leiden.
    5. Antony van der Linden [1.1.1.6.5]. Hij is gedoopt op 23-10-1768 in Leiden. Antony is overleden vóór 16-08-1779, ten hoogste 10 jaar oud.
    6. Jacobus van der Linden [1.1.1.6.6]. Hij is gedoopt op 11-04-1771 in Leiden. Jacobus is overleden op 04-08-1781 in Leiden, 10 jaar oud.
    7. Claartje van der Linden [1.1.1.6.7]. Zij is gedoopt op 18-07-1773 in Leiden.
    8. Nouwe van der Linden [1.1.1.6.8]. Hij is gedoopt op 24-12-1775 in Leiden. Nouwe is overleden na 16-08-1779, minstens 3 jaar oud.
    10. Treza van der Linden [1.1.1.6.10]. Zij is gedoopt op 06-06-1779 in Leiden. Treza is overleden, 3 maanden oud. Zij is begraven op 18-09-1779 in Leiden.

    KINDEREN (van Andries en Jacomijntje)
    11. Barbara van der Linden [1.1.1.6.11]. Zij is gedoopt op 10-09-1780 in Leiden. Barbara is overleden op 28-12-1839 in Leiden, 59 jaar oud. Barbara trouwde, 47 jaar oud, op 06-03-1828 in Leiden met Pieter Delmeer, 53 jaar oud. Pieter is een zoon van Gerrit Delmeer en Lena Laars. Hij is gedoopt op 10-01-1775 in Leiden. Pieter is overleden op 21-04-1832 in Leiden, 57 jaar oud. Pieter trouwde voorheen op 05-03-1802 in Leiden met Catharina van Berkel.
    12. Jacobus van der Linden [1.1.1.6.12]. Hij is gedoopt op 06-10-1782 in Leiden. Jacobus is overleden, 1 maand oud. Hij is begraven op 09-11-1782 in Leiden.13. Nn van der Linden [1.1.1.6.13], levenloos geboren kind, geboren op 29-01-1785 in Leiden. Hij of zij is begraven op 05-02-1785 in Leiden.
    14. Andries van der Linden [1.1.1.6.14]. Hij is geboren op 24-10-1786 in Leiden. Volg deze lijn.

    24-11-2005, 00:00 geschreven door schupp

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:02. FAMILIE
    23-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2.9.3 GENERATIE - III

    1.1.1 Noe (Natalis) van der Linden, zoon van Anthony van der Linden (zie 1.1) en Lijsbeth Stakenburg. Hij is gedoopt op 08-12-1702 in Leiden (RK De Zon). Noe is overleden op 01-03-1760 in Leiden, 57 jaar oud. Hij is begraven op 08-03-1760 in Leiden. Noe trouwde, 21 jaar oud, op 15-10-1724 in Leiden met Barbara Nieuwenburg, 25 jaar oud, nadat zij op 30-09-1724 in Leiden in ondertrouw zijn gegaan. Barbara is een dochter van Andries Nieuwenburg (Van Nieuwenberg) en Anna Margaretha Sperwel. Zij is gedoopt op 18-06-1799 in Leiden.

    KINDEREN (van Noe en Barbara)
    1. Jakobus van der Linden [1.1.1.1], gedoopt op 26-11-1724 in Leiden.
    2. Antony van der Linden [1.1.1.2] Hij is gedoopt op 06-02-1727 in Leiden. Antony is overleden op 18-06-1729 in Leiden, 2 jaar oud. Hij is begraven op 25-06-1729 in Leiden.
    3. Anthoon van der Linden [1.1.1.3], gedoopt op 06-06-1730 in Leiden.
    4. Agestijnis van der Linden [1.1.1.4]. Hij is gedoopt op 21-12-1732 in Leiden. Agestijnis is overleden op 04-07-1733 in Leiden, 6 maanden oud. Hij is begraven op11-07-1733 in Leiden.
    5. Lijsje van der Linden [1.1.1.5]. Zij is gedoopt op 21-12-1732 in Leiden. Lijsje is overleden op 15-05-1773 in Leiden, 40 jaar oud. Zij is begraven op 22-05-1773 in Leiden.
    6. Andries van der Linden [1.1.1.6], gedoopt op 20-09-1735 in Leiden. Volg deze lijn.
    7. Anna van der Linden [1.1.1.7]. Zij is gedoopt op 14-07-1737 in Leiden.
    8. Noe van der Linden [1.1.1.8]. Zij is gedoopt op 20-04-1738 in Leiden.
    9. Barbara van der Linden [1.1.1.9], Zij is gedoopt op 26-07-1740 in Leiden.

     

     

    23-11-2005, 00:00 geschreven door schupp

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:02. FAMILIE
    22-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2.9.2 GENERATIE - II

    1.1 Anthony van der Linden, zoon van Christiaan van der Linden (zie 1) en Maria Hubert. Hij is gedoopt in Leiden. Anthony is overleden op 09-12-1713 in Leiden. Hij is begraven op 16-12-1713 in Leiden. Anthony trouwde op 26-12-1700 in Leiden met Lijsbeth Stakenburg, 20 jaar oud, nadat zij op 04-12-1700 in Leiden in ondertrouw zijn gegaan. Lijsbeth is een dochter van Hendricus Stakenburg en Maria Magdalena van der Lippe. Zij is gedoopt op 26-01-1680 in Leiden. Lijsbeth is overleden op 27-05-1719 in Leiden, 39 jaar oud. Zij is begraven op 03-06-1719 in Leiden. Lijsbeth trouwde later op 21-08-1718 in Leiden met Laurentius Wittens.

    KINDEREN (van Anthony en Lijsbeth)
    1. Noe (Natalis) van der Linden [1.1.1], gedoopt op 08-12-1702 in Leiden (RK De Zon). Volg deze lijn.
    2. Maria van der Linden [1.1.2] Zij is gedoopt op 27-01-1705 in Leiden (RK De Zon). Maria is overleden op 24-04-1705 in Leiden, 2 maanden oud. Zij is begraven op 02-05-1705 in Leiden.
    3. Maria van der Linden [1.1.3] Zij is gedoopt op 10-02-1706 in Leiden (RK Bakkersteeg). Maria is overleden op 05-03-1774 in Leiden, 68 jaar oud. Maria trouwde, 23 jaar oud, op 17-07-1729in Leiden met Jacob Wolters, 25 jaar oud, nadat zij op 01-07-1729 in Leiden in ondertrouw zijn gegaan. Jacob is een zoon van Pieter Hendrikszn Wolters en Pietertje Lammens. Hij is gedoopt op 09-09-1703 in Leiden. Jacob is overleden op 20-01-1760 in Leiden, 56 jaar oud.
    4. Anna (Joanna) van der Linden [1.1.4]. Zij is gedoopt op 04-12-1708 in Leiden (RK Bakkersteeg).Anna is overleden op 26-07-1710 in Leiden, 1 jaar oud. Zij is begraven op 02-08-1710 in Leiden.
    5. Anthony van der Linden [1.1.5], gedoopt op 17-07-1711 in Leiden (RK De Zon).
    6. Hendrik van der Linden [1.1.6]. Hij is gedoopt op 08-02-1715 in Leiden (RK De Zon).

     

     

    22-11-2005, 00:00 geschreven door schupp

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:02. FAMILIE
    21-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2.9.1 GENERATIE - I

    Christiaan van der Linden [1]. Hij is gedoopt omstreeks 1645 in Namen (België).

    HUWELIJK
    (1) trouwde, ongeveer 21 jaar oud, op 23-01-1666 in Leiden met Maria Hubert. Maria is een dochter van Maria Gerrits. Zij is gedoopt in Leiden.
    (2) trouwde, ongeveer 59 jaar oud, op 23-11-1704 in Leiden met Heijltge Perenael, nadat zij op 01-11-1704 in Leiden in ondertrouw zijn gegaan. Zij is gedoopt in Leiden.

    KINDEREN (van Christiaan en Maria)
    1. Anthony van der Linden [1.1], gedoopt in Leiden. Volg deze lijn.
    2. Gertrudis van der Linden [1.2], gedoopt op 23-06-1689 in Leiden (RK De Zon).

    21-11-2005, 00:00 geschreven door schupp

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:02. FAMILIE
    20-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2.9 VAN DER LINDEN

    In aansluiting op de stamboom Schupp, volgt een kleine tussenstap naar de stamboom van familie van der Linden. Het doel is om een beeld te vormen van de familietak van moeders zijde. Via Internet heb ik de database ‘Genlias’ bezocht. Hierbij kon ik een blik werpen in opgeslagen gegevens van de burgerlijke stand van alle provincies in Nederland. Zo kwam ik ook terecht in het stadsarchief van Vlaardingen. Interessante gegevens waren te achterhalen.

    De naam van der Linden komt vele malen voor in de archieven; hetgeen niet zo verwonderlijk is. In vroeger tijden grote gezinnen; vervolgens hun kinderen met eveneens grote gezinnen. Heden ten dage is de keuze makkelijke dan in vroeger jaren. Inmiddels in bezit van een indrukwekkend overzicht van alle verwanten. In onderstaande tekstblokken is de rechtstreekse stamboom samengesteld vanaf 1645​. Anno 2015 bevinden we ons in de tiende of elfde generatie. Deze zijn niet in dit overzicht opgenomen.

    • UITVOERIGE GEGEVENS ONTVANGEN VAN EEN VERRE ACHTERNICHT VAN MOEDERSZIJDE: KARIN VAN DER LINDEN. UITERAARD MET GROTE DANK. ERE WIE ERE TOEKOMT...!!!

    INHOUD
    2.9.1 Generatie - I
    2.9.2 Generatie - II
    2.9.3 Generatie - III
    2.9.4 Generatie - IV
    2.9.5 Generatie - V
    2.9.6 Generatie - VI
    2.9.7 Generatie - VII
    2.9.8 Generatie - VIII

    20-11-2005, 00:00 geschreven door schupp

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:02. FAMILIE
    16-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2.8.7 GENERATIE VII

    Roger Peter Jozef Schupp [1.1.4.4.6.1.2], is geboren op 21-02-1971 in Prinsenbeek, zoon van (René) Renier Franciscus Schupp en (Claire) Clara Jozefina Caumon. Roger trouwde, 24 jaar oud, op 15-01-1997 in Venlo met (Brit) Gerarda Josephina Gertruda Kuijpers, 26 jaar oud. (Brit) is geboren op 24-03-1969 in Deurne, dochter van Franciscus Jozef Gerarda Maria Kuijpers en Gerarda Maria van Rixel.

    KINDEREN
    1. Lars Schupp [1.1.4.4.6.1.2.1], geboren op 26-05-1997 in Venlo.
    2. Luca Schupp [1.1.4.4.6.1.2.2], geboren op 13-08-1999 in Venlo.
    3. Ilco Schupp [1.1.4.4.6.1.2.3], geboren op 26-05-2003 in Helmond.

    GESCHIEDENIS / BIOGRAFIE
    Ondanks de vele verhuizingen van zijn ouders kon Roger zich snel aanpassen aan nieuwe situaties; maakte snel vrienden. Tijdens zijn studie aan de Analistenschool in Venlo was hij lid van de Studentenraad. Aldaar leerde hij Brit kennen. Na enige tijd samenwonen, zijn ze op 15 januari 1997 in het huwelijk getreden.

    Na zijn studie Medisch Analist was hij enige jaren werkzaam in het Streekziekenhuis van Helmond. Vervolgens trad hij in dienst van Beckman Coulter Nederland B.V. Dit bedrijf levert medische apparatuur aan ziekenhuizen. Als Customer Support Engineer is hij op afroep inzetbaar in heel Nederland. Brit is werkzaam als Chemisch Analiste in het AKZO Concern.

    DOMICILIES
    Venlo
    Venlo
    Helmond

    16-11-2005, 00:00 geschreven door schupp

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:02. FAMILIE
    15-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2.8.6 GENERATIE VI
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    (René) Renier Franciscus Schupp [1.1.4.4.6.1], is geboren op 02-01-1941 in Kerkrade (Sint Jozef ziekenhuis), zoon van Michel Schupp en (Mina) Wilhelmina van der Linden. (René) trouwde, 23 jaar oud, op 23-09-1964 in Kerkrade met (Claire) Clara Jozefina Caumon, 18 jaar oud. (Claire) is geboren op 08-01-1946 in Oirsbeek, dochter van Willem Peter Anton Caumon en Maria Schaefer.

    KINDEREN
    1. (Marcel) Michel Willem Schupp [1.1.4.4.6.1.1], geboren op 05-10-1968 in Breda.
    2. Roger Peter Jozef Schupp [1.1.4.4.6.1.2], geboren op 21-02-1971 in Prinsenbeek.

    GESCHIEDENIS / BIOGRAFIE
    Na het volgen van de basisschool en de ondergrondse vakschool van de mijnen enkele jaren werkzaam geweest in de mijnbouw. In verband met overige energiebronnen werden de mijnen geleidelijk aan gesloten. Voor de ouderen met vele dienstjaren een bittere pil; jongeren kregen nieuwe kansen. Meer dan 60.000 mensen kwamen op straat te staan. Limburg had geen of weinig vervangende werkgelegenheid. Volksverhuizingen werden een feit…!

    Omscholing en diverse verhuizingen waren noodzakelijk voor behoud van werkgelegenheid. Daarnaast was de klim op de maatschappelijke ladder het gevolg van flexibele instelling en studiebereidheid. Onze blik is hierdoor verruimd; echter toegegeven, elke keer deed het afscheid nemen pijn.

    Vriendschappen en contacten werden opgebouwd en omgevingen zijn ons vertrouwd geraakt. Voor Claire en de kinderen viel het niet altijd mee om weer eens te verhuizen. Steeds weer opnieuw inrichten; steeds weer wennen aan nieuwe situaties; steeds weer. Uiteindelijk na vele omzwervingen en pensionering teruggekeerd naar geboortestreek.

    OPLEIDING EN BEROEP
    Kerkrade /Domaniale Mijn Maatschappij / Houwer.
    Breda /  Enka Glanzstoff / Operator / Brandweer.
    Eindhove / Philips / Beveiligingsbeambte.
    Almelo / Enschede / Philips / Hoofd Beveiliging.
    Deurne / Philips / Hoofd Beveiliging.
    Venlo /Pope Cable and Wie /  Hoofd Beveiliging & Chef Facilitaire Diensten.

    LEEFTIJD BIJ BELANGRIJKE GEBEURTENISSEN
    6 jaar Broer (Wiel) geboren (11-01-1947)
    17 jaar Zus (Tiny) geboren (16-07-1958)
    23 jaar Trouwde met (Claire) Caumon (23-09-1964)
    26 jaar Moeder overleden (10-04-1967)
    27 jaar Zoon (Marcel) geboren (05-10-1968)
    30 jaar Zoon Roger geboren (21-02-1971)
    30 jaar Vader overleden (09-07-1971)
    55 jaar Zoon Roger trouwde met (Brit) Kuijpers (15-01-1996)
    56 jaar Kleinzoon Lars geboren (26-05-1997)
    8 jaar Kleindochter Luca geboren (13-08-1999)
    62 jaar Kleinzoon Ilco geboren (26-05-2003

    DOMICILIES
    Zonstraat 254, Kerkrade
    Temsetraat 45, Breda
    Hertogenlaan 358, Kerkrade
    Oudergemstraat 41, Breda
    Vaandelstraat 38, Prinsenbeek
    Slangenburg 27, Eindhoven
    Guesselt 2, Eindhoven
    Abbingastate 1, Almelo
    Laurierstraat 1, Venlo
    Witherenstraat 156, Venlo
    Hertogenlaan 34-A, Kerkrade

    15-11-2005, 00:00 geschreven door schupp

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:02. FAMILIE
    14-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2.8.5 GENERATIE V
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Michel Schupp [1.1.4.4.6] is geboren op 22-10-1907 in Herstal (België), zoon van Renier Franciscus Schupp en Barbara Catharina Couchée. Michel is overleden op 09-07-1971 in Kerkrade, 63 jaar oud. Hij is begraven op 13-07-1971 in Kerkrade-Centrum. Michel trouwde, 32 jaar oud, op 03-10-1940 in Maassluis met (Mina) Wilhelmina van der Linden, 19 jaar oud. (Mina) is geboren op 18-07-1921 in Maassluis, dochter van Willem Jacobus van der Linden en Adriana Verduijn. (Mina) is overleden op 10-04-1967 in Rotterdam (ziekenhuis), 45 jaar oud. Zij is begraven op 15-04-1967 in Kerkrade-Centrum.

    KINDEREN|
    1. (René) Renier Franciscus Schupp ]1.1.4.4.6.1], geboren op 02-01-1941 in Kerkrade (Sint Jozef ziekenhuis).
    2. (Wiel) Willem Jacobus Schupp [1.1.4.4.6.2], geboren op 11-01-1947 in Kerkrade.
    3. (Tiny) Hubertina Maria Louisa Schupp [1.1.4.4.6.3], geboren op 16-07-1958 in Kerkrade

    GESCHIEDENIS / BIOGRAFIE
    Geheel onverwacht, op de leeftijd van 63 jaar, is onze goede vader uit ons midden weggerukt. Het heengaan van moeder, 4 jaar van te voren had zijn leven leeg gemaakt. Sedert die tijd leefde hij alleen nog voor zijn kinderen met een bijzondere zorg en liefde voor ons zusje Tineke, die hij zo graag een goede toekomst wilde bezorgen. Vader was een goed en gelovig mens. Hij aanvaardde het leven, ook bij ziekte en tegenslag, in grote rust en tevredenheid uit de hand van God.

    In grote dankbaarheid zullen wij hem blijven gedenken en bidden dat de Heer van leven en dood, op Wie hij al zijn vertrouwen had gesteld, hem weer verenigd met moeder, aan wie hij zo innig gehecht was, om samen te delen in de eeuwige vreugde van God.

    Moeder leefde niet voor zichzelf. In haar moeilijkste uren was het de zorg om haar gezin, die haar meer bezig hield dan eigen pijn en kwaal. Wat we telkens in haar moesten bewonderen was haar moed, haar offerbereidheid, haar hoop en vertrouwen, dat haar leven zin en betekenis had, ondanks het smartelijk lijden, dat haar lichaam teisterde.

    Zij wilde nog steeds liefde, goedheid en vreugde geven. De dood kon voor haar niet het einde zijn." Ik ben de verrijzenis en het leven. Wie in mij gelooft zal leven, al is hij ook gestorven, en ieder die leeft en gelooft in Mij, zal in eeuwigheid niet sterven". (Johannes 11, 25 en 26).

    DOMICILIES
    Veldkuilstraat 44, Kerkrade
    Koestraat 61, Kerkrade

    14-11-2005, 00:00 geschreven door schupp

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:02. FAMILIE
    13-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2.8.4 GENERATIE IV
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Renier Franciscus Schupp [1.1.4.4], is geboren op 30-08-1877 in Maastricht, zoon van Hendrik Willem Jodocus Franciscus Schupp en Maria Magdalena Verhaegen. Renier is overleden op 28-12-1941 in Kerkrade, 64 jaar oud. Hij is begraven in Kerkrade-Centrum. Renier trouwde, 20 jaar oud, op 01-12-1897 in Maastricht met Barbara Catharina Couchée, 23 jaar oud. Barbara is geboren op 22-08-1874 in Maastricht. Barbara is overleden op 03-05-1944 in Kerkrade, 69 jaar oud. Zij is begraven in Kerkrade-Centrum.

    KINDEREN
    1. Elisabeth Schupp [1.1.4.4.1], geboren op 07-09-1898 in Maastricht. Elisabeth is overleden op 03-08-1899 in Maastricht, 10 maanden oud.
    2. Maria Magdalena Schupp [1.1.4.4.2], geboren op 09-02-1900 in Maastricht. Maria is overleden op 21-04-1990 in Kerkrade, 90 jaar oud. Zij is begraven in Kerkrade- Chevremont.
    3. Lambertus Hendrikus Schupp[1.1.4.4.3], geboren op 22-12-1901 in Maastricht. Lambertus is overleden op 13-12-1931 in Kerkrade, 29 jaar oud. Hij is begraven in Kerkrade-Centrum.
    4. Anna Cornelia Schupp [1.1.4.4.4], geboren op 20-08-1903 in Maastricht. Anna is overleden op 20-05-1904 in Maastricht, 9 maanden oud.
    5. Maria Elisabeth Schupp [1.1.4.4.5], geboren op 03-04-1905 in Herstal (België). Maria is overleden op 03-09-1947 in Kerkrade, 42 jaar oud. Zij is begraven in Kerkrade-Centrum.
    6. Michel Schupp [1.1.4.4.6], geboren op 22-10-1907 in Herstal (België). Michel is overleden op 09-07-1971 in Kerkrade, 63 jaar oud. Hij is begraven in Kerkrade-Centrum.
    7. Louis Lambert Schupp [1.1.4.4.7], geboren op 13-08-1909 in Herstal (België). Louis is overleden op 12-12-1975 in Heerlen, 66 jaar oud.

    GESCHIEDENIS / BIOGRAFIE
    Ook in deze eeuw heeft de mens in het zweet des aanschijn de kost moeten verdienen. Zelfs kinderen van pakweg twaalf jaar moesten mee de mouwen opstropen. Eeltige handen in de landbouw, mijnindustrie of de fabrieken. Heel wat jonge meisjes werkten als dienstmeisje in Luik, Antwerpen of Brussel. Maastricht was in het midden van de 19de eeuw de eerste industriestad van Nederland.

    INDUSTRIALISATIE
    De vroege industrialisatie had ook een keerzijde, de arbeidsomstandigheden waren in de eerste fabrieken ronduit onmenselijk. Vooral voor de kinderen die er werkten, was het een verschrikking. Tussen 1840 en 1860 verrezen in de stad aan de Maas enorme fabriekscomplexen waar glas, aardewerk en later ook papier werden geproduceerd. Aan arbeiders geen gebrek in deze door werkloosheid gevestigde vestingstad. Ook uit de omliggende dorpen kwamen arbeidskrachten massaal naar Maastricht.

    GARNIZOEN
    Rond 1850 telde de stad al dertigduizend inwoners. In de rest van Nederland kwam de industrialisatie pas veel later op gang. De vroege industrialisatie bracht Limburgs hoofdstad in die jaren in een zekere welvaart. Maastricht had altijd geleefd van de militairen. De soldaten van het in Maastricht gelegerde garnizoen moesten gevoed en gelaafd worden. Bovendien konden de Maastrichtenaren een goede boterham verdienen aan het onderhoud van de vestingwerken.

    WATERLOO
    Maar dat veranderde toen na de slag bij Waterloo het Koninkrijk der Nederlanden ontstond. De grens lag opeens een heel stuk zuidelijker, bij Luxemburg, Namen en Charleroi. Voor de verdediging van het land was de vesting Maastricht opeens minder belangrijk.

    BROOD OP DE PLANK
    Het garnizoen werd dan ook fors ingekrompen, en het onderhoud van de vestingwerken werd op een laag pitje gezet. Dankzij de fabrieken had het volk tenminste weer werk. Zij hadden weer brood op de plank. Maar daar hield hun geluk vaak op. De dagen waren zo lang, en de omstandigheden in de fabriek dermate zwaar, dat het volk nauwelijks tijd en lust had om van het leven te genieten. Vanuit hun krot naar de fabriek, van de fabriek naar de kroeg, van de kroeg weer naar hun krot, elke dag weer hetzelfde, met uitzondering van de Zondag, wanneer de dagtaak gewijzigd werd en in plaats van de fabriek de gang naar de kerk kwam.

    ZWARE ARBEID
    De arbeiders hadden in Maastricht een kwaad leven; dat werd gekenmerkt door honger, ziekte en zorgen. Een kwaad leven dat al vroeg begon met zware arbeid, waardoor kinderen van acht, negen jaar voor hun hele leven ongelukkig werden. In de glasblazerij werkten jongens van twaalf jaar om de andere week in de nachtploeg. In de aardewerkfabriek was het al niet veel beter. De arbeiders moesten de verzengende hitte van de ovens trotseren want tegenspraak dulden de heren niet; wie niet wilde werken, die vloog eruit en had helemaal niks meer. Wilde een arbeidersgezin het redden, dan moesten de kinderen al jong een handje helpen.

    KINDERARBEID
    In die tijd was het heel normaal dat kinderen meewerkten. Wat het werk in de fabrieken voor de kinderen bijna ondraaglijk maakte, dat waren de arbeidstijden. De dagen waren in die tijd extreem lang; het was echt geen uitzondering dat de kinderen twaalf uur aan een stuk moesten door ploeteren. Aan die wantoestanden kwam pas een eind toen het parlement in 1874 het beroemde Kinderwetje van Minister van Houten aannam. Vanaf dat moment mochten kinderen pas vanaf hun twaalfde in de fabriek werken. De wet was vooral bedoeld om te zorgen dat kinderen in elk geval de lagere school konden afmaken want het analfabetisme nam ras toe en vormde een bedreiging voor de toekomst van het land.

    DAGLONER
    Vanaf zijn 12de jaar was Renier werkzaam als dagloner op de aardewerkfabriek. Reeds op 20 jarige leeftijd gehuwd; werkomstandigheden en onenigheid met een voorman zorgden voor noodzakelijke verhuizingen van Maastricht naar Herstal (België). Ook daar waren de woon en omstandigheden zeer zwaar.
    WOI (1914-1918); velen vluchtten naar het neutrale Nederland.

    KERKRADE
    In Kerkrade was mijnbouw in volle glorie. De oudste mijn van Europa, de 'Domaniale' bouwde reeds sociale woningen voor de mijnwerkers. Zelfs met tuintjes waar men eigen groente kon verbouwen. Het gezin verhuisde naar Kerkrade. Het verenigingsleven bepaalde een groot deel van de samenleving. Op Nulland was Renier hoornblazer bij 'Harmonie Pancratius.' Bij optochten en processies liep hij steeds voorop. Bij feestjes en samenzijn bekend om zijn gulle rondjes.

    BOMMENREGEN (1941)
    Tijdens een bommenregen werd de bovenverdieping van hun woonhuis weggevaagd. Uiteraard werd in noodopvang voorzien. Opa en oma hebben tijdelijk ingewoond bij mijn ouders in de Veldkuilstraat. Na herstel van de woning teruggekeerd naar de Koestraat. Enkele weken later is opa overleden (28-12-1941). Het was vijf dagen voor mijn eerste verjaardag. Enkele jaren later op 3 mei 1944, overleed Barbara, Catharina.

    DOMICILIES
    24 -02-1898 / Capucijnerstraat 41 / Maastricht
    05-07-1898 / Herderstraat 3 / Maastricht
    18-01-1899 /  Mariastraat 8  / Maastricht
    16-01-1901 / Grachtstraat 52 / Maastricht
    20-07-1901 / Grachtstraat 37 / Maastricht
    03-06-1903 / Abtstraat 19 / Maastricht
    10-10-1904 / Onbekend / Herstal
    02-02-1915 /  Stockstraat 55 / Maastricht
    04-03-1915 / Stockstraat 53 / Maastricht
    13-04-1915 / Erensteinerstraat 17 / Kerkrade
    01-07-1932 / Erensteinerstraat 3 / Kerkrade
    18-11-1933 /  Kipstraat 28 / Kerkrade
    16-07-1934  / Koestraat 61 / Kerkrade
    05-08-1941 / Veldkuilstraat 44 / Kerkrade (tijdelijk)
    04-11-1941 /Koestraat 61 / Kerkrade

     

    13-11-2005, 00:00 geschreven door schupp

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:02. FAMILIE
    Mijn favorieten
  • http://sway.com
  • http://blog.seniorennet.be/schupp
  • http://www.korpscommandotroepen.nl
  • http://www.demijnen.nl
  • http://www.gerardlenting.nl
  • http://www.kkm-lambertus.nl

    Gastenboek
  • Gedicht in dialect "WEIHNACHTE "
  • DA Whitcher
  • Goedemiddag blogmaatje
  • Wens u nog een fijne zondag
  • Wens u nog een fijn weekend

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!