Mijn Levensboek / René Schupp
Over mijzelf
Ik ben René Schupp, en gebruik soms ook wel de schuilnaam utopia.
Ik ben een man en woon in Kerkrade (Nederland) en mijn beroep is Gepensioneerd.
Ik ben geboren op 02/01/1941 en ben nu dus 83 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Schrijven. Lezen, Muziek, Tai Chi..
FILOSOFIE: Bij het recht om te zeggen wat je denkt, hoort de plicht om te denken over wat je zegt.


Categorieën
  • 00. HOMEPAGE (1)
  • 01. ALGEMEEN (4)
  • 02. FAMILIE (29)
  • 03. GESCHIEDENIS (10)
  • 04. SCHOOL (4)
  • 05. WONEN (10)
  • 06. SPORT (3)
  • 07. ARBEID (4)
  • 08. SOLDATENLEVEN (13)
  • 09. HUWELIJK EN GEZIN (9)
  • 10. MUZIEK (6)
  • 11. KORTE VERHALEN (23)
  • 12. BRIEVEN EN GEDICHTEN (8)
  • 13. VRIJWILLIGER (6)
  • 14. BEWUSTWORDING (5)
  • 15. LITERATUUR (7)

  • Verhalen & Gedichten
    02-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14.1 MINDFULNESS

    Volle agenda´s en afspraken; we zijn continu bezig, rennend van het één naar het ander. Zijn we even niet actief dan zijn we druk in ons hoofd over wat er allemaal nog moet gebeuren. Door zo te leven hebben we weinig aandacht voor onze omgeving. Wat wij waarnemen via onze vijf zintuigen is slechts een fractie van de informatie die om ons heen is en naar ons toekomt, waardoor een maalstroom van gedachten ontstaat. Communicatie met je Innerlijke bron; bijzondere uitstapjes in de geest. Meer dan 60.000 gedachten op een dag.

    AUTOMATISCHE PILOOT
    Een belangrijk doel van mindfulness is het doorbreken van de automatische piloot. Dat wil zeggen het doen van handelingen zonder er echt bij te zijn. De kunst is om de aandacht in het hier en nu te brengen. Er zijn veel oefeningen die gemakkelijk in het dagelijks leven zijn toe te passen. Daarbij is telkens het doel om even pas op de plaats te maken. Beeldend gezegd, eilandjes van bewustzijn creëren in de rumoerige zee die leven heet.

    MEDITATIE
    Een van de belangrijkste oefeningen in mindfulness is meditatie. Er zijn veel verschillende soorten meditatie. Sommige zijn sterk gericht op het creëren van ontspanning, andere juist op het openzetten van de geest. Het gaat vooral om het contact met de werkelijkheid.

    ADEM VAN HET LICHAAM
    Er zijn mindfulness oefeningen, naast meditatie waarin gebruik wordt gemaakt van de ademhaling. Ademhalingsoefeningen worden vaak gebruikt als concentratie oefening, maar ook voor ontspanning en als een manier om meer in contact te komen met je lichaam. De adem wordt gebruikt als ankerpunt, van waaruit je al het andere kunt observeren, en het punt waar je altijd met je aandacht terug kunt keren. Veel ademhalingstechnieken die in mindfulness gebruikt worden, zijn afkomstig uit de Yoga en Tai Chi. Het belang van de adem wordt sterk benadrukt en wordt gezien als de levensader. Niet alleen vanwege de fysieke noodzaak, maar ook als bron van de energiehuishouding.

    BODYSCAN
    Behalve aan de adem wordt in mindfulness ook aan het lichaam zelf aandacht besteed. Tijdens de bodyscan maak je een reisdoor het lichaam waarbij ieder gebied, van boven naar beneden, met aandacht wordt onderzocht. Je probeert  bewust te worden waar het lichaam gespannen is en wat het effect is van ontspanning op het lichaam. De bodyscan is een uitgebreide oefening, waarvoor je zeker de tijd moet nemen.

    ONS DENKEN
    Onze hersenen willen aan de gang blijven. Dit leidt onder andere tot zogenaamde gedachtetrips: het rond blijven draaien of blijven hangen in gedachten en verhaaltjes. Op duizend verschillende manier zijn we bezig met dit soort gedachtetrips. Een vergelijkbare en vaak voorkomende vorm van gedachtetrips via eigen gedachten een heel eigen inhoud aan de werkelijkheid geven. Door dit te doen creëer je in gedachten een keten van analyses en conclusies die misschien  wel helemaal niets met de situatie te maken hebben. En opnieuw zit je niet in de werkelijkheid, maar in je eigen versie van de werkelijkheid.

    ZINTUIGEN
    Het is verstandig om even onze zintuigen open te zetten en bewust te kijken, bewust te ruiken, bewust te voelen, enzovoort. Namelijk het openzetten van de zintuigen, of bewust omgaan met zintuiglijke gewaarwording, is de basis van veel mindfulness oefeningen.

    SPIRITUALITEIT
    Als je meer spiritualiteit in je leven wilt, zoek dan naar de spiritualiteit in jezelf: je eigen enthousiasme, je eigen vreugde, en als die er is heb je grote kans dat je datgene wat je doet met al je aandacht doet. Spiritualiteit laat ons een blik zien op een wereld die we kunnen veranderen. Grenzen van energie en bewustzijn stellen ons in staat om een brug te slaan tussen het oude en het nieuwe.

    POSITIEF DENKEN
    Met positief denken, wied je onkruid en plant je bloemen in de tuin van je geest. Je kunt je aandacht beter richten, helderder denken, beter met je gevoelens omgaan en kunt de achtbaan die het leven nu eenmaal is, beter aan. Zo is elke oefening van de geest een vriendelijke daad ten opzichte van jezelf. Beetje voor beetje verwijder je negatieve invloeden en vervangt ze met vervulling van innerlijke vrede, liefde en helderheid.

    CONDITIONERING
    Onze afkomst en opvoeding is bepalend voor de wijze waarop we in de wereld staan. Normen en waarden met de paplepel ingegoten. In de regel willen we graag lief en aardig gevonden geworden.  Om te voldoen aan de verwachtingen van de maatschappij, passen we ons gedrag aan in doen en laten. Evenzo zijn we teleurgesteld als de ander niet voldoet aan onze eigen verwachtingen.

    LEVENSHOUDING
    De kunst is natuurlijk om van mindfulness een levenshouding te maken, een leven waarin aandacht voor nu een centrale rol speelt. Een leven waarin je bewust bent van je omgeving, van je eigen doen en laten en ook bewust van wat er aan gedachten en gevoelens in je omgaat. Dat lukt zeker niet van de een op andere dag. Het is niet gemakkelijk om gedrag te veranderen, oude patronen heb je niet zo maar afgeleerd. Wanneer je niet meer met je gedachten vooruit bent, is iedere voetstap niet zomaar een middel om een doel te bereiken, maar een opzichzelfstaand uniek gebeuren.

    VERBINDING
    Je kunt verbinding maken met het beeld van het kind dat je vroeger was. Vrolijk, blij, stralend en zo puur. Vele dingen konden zonder schaamte. Het kleine wonder dat je was in de eerste jaren van je leven, die persoon ben je nu ook. Je draagt dit innerlijke kind in je, je draagt het met je mee. Die vrijheid die je als kind ervoer, kun je nu aanspreken in jezelf evenals je vrolijkheid en je lach. Je bent die persoon die je toen ook al was. Dit is de pure verbinding met jezelf en wie jij in essentie bent. Je mag op zoek naar het innerlijke kind in jou die je mogelijk een tijdje uit het oog bent verloren, door de jaren heen, door hoe je al jaren je dingen doet. Je mag verbinding maken met wie je in essentie bent, zo puur als in je eerste jaren. Voel je vrijheid. Voel wat er loskomt en wat het verteld over jou.

    INNERLIJK KIND
    Klein jochie, dat ik zocht. Zo vrolijk, zorgeloos en blij. Klein jochie, dat ik zocht. Ik heb je gevonden. Veel dichterbij dan verwacht. In de meest warme plek van het hart. Ik heb mezelf hervonden. Lief klein jochie. Ik draag je voor altijd met me mee. Samen, hand in hand. Samen, met z’n twee. René en René



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Mijn favorieten
  • http://sway.com
  • http://blog.seniorennet.be/schupp
  • http://www.korpscommandotroepen.nl
  • http://www.demijnen.nl
  • http://www.gerardlenting.nl
  • http://www.kkm-lambertus.nl

    Gastenboek
  • Gedicht in dialect "WEIHNACHTE "
  • DA Whitcher
  • Goedemiddag blogmaatje
  • Wens u nog een fijne zondag
  • Wens u nog een fijn weekend

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!