Sharm el-Sheikh
Sharm el-Sheikh (شرم الشيخ) is een badplaats op het Egyptische schiereiland Sinaï, aan de monding van de Golf van Akaba. De stad is gelegen tussen de Sinaïberg en de Rode Zee. De badplaats Sharm-el-Sheikh gelegen aan de zuidelijke punt van de Sinaï was tot 1967 nauwelijks bekend . Tijdens de Israëlische bezetting van de Sinaï begon de ontwikkeling van het havenstadje tot badplaats. De haven van Sharm-el-Sheikh is van strategisch belang en militair gebied.
Sharm el-Sheikh is een belangrijke toeristische trekpleister. De kalme en heldere wateren van de Rode Zee maken het een populaire duikbestemming. Het nabijgelegen Ras Mohammed is een nationaal park.
Toeristisch Sharm-el-Sheikh is een populaire vakantiebestemming met luxueuze resorts en schitterende duikmogelijkheden. Zowel beginnende als gevorderde duikers kunnen hier hun hart ophalen. De koraalriffen in de Rode Zee bieden een ongekende kleurenpracht. Maar niet alle toeristen zijn duikers. Velen komen voor de eeuwig schijnende zon en de prachtige zandstranden.
De snelle ontwikkeling geeft ook de nodige problemen. De grote aantallen toeristen zijn zeer welkom, maar ze vormen ook een bedreiging voor de natuurlijke schoonheid in dit deel van de Sinaï. Dat hebben de Egyptenaren tijdig onderkend. Ruim de helft van de kust aan de Golf van Aqaba is nu beschermd natuurgebied.
In de stad zijn vele hotels te vinden. De stad heeft ook een vliegveld waar diverse charters uit Europa op vliegen. De toeristische strook strekt zich uit tot aan Naama Bay.
Naama Bay is volledig ingesteld op de toeristen, hetgeen ook te merken is aan de eindeloze souvenirwinkels, sishagelegenheden (pijp) en internationale voedingsketens (zoals Starbucks, McDonalds en Hard Rock Café). Vanwege de hitte gedurende de dag zijn de meeste winkels vooral 's avonds (na zonsondergang) geopend.
De president van Egypte bezit een ambtswoning in Sharm el-Sheikh, die vaak het toneel is voor mutilaterale ontmoetingen tussen regeringsleiders. Zo vond er begin februari 2005 een politieke top plaats tussen de leiders van Egypte, Israël, de Palestijnse Autoriteit en Jordanië.
|