Foto
WELKOM, AAN DEZE SITE WORDT DAGELIJKS GEWERKT, DUS SPRING AF EN TOE EENS BINNEN.
TIP : Wil je weten welk weer we mogen verwachten in het eerstkomende uur ? Ga dan eens naar www.buienradar.nl
TIP van de maand

Bezoek eens de web van :
http//www.lynnlaramore.be

Zeker de moeite waard
Spreuk van de week
Foto

  Hoegaarden - Spreuken

De medische wetenschap heeft
nog steeds geen doeltreffend
vaccin ontwikkeld tegen de
aanstekekelijkheid van de geeuw.

*************************

Dat er intelligente buitenaardse
wezens bestaan wordt feilloos
bewezen door het feit dat ze 
nog geen contact met ons 
hebben opgenomen. 

*************************

Je zult maar een ééndagsvlieg
zijn en je dag niet hebben.

************************* 

Mopje van de week 

Michel Bouton is voyageur in matrassen en beddegoed. Rijdend langs de E17 stopt hij rond de middag aan een wegrestaurant om een "mulletje" 't eten. Achter 't eten moet hij gelijk gewente nog ne keer naar 't toilet. Hij ziet dat er een deure bezet is en hij gaat naar 't toilet dernevens binnen. Almetnekeer hoort hij ne vent neffens hem vragen: "Hoe is 't ?" Michel verschiet want 't is nie de geweunte dat 't mannevolk tegen mekaar klapt over de W.C. deuren, maar beleefd gelijk da Michel is antwoordt hij: "Goed." Zegt dienen type geen drie seconden later: " En wat zie je ant 't doen?" Michel antwoordt hem " Euh...aan 't kakken, en gie? -- " Ja vrouwke," zegt dien anderen, " 'k ga mijn gsm afleggen want er zit hier nen onnozelare neffens mij heel den tijd in joen plekke 't antwoorden."

Inhoud blog
  • Overlijdensbericht van een enorme goede Papa en zalig mens
  • 't Is nu aan mienen toer !
  • Redactie Westkapelse Sprokkels in verlof
  • Uit het leven gegrepen extra
  • Uit het leven gegrepen ! (deel 1)
  • Uit het leven gegrepen ! ( deel 2 )
  • Uit het leven gegrepen ! ( deel 3 )
  • Uit het leven gegrepen ! ( deel 4 )
  • Uit het leven gegrepen : Slot
  • Zeldzaam zangvogeltje bij mijn buurman
    Sprokkels Jukebox veel luisterplezier
    Foto
    Een gouden tip van de redactie

    Voor wie alle muziek van de jukebox door elkaar hoort
    is hier de oplossing........
    Ga naar WINDOWS MEDIAPLAYER
    1. Klik op " extra " bovenaan
    2. Klik op " optie's "
    3. Klik op " Bestandtypen "
    4. Klik op " alles selecteren "
    5. klik op  " toepassen + ok "
    Start vervolgens sprokkels opnieuw op
    Veel luisterplezier........
    Geert.
    zoon van ........
    Westkapelse Sprokkels

    02-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Westkapelse Sprokkels : Onverhoopt succes !
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De twintigduizendste bezoeker(ster) is in aantocht en we kijken er verlangend naar uit. We zeggen nu al van harte welkom in ons midden. De Westkapelse Sprokkels zijn al goed bekend in lokale middens, maar ook tot ver daarbuiten. We krijgen zelf bezoekers van over de landsgrenzen. Volgens de geografische informatie van ons blog ( bij mij ter inzage ) komen bezoekers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Verenigde Staten, Spanje, Mexico .. enz. een kijkje nemen op onze web-site. De Westkapelse Sprokkels op de internationale toer, wie had dat ooit kunnen denken ? Dit is het resultaat van een nieuw electronisch tijdperk. De computer waar ik nog niet zo lang geleden met een scheef en argwanig oog naar keek is nu een bron van contacten en nieuwsgaring geworden. Knokke-Heist en Westkapelle krijgen zo nog meer bekendheid in de positieve zin en de redactie van de Westkapelse Sprokkels is daar terecht fier op. We zullen onze hobby in de toekomst belangloos verder zetten tot heil en welzijn van ons geliefd polderdorp. Een glaasje  champagne (uit den Aldi) kan er vanaf en de redactie bedankt de vele duizenden bezoekers ! Proost - Gezondheid - Santé

                                Guido

    PS. Bloemen noch Kransen, reacties zijn altijd welkom !!

    De 20000 ste bezoeker kwam binnen op 03/10/2006 om 13u.06 en dan nog wel uit Casablanca ( Marokko ) zie bericht 186  in het gastenboek !  gewél..dig zeg !!


    >> Reageer (0)
    25-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dorpsverhaal uit Westkapelle anno 1916 : CO KANON
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit verhaal is geschreven en ons overgemaakt door Adelin de zeer geprezen en alom gekende ( nu op rust gestelde) kapper uit ons dorp :  Dit is een anekdote van mijn grootvader, Jacobus Van den Briele (beter gekend als Co), de vader van mijn moeder Josefine Van den Briele. Hij was uitbater van het café " De drie koningen " in Westkapelle, dit café bestaat nog altijd.
    Het gebeurde tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen de stoomtram nog door de Westkapelse dorpsstraat reed. Deze werd gebruikt door de Duitse bezetter. Op de wagons werd legermateriaal vervoerd. Toen een wagon met kanonnen stilstond in de dorpsstraat, discussieerden mijn grootvader en diens buurman, Louis Degroote, over de diameter van de loop van één van die kanonnen, dat door zijn grootte opviel en ze gingen hierover een weddenschap met elkaar aan. Met een benevelde geest( pintjes gedronken , je kent dat ) en een lintmeter op zak sprong mijn grootvader samen met Louis op die wagon om zijn gelijk te halen. Twee Duitse soldaten zagen dit echter en arresteerden de twee wedders. Ze werden zonder veel weerstand te bieden geboeid en in de gevangenis van Brugge opgesloten op beschuldiging van spionnage. 
    Tijdens zijn ondervraging wist Co het zo aan boord te leggen, de Duitsers te nemen op hun ijdelheid. Door hen te verklaren dat hij gewed had dat zo'n kanon tot in Engeland kon schieten , waren ze waarschijnlijk zodanig verbluft en trots dat ze hem en Louis op staande voet vrijlieten. Na hun thuiskomst in het dorp kreeg mijn grootvader van grappenmakers de lapnaam " Co Kanon " waarmee hij de geschiedenis is ingegaan. 
    Dit is een echt gebeurd verhaal dat nog door zijn enige kleinzoon, Adelin Desmedt, is onthouden en opgeschreven op 30 augustus 2006 

    Op deze vergeelde foto zit " Co Kanon " tijdens zijn ouden dag rustig te genieten van zijn " puppe " in café de drie koningen. 


    >> Reageer (2)
    19-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Westkapelse schedel : Raar maar Waar !!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mijn betreurde goeie vriend Werner Rotsaert, vroegere eigenaar en bewoner van de prachtige herenwoning in de Dorpsstraat ( nu advocatenbureau) is altijd een speciale gast geweest.Hij was overal aan en bij , zowel bij VTB-VAB , het toneel , kwisavond, viering van dit of dat. Werner was present,soms op het laatste moment maar hij was er met hart en ziel. Nooit heb ik gedacht dat hij zelfs na zijn veel te vroege heengaan nog in staat zou zijn om Westkapelle op zijn kop te zetten door middel van een" nagemaakte" mensenschedel die hij jaren geleden bij een van zijn verre reizen meegebracht had . De bewuste schedel was op een voetstuk geplaatst en diende als boekensteun in zijn bibliotheek. Toen ik hem vele jaren terug wees op het feit dat het toch maar een luguber zicht was die schedel tussen zijn boeken , hoor ik hem nog zeggen : " Je moet niet bang zijn van een mensenschedel maar wel van wat er bij sommigen inzit." Na zijn plotse overlijden was het een hele klus voor zijn kinderen om die ganse papierwinkel in kartonnendozen te steken. Vele van die dozen waren bestemd voor het containerpark en in een van die dozen zat de bewuste schedel .... En toen gebeurde het !! Een van zijn kleinkinderen ontdekte die schedel en nam hem als een trofee mee naar de tuin, en spelenderwijs belandde de schedel in een boomkruin alwaar hij na enkele maanden verblijf door een hevige nachtelijke windstoot terug op de aardbodem terecht kwam en dan nog wel op het tuinpad van de heren advocaten . Grote consternatie en alarm . De rest van het verhaal is gekend en ik ben ervan overtuigd dat er hierboven iemand hartelijk zit te lachen samen met ondergetekende .

                              Guido  


    >> Reageer (1)
    10-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westkapelle : Kalvekeetdijk telt één boom minder !!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Filmster Jean-Claude Vandamme (Muscles from Brussels + Mokke from Knocke) is in het land en verblijft bij zijn ouders in Knokke. Op zondagochtend  03/09/2006 knalde hij met de zware BMW van zijn papa tegen een boom langs de Kalvekeetdijk. De politie kwam langs en wou zoals het hoort een ademtest afnemen van de wereldberoemde acteur. Maar Jean-Claude had dat liever niet en aangezien hij ook moeilijk tegen een prikje kan bedankte hij ook maar voor een bloedafname. Zo telt de Kalvekeetdijk één boom minder (zie exclusieve foto ) Want ook Jean-Claude voorziet een nakende strenge winter en liever dan met dure stookolie zal hij zijn nederige woning knusjes verwarmen met houtblokken uit de Westkapelse polders ! 

         Guido   


    >> Reageer (1)
    06-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Westkapelse schedel : Persberichten
    Het Laatste Nieuws schrijft op 05/09/2006
    Westkapelle : Schedel in tuin aangetroffen . In de tuin van een advocatenassociatie in de Dorpsstraat trof een bediende gisterenvoormiddag het bovenste deel van een mensenschedel aan . De gerechtelijke diensten namen de schedel in beslag voor onderzoek . Hoe de schedel in de tuin belandde is nog een raadsel (SRR)

    Het Nieuwsblad / Het Volk schrijft op 06/09/2006
    Westkapelle : Schedel gevonden in tuin .In de tuin van een advocatenbureau in de Dorpsstraat in Westkapelle deed een bediende eind vorige week een akelige ontdekking. Tussen het groen lag een menselijke schedel. De politie kwam ter plaatse  en het labo kwam de menselijke resten ophalen.
    Vermoedelijk gaat het om een macabere grap. De schedel is waarschijnlijk afkomstig  van het achterliggend kerkhof.( BEG)  
    Noot v.d.redactie ... sedert wanneer ligt daarachter een kerkhof ??

    >> Reageer (0)
    04-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westkapels dorpsverhaal anno 2006 : De schedel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ongelooflijk maar waar : Er is een eeuwenoude mensenschedel gevonden in een Westkapelse tuin , hoe is hij daar gekomen ? Wie of wat zit hierachter ? Was Aspe op bezoek of spelen er hier bovennatuurlijke krachten ? De ware toedracht van de zaak lees je binnenkort op deze web-site. Kom af en toe eens loeren het loont de moeite ( wordt vervolgd )

                     Guido


    >> Reageer (1)
    28-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westkapelse dorpsfiguren ( 2 )
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als men spreekt over bekende Westkapellenaren ( B. W.'s ) kan men tijdens de laatste decennia niet voorbijgaan aan de naam van Willy Theerens (1927-1995). Aan Willy heb ik voor een stuk mijn verbondenheid met ons polderdorp te danken. Hij was een dorpsfiguur waar men letterlijk en figuurlijk niet naast kon kijken. Had men Willy voor een of ander probleem nodig i.v.m. de geschiedenis van onze Zwinstreek , dan was hij steevast terug te vinden achter zijn bureau. Hier was zijn paradijs, tussen de paperassen, tijdschriften en zijn vele boeken. Hij had een zwak voor de geschiedenis van zijn geliefde polderstreek en mede daardoor was hij bij de stichters van de heemkundige kring Sint-Guthago, waarvan hij ook secretaris was . Ook in vele andere plaatselijke verenigingen was hij actief lid of  bestuurslid. Als bewuste Vlaming had Willy zijn speciale kijk op de dingen des levens. Hij was een belezen persoon en was goed op de hoogte van zowel politieke, kerkelijke of burgerlijke aangelegenheden . Een groot gedeelte van zijn hart lag echter in zijn ambt bij "De Post " alwaar hij op geen uurtje keek als het werk maar af was . Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat Willy beter op de hoogte was van het reilen en zeilen bij de Post dan de minister van PTT . Als gewaardeerd lid van de beheerraad van het heemkundig museum Sincfala ( www.sincfala.be ) is er als dank voor zijn vele verdiensten op heemkundig gebied een tentoonstellingszaal naar hem genoemd;" De Willy Theerens Zaal ". Momenteel loopt er in die zaal een prachtige tentoonstelling ( nog tot 15 oktober2006 )  over : Hoeven in de Zwinstreek - een aanrader !!

                          Guido


    >> Reageer (0)
    22-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bericht van de redactie !

    De redactie van "Westkapelse Sprokkels " dankt  voor de vele positieve reacties in verband met het artikel over de  AX- Westkapelle . De actiegroep zal zich tenvolle inzetten en de zaak van zeer nabij volgen en jullie op de hoogte houden via deze druk bekeken web-site ( reeds + 17000 bezoekers). Van sommige bezoekers krijg ik nog steeds de opmerking dat de muziekjes van onze juke-box door elkaar spelen met als resultaat een kakofonie van jewelste . Volg goed de instructies van onze klankman, Geert die vermeld staan onder de juke-box, in de linkerkolom van deze blog onderaan . Moest het niet lukken neem gerust contact op via E- MAil - MIJ , rechts onderaan deze blog boven de Musknijnhoorn (1) . Een andere oplossing is zet de klank af en kijk alleen naar het beeld. Ik ken nog koppels waar ze deze theorie soms tijdelijk toepassen. " Beeld maar geen Klank !! " .

                                    Guido

    (1) : Musknijnhoorn = ( latijn:Muskatolapinocornettus ),  Nacht-zoogdier : Resultaat van een  kruising tussen een muskusrat - een konijn - en een eekhoorn een zogezegd trio-tje .  


    >> Reageer (1)
    17-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Actiegroep - AX - Westkapelle : Standpunten

    Aanleg AX : Ja en liefst zo rap mogelijk, maar zo ver mogelijk van de gespreide bewoning Dudzelestraat , Oostkerkestraat en de dorpskern, om de leefbaarheid , vandaag en in de toekomst te waarborgen. Daarom is alleen het groene tracé (3) met een afbuiging naar het paarse tracé (2), parallel met de Dudzelestraat een aanvaardbaar uitgangsgegeven, mits het bewaren van de vooropgestelde afstand.
    Die afstand is noodzakelijk, qua geluidsoverlast, qua gevaar bij vervoer van de vele gevaarlijk-chemische producten en qua CO-2 uitstoot ( kanker- astma enz.)
    Milieuverlichtende aspecten zijn daarenboven noodzakelijk o.a. groenschermen tegen geluidsoverlast en visuele hinder, daar de vooropgestelde bruggen over Heistlaan-Dudzelestraat en de Oostkerkestraat toch een zeer grote ingreep zullen zijn in dit beschermde polderlandschap.
    De actiegroep stelt in die optie echter vast dat een deel van de gespreide bewoning Dudzelestraat en Oostkerkestraat daardoor grotendeels afgesneden is van de dorpskern, waar het voor Westkapelle essentieel is dat de gespreide bewoning van Dudzele en Oostkerkestraat één leefbaar geheel vormt met de dorpskern om aldus de eigenheid van een landelijke gemeente te bewaren, die in de toekomst nog een groter aandeel zal krijgen in woonprojecten in Knokke-Heist.
    Daarom werd de optie geopperd om de AX te plaatsen ten Zuiden van de Dudzelestraat, - geen hinder voor de bewoning van Westkapelle en de Oostkerke- en Dudzelestraat -. Hier raak je weliswaar aan het Europees vogelrichtlijngebied, maar ook de geplande Europese grondwet voorziet in een harmonieus en leefbaar samengaan van mens- industrie en milieu !
    Wij menen dat Knokke-Heist reeds meerdere toegevingen deed inzake uitbouw van de haven ( de bouw van LNG-terminal op grotendeels grondgebied Heist, niet gerealiseerde bos-bufferzone tussen de kanalen en de Heistlaan en de geluids en visuele hinder die de bewoners van Heist en Ramskapelle permanent ondervinden ) ook de milieuvereniging wist het sterneneiland te realiseren.
    Nu wensen de bewoners van Westkapelle een inplanting van de AX die een maximale leefbaarheid garandeert voor de vele betrokken gezinnen .

                                       Namens de Actiegroep -AX - Westkapelle


    >> Reageer (0)
    15-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Actiegroep - AX - Westkapelle opgericht .

    Onlangs werd een Actiegroep AX - Westkapelle opgericht met als doel : De toekomstige leefbaarheid van de bewoningskernen van Westkapelle maximum garanties te geven,  naar aanleiding van de geplande aanleg van de AX tussen de N31 te Brugge en de N49 te Westkapelle.
    Deze actiegroep bestaat uit : Devinck Georges - Gheldof Guido - Lefever Alfred - Segers Francois - Quintens Joseph - Van de Velde Greta . Degroote Jan is als buurtbewoner losse adviseur . De groep kwam reeds een paar maal bijeen en er heerst een unanieme eensgezindheid nopens de huidige en vooral de toekomstige leefbaarheid van onze dorpsgemeenschap . In een volgende bijdrage publiceren we de standpunten van deze actiegroep . Standpunten waar de redactie van " Westkapelse Sprokkels " zich voor 100% achterzet met in ons achterhoofd de volgende leuze : "Het is aangenaam en goed wonen in Westkapelle en hopelijk blijft dat zo ".

                       Guido


    >> Reageer (0)
    22-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tropisch Westkapelle
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onlangs las ik bij een advertentie van BRUSTOR  in een lokaal blad : "Klaar voor een Provence-Klimaat " . Ik moest eventjes glimlachen . Wat dachten die mannekens wel , het was koud , nat herfstweer met temperaturen van nauwelijks een tiental graden en dat voor begin juni . Het Provence-Klimaat was ver te zoeken, men kon er alleen maar van dromen . En toch is hun voorspelling uitgekomen . Niet alleen de" Provence" maar zelfs de "Tropen" hebben Westkapelle in hun ban . Het moment is aangebroken om zonne-energie op te doen voor  plant , dier en mens ... maar"trop is te veel" zei VDB zaliger gedachtenis . De zon kan hemels deugd doen, maar ook verschroeiend hard zijn. Ik ben  de mannekens van BRUSTOR( www.gheldof.be) heel  dankbaar . Bij een koel glaasje wijn kan ik op mijn terras onder de zonneluifel heerlijk genieten en wegdromen tot ver in de "PROVENCE " . Sorry ,  maar het is alleszins geen computerweer zodat de berichtgeving over het reilen en zeilen in en rond Westkapelle nu wat op een laag pitje staat .

    Noot : De ploeg Davitamon- Lotto - Brustor  doet het bijzonder goed in de Ronde van Frankrijk . Naast de groene trui en verschillende ritoverwinningen van de sympathieke Robbie McEwen en in de topvijf van het klassement met Cadel Evans is de ganse ploeg een van de smaakmakers in de huidige zeer spannende ronde . Conclusie : met BRUSTOR  zit je altijd vooraan en bij de winnaars !!

                   Guido 

                                   ******** Click eens op www.gheldof.be ********


    >> Reageer (0)
    13-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Torenvalk als broedvogel in Westkapelle - Resultaten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De drie door ons opgehangen nestkasten voor de Torenvalken gaven volgende resultaten . De nestkast langs de Zwinnevaart : 5 eieren - 4 jongen ( zie foto ) . De nestkast langs de Zuidwatergangdreef :  3 eieren -2 jongen . De nestkast langs de Hazegrasstraat : bewoond door een koppel Bosduiven . Totaal 6 prachtige jongen die door deskundigen van Natuurpunt geringd werden . We zijn tevreden dat we op die manier opnieuw ons steentje bijgedragen hebben om de populatie van deze bijzonder nuttige en mooie roofvogel in stand te houden.

                          Guido


    >> Reageer (0)
    28-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westkapelse dorpsgezichten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     Sint-Niklaaskerk :  Prachtig, geklasseerd en beschermd monument . De " kathedraal " van onze Oostkust .


    >> Reageer (0)
    26-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westkapelse dorpsfiguren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In een dorp wonen heeft zo zijn plezante en minder plezante levensgewoonten . Onder de plezante reken ik , iedereen kent iedereen ( vooral bij de iets oudere bevolking ) . De voordelen hiervan zijn een groet met  goeie dag of een babbeltje bij bakker , beenhouwer  of andere neringdoener.... en er zijn er gelukkig nogal wat in Westkapelle . Onder de noemer minder plezante klasseer ik het feit dat er nogal eens een roddeltje den toer doet over hij of zij die zogezegd naast het lijntje loopt . Allemaal leuke dingen voor de mensen in een dorpsgemeenschap . Tijdens gesprekken hoor ik dikwijls verhalen over vroegere dorpsfiguren die een soort stempel gedrukt hebben op de bij velen toch zo'n" goeie tijd  van toen" . Enkele van die dorpsfiguren wil ik hier aan bod laten komen als ode aan het verleden van ons geliefd polderdorp . Ik doe langs deze weg een oproep : Wie foto's bezit , verhalen of anekdotes kent over typische Westkapelse volksfiguren kan via de rubriek" E-MAIL MIJ " contact  opnemen . Alvast bedankt op voorhand namens de vele bezoekers aan mijn blog . ( reeds meer dan 14000 , ja wadde ) . Veel leesplezier ,  Guido 

    AANDACHT : BELANGRIJK BERICHT . Onze jukebox specialist, Geert heeft een technische mededeling voor u . Deze is terug te vinden in de linkerkolom van deze blog onder de jukebox . Elk zegge het voort !!

               


    >> Reageer (0)
    16-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Torenvalk als broedvogel in Westkapelle
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vorig jaar kende deze prachtige kleine valk een bijzonder succesvol broedseizoen in onze gemeente. De drie nestkasten die we speciaal voor het aantrekken van deze nuttige roofvogel plaatsten waren alle bezet . Zowel langs de Hazegrasstraat als langs de Zuidwatergangdreef vlogen er drie jongen uit; in de nestkast langs de Zwinnevaart waren er zelfs vijf vliegvlugge jongen. Dit grote aantal jongen wijst op een goed muizenjaar. Het is namelijk zo dat het broedsucces van roofvogels direct afhankelijk is van het aanbod van prooien. Ook dit jaar zijn de nestkasten opnieuw bezet en kijken we hoopvol uit naar de resultaten die we jullie ten gepaste tijd zullen mededelen.
    De Torenvalk is ongetwijfeld onze meest voorkomende roofvogel. Je ziet ze vaak wiekelend ter plaatse blijven hangen langs de wegkant. Dit fenomeen noemt men in ornithologische kringen "bidden ". Daarbij loeren ze naar beneden of ze nergens een kever of vooral een muis door het gras zien lopen. Hun gezicht is bijzonder goed ontwikkeld . Torenvalken zien achtmaal vergroot wat de mens ziet. Wetenschappelijk onderzoek bij braakballen heeft aangetoond dat 95% van hun voedsel uit kleine knaagdieren bestaat. Braakballen zijn door roofvogels uitgespuwde proppen onverteerbare voedselresten die zich in de maag hebben opgepropt. Muizen, kevers en vogels worden namelijk omzeggens helemaal opgegeten. Een vogelsnavel, het kaakbeentje en het haar van een muis en het dekschild van een kever verteren niet en worden door de roofvogel in een prop uitgebraakt, vandaar de naam braakballen.
    Meestal broedt de Torenvalk in boomholten (vaak in knotwilgen ), doch eveneens in een schuur , soms ook in een kerktoren. Het vrouwtje broedt alleen. Het mannetje gaat jagen en brengt geregeld een prooi naar zijn broedend wijfje. Als de jongen geboren zijn blijft het vrouwtje steeds in de buurt. Het mannetje gaat meestal de prooi klaarmaken vooraleer hij deze aan het wijfje aanreikt die ze dan bij de jongen verdeelt. 
    De broedtijd duurt ongeveer 28 dagen. een eigenaardigheid bij roofvogels is dat ze met het broeden beginnen vanaf het eerste ei. Zo kan er een aanzienlijk grootteverschil zijn tussen het eerste en het vijfde jong. Bij andere vogels is dat niet het geval want deze beginnen pas te broeden als het laatste ei gelegd is. Zo zijn alle jongen bij de meeste vogels dus even groot en zullen ongeveer op de zelfde dag uitvliegen. Bij de roofvogels werkt dit systeem het natuurlijk evenwicht erg in de hand. Enkel bij een groot voedselaanbod zullen zowat alle jongen uitvliegen, bij voedseltekort zullen enkel de sterkste jongen overleven .
    Het is duidelijk dat onze roofvogels een bijzonder belangrijke rol spelen in ons leefmilieu. De Torenvalk is zowat de belangrijkste muizenverdelger en aldus een uiterst nuttige vogel . Met dank aan G. Burggraeve , Ereconservator Natuurreservaat Het Zwin . 

              Guido 


    >> Reageer (0)
    24-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reacties op de oproep van 10/04/2006

    Weinig respons ontvangen op het bewuste artikel . De mensen die er rechtstreeks bij betrokken zijn hebben wel hun opmerkingen en verzuchtingen . Hun grond , hun uitzicht , hun rustige omgeving ,  hun eigendom , hun broodwinning allemaal menselijke reacties . Hopelijk hebben al deze mensen hun grieven overgemaakt aan " mer vlaanderen " . Persoonlijk kreeg ik enkele e- mails van dorpsgenoten . Ik kreeg de toelating om er hier een paar te publiceren gericht aan "mer vlaanderen" 

                                                                              ********************
      Geachte ,  Ik spreek in naam van talrijke inwoners van Westkapelle. Wij wonen in de nabijheid van de kerk en wensen kort volgende zorg aan te reiken .De voorgestelde ingreep zal onbetwist een belangrijke landschappelijke ingreep betekenen in dit vlakke polderlandschap . Door de vlakheid zal de ingreep van ver zichtbaar ,voelbaar en hoorbaar zijn . Het huidige prachtige polderlandschap is momenteel gekaderd door de bomenrijen langs de Damse vaart en Leopold-en Schipdonckkanaal (kenmerkende coulisselandschap-zie Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan van Knokke-Heist ).
    De voorgestelde verdere fragmentatie kan enkel met het grootste respect voor dit landschap . Een mooi voorstel zou erin kunnen bestaan de baan vorm te geven zoals in het verleden de kanalen vorm zijn gegeven . Dit wil zeggen als sobere ingreep gekaderd enkel met bomenrijen , dus zonder banale verlichtingspalen . Aan twee zijden van de weg kan een berm opgeworpen worden met daarop de bomen . Hierdoor is de baan op zich niet zichtbaar ( cf de kanalen )
    In het kader hiervan is het plaatsen van nieuwe bruggen ter hoogte van kruisingen landschappelijk totaal niet verantwoord. De kruisingen ter hoogte van de Dudzelestraat en Oostkerkestraat kunnen enkel door tunnels plaatsvinden . De kracht van het ontwerp in dit landschap zal zich in de EENVOUD moeten vinden , met een minimum aan fragmentatie . Als er gefrafmenteerd moet worden , doe het dan in grote delen en maak geen reststukken( cf meest- noordelijke voorstel ) . Daarom een pleidooi voor het meest zuidelijke voorstel , voor het meest landschappelijke voorstel .  Met vriendelijke groet  ( naam bekend bij de redactie )  

                                                                              *****************

     Geachte ,  Het bestuur van VTB-VAB ( Vlaamse Toeristen - en Automobilistenbond vzw ) afd. Westkapelle , als vertegenwoordigers van meer dan tweehonderd aangesloten plaatselijke leden , in vergadering bijeen op dinsdagavond 11 april 2006 . Na grondige bestudering en bespreking van het plan " Milieu effecten rapport AX tussen N31 Brugge en N49 Westkapelle" . Kiezen wij voor het meest Zuidelijke traject ( 3 - groen ingekleurd ) , met als voornaamste argumenten pro : Minst grote bocht (verkeersveiligheid ) - De kortste afstand tussen N49 en N31  - Minst hinderlijk op alle gebied voor de leefbaarheid van de dorpsgemeenschap - Wij zijn uiteraard geen wegenbouwers , maar logisch gezien moet het ook veruit de goedkoopste oplossing zijn . In de hoop op een positieve beoordeling van onze standpunten verblijven wij ,  Het bestuur van VTB - VAB  Westkapelle . 

                                                                                ******************

    Geachte ,  Hierbij hebben we de eer u attent te maken op enig bezwaar bij de aanleg van bovenvermelde AX - autoweg .
    Het bezwaar betreft enkel de aansluiting op deze weg vanuit Westkapelle bij de eventuele uitvoering van de middelste van de drie uitvoeringsmogelijkheden. We veronderstellen dat inderdaad deze optie zal uitgevoerd worden. De meest noordelijke optie lijkt ons niet  uitvoerbaar gezien de vele onteigeningen en de dan wel erg nabije dorpskern van Westkapelle. De meest zuidelijke lijkt ons niet aangewezen omwille van het feit dat dit traject doorheen een Vogelricht lijngebied zou lopen. Daar kunnen we ons trouwens akkoord mee verklaren.
    Dan het centrale traject. Daar zouden de bewoners van de Hoekestraat vooral bij de oprit vanaf Westkapelle nogal wat nadeel ondervinden. Deze nadelen zijn o.a. een enorme geluidsoverlast, luchtbezoedeling en het teloorgaan van het landschappelijk karakter. Deze oprit zou tweemaal over de Zwinnevaart aangelegd worden. Bovendien zou deze vlakbij de bebouwde kom einde Hoekestraat aangelegd worden. Deze kleine lus zou gemakkelijk kunnen vermeden worden door een oprit te creëren naar de AX vanop de N376. Er is bovendien een variant mogelijk. Deze zou vertrekken van op de N374 en zo direct kunnen aansluiten op de AX. Op deze wijze zou de kleine erg storende lus
    ( voor de inwoners van de Hoekestraat ) op een eenvoudige manier kunnen vermeden worden.
    Hoe dan ook zou het voorstel in belangrijke mate tegemoetkomen aan enkele belangrijke aspecten zoals :
        1. een belangrijke beperking van geluidshinder voor de bewoners van de Hoekestraat;
        2. een relatief behoud van het landschappelijke karakter van de polder;
        3. het behoud van een waardevolle buffer voor fauna en flora in deze interessante streek.
    We hopen dat u de nodige aandacht zal besteden aan deze opmerkingen. We zouden het op prijs stellen dat u ons op de hoogte zal willen houden van de verdere ontwikkelingen en verblijven met oprechte gevoelens van waarderende hoogachting
                             Guido Burggraeve Ereconservator Natuurreservaat Het Zwin  ( en medestanders )

                                                                                ********************


        Drie meningen met voor en nadelen de keuze is aan jou beste blog bezoeker(ster) maar het is
    uiteindelijk " Mer Vlaanderen" die zal beslissen. Ik schreef bijna "Mamère" zoals vroeger bij de nonnetjes !

                   Guido


    >> Reageer (0)
    10-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Autoweg AX tussen N31 Brugge en N49 Westkapelle
    Kreeg jij ook het " Belangrijk bericht i.v.m. aanleg autoweg AX " in je brievenbus ? . De processie van Echternach is opnieuw gestart . Er is nu voor Westkapelle sprake van drie tracévarianten voor de bocht ten zuiden van het dorpscentrum . Ik ben eens benieuwd hoe de plaatselijke bevolking hierop reageert . Ik stel mijn web-site ter beschikking voor reacties( pro of contra ) op deze plannen . Onderaan dit artikel staat reageer , doe dit gerust of ga naar de rechter kolom van mijn blog op e-mail mij . Reacties in het gastenboek zijn uiteraard ook welkom .Het woord is aan jullie !

      Guido

    >> Reageer (0)
    26-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Westkapelse Polders

    POLDERSCHEPPING

    Ooit was hier leeg het chaosland
    van nog niet aarde ,duin of strand,
    het water zelf niet wetend hoe,
    verloren tussen eb en vloed.

    Ooit werd uit puin van oergericht
    hier vaste horizon gesticht;
    één scheppingsgolf van eeuwen handen
    tot grens voor zee en aangelanden.

    Nu geurt alom de vruchtenzee
    de krekenstroom van graan en vee,
    een weidenschoot ranonkelgoud,
    met zilverslierten door teer hout.

    Zo wordt hier poldermens uit klei
    en zweet geboren,zij in zij,
    wijl sterk en vroom,haast niet te horen,
    weergalmen nooit voltooide torens.


    Uit Gedichten en geschriften door Pastoor Jan Lavaert (1994)


    >> Reageer (0)
    08-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Dudzelestraat in Westkapelle
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Dudzelestraat(vroeger Duzelesteenweg )is van oudsher gekend en berucht als zijnde een zeer drukke verkeersweg , met alle ellende en miserie vandien voor de omwonenden .Reeds tientallen jaren hoor ik altijd maar zeggen dat "de oplossing " in zicht is voor de enorme trafief van en naar de Zeebrugse haven . Na protesten her en der , betogingen , petities  en allerlei beloften is er tot op heden nog maar weinig positiefs uit de bus gevallen . Men is nu volop aan het werk voor het aanleggen van een rotonde aan de Heistlaan . Wordt dit de oplossing ? Laat me toe daar mijn twijfels over te hebben .
    Onlangs kreeg ik het parochieboekje van Dudzele( anno 1875) geschreven door K. De Vos (toenmalig onderpastoor) ter inzage en daarin staat het volgende : Overdreven snelheid en roekeloos rijgedrag langs de Dudzelesteenweg ten jare 1763 . (Ik ga verder in de schrijftaal van die tijd )
    Burgemeesters ende schepenen 's Lands van de Vryen doen te weten , dat sy uyt verscheyde rapporten en klagten aen hun gedaen , geïnformeert ende versekert zyn , hoe dat differente Peerde knechten, voerende de wagens van de Landslieden, woonende op de Prochien gelegen langst ofte ontrent den nieuwen kalsyde-weg leedende van de Stad Brugge naer de Parochie van Westcappelle, dikwyls ende namentlyk op de Saterdagen, van voorseide Stad Brugge naer huiskeerende, hun soo verre vervoorderen, van met de selve wagens ten volle halse te loopen ende om 's eerst te ryden , daer door niet alleenelyk hun selven ende hunne Meesters Peerden ende Wagens exponerende aen droeve ongelucken ende ruinen , nemaer bovendien overryden de jonge Boomen aldaer geplant, Barieren ende andere weiren aldaer staende , welke baldadigheden ende strafbaren handel willende voorkomen ende daerin kragtelyk voorsien . Verbieden Burgemeesters ende Schepenen voornoemt by desen , aen alle ende een yder , soo Meesters als knechten voerende eenige wagens langst den voormelden kalsydeweg, van nog te loopen ,gelyk men segt, te viervoete, malkanderen op soo eene wyse te passeeren ofte voor-te-steken , immers van anders te ryden als gelyk aen voorsigtige Voerlieden betaemt, op peyne van t' elker reyse te verbeuren eene boete van 50 ponden pareseyse ( de verre voorloper van onze €) by elken Voerman ofte Peerdeknegt, ende waervoren den Meester responsabel zal zyn . De boete zal alderstond wesen betaeld.
    Er is dus niets nieuw onder de zon en de bewoners langs de Dudzelestraat mogen alleszins de moed niet verliezen : De zaak is nog maar 243 jaar bezig !!  

       Guido

    >> Reageer (1)
    06-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogels in mijn tuin ( 9 )
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een zeer trouwe bezoeker aan onze tuinen is de Merel.Het mannetje is blinkend zwart met fel-gele snavel (mijn favoriete kleuren ) .Hij is altijd in de weer op zoek naar die heerlijk lekkere regenwormen die hij op een ongelooflijk handige manier uit de grond tovert .Het vrouwtje is minder opvallend van kleur,ze is eerder bruinachtig met een donkerbruine snavel . De merels zijn specialisten in het zoeken naar kevertjes , pissebedden en compostwormpjes onder bladeren , aardkuiten , takken enz. Ze maken in een mum van tijd een rommelig boeltje van een mooi en net tuinpad . Wanneer men in hun omgeving komt doen ze over het algemeen  de moeite niet om weg te vliegen . Ze kijken je uitdagend aan en lopen dan luid krijsend  en protesterend  enkele meters verder .Ik moet altijd denken aan protesterende betogers . Benevens allerlei tafelrestjes lusten merels in het najaar  ook wel de vruchten van de meidoorn , hulst of vlier. Ieder jaar zit er bij mij wel ergens in een spar een merelnest . Het legsel bestaat uit 3 à 5 lichtgroene gespikkelde schattige eitjes . De merelman is een zeer goeie zangvogel , vanaf een hoge uitkijkpost weergalmt vooral in de vroege morgen  of als avondgroet zijn kristalhelder gezang ,  als een klaterende waterval van hemelse akkoorden .Ik zou de merel niet kunnen missen in mijn tuin hij is er een stukje van . 
                                                                             
                                                                                  (Klik eens op het vogeltje)
       Guido

    >> Reageer (0)


    Foto

    Julietje en haar Abba
    Foto

    Ik wens jullie het allerbeste voor 2008


    Foto

    Foto

    Foto

    Joepie !....
    Ik ben "geslaagd" in mijn rijexamen !!

    Foto

    Foto

    Jetje met haar vriendinnetje


    Foto

    De bloemetjes mogen komen ik
    sta klaar om ze van water te voorzien

    Foto

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Dit is een muzikale "Musknijnhoorn". Een bijna uitgestorven Westkapels nachtdier opgemerkt door een in de vroege ochtenduurtjes huiswaartskerende dorpsgenoot. Hoogstwaarschijnlijk betreft het hier een reïncarnatie van FUTTEL een vroegere alomgekende handelaar in konijnenvellen die op een rare manier aan zijn einde is gekomen. (Later meer hierover) !
    Wil je hieronder uw link ? laat het mij weten via email mij
    www.gheldof.be     www.relax-sana.be   http://www.casanova-dehaan.com   www.knokkeheist.be   www.vtb-vab.be  www.hethertje.be   www.deboot.be ..................... Uw link hier ??? mail het ons door
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    natuurfreek2
    blog.seniorennet.be/natuurf
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    loantje
    blog.seniorennet.be/loantje
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    brammyboy96
    blog.seniorennet.be/brammyb
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    ria_51
    blog.seniorennet.be/ria_51
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    gipfelstuermer
    blog.seniorennet.be/gipfels
    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!