Gezien elke mens ontstaat uit de samensmelting van één eicel met één zaadcel en dat deze cellen afkomstig zijn van respectievelijk één moeder en één vader is de structuur van een kwartierstaat heel eenvoudig. Je begint met de persoon waarvan je de voorouders wilt opsporen (meestal ben jij dat zelf), dat is de proband. Die krijgt het nummer 1. Hij heeft 2 ouders : vader, nr. 2 en moeder, nr. 3. In de daarvoorliggende generatie krijgen de 4 grootouders een doorlopende nummering: grootvader paterneel krijgt het nummer 4 en zijn vrouw nr. 5. Grootvader materneel krijgt nr. 6 en grootmoeder materneel 7 enz. Je merkt dat het aantal kwartieren per generatie steeds verdubbelt. Beginnende met jezelf, de nulde generatie heb je 20 = 1 individu (jezelf natuurlijk). Eén generatie verwijderd (deze van je ouders) 21 =2 (je vader en je moeder) en in de generatie van je grootouders (generatie 2) zijn er dat 4 grootouders : 22 =4 en zo ga je maar verder .
Als we nu zouden aannemen dat er per eeuw 4 generaties zijn, dan kan je heel eenvoudig uitrekenen hoeveel directe voorouders je had in b.v. de tiende generatie voor jou , zowat rond 1858. Je past gewoon de formule 2x toe, waarbij x het aantal generaties is . dit zijn er dus in de tiende generatie 210 = 1024 (een Kbyte!). Nu kan je je wel voorstellen dat dit het uiterste maximum is, want hoe dieper je in het verleden graaft , hoe meer kans je hebt dat sommige kwartieren met elkaar verwant zijn. Zo kunnen per generatie dezelfde voorouders meerdere malen voorkomen. Dit heet dan kwartierverdubbeling.
Daar het aantal voorouders in theorie (hiermùee bedoel ik zonder die kwartierverdubbeling) per generatie steeds mar verdubbelt, is de kans natuurlijk zeer groot dat je aansluiting kan vinden bij historische figuren. Het nec plus ultra is te kunnen afdalen tot bij Karel de Grote. Het probleem is ergens een stammenreeks te vinden , die je kan aanhaken aan een adellijke familie (ten minste als je zelf niet van blauwen bloede bent). Je moet dus een geschikte bastaardlijn kunnen vinden.
Groot was mijn verbazing toen ik van de heer Grim uit Breda een mailtje kreeg met de vraag of het mij zou interesseren mijn bloedverwantschap tot Karel de Grote te kennen. Ik vermoedde onmiddellijk dat dit geen flauwe grap was, gezien ik zelf al verschillende tevergeefse pogingen heb ondernomen om aansluiting te kunnen vinden.
Nu blijkt de heer Grim wel bijzonder goed te zijn gedocumenteerd. Hij is sinds meer dan 30 jaar in de weer met de oudst gekende West-Europese geslachten te inventariseren en de onderlinge verwantschappen ervan uit te rafelen. Zijn gegevensbank beslaat meer dan 120.000 individuen. De samenstelling van deze gegevensbank is dus wel een echt titanenwerk. Gewapend met dit genealogisch arsenaal schuimt hij het net af naar mogelijke "slachtoffers" (zo betitelt hij ze zelf!).
Het zal wel voor elke genealoog een grote voldoening zijn om zijn kwartierstaat te kunnen aanhaken aan de oudste gedocumenteerde adellijke geslachten.
Natuurlijk wordt je belangstelling voor een of andere verre historisch belangrijke voorouder gewekt en wil je er iets meer over weten, dus duik je de bib in en zo blijf je maar bezig
.
De stammenreeks die de heer Grim me presenteerde loopt via Hanneke (Marie, Janneke) Pijlijser, die een relatie had met Hertog Jan I van Brabant.
Inmiddels ontdekte ik ,dank zij de website van Mevr Berckhof , nog een tweede die loopt via een relatie van Elsbena Wijfflit met Hertog II van Brabant (wettelijke zoon van Jan I) en wellicht zijn er nog vele andere.
Kijk ook eens naar http://www.kareldegrote.nl . Hier vind je een heleboel interessante info omtrent de in onze contreien bestudeerde geslachtlijnen naar Karel de Grote.
In de linkerkolom kan je mijn gedcom downloaden (is wel ongeveer 3 MB groot). Als je het doet zal je merken dat ik de verste kwartieren nog niet heb ingevoerd. dus het zal nog wel enkele maanden duren vooraleer ik alles heb ingevoerd (nu ja, alles, ik bedoel wat ik nu reeds heb, maar er komt altijd meer en meer bij. Dweilen met de kraan open heet het dan.
16-05-2008 om 17:12
geschreven door Steen
|