Joannes Adam Zenner is mijn Kékulénummer 224. Ik stam dus rechtstreeks van hem af.
Wat ik van hem weet kan je in pdf-file downloaden vanaf deze link :Joannes Zenner.
Zijn overlijdensbericht in het parochieboek te Ertvelde luidt als volgt:
" Anno Millesimo septigentisimo octogesimo
die vigesima prima mensis januarii hora
vesperi octava obiit Joannes Adam Zenner
ex Winderds in comitatu de Falkenstein -
maritus domitilla heinglé aetatis 52 ann.
Sepultus officio semid. garde suae Majtis
J.B. De Smet pastor in Ertvelde"
In het jaar 1780
op 21 januari om
acht uur s avonds overleed Joannes Adam Zenner
uit Winderds in het graafschap Falkenstein
echtgenoot van Domitilla heinglé in de leeftijd van 52 jaar
Begraven met middagdienst. Gardesoldaat van Hare majesteit
J.B. De Smet, pastoor te Ertvelde
Nu schijnen er in Duitsland twee graafschappen Falkenstein te zijn geweest (één zuidelijk van Kaiserlautern in Rheinland-Pfalz) en één in de buurt van Chemnitz in Sachsen). Mijn pogingen om het herkomstoord Winderds (ex winderds) van Johann Adam Zenner (of is het toch Senner?) te lokaliseren zijn tot heden op niets uitgedraaid.
Een gehucht dat het meest op Winderds gelijkt is Wingertsweiler Hof dat momenteel deel uitmaakt van Winnweiler, dat op zijn beurt de vroegere administratieve zetel was van het graafschap Falkenstein in Rheinland-Pfalz.
Een plaatselijke genealoog heeft me echter laten weten dat de naam Zenner of Senner niet voorkomt in de kerkboeken van Winnweiler. Een zoektocht op het net leverde echter wel het voorkomen op van de naam Senner in dezelfde tijdsperiode op een zestal km van Wingertsweiler Hof en Winnweiler (nl. te Sembach).
Nu weten we dat ex Winderds niet betekent gedoopt of geboren te , maar wel : afkomstig van. Er is dus hoop
Onze garde-soldaat was getrouwd met Domitilla Inglé, alias Constantia Dorothea Englez, alias Constantia Aengle, alias Domitilla Heinglé . Zij is geboren te Dadizele (zie gegevens op de PDF-file), maar waar het koppel precies gehuwd is, heb ik niet kunnen vinden. Aan de hand van de alfabetische tabellen van Menen en Dadizele durf ik stellen dat dit noch te Menen noch te Dadizele was.
In Menen vond ik wel een huwelijksakte terug van hun dochter Ludovica Francisca, waaruit kan worden vermoed dat het koppel toch een tijdje in de buurt van Menen heeft verbleven.
Aan de hand van de beschikbare informatie kan ik nu veronderstellen dat Joannes Adam Zenner (Senner) rond 1762 in de buurt van Menen verbleef, en er wellicht een opdracht uitvoerde die verband hield met de Barrières. Menen was zo een Barrièrestad, net als Ieper. Dadizele ligt tussen de twee in.
Later zijn Johan en Constantia (Domitilla) naar Ertvelde gaan wonen (zeker vanaf 1775), dus in de buurt van garnizoenstad Gent.
Aan de hand van deze twee affectaties op deze twee tijdstippen kan per exclusionem worden afgeleid dat Joannes Adam Zenner wellicht deel uitmaakt van het 16° Oostenrijkse Dragonderregiment.
Mijn eerste betrachting is het volledige gezin samen te stellen, er zijn vast nog andere kinderen geboren. Met deze informatie kan een beter beeld worden verkregen over de respectieve verblijfplaatsen van deze mobiele militair en kan eventueel aan de hand daarvan bij het Kriegsarchiv te Wenen een aanvraag worden ingediend om zijn militaire documenten op te sporen.
Dus doe ik nu een oproep naar alle Zenner naamdragers om mij informatie te bezorgen over de door hen oudstgekende voorvader (meestal is dat de overgrootvader)
Graag had ik ook vernomen waar de naam Zenner overal opduikt in de kerkboeken van onze Oostenrijkse Nederlanden . Kan iemand in het bezit van de Totaalklappers op de parochieregisters, uitgegeven door het VVF, eventjes voor mij kijken?
Het is niet uitgesloten dat het echtpaar Zenner-Inclé ergens in een garnizoenskerk zou zijn getrouwd (te Doornik? Namen of Luxemburg?) Kan hier ook iemand mij helpen met goede raad? Op http://www.familienaam.be kan worden gezien waar de meeste Zenners nu leven. Dat lijkt in en rond Gent te zijn , maar toch is er ook nog een kleinere aanwezigheid in de buurt van Doornik , Charleroi en Aarlen . In 1998 waren volgens het Rijksregister 213 Zenner in ons land. Het is daarom niet ondenkbeeldig dat deze Joannes Adam Zenner de gemeenschappelijke voorvader zou kunnen zijn van de meeste onder hen.
09-10-2005 om 11:22
geschreven door Steen
|