Foto
Inhoud blog
  • Secteur IV : Ours (setor IV)
  • Bauduin Julien VANASSCHE uit Menen . 1ste Compagnie Zone III – Groep Macareux (Lauwe)
  • MENEN ZONE III Historiek
  • Maquis Frankrijk
  • La resistance - het verzet in Frankrijk
  • Oorlogsdagboek S.O.E agent Marcel Becquaert
  • Special Operations Executieve S.O.E.
  • Gewapend Weerstander Van Meirhaeghe Valentin
  • Geheim Leger Lozer ‘44
  • Nationaal Museum van de Weerstand
  • Nationaal Museum van de Weerstand II
  • Roeselare GL Politieke gevangenen GEHEIM LEGER
  • Gemeentelijke begraafplaats Obigies
  • Roeselare GL Politieke gevangenen
  • Omgekomen weerstanders van het GL-AS 6
  • Omgekomen weerstanders van het GL-AS 5
  • Omgekomen weerstanders van het GL-AS 4
  • Omgekomen weerstanders van het GL-AS 3
  • Omgekomen weerstanders van het GL-AS 2
  • Omgekomen weerstanders van het GL-AS 1
  • Groepen Zuid-West-Vlaanderen
  • ZONE III
  • ZONES GL - AS
  • Ontstaan van het Geheimleger
  • De Weerstand
  • Voorwoord
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Geheimleger GL AS
    ZoneIII
    Geschiedenis van het Geheimleger tijdens WOII. Onze speciale aandacht gaat vooral uit naar het gebeuren in Zone III, maar ook de andere zones kunnen eventueel aan bod komen.
    11-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maquis Frankrijk

    Maquis

    La Résistance, (Frans voor verzet) is de algemene aanduiding van de Frans verzetsbeweging tegen de Duitse bezetters en de door hen geïnstalleerde Vichy-regering onder leiding van Maarschalk Pétain tijdens de Tweede Wereldoorlog.

    Maquis is een term die wordt gebruikt voor de Franse verzetsbeweging die gedurende de Tweede Wereldoorlog actief was. Er werd gewapend verzet gepleegd tegen de Duitsers en de leden van de Maquis zaten ondergedoken in de natuur van het Franse platteland aan dit laatste ontleenden zij hun naam. (Maquis is een vegetatievorm met struiken van de landen rond de Middellandse Zee. Het wordt meestal geassocieerd met Corsica en Sardinië maar kan op het vasteland ook veelvuldig worden aangetroffen. Maquis groeit het liefst in een rotsachtige, droge omgeving. Ook op Nieuw-Caledonië komt een vegetatievorm voor die als "maquis" wordt aangeduid.)

    De Maquis hebben - als geheim leger - een belangrijke rol gespeeld in het vernietigen van kritieke infrastructuur van de Duitsers in de voorbereiding van D-Day, de invasie in Normandië op 6 juni 1944. De Maquis droegen de Baskische baret. Maar omdat de groep (ook) in het zuiden opereerde waren de Maquis niet te onderscheiden van de plaatselijke bevolking die ook deze baretten droeg. Soms werd een Maquisard-aanval groots uitgevoerd. Zo viel in april 1944 onder leiding van Nancy Wake (een SOE-agente) met 7000 Maquisard-strijders een Duits SS- garnizoen van 20.000 soldaten aan. Er vielen bij deze aanval zeker 1400 slachtoffers. Aan beide kanten werden vaak geen gevangenen gemaakt. Maquisards die in handen van de Duitsers vielen werden bij hun ondervraging gemarteld. Weer anderen verdwenen in de concentratiekampen. De Maquisard terroriseerden de Duitse bezetter en het  Vichy regime  in Frankrijk waar zij dit maar konden doen.

    Politiek gezien waren de Maquisard een bonte verzameling van alle mogelijke politieke gezindtes (van rechts nationalistisch tot communistisch), maar er mocht standaard niet aan politiek worden gedaan binnen de Maquis als groep.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La resistance - het verzet in Frankrijk

    La resistance - het verzet in Frankrijk

     

     HISTORIEK

    Frankrijk wordt relatief makkelijk door de Duitsers onder de voet gelopen in 1940. De Franse bevolking werd gerustgesteld met de gedachte dat de Maginot-linie het Franse grondgebied zou beschermen tegen de Duitse invasie. De linie had echter niet het effect dat men beoogde en volledig overdonderd door de Duitse bliksemaanval besluit de regering en het opperbevel de overgave te tekenen.

    Onder de Duitse leiding wordt er een marionettenregering geïnstalleerd die vanuit de plaats Vichy, Midden- en Zuid-Frankrijk blijven besturen. Maarschalk Petain wordt aan het hoofd van deze regering geplaatst. Het noorden van Frankrijk valt dan onder Duits bestuur. In eerste instantie voelen de Fransen weinig voor het verzet tegen de Duitsers. Dit temeer omdat de Britten op 3 juli 1940, bij het plaatsje Mers El Kebir in Algerije de Franse vloot flink uitgedunt hadden. Gezien de marionettenstatus van de Franse regering wilde Churchill geen risco lopen. . Het risico dat de Duitsers de Franse vloot zouden gebruiken om de Brits marine en koopvaardij aan te vallen was voor Churchill te groot. Op 3 juli voltrok zich dan ook een dramatische slag uit de tweede wereldoorlog. Fransen en Britten beschoten elkaar. Binnen anderhalf uur verliezen de Fransen 3 slagschepen en 1300 man. De rest van de Franse vloot weet het geweld te ontvluchten.

    Vanuit Londen doet Generaal De Gaulle een oproep aan de Franse bevolking om te blijven vecht voor de vrijheid. Zijn toespraak maakt veel los bij de bevolking. De Vichy-regering is echter minder onder de indruk van zijn toespraak. Als de Vichy-regering uiteindelijk openlijk begint te collabereren met de Duitsers beginnen veel Fransen hun twijfels te hebben over deze regering.

    Vanuit het noorden beginnen de eerste verzetsgroepen zoals; O.C.M. (Organisation Civile et Militaire) te ontspruiten. Door gebrek aan leiding en centralisatie ontstaan er verschillende groepen met hun eigen politieke identiteit variërend van conservatieve katholieke groepen tot liberale en communistische groepering. Ondanks de verscheidenheid is hun doel hetzelfde; het bevechten van de Duitsers en de Vichy-regering.

    Eind 1940 telt Frankrijk 6 illegale kranten. Begin 1941 wordt door de Britse geheime dienst, S.O.E. ( Special Operations Executive), de eerste geheime agent gedropt.
    Op 22 juni 1941 besluiten alle communistische groepen in Frankrijk zich te verenigen om nog beter resultaten te boeken op de Duitsers Als de Duitsers op 11 november 1942 naast het noorden ook de rest van Frankrijk bezetten, veranderd de politieke gedachte in Frankrijk naar een eenstemmigheid. Vanuit Londen zet De Gaulle, stukje bij beetje de verschillende verzetsgroepen met de neus in één richting. Na de oprichting van het Conseil National de la Resistance en het Comité Francais de Liberation Nationale wordt het Franse verzet nog effectiever. Tussen januari en juni 1943 worden er per maand zo’n 130 sabotageacties ondernomen tegen de spoorwegen. Vanaf september 1943 zullen dat er zelfs 530 worden. De Duitsers beginnen ernstige gevolgen te ondervinden van deze vorm van verzet. De overwinningen die Maquis behalen worden echter zwaar betaald. Vanaf maart 1944 beginnen de Duitsers een waar schrikbewind. Op plaatsen waar verzetsdaden werden gepleegd werden uit naburige dorpen mensen opgehangen uit wraak. Het idee achter deze methode was dat de bevolking zou inzien dat de daden van het verzet alleen nadelige gevolgen op hun had en dat iedere vorm van steun aan het verzet direct gevaar voor de burgers zou opleveren. Eén van de ergste voorbeelden vind plaats in het dorpje Oradour-sur-Glane, waar 600 mannen, vrouwen en kinderen worden vermoord. De wraakactie wordt door de Duitsers gerechtvaardigd door vertraging van de 2e  SS Panzerdivisie die de stranden van Normandië zou versterken.

    In 1944 telt het Franse verzet niet minder dan 100.000 leden. Naast de sabotage acties waren er zo’n 60 groepen of cellen alleen bezig met het vergaren van informatie. In de aanloop naar D-day was deze informatie van vitaal belang voor de geallieerden. In mei 1944 ontvangen de geallieerden zo’n 3000 geschreven berichten en 700 radioberichten met de kostbare informatie. Tussen april en mei 1944 saboteert het Franse verzet 1800 treinen op. Als je bedenkt dat de Britse luchtmacht nog eens 2800 treinen heeft gebombardeerd, begrijp je wat voor moeilijkheden de Duitsers hadden met het transporteren van troepen en materieel door Frankrijk.

    Tijdens en na de landing blijft het Franse verzet de geallieerden ondersteunen met hun acties. Ook tijdens de landingen in Zuid Frankrijk ondersteunt het verzet de geallieerden.
    Als op 25 augustus ook de laatste Duitsers in Parijs zich overgeven is het einde van het Franse verzet in zicht. Op 28 augustus geeft generaal De Gaulle dan ook het bevel tot ontbinding van het Franse verzet. Degene die het vechten nog niet beu waren werden opgenomen in het leger van de Vrije Fransen, die tijdens de bezetting onder andere in de Franse koloniën had gevochten.

     










    08-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oorlogsdagboek S.O.E agent Marcel Becquaert
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Oorlogsdagboek S.O.E agent Marcel Becquaert

    Het oorlogsdagboek van geheimagent Becquaert vind u terug op mijn Blog 'tfront:

                                  http://blog.seniorennet.be/tfront/archief.php?ID=32417


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Special Operations Executieve S.O.E.

    S.O.E.

    Onder impuls van Churchill werd in juli 1940 een nieuwe Britse geheime dienst opgericht: de Special Operations Executieve, beter bekend als de S.O.E. De Britse premier Winston Churchill verwoorde de doelstelling van de S.O.E. met de uitspraak  set Europe ablaze(zet Europa in vuur en vlam)

    De opdracht van de S.O.E. was het organiseren van de sabotage en het steunen van geheime legers( weerstandsgroeperingen). Voor de S.O.E. was België zeker niet het belangrijkste actieterrein, vooral de Balkan landen en Frankrijk kregen prioriteit.

    Vanaf mei 1941 worden in België toch geregeld S.O.E. operaties uitgevoerd. Op 13 mei werd de eerste Belgische agent, Emile Tromme, ten noorden van Vielsalm geparachuteerd. In 1941 stuurde de S.O.E. vooral individuele zending met sterk gelokaliseerde opdrachten naar België. De resultaten waren zeker niet groots. Churchill’s slagzin “set Europe ablaze” was nog verre van gerealiseerd! De geheime agenten moesten meestal van nul beginnen, ze werden opgeleid door mensen met veel goede wil maar zonder enige ervaring! Anderzijds werden er aanslagen en sabotagedaden uitgevoerd door weerstandsgroepen die geen contact hadden met Groot-Brittannië.

    Één van de opdrachten van de S.O.E. agenten was het vormen van kleine groepjes, die moesten proberen Duitsers te ontvoeren of te doden.

    Vanaf 1942 kregen de zendingen een realistischer karakter. Soms hadden de opdrachten een propaganda aspect. Dit was te wijten aan het feit dat in augustus 1941 de Political Warfare Executive (P.W.E.) van de S.O.E. werd afgesplitst. De P.W.E hing tegelijk af van het ministerie voor economische oorlogsvoering (ook verantwoordelijk voor de gehele S.O.E.), het Foreign Office (Political Intelligence Departement) en het ministerie voor informatie.

    Die complexe situatie leidde onvermijdelijk tot wrijvingen, niet enkel tussen de Britse diensten, maar ook tussen hun Belgische collega’s van de staatsveiligheid, dit waren luitenant Floo voor S.O.E. en kapitein Aronstein voor P.W.E.

    1942 was voor de S.O.E. in België een desastreus jaar. Verschillende agenten werden aangehouden. De Britse veiligheidsmaatregelen waren immers ver van toereikend. Gedurende het jaar 1942 kende de Belgische staatsveiligheid in Londen veel kopbrekens, dit leidde er toe dat eind ’42 de contacten met de onzekere agenten verbroken werden. Op het einde van 1942 werden de contacten, die eerder op het jaar verbroken waren, tussen de Belgische regering en de S.O.E. heraangeknoopt. Voortaan zou geen enkele operatie in België nog plaatsvinden zonder instemming van de Belgische regering en de Belgische staatsveiligheid in Londen, Voor( 1941- 1942 was dit zeker niet het geval.

    Vanaf november hadden vrijwel alle zendingen een sabotage als een propaganda aspect. Het gaat hier enkel om S.O.E. of P.W.E. zendingen die samen met de staatsveiligheid werden voorbereid. Daarnaast werkte S.O.E. ook voor de 2de directie van het ministerie van landsverdediging voor de zendingen naar het Geheim Leger.

    Tussen juni 1940 en begin september ’44 stuurde Londen 278 agenten naar België, deze kunnen in vijf verschillende actieterreinen ingedeeld worden:

    Inlichtingen (S.I.S. = Secrete Inteligence Service):

    108

    S.O.E. :

    77

    P.W.E. :( Political Warfare Executive )

    21

    Ontsnapping :

    17

    2de Directie (militair verzet
    Geheim Leger) :

     

     

    55


    Van de 278 agenten werden er :

    § 270 geparachuteerd of via een luchtoperatie aan land gezet

    § 8 werden langs de zee of land geïnfiltreerd

    § 121 Agenten werden door de vijand aangehouden

    § 14 kwamen voor of tijdens de landing om het leven

    § 10 van hen werden bij hun landing door de Duitse Abwehr opgewacht

    § 17 agenten aanvaardden om onder Duitse controle uit te zenden

    Veel van het S.O.E. werk blijft tot op heden nog steeds geheim!

    De S.O.E. werd onmiddellijk na de oorlog ontbonden, dit op bevel van de toenmalige nieuwe eerste minister Clement Atlee.


    06-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewapend Weerstander Van Meirhaeghe Valentin
     Gewapend Weerstander Van Meirhaeghe Valentin








    05-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geheim Leger Lozer ‘44

    Geheim Leger Lozer ‘44

     

    Tijdens een van mijn vele wandeltochten kwam ik terecht op het kerkhof van Lozer in Oost-Vlaanderen. Daar vond ik het graf van enkele weerstanders van het schuiloord “Le Canard”.

    Wie kan me eventueel meer informatie verstrekken over die weerstanders? U kunt me mailen op.

    tfront@live.be of telefoneren naar 056329219.

    Reactie van mevr. Yvette Van Meirhaeghe:

    Lozer: ik vermod dat het hier de groep betreft van Lily Van Oost , wed. G.De Gerlache - MULLEM.
    Nu herinner ik me de naam Le Canard precies.
     
    Op de foto zie ik een Poolse naam en ik herinner me een verhaal van mijn vader van een feit dat zich in Lozer moet voorgedaan hebben : een groep Duitse soldaten, waaronder verschillende Polen, kwamen tegenover een groep Weerstanders te staan . De Poolse soldaten zouden zelf op de Duitsers beginnen schieten zijn en zo de meeste Belgen van de dood gered hebben. Misschien hebben die graven daar iets mee te maken.
     
    Het is zo lang geleden en ik was nog zo jong dat ik me het weinige dat hij daarover vertelde mij niet precies meer kan herinneren en nu ben ik op zoek naar meer info om mijn stamboomboek op te bouwen.
    Mijn vader , Valentin Van Meirhaeghe (19/10/1924 - 27/4/1972), was een Erkend Weerstander en ik weet dat hij tot de groep onder Lily van Oost behoorde.
     
    Ik hoop u iets geholpen te hebben .
     
    Met vriendelijke groeten
    Yvette Van Meirhaeghe


    Artikel verschenen in het Nieuwsblad op zaterdag 24 oktober 2009:

    Nog twee oud-strijders van Slag aan de Leebeek

    'Kogels floten ons om de oren'

    NAZARETH/LOZER/OUWEGEM - Met Leon Cabie (86) en Daniël Beyaert (85) zijn er nog slechts twee oud-strijders van de Slag aan de Leebeek. Daar viel, in 1944, de verzetsgroep Henri Van Oost in een Duitse hinderlaag.

    Ieder jaar, intussen al 62 keer, wordt de Slag aan de Leebeek herdacht aan de mooi onderhouden kapel op hoek van de Boeregemstraat met de Plezierstraat.

    Precies daar viel de zogenaamde Weerstand, ook wel Het Geheim Leger genoemd, in een hinderlaag. De Duitsers zaten in de gracht en vuurden raak op vijf mannen: Alfons Van Oostende, Polycarpe Bakowski, Julien De Roose, Leon D'Haene en André Goemans.

    Leon Cabie en Daniël Beyaert doen hun verhaal: 'We hadden Duitse munitie buitgemaakt in de Plezierstraat en gingen die ophalen. De Duiters zaten in de gracht verstopt en het kwam tot een gevecht. Voor vijf makkers kon geen hulp meer baten: ze stierven ter plaatse. Ja, dat blijven vreselijke herinneringen'.

     










    03-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nationaal Museum van de Weerstand

    Nationaal Museum van de Weerstand

    Het Museum van de Weerstand herinnert de bezoeker aan een zeer zwarte periode uit onze geschiedenis. Via een schat aan authentieke documenten en foto's worden alle facetten van het verzet uit de doeken gedaan: de hulp aan werkweigeraars en joden, sabotagedaden, de maquis, het aanmaken van valse papieren, het oprichten van ontsnappingsnetwerken, de clandestiene pers, enzovoort. Ook het gewapend verzet, dat vanaf 1941 tot stand kwam, komt ruimschoots aan bod. Het museum beschikt over een pak wapens, zendapparatuur en ontvangers die de wereld van het verzet helemaal laten herleven. Het museum toont niet enkel historisch erfgoed, maar is tegelijkertijd een gedenkplaats voor de vrede. Het museum is de spreekbuis van een hele generatie verzetsstrijders. Het opzet is eenvoudig, maar zo oprecht: getuigen van de gruwel van de bezetting en waarschuwen voor het totalitarisme en het fascisme. Het museum is trouwens ondergebracht in het huis waar het verzet de 'Valse Le Soir' samenstelde, één van de meest bekende verzetsdaden in ons land. Er wordt ook aandacht besteedt aan het verzet in andere Europese landen.

    Dit museum geeft de elden en hun heldendaden het respect dat ze verdienen, ook vandaag nog.
    Het Nationaal Museum van de Weerstand bewaart de archieven van het Onafhankelijkheidsfront (sluikpers, politieke gevangenen, burgerlijke weerstand) en de archieven van Patriottische Milities, Gewapende Partizanen en Solidariteit. Het betreft erkenningsdossiers, schadevergoedingsdossiers, opeisingsdossiers en overvallendossiers, epuratiedossiers, verslagen van plaatselijke Onafhankelijkheidsfront-comités en sociale acties (bv. tegen het Franco-regime). Periode WOII tot heden.
    open: Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 9 tot 12 en 13 tot 16 uur Andere dagen op afspraak voor groepengesloten: Woensdag, zaterdag, zon- en feestdagen.

    Van Lintstraat 14
    1070 Anderlecht
    Brussels Gewest
    T +32 (0)2 552 40 41
    F +32 (0)2 522 40 41

    http://www.brusselsmuseum.be

    The "Nationaal Museum van de Weerstand" (Museum for the Resistance) reminds the visitor of a very black period of our history. The museum guards numerous documents and archives regarding the organization of the Resistance movement and its actions during the two world wars, witnesses about the barbaric practices of the Nazism, the 18 days campaign, the prisoners of war, the food supply distribution, the collaborators, the repression by the Nazis, racism, the armed resistance, the civil disobedience, the escape routes, etc. etc.. The museum does not only expose the historical inheritance but is at the same time a place of remembrance as well that it radiates a message of peace in order to avoid that those black pages of our history will ever be repeated again.

    MUSÉE NATIONAL DE LA RÉSISTANCE

    ·        Adresse :
    Rue van Lint 14
    1070 Bruxelles (ANDERLECHT)

     

    En créant ce musée, ouvert à toutes les associations patriotiques sans distinction d'orientation politique, philosophique, religieuse ou autre, les résistants belges ont voulu laisser à la postérité des informations et des documents authentiques de l'occupation (1940-45). Le musée a pour vocation de perpétuer la mémoire de la résistance et de maintenir son esprit, ses valeurs de liberté et de démocratie, d'éveiller les consciences, développer l'esprit critique et d'acquérir un comportement engagé de citoyen responsable.




















    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nationaal Museum van de Weerstand II

    Nationaal Museum van de Weerstand












    29-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roeselare GL Politieke gevangenen GEHEIM LEGER

    Roeselare GL    Politieke gevangenen

     

    Lijst van de teruggekeerde en in gevangenschap overleden politieke gevangenen van het Geheim Leger.

                                                  

                                                  Zijn naar huis teruggekeerd:

    Roger Bruwier:

    (Geheim Leger) uit de Kattestraat 70. Hij wordt op 18 november 1943 aangehouden en naar Buchenwald gestuurd. Op 11 april 1945 bevrijden de Amerikanen het kamp.

    Jules Cottyn:

    (Geheim Leger) uit 't Hof van 't Henneken wordt op 18 november ? veroordeeld en naar een arbeidskamp gestuurd te Kabich Opglabich. Hij wordt er door de Amerikanen gered op 23 mei 1945.

    Etienne Dachy :

    (Geheim Leger) uit de Vijfwegenstraat verspreidt de "Vrije Belg". Hij wordt naar Buchenwald gestuurd en op 1 mei 1945 te Neufahrn bevrijd.

    Cyriel Debusschere:

    (Geheim Leger) uit de Statiedreef 43B wordt in juli 1943 aangehouden en wordt in mei 1945 te Rheinbach bevrijd.

    Albert Deconinck:

    (Geheim Leger) uit de Godshuislaan wordt op 18 november 1943 opgepakt. Hij komt in een werkkamp te Bochum terecht. De Amerikanen bevrijden hem op 11 april 1945.

    André Dujardin:

    (Geheim Leger) uit de Consciencestraat 16 komt in het Kommandolager van Neubrandenburg terecht. Hij wordt op 4 mei 1945 bevrijd.

    Victor Dupon:

    (Geheim Leger) uit de Bruanestraat 15 wordt naar Wernigerode gestuurd en in mei 1945 bevrijd.

    Gustaaf Gouwy :

    (Geheim Leger) uit de Bruggesteenweg 185 wordt bevrijd in mei 1945.

    José Hollevoet:

    (Geheim Leger) uit de Molenstraat wordt op 1 juli 1943 aangehouden en naar het concentratiekamp van Esterwegen, Börgermoor en Gross-Strelitz gestuurd. De Russen bevrijden hem op 22 april 1945 in Saksenhausen.

    Marcel Lagae:

    (Geheim Leger)  stichter van een tweede groep van het Geheim Leger te Roeselare. Hij wordt op 25 juni 1943 aangehouden. Hij komt in Gross-Rosen en in Dachau terecht, waar hij door de Amerikanen wordt bevrijd op 29 april 1945.

    Willy Loonis:

    (Geheim Leger) uit de Ooststraat wordt op 18 november 1943 opgepakt en naar Mauthausen gestuurd, waar hij ontsnapt en op zoek gaat naar de Amrikanen.

    Fernand Pauwels:(Geheim Leger). Hij wordt op 25 juni 1925 aangehouden en komt in Gross-Rosen en Saksenhausen terecht, waar hij door de Russen wordt bevrijd op 29 april 1945.

    Jozef Ramoudt:

    (Geheim Leger) uit de Stokerijstraat wordt op 1 juli 1943 aangehouden. Hij komt in Bochum terecht, maar overleeft het kamp.

    Jozef Reynaert:

    (Geheim Leger) uit de Sint-Michielsstraat 28 wordt op 18 november 1943 aangehouden. Hij komt in Buchenwald terecht, waar hij op 11 april 1945 door de Amerikanen wordt bevrijd.

    André Vanaudenaerde:

    (Geheim Leger) uit de Molenstraat 45 wordt op 1 juli 1943 aangehouden. Op 1 mei 1945 wordt hij te Anham bevrijd.

    Lucien Van Moerbeke:

    (Geheim Leger) is reserveonderofficier bij het Belgische leger. Hij is de opvolger van M. Vanderhaeghe als leider van het Geheim Leger te Roeselare. Hij is tevens de verdeler van de "Vrije Belg", het blad dat tot de aanhouding van verscheidene verzetslieden zal leiden. Hij wordt in juli 1943 aangehouden in zijn woning op de hoek van de Noordstraat en de Kokelarestraat. Hij is op sterven na dood, wanneer hij door de Amerikanen in het kamp van Buchenwald wordt bevrijd op 11 april 1945.

    Norbert Vandenbussche:

    (Geheim Leger) uit de Vlamingstraat 15 wordt op 18 november ? veroordeeld. Hij wordt op 22 april 1945 te Henningsdorf bevrijd.

    Albert Vanneste:

    (Geheim Leger)  medestichter van het Geheim Leger, uit de Landbouwstraat wordt op 6 juli 1943 aangehouden en naar Bochum gestuurd. Op Goede Vrijdag 1945 neemt hij de vlucht naar Volmarstein, de Amerikanen tegemoet.

     

                                     Zijn in Duitsland om het leven gekomen:

    Roger Bruneel:

    (Geheim Leger) wil naar Engeland via Spanje. Samen met François Doom wordt hij aan de Frans-Spaanse grens aangehouden. Hij komt om het leven op 13 december 1944 te Buchenwald-Lora.

    Hilaire Cloet:

    (Geheim Leger) uit de Zwarte Leeuwwegel 2 wordt op 18 november1943 aangehouden en naar Flossenburg gestuurd, waar hij vermoedelijk omgekomen is.

    Adolf De Jaegere:

    (Geheim Leger)  pelotonchef van het Geheim Leger groep Zarren en volksvertegenwoordiger van Roeselare, wordt op 4 januari 1944 aangehouden. Hij sterft te Gross-Rosen op 27 november 1944.

    Gilbert Dewitte:

    (Geheim Leger) uit de Noordstraat wordt op 18 november 1943 aangehouden. Hij wordt naar Gross-Rosen gestuurd, waar hij als vermist wordt opgegeven.

    Jean Frère:

    (Geheim Leger) is een beroepsmilitair uit de Doorgangstraat. Hij wordt op 9 juni 1942 aangehouden en komt niet meer terug van het kamp Sagan in Polen.

    Omer Loncke:

    (Geheim Leger), aangehouden in november 1943, overlijdt op 18 februari 1944 in het concentratiekamp van Buchenwald. Van dhr. Eduard De Meester kreeg ik meer gegevens over dhr.Loncke Omer Theophil: Volgens het Totenbuch van Buchenwald is hij namelijk overleden te Dora op 18.02.1944, hij  had er het gevangenenummer 13323

    André Noseda:

    (Geheim Leger) uit de Ooststraat wordt in juli 1943 aangehouden. De Duitsers brengen hem waarschijnlijk om te Cham.

    Maurice Ramoudt:

    (Geheim Leger) uit de O.L.Vrouwstraat 129 wordt op 1 juli ? aangehouden. Hij overlijdt op 6 april 1945 te Bochum.

    Fritz Spriet:

    (Geheim Leger) uit de Nijverheidsstraat wordt op 1 juli ? aangehouden. Hij sterft in het kamp van Gross-Rosen op 26 december 1944.

    Adolf Vandamme:

    (Geheim Leger) wordt op 1 juli 1943 aangehouden en naar Groos-Strelitz gestuurd. Hij is vermoedelijk gestorven in Gross-Rosen.

    Marcel Vanderhaeghen:

    (Geheim Leger) reserveofficier bij het Belgisch leger. Hij is de stichter van het Geheim Leger. Hij wordt op 24 augustus ? door de Duitsers aangehouden in zijn aan de Godshuislaan 55. Hij wordt op 15 juni 1944 te Wolfenbuttel onthoofd.

    Michel Vansteenkiste:

    (Geheim Leger) uit de Weststraat 21 verdwijnt in Blechhammer.

     

     Bron : Roeselare Bevrijd Van D-Day tot V-Day 1944-1945, Roeselare, 1994,

     

     


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeentelijke begraafplaats Obigies

    Gemeentelijke begraafplaats Obigies
    Graven van oudweerstanders GL-AS






    28-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roeselare GL Politieke gevangenen

    Roeselare GL    Politieke gevangenen

     

    Lijst van de teruggekeerde en in gevangenschap overleden politieke gevangenen van het Geheim Leger.

                                                  

                                                  Zijn naar huis teruggekeerd:

    Roger Bruwier:

    (Geheim Leger) uit de Kattestraat 70. Hij wordt op 18 november 1943 aangehouden en naar Buchenwald gestuurd. Op 11 april 1945 bevrijden de Amerikanen het kamp.

    Jules Cottyn:

    (Geheim Leger) uit 't Hof van 't Henneken wordt op 18 november ? veroordeeld en naar een arbeidskamp gestuurd te Kabich Opglabich. Hij wordt er door de Amerikanen gered op 23 mei 1945.

    Etienne Dachy :

    (Geheim Leger) uit de Vijfwegenstraat verspreidt de "Vrije Belg". Hij wordt naar Buchenwald gestuurd en op 1 mei 1945 te Neufahrn bevrijd.

    Cyriel Debusschere:

    (Geheim Leger) uit de Statiedreef 43B wordt in juli 1943 aangehouden en wordt in mei 1945 te Rheinbach bevrijd.

    Albert Deconinck:

    (Geheim Leger) uit de Godshuislaan wordt op 18 november 1943 opgepakt. Hij komt in een werkkamp te Bochum terecht. De Amerikanen bevrijden hem op 11 april 1945.

    André Dujardin:

    (Geheim Leger) uit de Consciencestraat 16 komt in het Kommandolager van Neubrandenburg terecht. Hij wordt op 4 mei 1945 bevrijd.

    Victor Dupon:

    (Geheim Leger) uit de Bruanestraat 15 wordt naar Wernigerode gestuurd en in mei 1945 bevrijd.

    Gustaaf Gouwy :

    (Geheim Leger) uit de Bruggesteenweg 185 wordt bevrijd in mei 1945.

    José Hollevoet:

    (Geheim Leger) uit de Molenstraat wordt op 1 juli 1943 aangehouden en naar het concentratiekamp van Esterwegen, Börgermoor en Gross-Strelitz gestuurd. De Russen bevrijden hem op 22 april 1945 in Saksenhausen.

    Marcel Lagae:

    (Geheim Leger)  stichter van een tweede groep van het Geheim Leger te Roeselare. Hij wordt op 25 juni 1943 aangehouden. Hij komt in Gross-Rosen en in Dachau terecht, waar hij door de Amerikanen wordt bevrijd op 29 april 1945.

    Willy Loonis:

    (Geheim Leger) uit de Ooststraat wordt op 18 november 1943 opgepakt en naar Mauthausen gestuurd, waar hij ontsnapt en op zoek gaat naar de Amrikanen.

    Fernand Pauwels:(Geheim Leger). Hij wordt op 25 juni 1925 aangehouden en komt in Gross-Rosen en Saksenhausen terecht, waar hij door de Russen wordt bevrijd op 29 april 1945.

    Jozef Ramoudt:

    (Geheim Leger) uit de Stokerijstraat wordt op 1 juli 1943 aangehouden. Hij komt in Bochum terecht, maar overleeft het kamp.

    Jozef Reynaert:

    (Geheim Leger) uit de Sint-Michielsstraat 28 wordt op 18 november 1943 aangehouden. Hij komt in Buchenwald terecht, waar hij op 11 april 1945 door de Amerikanen wordt bevrijd.

    André Vanaudenaerde:

    (Geheim Leger) uit de Molenstraat 45 wordt op 1 juli 1943 aangehouden. Op 1 mei 1945 wordt hij te Anham bevrijd.

    Lucien Van Moerbeke:

    (Geheim Leger) is reserveonderofficier bij het Belgische leger. Hij is de opvolger van M. Vanderhaeghe als leider van het Geheim Leger te Roeselare. Hij is tevens de verdeler van de "Vrije Belg", het blad dat tot de aanhouding van verscheidene verzetslieden zal leiden. Hij wordt in juli 1943 aangehouden in zijn woning op de hoek van de Noordstraat en de Kokelarestraat. Hij is op sterven na dood, wanneer hij door de Amerikanen in het kamp van Buchenwald wordt bevrijd op 11 april 1945.

    Norbert Vandenbussche:

    (Geheim Leger) uit de Vlamingstraat 15 wordt op 18 november ? veroordeeld. Hij wordt op 22 april 1945 te Henningsdorf bevrijd.

    Albert Vanneste:

    (Geheim Leger)  medestichter van het Geheim Leger, uit de Landbouwstraat wordt op 6 juli 1943 aangehouden en naar Bochum gestuurd. Op Goede Vrijdag 1945 neemt hij de vlucht naar Volmarstein, de Amerikanen tegemoet.

     

                                     Zijn in Duitsland om het leven gekomen:

    Roger Bruneel:

    (Geheim Leger) wil naar Engeland via Spanje. Samen met François Doom wordt hij aan de Frans-Spaanse grens aangehouden. Hij komt om het leven op 13 december 1944 te Buchenwald-Lora.

    Hilaire Cloet:

    (Geheim Leger) uit de Zwarte Leeuwwegel 2 wordt op 18 november1943 aangehouden en naar Flossenburg gestuurd, waar hij vermoedelijk omgekomen is.

    Adolf De Jaegere:

    (Geheim Leger)  pelotonchef van het Geheim Leger groep Zarren en volksvertegenwoordiger van Roeselare, wordt op 4 januari 1944 aangehouden. Hij sterft te Gross-Rosen op 27 november 1944.

    Gilbert Dewitte:

    (Geheim Leger) uit de Noordstraat wordt op 18 november 1943 aangehouden. Hij wordt naar Gross-Rosen gestuurd, waar hij als vermist wordt opgegeven.

    Jean Frère:

    (Geheim Leger) is een beroepsmilitair uit de Doorgangstraat. Hij wordt op 9 juni 1942 aangehouden en komt niet meer terug van het kamp Sagan in Polen.

    Omer Loncke:

    (Geheim Leger), aangehouden in november 1943, overlijdt op 18 februari 1944 in het concentratiekamp van Buchenwald.

    André Noseda:

    (Geheim Leger) uit de Ooststraat wordt in juli 1943 aangehouden. De Duitsers brengen hem waarschijnlijk om te Cham.

    Maurice Ramoudt:

    (Geheim Leger) uit de O.L.Vrouwstraat 129 wordt op 1 juli ? aangehouden. Hij overlijdt op 6 april 1945 te Bochum.

    Fritz Spriet:

    (Geheim Leger) uit de Nijverheidsstraat wordt op 1 juli ? aangehouden. Hij sterft in het kamp van Gross-Rosen op 26 december 1944.

    Adolf Vandamme:

    (Geheim Leger) wordt op 1 juli 1943 aangehouden en naar Groos-Strelitz gestuurd. Hij is vermoedelijk gestorven in Gross-Rosen.

    Marcel Vanderhaeghen:

    (Geheim Leger) reserveofficier bij het Belgisch leger. Hij is de stichter van het Geheim Leger. Hij wordt op 24 augustus ? door de Duitsers aangehouden in zijn aan de Godshuislaan 55. Hij wordt op 15 juni 1944 te Wolfenbuttel onthoofd.

    Michel Vansteenkiste:

    (Geheim Leger) uit de Weststraat 21 verdwijnt in Blechhammer.

     

     Bron : Roeselare Bevrijd Van D-Day tot V-Day 1944-1945, Roeselare, 1994,

     

     


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omgekomen weerstanders van het GL-AS 6
    Omgekomen weerstanders van het GL-AS


















    27-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omgekomen weerstanders van het GL-AS 5
    Omgekomen weerstanders van het GL-AS


















    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omgekomen weerstanders van het GL-AS 4
    Omgekomen weerstanders van het GL-AS


















    26-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omgekomen weerstanders van het GL-AS 3
    Omgekomen weerstanders van het GL-AS


















    25-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omgekomen weerstanders van het GL-AS 2
    Omgekomen weerstanders van het GL-AS


















    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omgekomen weerstanders van het GL-AS 1
    Omgekomen weerstanders van het GL-AS


















    14-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groepen Zuid-West-Vlaanderen

    Groepen voor de voor de bevrijding in Zuid-West-Vlaanderen;

     

    Welke waren de  verschillende groepen aanwezig voor de bevrijding in Zuid-West-Vlaanderen?

     

    ·      Moeskroen (schuilnaam Souchet): stond onder de leiding van commandant Labize

    ·      Menen (schuilnaam Le Corbeau): stond onder de leiding van commandant Verkinderen die in mei 1942 Staf Vanslambrouck, werkzaam in het stadhuis van Menen, en Maurice Dupont opvolgde.

    ·       Lauwe (schuilnaam Macareux): de groep stond eerst onder het bevel van Vaneeckhoutte. Hij was bij de stichting in 1941 betrokken en bleef deze positie behouden tot 1943 . Daarna stond deze groep onder leiding van Antione Cosyns, die op zijn beurt op 2 september 1944 vervangen werd door commandant Fieuws.

    ·       Kortrijk (schuilnaam Pseudo-Macareux): deze groep stond onder het bevel van commandant Joseph Lagae.

    ·       Kortrijk-Zwevegem en omliggende: dit was de groep onder bevel van Léon Tieleman, de opvolger van Gustave Naessens, die in juli 1942 gearresteerd was.


    12-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONE III

    ZONE III

     

    De Zone III van het Leger van België, het latere Geheim Leger, bestond al vanaf 1943 uit de provincies West- en Oost-Vlaanderen. Op 15 december 1940 onderzochten Claser, Franckx en Van Puymbroeck de samenstelling van een kleine staf die het Belgisch Legioen in Oost- en West-Vlaanderen zou oprichten. Ze maakten lijsten op van gekende figuren die hiervoor aangesproken konden worden en ze zouden die gaan bezoeken in Gent, Oostende, Oudenaarde, Brugge en Kortrijk. Maar ondertussen waren hier en daar al kernen van een geheime organisatie te bespeuren.     Op suggestie van Van Puymbroeck aanvaarde Franckx in het begin van 1942 de leiding over Zone III. De leiding van Zone III werd ontmanteld toen de Gestapo op 15 maart 1943 onder andere Franckx en Van Puymbroeck oppakte. De leiding over Zone III was nu in handen van majoor August Haus. Ondertussen had het toenmalige Belgisch Legioen, nu onder de naam het Leger van België (AB), al vaste voet gekregen. In West-Vlaanderen waren er al talrijke kernen aanwezig, ze waren verspreid in de streek van Brugge-Oostende, Moeskroen, Menen, Ieper en Kortrijk. 

    Eind 1943 kreeg de Belgische weerstand op voorstel van de Belgische diensten in Londen (GB) een nieuwe structuur. De Zone III bleef geografisch dezelfde van het AB, maar het echelon provincie werd afgeschaft. De Zone werd wel nog eens verdeeld in tien sectoren, namelijk

    1.     Gent,

    2.     Eeklo,

    3.     St-Niklaas,

    4.     Aalst,

    5.     Oudenaarde-Ronse,

    6.     Brugge,

    7.     Waregem,

    8.     Ieper,

    9.     Veurne  

    10. Kortrijk.

    Deze sectoren werden nog eens onderverdeeld in 14 schuiloorden.


    11-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONES GL - AS

    ZONES   GL - AS

    Op 1 juni 1944 kregen de troepen van het Leger van België, op bevel van de Belgische regering in Londen, de naam Geheim Leger (GL) Armee Secrete (AS). Eindelijk kon nu tot de actie overgegaan worden. Bovendien was de definitieve territoriale organisatie van België al een feit onder het AB. Het land werd ingedeeld in vijf zones en bestonden uit volgende gebieden
    :

     

    Zone I:   Henegouwen met het gebied tussen Samber en Maas


    Zone II:  de provincies Antwerpen en Limburg


    Zone III:  de provincies Oost-en West-Vlaanderen


    Zone IV:  Brabant plus een deel van de provincie Luik op de linkeroever van de   Maas en een deel van de provincie Namen ten noorden van de lijn Samber-Maas


    Zone V:  zij bleef onveranderd en omvatte Luxemburg en de delen van de provincies Luik en Namen, begrensd door de rechteroever van de Maas



    Foto

    Archief per week
  • 06/08-12/08 2018
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !



    Een interessant adres?

    Over mijzelf
    Ik ben Delameilleure Philippe
    Ik ben een man en woon in Marke () en mijn beroep is .
    Ik ben geboren op 27/09/1960 en ben nu dus 63 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Militaire geschiedenis en Wandelen.

    Hoofdpunten blog tfront
  • BOEK: Duitse begraafplaats Menen Wald
  • Vreemdelingen in de Westhoek tijdens de grote oorlog
  • SLAG AAN DE EDEMOLEN te NAZARETH
  • Dodengang, de laatste overlevenden van de Grote oorlog
  • Verhalen van Daniel R. Shine

    Hoofdpunten blog tfront1940
  • Cabour 1940
  • korporaal Emile Cady
  • Monument 1940 -Bastogne-Cpl Cady
  • Bronvermelding, links
  • De Duitse Pantserdivisies te Vroenhoven

    Hoofdpunten blog tfrontverdun
  • Tekeningen en foto ivm Verdun
  • Op bezoek in het spookhuis van de Eerste Wereldoorlog
  • Cahier de guerre 1914-1918 de Constant Vincent
  • 700.000 doden
  • Bronvermelding: Literatuur over de Slag bij Verdun

    Hoofdpunten blog tfrontpropatria
  • 7 oktober 1914 - SLAG AAN DE EDEMOLEN te NAZARETH
  • Korporaal Emile Cady 2e Regt. Ardense Jagers 1940
  • Omgekomen weerstanders van het Geheim Leger 40-45
  • PICQUART S.S.A. HEULE
  • PATRICK HALLEIN 2 maand oud +KZ


    Gastenboek
  • Hulp bij het zoeken.

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek




    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!