Te midden van de landschappen van Kenia komt Tsavo East National Park, te zien in het beeld van vandaag, naar voren als een toevluchtsoord voor natuurliefhebbers en natuurliefhebbers. Met een uitgestrekt gebied van ongeveer 1.374.700 hectare wordt Tsavo East erkend als een van de oudste en grootste beschermde zones van het land. Hier zwerven Afrikaanse olifanten in hun natuurlijke pracht. Deze olifanten, de grootste landzoogdieren, worden geroemd om hun buitengewone intelligentie. Olifanten zijn opmerkelijk in het begeleiden van hun jongen door middel van essentiële vaardigheden zoals het vinden van water, het selecteren van veilig voedsel en het navigeren door complexe sociale dynamieken. Door middel van zachte duwtjes, vocalisaties en demonstraties helpen olifantenmoeders hun jongen te overleven in het wild. Of je nu een prachtige zonsopgang vastlegt of op verkenning gaat, Tsavo East is een plek waar herinneringen in de ziel worden gegrift, waar elk bezoek een nieuw verhaal vertelt over de ongetemde schoonheid van de wildernis.
Laten we de Taj Mahal verkennen, een van de zeven wereldwonderen. Aan de oevers van de Yamuna-rivier in Agra, Uttar Pradesh in India, zal dit ivoorwitte marmeren mausoleum zeker indruk maken. De Taj, te zien op de afbeelding van vandaag, werd in 1631 in opdracht van Shah Jahan, de vijfde Mughal-keizer, gemaakt om zijn geliefde vrouw, Mumtaz Mahal, te eren.
Dit graf is het middelpunt van een uitgestrekt complex, dat ook een moskee, een pension en prachtig aangelegde tuinen omvat, omgeven door een grote muur. Het graf is aangelegd in een opvallende rechthoekige vorm en wordt geflankeerd door gigantische bogen en nissen die Indo-islamitische en Mughal-bouwstijlen samenvoegen. Dit mausoleum is geïnspireerd op opmerkelijke bouwwerken zoals de Gur-e Amir in Samarkand, Oezbekistan, en het graf van Humayun en de Jama Masjid van Shah Jahan in Delhi. Het is ook een ongelooflijke architectonische prestatie, met een buitenste koepel van ongeveer 44 meter hoog en de binnenste van meer dan 20 meter. Gevierd als een juweel van islamitische kunst en een wereldwijd meesterwerk, werd de Taj Mahal in 1983 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.
Wind River, Arctisch Nationaal Wildreservaat, Alaska, Verenigde Staten
Wind River, Arctisch Nationaal Wildreservaat, Alaska, Verenigde Staten
De afbeelding van vandaag toont de Wind River, Arctic National Wildlife Refuge, Alaska, Verenigde Staten. Deze 136 kilometer lange rivier stroomt van de Philip Smith Mountains naar de East Fork van de Chandalar River en kronkelt door een vallei vol meren en wetlands. De rivier begint zijn reis bij Wind River Lake, in de Rocky Mountains nabij de top van de Togwotee Pass. Terwijl het door het ruige landschap stroomt, verzamelt het water van verschillende vorken langs de noordoostelijke hellingen van de Wind River Range in west-centraal Wyoming.
Deze riviervallei maakt deel uit van het Arctic National Wildlife Refuge en is een bruisend leefgebied voor Dall-schapen, elanden, kariboes en grizzlyberen. In noordelijke richting snijdt de rivier door een kloof in de Owl Creek Mountains, waar hij overgaat in de Bighorn River. Langs zijn pad door de bergen wordt de rivier afgedamd om het Boysen-reservoir te creëren. De transformatie van Wind River naar Bighorn River wordt gemarkeerd bij de schilderachtige Wedding of the Waters, net voorbij de noordelijke rand van de Wind River Canyon.
Miljoenen Belgen hebben te weinig natuur in hun buurt
Er is een zorgwekkend tekort aan natuur en bomen in de Belgische stads- en dorpskernen. Dat blijkt vandaag uit een analyse van Greenpeace België op basis van een kaart ontwikkeld door DataLab, een collectief van datawetenschappers. Vooral minder gegoede gemeenten scoren ondermaats.
De kaart brengt voor elk gebouw in België de toegang tot stedelijke natuur in beeld volgens de 3-30-300-regel, die intussen ook door de Vlaamse overheid is aangenomen als groennorm. Dat betekent dat iedereen vanuit zijn huis drie bomen zou moeten zien, er 30 procent bladerdek zou moeten zijn in de woonomgeving en er op maximaal 300 meter toegang zou moeten zijn tot een significante oppervlakte toegankelijke natuur. Voor het onderzoek werd de ondergrens voor dat laatste wegens methodologische redenen op 0,2 hectare gelegd, een flink stuk lager dan de aanbevolen hectare (of 0,5 ha in stedelijk gebied)
“Investering in basisinfrastructuur stad”
Maar minstens een miljoen mensen gaan zelfs onder die absolute ondergrens door, blijkt uit de analyse. Daarnaast voldoet in 101 Belgische steden en gemeenten geen enkele woning aan de 3-30-300 regel. Dat is onder meer het geval in Moeskroen, Verviers en Tienen. Daartegenover staat dat in slechts 18 gemeenten meer dan de helft van de gebouwen over voldoende groen beschikt. Het gaat dan onder meer om Genk, Brasschaat en de Naamse gemeente Viroinval.
Vooral in dichtbevolkte gebieden is de toegang tot voldoende natuur een knelpunt. In net geen driekwart van de honderd steden en gemeenten met het hoogste bevolkingsaantal voldoet minder dan een op de tien gebouwen aan de regel. Daaronder vallen Antwerpen, Gent en Charleroi. “Onze analyse toont dat er een zorgwekkend tekort aan natuur in woonkernen is. Bomen en toegankelijke natuur zijn nochtans een investering in de basisinfrastructuur van een stad: ze maken ons gelukkiger, gezonder, en weerbaarder tegen de klimaatcrisis”, duidt Ruth-Marie Henckes, campagneleider Biodiversiteit bij Greenpeace België.
Overschakelen op wintertijd, een jaarlijks vaststaand feit. Knisperen van de bladeren onder je schoenzolen, in het bos wat ronddolen. Tis op 4 oktober dat alle dieren bijeenkomen om hun bestaan te vieren. 0kkernoten bij de vleet, ik heb er de smaak van beet. Bomen steken hun kale armen in de lucht en slaken een zucht. Eikels en kastanjes vliegen in 't rond, de herfst maakt het soms wel bont. Respect voor de maand oktober, de natuur houdt zich nu sober.
De Overdekte Brug van West-Cornwall, Connecticut, de V.S.
De Overdekte Brug van West-Cornwall, Connecticut, de V.S.
Overdekte bruggen zoals de West Cornwall Covered Bridge, afgebeeld in de afbeelding van vandaag, werden ontworpen met daken en gevelbeplating om hun houten constructies te beschermen tegen weersinvloeden, waardoor hun duurzaamheid aanzienlijk werd vergroot. Hoewel velen in de 19e eeuw werden gebouwd, zijn er maar weinig bewaard gebleven tot op de dag van vandaag, en degenen die dat wel hebben gedaan, zijn vaak bewaard gebleven vanwege hun historische en visuele betekenis. De West Cornwall-brug in Cornwall, Connecticut, Verenigde Staten, is een historische houten vakwerkvakwerkbrug die de Housatonic River overspant. Gebouwd in 1864 met behulp van de centrale pier van een eerdere brug, is het een van de slechts drie overgebleven overdekte bruggen in Connecticut. Het kenmerkende ontwerp, een combinatie van stadsrooster en koningin-spanten, maakt het ongebruikelijk onder overdekte bruggen. Het werd ongeveer 50 jaar geleden gewijzigd, werd in 1975 erkend als nationaal historisch gebouw en ondersteunt nog steeds het verkeer. De brug is verschenen in films en ansichtkaarten en belichaamt het klassieke beeld van een dorp in New England.
Basiliek van Santa Maria della Salute, Venetië, Italië
Basiliek van Santa Maria della Salute, Venetië, Italië
De Santa Maria della Salute-kerk in Venetië, doordrenkt van geschiedenis, is een goed voorbeeld van barokke architectuur. De kerk, gebouwd tussen 1631 en 1687, was een votiefoffer voor de bevrijding van de stad van een verwoestende pest in 1630. Gebouwd bij de ingang van het Canal Grande, domineert de koepel de skyline van Venetië, zoals te zien is op de afbeelding van vandaag. De Italiaanse architect Baldassare Longhena zag dit bouwwerk voor zich op 26-jarige leeftijd en het werd zijn levenslange project, dat na zijn dood werd voltooid. De buitenkant van de kerk, met zijn voluten - spiraalvormige, rolvormige ornamenten - en beelden contrasteert met het ruime achthoekige interieur versierd met werken van renaissancekunstenaars als Titiaan en Tintoretto. Elk jaar in november herdenkt Venetië de betekenis van de kerk tijdens het Festa della Madonna della Salute, een cultureel feest met feestelijke processies en het aanbieden van kaarsen als dank voor de bevrijding van de pest.
Op 26 september 1984 werd het nummer "Purple Rain" van Prince op single uitgebracht, een live-opname in Minneapolis tijdens de zomer van 1983, maar het was er niet aan te horen. De film "Purple Rain" draaide sinds eind juli 1984 in de Amerikaanse zalen, maar kwam pas in februari 1985 bij os uit. Elf jaar later, op 26 september 1995 lanceerde Prince zijn 17e album, "The Gold Ecperience", met daarop de single "The Most Baeutiful Girl in The World".
"Prince" werd geboren als Prins Roger Nelson op 7 junu 1958 en overleed dinsdag 21 april 2016 op 57 jarige leettijd tengevolge aan een onbedoelde overdosis fentanyl.
Mammoetbomen, Sequoia National Park, Californië Verenigde Staten
Sequoia National Park in Californië, Verenigde Staten, is vernoemd naar de gigantische sequoia's die het landschap domineren en beslaat ongeveer 162.910 hectare. Het is de thuisbasis van dieren in het wild, zoals zwarte beren, muilezelherten en meer dan 200 soorten vogels, waaronder grasmussen, vireo's en vliegenvangers. De mammoetbomen hier zijn al meer dan 2.200 jaar geworteld en behoren tot de oudste levende organismen op aarde. De beroemde General Sherman-boom van het park wordt bijna 84 meter hoog. Vernoemd naar de generaal uit de Amerikaanse Burgeroorlog, William Tecumseh Sherman, is het niet alleen hoog, maar ook meer dan 10 meter breed. Bezoekers komen samen om momenten vast te leggen tussen deze oude reuzen, waarvan de roodbruine, vezelige schors en uitgestrekte takken een gevoel van levende geschiedenis oproepen.
De otter op de foto van vandaag werd gefotografeerd in Prince William Sound, Alaska, Verenigde Staten. Zeeotters zijn inheems aan de noord- en oostkust van de noordelijke Stille Oceaan. Met een gewicht van 14 tot 45 kilogram zijn het ervaren verzamelaars, die naar de zeebodem duiken om voedsel te vinden. Deze slimme beestjes zijn zowel slim als schattig: ze gebruiken stenen om schelpdieren open te breken, waardoor ze een van de weinige dieren zijn die gereedschap gebruiken. Vroeger leefden er wel 300.000 in het wild, maar er werd bijna twee eeuwen lang zwaar op ze gejaagd, omdat hun dichte vacht zeer gewaardeerd werd. In 1911 waren er naar schatting nog maar ongeveer 2.000 over. Gelukkig hebben een internationaal jachtverbod, instandhoudingsinspanningen en herintroductieprogramma's hen geholpen om weer op te krabbelen, en ze zijn nu te vinden in ongeveer tweederde van hun historische leefgebied. Dus wanneer je hun pluizige hoofden in de golven ziet dobberen, onthoud dan dat je getuige bent van een verhaal over de triomf van de natuur. (Informatief)
Stilletjesaan korten de dagen tot lange nachten, het najaar kan niet wachten. Er is nog genoeg groen. Parabolen, hyperbolen en symbolen, we leren het weer in de scholen. Tijd voor paddenstoelen klein en groot, ze geven zich nu gemakkelijk bloot. Eerst de laatste oogst binnengehaal, straks truien weer bovengehaald. Mysterieuze najaarskleuren, gevallen gebladerte en natuurgebeuren. Brand de zon er de vlam nog in, of zal de maand nat zijn van t begin. Even nog profiteren van mooie dagen, straks komen regenvlagen. Ruik je ook al die herfstige geur, een nieuw seizoen staat voor de deur.