Oktober is de ideale maand om je tuin winterklaar te maken. Vrijwel alle planten zijn uitgebloeid en buiten zitten doe je nog weinig, maar de temperatuur is vaak nog wel hoog genoeg om lekker te werken in de tuin. Lees in dit artikel wat je kan doen om volgend jaar weer een zo mooi mogelijke tuin te hebben
Planten naar binnen of inpakken
Planten die niet (goed) tegen vorst kunnen moeten op tijd naar binnen of ingepakt worden, maar dit hoeft normaalgesproken nog niet in oktober. Check deze maand wel voor welke planten dit nodig is, maak alvast plaats en leg de spullen klaar.
Om vorstschade te voorkomen kan je bakken en gieters alvast opruimen. Maak verder je tuinslang leeg en sluit je buitenkraan af als je geen vorstvrije hebt.
Het belangrijkste voor je gazon is deze maand op tijd bladeren wegharken. Als het niet teveel is kan je het blad ook meenemen met maaien. Dit is vooral handig als je zelf composteert. Versnipperde bladeren in combinatie met gras is een goede basis voor compost. Maai je gras niet te kort, niet korter dan 4 cm. Bij een te kort gemaaid gazon kan, zeker in het najaar, gemakkelijk mosgroei optreden.
Heb je een vijver dan is het zaak om deze schoon de winter in te laten gaan. Span er tijdelijk een net boven tegen bladval. Verwijder ook afgestorven bladeren van de planten in de vijver. Breng een ijsvrijhouder aan of installeer een luchtpomp, zodat je planten en vissen een vorstperiode overleven.
Ideale maand om bollen te planten
Voor voorjaarsbloeiende bollen, zoals krokussen, tulpen en narcissen is oktober de maand om ze in de grond te stoppen. Doe dit het liefst in een wat drogere periode. Bij heel veel regen vlak voor of nadat je de bollen gepoot hebt is er kans dat een deel zal verrotten.
De moestuin
In de moestuin is het nu vooral een kwestie van oogsten en dan opruimen. Enkele gewassen kan je echter nu juist planten: bijvoorbeeld veldsla. Ook kan je knoflook in deze maand in de grond stoppen. Heb je boerenkool staan dan kan je dit het beste laten staan totdat de eerste vorst eroverheen is geweest. Er wordt dan zetmeel omgezet in suikers, waardoor de boerenkool zoeter wordt. Hierdoor overleeft de plant de vorst. Bij strenge vorst kan boerenkool overigens wel kapotvriezen.
|