Het Amerikaanse ministerie van Handel maakte in een eerste groeiraming bekend dat het brutobinnenlands product in het vierde kwartaal van 2010 gestegen is met 3,2%. De algemene prognose van de economen was een groei van 3,5 procent. In het vorige kwartaal bedroeg de groei 2,6%.
De economische expansie in de VS viel tegen omdat de stijging van de voorraden fors vertraagde.
De groei werd vooral gedragen door een toename van de netto-uitvoer (uitvoer min invoer) en de consumentenuitgaven.
Over heel 2010 groeide de Amerikaanse economie met 2,9 procent na een krimp met 2,6 procent in 2009.
De definitieve stand van de index voor het consumentenvertrouwen van de universiteit van Michigan stond in januari op 74,2 ten opzichte van 74,5 in december. Economen verwachtten een stand van 73,5.
Opmerkelijk is ook de desinteresse voor goud de laatste weken. De prijs van het goud bedraagt momenteel 1320 dollar per ounce. Als iedereen er van overtuigd geraakt dat er betere economische tijden in het verschiet zijn, én dat de wereld een veilige plaats is om in te leven, dan verliest het goud veel van zijn glans.
Geen verrassingen bij het einde van de tweedaagse Fed-vergadering.
De Fed is iets meer optimistisch, zowel wat betreft de gezinsbestedingen als wat betreft de arbeidsmarkt. De economie herstelt echter onvoldoende om het soepele monetaire beleid op te geven. De basisrente blijftgehandhaafd tussen 0 en 0,25 procent, en het obligatie-inkoopprogramma blijft overeind. Het drukkenvan geld gaat onverstoord verder.
In de VS kwam het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week uit op 454.000, een stijging van 51.000 ten opzichte van de week voordien. Dit cijfer stemt niet overeen met de meer optimistische kijk van de Fed op de arbeidsmarkt.
Het aantal orders voor duurzame goederen is in december met 2,5% gedaald, terwijl analisten gerekend hadden op een toename met 1,5%. Een kleine misrekening.
Het aantal in behandeling genomen huizenverkopen (pending home sales) steeg in december met 2%. De index staat nu op 93,7 in vergelijking met 91,9 in november. Dit laatste cijfer werd naar beneden toe herzien van oorspronkelijk 92,2.
De Amerikanen laten het alvast niet aan hun hart komen. Tijd om een pauze in te lassen is er niet. Slecht of goed nieuws, de beurs moet en zalstijgen. Met dank aan Ben Bernanke, de Grote Roerganger. www.talkinternational.be
President Barack Obama heeft de Amerikaanse burger in zijn jaarlijkse State of the Union verzekerd dat de overheid op dieet gaat. De nationale uitgaven worden de komende vijf jaar bevroren, wat moet toelaten het begrotingstekort fors terug te dringen.
Vandaag is in het Zwitserse Davos het World Economic Forum (WEF) van start gegaan.
Het World Economic Forum is een jaarlijkse bijeenkomst van de CEOs van de grootste bedrijven ter wereld, internationale politici (presidenten, minister-presidenten en anderen), en geselecteerde intellectuelen en journalisten; in totaal zo'n 2000 personen. Het WEF heeft grote invloed op de wereldwijde besluitvorming, en is daardoor een machtig adviesorgaan.
In de VS steeg de verkoop van nieuwe huizen in december met 17,5% tot 329.000 stuks (op jaarbasis), ten opzichte van een neerwaarts herzien aantal van 280.000 in oktober (eerder 290.000). Analisten hadden gerekend op de verkoop van 299.000 stuks.
De verkoop in december 2010 lag wel 7,6 procent lager dan in december 2009. Ook over het hele jaar 2010 gaf de verkoop een somber beeld met een daling van 14,4% ten opzichte van 2009.
Er is enerzijds de State of the Union speech van President Obama deze nacht, anderzijds het resultaat van de tweedaagse Fed-vergadering morgenavond.
Een vloedgolf aan bedrijfsresultaten in de VS, met vooral positieve uitschieters, zorgt evenmin voor een hoerastemming op de beurzen.
Een afknapper van formaat was het nieuws dat de Britse economie in het laatste kwartaal van 2010gekrompen is met 0,5% ten opzichte van het vorige kwartaal, terwijl men juist gerekend had op een groei van 0,5%. En ten opzichte van het laatste kwartaal van 2009 groeide de economie met 1,7%, wat ook beduidend minder is dan de verwachte 2,6%. Deze cijfers zijn afkomstig van het Britse bureau voor de statistiek.
De eerste uitgifte van obligaties door het Europese noodfonds (EFSF) ondermeer voor Ierland lijkt een succes te zijn geworden. De vraag naar de obligaties was circa tien maal zo groot als de geplande uitgifte van 5 miljard euro.
De S&P/Case-Shiller huizenprijzenindex voor november vertoont geen tekenen van beterschap. Maand op maand was er een daling van de prijzen met 1% (niet seizoen gezuiverd), jaar op jaar een daling van 1,6%. Opnieuw het bewijs dat de huizenmarkt in de VS in een diep dal blijft zitten, wat heel nefast is voor de Amerikaans economie.
De index van het consumentenvertrouwen van het onderzoeksbureau Conference Board daarentegen, steeg in januarinaar 60,6 punten, tegenover 53,3 in december. Een optimistischer consument is dan weer positief voor de Amerikaanse economie.
In een interview met The Wall Street Journal waarschuwt ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet nogmaals voor de wereldwijd oplopende inflatie. Hij stelt dat de Europese Centrale Bank niet zal aarzelen om, indien nodig, de rente in de eurozone op te trekken. Prijsstabiliteit blijft de absolute prioriteit van de ECB.
Uit cijfers van het Britse onderzoeksbureau Markit blijkt dat de groei van de dienstensector inde eurozone is toegenomen in januari; vooral onder impuls van Duitsland. Bij de industriesector zwakte de groei af.
Diensten : van 54,2 tot 55,2 verwacht : 54,3(een cijfer boven 50 duidt op groei,
Industrie : van 57,1 tot 56,9 verwacht : 57een cijfer daaronder op krimp)
Elektronicaconcern Philips gaf vandaag de aftrap voor het Europese resultatenseizoen met cijfers die onder deverwachtingen liggen. Het wordt daarvoor afgestraft met een koersdaling vanruim 6% op Euronext Amsterdam. Meteen zet dit ook een domper op het algemene beurssentiment in Europa, waar de meeste indexen de ganse dag licht negatief noteren.
In de VS presteert hamburgerketen McDonalds in het vierde kwartaal precies volgens de verwachtingen.
Omstreeks 16u30 noteert Wall Street lichtjes positief. Benieuwd hoe de kaarten zullen liggen bij de sluiting om 22u. De Fed doet er met haar inmiddels beruchte QE2-programma álles aan om de aandelenkoersen de hoogte in te jagen, en is daar intussen al goed in geslaagd. Dat dit tot ongewenste neveneffecten zal leiden, is quasi zeker. Het eerste punt van dit beurscommentaar indachtig, is het waarschijnlijk aangewezen om momenteel grote voorzichtigheid aan de dag te leggen bij het kopen van aandelen. De kruik gaat zo lang te water tot ze barst.