Op vrijdag 12 augustus las ik op blz. 2 van de krant De Tijd de volgende passage van hoofdredacteur Pierre Huylenbroeck in zijn rubriek COMMENTAAR
Beleggers zijn
compleet
vergeten waar
het bij beleggen
om gaat.
Ze reageren op geruchten, geroddel
en kwakkels. Frankrijk zou weldra zijn AAA-rating verliezen, de
Amerikaanse centrale bank koopt heimelijk Amerikaanse aandelen
om toch die beurs hoger te krijgen, noem maar op. Allemaal niks
van aan, maar de impact is spectaculair.
Dit vond ik een brug te ver, vandaar mijn reactie aan De Tijd :
Geachte heer Huylenbroeck,
Vooreerst wens ik te beklemtonen dat ik een enorme sympathie voor u heb en ook geniet van de deskundige artikelen van uw hand in De Tijd.
Vandaag vind ik echter dat u een loopje neemt met de waarheid.
U schrijftdat de beleggers vooral reageren op geruchten,roddels en kwakkels. Dat is uiteraard de waarheid.
Maar als voorbeeld geeft u o.a. het feit aan dat de Amerikaanse centrale bank heimelijk aandelen zou kopen om toch die beurs hoger te krijgen.
Mr. Huylenbroeck, dat is géén kwakkel.Dat weet u toch zelf ook? Dat is de pure waarheid. Het Plunge Protection Team is reeds drie jaar zéér actief op de beurs.
Wanneer u dagelijks de koersbewegingen vooral in combinatie met de uitgebrachte macro-economische cijfers volgt op de Amerikaanse beurs, dan hoeft u echt géén expert te zijn om te zien dat deze beurs enorm gemanipuleerd wordt.
Enkel deze enorme koersmanipulaties + de kwantitatieve versoepelingsprogrammas (drukken van geld) hebben er voor gezorgd dat de Dow Jones vandaag op 11.143 punten staat. Zónder deze ingrepen weet ik echt niet waar wij nu zouden gestaan hebben 3000 ptn ?
Dat heeft er voor gezorgd dat Wall Street ongetwijfeld méé in de conspiracy enorm geprofiteerd heeft de voorbije jaren. Dat heeft er ook voor gezorgd dat Main Street nog steeds aan het bloeden is. En wat is de bedoeling nu opnieuw van de FED om de rente zéker tot 2013 op 0-0,25% te laten staan!?
Deze manipulaties zorgen er in ieder geval voor dat het quasi onmogelijk geworden is om logisch te handelen (à la hausse of à la baisse) op de beurs.
Ja ik weet dat vele aspecten het gedrag van de beurzen bepalen, maar de bewegingen stroken de laatste jaren totaal niet meer met de economische werkelijkheid.
En het zijn niet de supersnelle computers die hier verantwoordelijk voor zijn!