Dow Jones Industrial: 12767 ptn Nasdaq Composite: 2873 ptn
Spanje zal als eerste land de eurozone verlaten en gelijk hebben ze!
Vorig weekend kende Europa 100 miljard euro steun toe aan Spanje om hun banken te redden. Waardeloze kredieten ten gevolge van de vastgoedcrisis hebben de banken de das omgedaan. Vanwaar het Europese geld moet komen is nog altijd niet duidelijk! En Spanje was eigenlijk ook geen vragende partij, maar gezien de heersende paniek omtrent de Griekse verkiezingen van vandaag, heeft men als het ware zelf aangeboden om hulp te bieden. Bovendien wilde Spanje absoluut niet dat er voorwaarden verbonden werden aan die steun.
Het verliep helemaal anders toen Ierland eerder hulp nodig had om hun banken te redden tengevolge van hún uiteengespatte vastgoedzeepbel. Dit ging toen wél gepaard met strenge voorwaarden. Maar voor Spanje dus niet twee maten en twee gewichten ...
In Spanje gaan ondertussen meer en meer stemmen op om zo vlug mogelijk uit de euro te stappen. Economen en deskundigen argumenteren dat hét probleem de euro zelf is en dat alleen de terugkeer naar de peseta het herstel kan inluiden.
De Spanjaarden zijn het ook spuugzat om te besparen. Zij waren trouwens de eersten verleden jaar indignados om tegen de besparingen te protesteren.
Spanje beschikt ook over een reële economie met een industriële basis. Het land produceert goederen en exporteert die eveneens. De Grieken bijvoorbeeld produceren niets.
Spanje is politiek ook zeer onafhankelijk. Andere landen hebben altijd wel een of andere politieke reden om tot de eurozone te behoren: De Grieken kiezen liever voor Europa dan onder de Turkse invloedssfeer te vallen. De Letten kozen voor Europa om niet meer door de Russen gedomineerd te worden. Voor de Ieren was het een kwestie van zich los te maken van Groot-Brittannië. De Duitsers voelen zich nog steeds schuldig voor de tweede wereldoorlog en voor Frankrijk is het een kwestie van via de euro meer invloed te kunnen uitoefenen in de wereld.
Voor Spanje spelen al die gevoeligheden niet. Het land kan leven met of zonder euro, binnen of buiten de Europese Unie, afhankelijk van of dit werkt of niet. En momenteel werkt dit duidelijk niet.
Spanje beschikt daarenboven over een bredere horizon. De Spaanse economie is gedeeltelijk gericht op Europa maar evenzeer op de zich snel ontwikkelende Spaanssprekende economieën van Latijns-Amerika en de enorme Spaanstalige markt in de VS. Qua handel hebben de Spanjaarden zich altijd al meer gericht op de globale eerder dan op de Europese markt.
Waarom zouden zij zich dan blijven vastklampen aan een falend project als er elders grotere opportuniteiten liggen.
Veel vragen en bedenkingen die er toe leiden dat Spanje er stilletjes genoeg van heeft.