Opmerkelijkste economische nieuwsfeiten van de laatste dagen :
-De fusie van de beurzen van Frankfurt (Deutsche Börse) en New York (NYSE Euronext), waardoor s werelds grootste beursplatform ontstaat. In deze constructie krijgen de aandeelhouders van de Duitse beurs 60% van de aandelen. De Amerikanen worden nog maar eens herinnerd aan hun tanende invloed.
-Het Britse inflatiecijfer steeg in januari van 3,7% naar 4%, wat dubbel zo hoog is als dedoelstelling van 2% die de Bank of England hanteert. Met een basisrente op 0,5% is het onbegrijpelijk dat de voorzitter van de BoE, Mervyn King, er nog steeds niet aan denkt om de basisrente op te trekken. Ben Bernanke en Mervyn King lijden duidelijk aan dezelfde ziekte.
-Het Chinese inflatiecijfer lag in januari met 4,9% hoger dan de 4,6% in december, maar lager dan de verwachte 5,3%. De Chinese autoriteiten hanteren vanaf nu een andere formule om de inflatie te berekenen. Daarbij wordt in de indexkorf een hoger gewicht toegekend aan huisvesting en een lager gewicht aan voedsel. Met de exploderende voedselprijzen is dit natuurlijk handig om de inflatiecijfers te drukken.
De Amerikaanse grootbank Bank of America Merrill Lynch houdt maandelijks een enquête bij fondsbeheerders uit meer dan 50 landen, die in totaal 569 miljard dollar beheren. Daaruit blijkt dat 67% van de strategen een aankoop van aandelen aanraadt. De beheerders zijn in tien jaar tijd niet zo optimistisch geweest.
Intussen worden we overstelpt met teleurstellende macro-economische cijfers in de VS, met o.a. de kleinhandelsverkopen, die maar half zo snel toenamen in januari (+ 0,3% i.p.v. + 0,6% verwacht). Verder een index van de huizenbouwers die reeds maanden stagneert op een superlaag niveau van 16 (op een schaal van 0 tot 100).
Vandaag zien wij een forse stijging (+ 14,6%) van de verkoop van nieuwbouwwoningen. Daar tegenover staat een forse daling ( 10,4%) van het aantal verstrekte bouwvergunningen.
De industriële productie daalde met 0,1% in januari terwijl een stijging verwacht werd van 0,4%.
Ook de producentenprijzenindex gezuiverd van brandstof- en voedingsprijzen, de zogenaamde kernindex, steeg in januari met 0,5% terwijl men slechts een stijging van 0,3% verwachtte.
Maar niet getreurd, geen man overboord. De beurzen trekken het zich niet aan en gaan opnieuw resoluut hoger. Met kapitein Bernanke aan het roer voelt iedereen zich veilig en kan het schip onmogelijk kapseizen.