Dow Jones Industrial :12079 ptnNasdaq Composite : 2743 ptn
Beleggers reageren opgelucht op het nieuws dat Washington een deal rond heeft over het Amerikaans schuldenplafond
Opnieuw dezelfde toon en dezelfde reacties zoals we inmiddels gewoon zijn
Toch verwonderlijk! Alsof er ook maar iemand twijfelde aan een akkoord vóór de deadline van 2 augustus en alsof dit ook goed nieuws betekent voor de Amerikaanse economie. Geenszins! Het schuldenplafond werd net voldoende hoger getild (+ 2.100 miljard dollar) opdat president Obama er vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november van volgend jaar geen last meer zou van hebben.
Het plan is om 2.400 miljard dollar te besparen de volgende tien jaar en de manier waarop dit zal gebeuren is allerminst duidelijk. Van besparen zal er momenteel trouwens niet veel in huis komen gezien de belabberde toestand van de Amerikaanse economie. Het tegenovergestelde, de economie stimuleren, zou eerder aan de orde moeten zijn met een groei van de economie in de periode januari - maart van amper 0,4% en een groei van 1,3% in het tweede kwartaal.
Obama zal echt wel een tandje moeten bijsteken wil hij zijn presidentstermijn verlengen. De beklonken deal betekent ook een felle nederlaag voor hem. Want onder impuls van de uiterst conservatieve Tea Party vleugel van de republikeinse partij komen er ook géén belastingsverhogingen wat Obama en zijn democratische partij wensten.
Er werd dus structureel niets ondernomen om de Amerikaaanse financiën op orde te brengen. They kicked the can down the road het probleem werd vooruit geschoven precies zoals in Europa gebeurde met de zogezegde oplossing van hun schuldencrisis.
Het valt trouwens te verwachten dat nu het Amerikaanse probleem tijdelijk opgelost is de schijnwerpers weer volop gericht zullen zijn op Europa. Na de deal van 21 juli in Brussel zijn de spreads van de staatsobligaties van de perifere landen Spanje en Italië t.o.v. Duitsland opnieuw toegenomen.
In Spanje hebben er in november verkiezingen plaats en zou het kunnen dat er een fiscaal meer verantwoordelijke regering aan de macht komt. In Italië rommelt het echter opnieuw en is er sprake van dat de fel gerespecteerde minister van financiën Tremonti zou moeten aftreden. Als het zó ver komt dan dreigt er chaos.
Italië helpen op dezelfde manier als Griekenland, Ierland en Portugal is onmogelijk. Het einde van de euro is dan echt wel nabij.
In de krant de Tijd van dit weekend merkt Herman Van Rompuy op dat hij de marktreactie niet begrijpt op de bereikte deal van 21 juli. In alle bescheidenheid begrijp ik de reactie van Van Rompuy niet.