Beurscommentaar 18u15xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Dow Jones Industrial : 12234 (- 37 ptn) Nasdaq Composite : 2748 (- 13 ptn)
De beurzen blijven aanmodderen tot ze uiteindelijk zullen crashen.
Het negatieve nieuws stapelt zich op terwijl allerlei instanties positieve berichten de wereld insturen. Hoe is het mogelijk
Want laat ons wel wezen:
De Amerikaanse economie is opnieuw aan het verzwakken en een recessie is niet ondenkbaar.
In combinatie met een groeiende inflatie betekent dit stagflatie, een dodelijke mix voor de aandelenmarkten.
Oorspronkelijk ging men er van uit dat de groei in het eerste kwartaal 4% zou bedragen. Nu denkt men eerder in de richting van 2% of minder. De grote boosdoener blijft de housing market waar er helemaal geen licht aan het einde van de tunnel komt. Ook de arbeidsmarkt wat men ook verkondigt blijft problematisch. Een laatste bewijs hiervan waren de initial jobless claims van vandaag. In plaats van een daling was er een jump van 27.000 eenheden tot 412.000 eenheden, opnieuw bóven de problematische 400.000 grens.
Ook de staatsschuld en het begrotingstekort in de VS nemen Griekse proporties aan, maar niemand die daarvan wakker ligt.
In Europa gaat het, zoals reeds meermaals aangehaald, van kwaad naar erger met de schuldencrisis. Uiteindelijk moest ook Portugal de handdoek in de ring gooien, omdat de situatie onhoudbaar werd, en vooral omdat 34% van de Portugese staatsschuld in handen is van
Spaanse banken. Spanje is dan ook met stip de volgende kandidaat om er het bijltje bij neer te leggen. En waar men het eerder m.b.t. Griekenland, Ierland en Portugal nog had over Europese dwergen, gaat het met Spanje na Duitsland, Frankrijk en Italië over de vierde grootste economie in de eurozone. Indien men ervan uit gaat dat Portugal 80 miljard euro zal nodig hebben van het Europese noodfonds, dan mag men dit voor Spanje alvast vermenigvuldigen met een factor 10 ( !!! ).
Het enige lichtpunt in Europa is het exportland Duitsland. En net daar wringt nu het schoentje: het is vooral de export naar China die in dit land voor de goede business zorgt. In China is men echter op de rempedaal gaan staan, teneinde de groei en vooral de boomende inflatie in te dijken. Indien China een harde landing maakt, zal dit onvermijdelijk een rechtstreekse impact hebben op de Duitse uitvoer en economie.
Zo zie je maar dat we op economisch gebied niet bepaald in een wereld van rozengeur en maneschijn leven. Bepaalde instanties en niet in het minst de FED denken de problemen te kunnen oplossen via kunstmatige ingrepen, kwantitatieve versoepeling, m.a.w. het drukken van geld, en het opblazen van de aandelenmarkten. Afwachten of zij daar in slagen. Wij denken alvast van niet.
|