Cyclus Hedendaagse Filosofie 2011
Op zoek naar nieuwe en originele inzichten ?
Vragen stellen over onze toekomst, de zin van het leven of het samen leven op een directe manier ?
De Humanistische Vereniging Waregem én het Cultureel Centrum De Schakel organiseerden reeds een 10-tal jaar avonden Hedendaagse filosofie. De bedoeling is dat een filosoof in een inleiding zijn visie uiteenzet. Na een korte pauze stelt het publiek vragen en wordt er gediscussieerd. Wij houden het eenvoudig én het werkt.Einde omstreeks 22u 30.
Inkom 5 euro /avond of 12 euro voor de volledige cyclus.
Je kan inschrijven via
Cultuurcentrum De Schakel vzw
Schakelstraat 8 8790 Waregem
tel. 056 62 13 40 fax 056 62 13 50
reservatie@ccdeschakel.be
Donderdag 10 februari 2011 om 20u
Filosoferen voor een betere wereld met Floris van den Berg
De wereld kan prettiger, beter,gelukkiger, gezonder, diervriendelijker,welvarender en duurzamer georganiseerd worden. Floris van den Berg weet hoe. Hij noemt dit de theorie vanb het universeel subjectivisme. Vanuit het individueel leed poogt hij dit te verminderen en het geluk te bevorderen.
Hij is ervan overtuigd dat we onze levensstijl drastisch moeten veranderen teneinde onderdrukking en uitbuiting van levende wezens maximaal te vermijden, en onze wereld te behoeden voor een ecologische nachtmerrie. Het is volgens hem dan ook dringend tijd voor actie en hij geeft daar op diverse vlakken zelf het voorbeeld voor.
Biografie
Floris van den Berg (1973) is filosoof en docent wetenschapsfilosofie en ethiek aan de Universiteit van Utrecht. Daarnaast is hij directeur van de seculier humanistische denktank Center for Inquiry Low Countries, bestuurslid van vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte en hij is betrokken bij de Verlichtingshumanisten en hun Virtueel Museum voor Kwetsende Kunst. Ook is hij initiatiefnemer van de atheïsmecampagne in Nederland. Hij schrijft over secularisme, atheïsme, dierethiek, milieufilosofie, mensenrechten en onderwijs. Hij publiceerde de roman Geleefde brieven, het pamflet Hoe komen we van religie af? en het boek Filosofie voor een betere wereld.
Donderdag 24 februari 2011 om 20u
Over beeldvorming in de hedendaagse samenleving met Ico Maly
Ico Maly analyseert in zijn nieuwe boek De beschavingsmachine de alomtegenwoordige fascinatie door de islam in onze media. Hij legt niet alleen de werking van de dominante beelden over islam en onszelf bloot, maar verheldert ook waar deze fascinatie vandaan komt.
Doordat de media en het beleid alles wat met allochtonen en de islam te maken heeft, verklaren door de moslimcultuur', scheppen ze labiele fundamenten die vooral bestaan uit vooroordelen, clichés en discriminatie. Het uit dit vertrekpunt gedistilleerde beleid kan dan ook niet anders dan mislukken. Maly daarentegen creëert met zijn kritische analyses een stabiele bodem die de allochtonenproblematiek verklaart vanuit verschillende oorzaken: niet alleen cultureel of religieus maar ook sociaal-economisch en politiek. Deze ruime blik maakt het mogelijk oplossingen te lanceren die wél werken. Een verfrissende blik.
Ico Maly (1978) is licentiaat in de Vergelijkende Cultuurwetenschappen en post-licentiaat in de Ontwikkelingssamenwerking (optie politiek en conflict), Universiteit Gent. Hij publiceert al jaren over beeldvorming en islam, racisme, en het Israëlisch-Palestijnse conflict. Hij is hoofdredacteur van Kif Kif Mediawatch. Onder zijn redactie verscheen eerder Cultu(u)rENpolitiek, dat in 2008 de publieksprijs van boekhandel De Groen Waterman won. In 2009 publiceerde hij het boek de beschavingsmachine. Wij en de Islam (Epo)
Donderdag 17 maart 2011 om 20 uur
Beminde ongelovigen met Anne Provoost
Wat bedoelen gelovigen als ze zeggen dat hun god een plan met hen heeft? Heeft hij dan ook een plan met de niet-gelovigen, en met de planeet waarop zij wonen? In het debat over religie wordt steevast een onderscheid gemaakt tussen gematigde religie en extreme religie, maar waar ligt de grens tussen beide?
Anne Provoost ontwerpt een religiometer waarmee u bij uzelf en uw vrienden op een schaal van tien kunt meten hoe (on)gelovig u bent. Ze stelt een verschuiving vast. De opgang van evangelisch creationisme, islamfundamentalisme en religieus sektarisme dwingt de niet-gelovigen tot actie.Atheist zijn is niet voldoende, we moeten zelf een inhoud geven aan de samenleving. Er moet een betere uitleg zijn bij onze godverzaking, een die uitdaagt maar niet op zielen trapt
Anne Provoost groeide op in de Belgische Westhoek. Zij studeerde aan de Leuvense Universiteit en behaalde haar diploma Germaanse Filologie / Nederlandse Letterkunde met een scriptie over mensenrechteneducatie. Ze studeerde nog een jaar pedagogie en verhuisde daarna naar de Verenigde Staten, waar ze haar eerste boek schreef, Mijn tante is een grindewal. Voor dit debuut kreeg Provoost de Boekenleeuw en de Interprovinciale Prijs voor Jeugdliteratuur. Het was de aanzet van een veel gelauwerd schrijversbestaan. Voor Vallen (1994) kreeg ze zowel de Woutertje Pieterse Prijs voor kinder- en jeugdliteratuur als de Boekenleeuw, een Zilveren Griffel en de eerste Gouden Uil. Begin 2008 verscheen bij Querido haar pamflet Beminde Ongelovigen, Atheïstisch sermoen.
04-02-2011, 10:12 geschreven door Kürt en/of Nino
|