alles over vroeger wil je iets meer weten over vroeger.
of wil je herinenrigen herophalen.
messchien vindt je die dingen wel in mijn blog.
alles over vroeger.
12-11-2008
tanden weetjes
"tandweetjes"
Het oudste kunstgebit met een rij tanden boven- én onderaan, werd opgegraven
in Zwitserland en zou zo'n 500 jaar oud zijn. Deze tanden waren uit been gesneden en door een scharnier bij elkaar gehouden. Zo'n gebit zou enkel gediend hebben om er mooier uit te zien, want je kon er niet mee eten.
Kunstgebitten werden tot ongeveer 100 geleden gemaakt van beenderen van
dieren. Er werd de voorkeur gegeven aan nijlpaardenbeenderen omdat die zo sterk waren. Een probleem van deze tanden was echter dat ze snel rotten en verkleurden, een oplossing kwam er toen men tanden uit porselein kon maken.
Vroeger bestond er geen effectief verdovingsmiddel om te gebruiken vooraleer
je tanden getrokken werden. Om zijn patiënten toch enigszins te verdoven experimenteerde een Amerikaanse tandarts 150 jaar geleden voor het eerst met lachgas. Het effect van lachgas was al eerder ontdekt, maar het werd voornamelijk gebruikt als een soort 'vrolijke drug' op societyfeestjes.
Een naaimachine is een apparaat waarmee het naaien van stoffen half-geautomatiseerd kan plaatsvinden.
Rond 1755 werd er in verschillende Europese landen geprobeerd een machine uit te vinden die het naaien met de hand zou kunnen vervangen. De ontwikkelingen richtten zich op de grote kleermakerijen (waar de gezellen niet echt zaten te wachten op een vervanger voor hun handwerk).
In Frankrijk verschenen rond 1830 de eerste machines in de naaiateliers. Deze werden door de werkers niet graag gezien, maar de vinding en de verbeteringen van de machine waren niet meer te stoppen. De eerste bruikbare toepassing werd de naaimachine die door Barthlemy Thimonnier werd ontwikkeld. Met zijn uitvinding sleepte hij een contract in de wacht voor het produceren van Franse legeruniformen.
In het begin van de 19e eeuw werd de naaimachine vervolmaakt en kon deze ook door de huisvrouw worden gebruikt. De ontwikkeling van de trapnaaimachine bleek een echte verbetering te zijn doordat men de handen nu volledig vrij had voor het naaigoed. Tevens kregen de machines meer mogelijkheden, verschillende naaisteken zoals zigzaggen en zomen werden mogelijk.
De trapnaaimachine werd later vervangen door de elektrische machine (sedert 1905 tamelijk algemeen) en is nu nog steeds in gebruik.
Breien is een werkwijze om van één lange draad een elastisch weefsel te maken met behulp van 2 of meer naalden zonder ogen. Breien wordt in het Europa van na de 19e eeuw vooral gebezigd door vrouwen. Daarvoor werd er evenwel vooral door Europese mannen gebreid, zoals schaapherders tijdens het hoeden van hun kudden. Tot in de 20e eeuw was de breiende herder of visser nog een normaal verschijnsel. Voor het breien worden vooral wol en acryl of katoen gebruikt, maar in principe kan elk materiaal, dat tot garen gevormd kan worden, voor het breien worden gebruikt. Zo was in de zestiende eeuw het gebruik van zijde en gouddraad voor gebreide religieuze gewaden in zwang.
Tot tenminste 1970 werd breien, evenals haken en borduren, aan meisjes geleerd op de basisschool. Op sommige scholen werd ook breiles aan jongens gegeven. De decennia daarna is het aantal scholen dat nog breiles inroosterde, rap afgenomen. Tegenwoordig komt de wekelijkse breiles op vrijwel geen enkele basisschool meer voor. Een uitzondering vormen Vrije scholen waar het handwerken nog wel wordt aangeleerd. Het professioneel breien gebeurt inmiddels vrijwel alleen nog met de breimachine. Het machinebreien maakte het gebruik van dunnere materialen als acrylgaren, katoen, wol-acryl en katoen-acryl beter mogelijk. Handmatig breien wordt vooral nog door de hobbybreiers gedaan. Hoewel in West-Europa vooral beoefend onder oudere dames, zijn er ook nog steeds jonge vrouwen die zich met het hobbybreien bezighouden.
Voor het breien is relatief veel tijd nodig. Het is lastig om te leren, en als de kunst eenmaal wordt beheerst, vergt het veel tijd (15-40 uur voor een gemiddelde trui).
Ik ben emmeline, en gebruik soms ook wel de schuilnaam lutte.
Ik ben een vrouw en woon in roeselare (belgie) en mijn beroep is verzorging.
Ik ben geboren op 23/03/1995 en ben nu dus 29 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: dansen,choppen en bloggen.
ik heb 4blog op seniorennet
dezottedierensite
deolympischespelen
emysprentjesblog en deze.