alles over vroeger wil je iets meer weten over vroeger.
of wil je herinenrigen herophalen.
messchien vindt je die dingen wel in mijn blog.
alles over vroeger.
11-10-2008
mi de dulle
Mie de Dulle Het jaar 1866. Een Antwerps meisje, bijgenaamd Mie de Dulle, die van haar moeder niet mocht gaan dansen, zei : "Ik zal vanavond dansen, bij Jan Krabzocht, als was het met de duivel." Ze ging 's avonds naar de danszaal. Toen iedereen aan de dans was, riep een kind, dat op de arm van zijn moeder gezeten, de dansparen gade sloeg : "Och, moeder, daar danst een heer met een staart !" Allen, hoorden dit, zagen hetgeen gebeurde en hielden op. Het meisje schrikte zodanig, wanneer ze begreep wie haar danser was, dat zij er later van uitteerde. Er ontstond zelfs een liedje daarover, waarin o.a. voorkwam : "En iedere trap, die ze deed, was er een gat in de plancher".
Satellieten De lancering van de eerste satelliet, de Spoetnik, was een mijlpaal in de ruimtevaart. Deze documentaire kijkt naar de ontstaansgeschiedenis van s werelds belangrijkste communicatiemiddel en de mannen die aan de wieg stonden van de moderne satelliet, waaronder een Nazi-geleerde en een Britse science fiction-schrijver. Vanaf de eerste modellen tot de moderne spionagesatelliet: dit is de definitieve geschiedenis van de zogenaamde birds.
Space Shuttle Columbia Op 1 februari 2003 verbrandde de Space Shuttle Columbia boven Texas bij terugkeer in de dampkring van de aarde. Alle zeven bemanningsleden kwamen om het leven en de toekomst van de ruimtevaartprogramma werd in twijfel getrokken. Met de ramp kwam een einde aan 22 jaar innovatie en vooruitgang, een periode die begon toen de Columbia in 1981 als eerste shuttle de ruimte invloog.
6Woshod 1 In alle geheimzinnigheid lanceerden de Sovjets op 12 oktober 1964 hun Woschod (Opgang). Daarmee behaalden ze een belangrijke primeur in de race naar de maan: het eerste driepersoons ruimteschip. Wladimir Komarov (piloot), Boris Jegorov (arts) en Konstantin Feoktistov (ingenieur) bleven 24 uur in een baan om de aarde.
Ruimtewandeling van Leonov Op 18 maart 1965 behaalden de Russen een volgende primeur toen Alexei Leonov vanuit de Woschod-2 als eerste mens een ruimtewandeling maakte. Via een luchtsluis verliet hij zijn ruimteschip, dat bestuurd werd door Pavel Bjeljajev. Twaalf minuten zweefde hij als een menselijke satelliet om de aarde. Met uniek filmmateriaal biedt deze documentaire een bijzondere kijk op die spannende dagen in de ruimterace.
Ruimtestation MIR Mir was de eerste ruimtestation dat permanent bewoond werd. Het verbleef 15 jaar in een baan om de aarde, waarvan het bijna tien jaar onafgebroken bemand was. Maar de Mir was allesbehalve een groot succes. Een aantal rampen aan boord bracht in 1997 de levens van de astronauten ernstig in gevaar en maakte duidelijk dat het Russische ruimteprogramma failliet was...
De bestemming Mars Van alle planeten lijkt Mars nog het meest op de aarde. Het oppervlakte bestaat uit valleien, woestijnen en poolkappen, en de seizoenen lijken ook die van de aarde. Als de mensheid zich ooit op een andere planeet vestigt, dan is het Mars. Maar de fysieke training, de risicos van een lange ruimtereis en de aanpassing aan de omstandigheden op Mars maken het een bijna onmogelijke opgave. Of toch niet?
Challenger: de grootste ramp uit de ruimtevaart Op 28 januari 1986 vond de grootste ramp uit de ruimetvaart plaats boven de kust van Florida. Amper 73 seconden nadat de Challenger was opgestegen brak de Space Shuttle voor het oog van miljoenen kijkers over de hele wereld uit elkaar. Alle zeven bemanningsleden kwamen om. Hoe kon dit gebeuren? Wat waren de gevolgen? De politieke, wetenschappelijke en menselijke dramas achter de Challenger-ramp onthuld.
Zon 600.000 jaar geleden veranderde het klimaat op de aarde. De straling van de zon werd minder, de winter werd kouder en ook s zomers ging de temperatuur omlaag. De zomers werden ook korter. In de winter viel er veel sneeuw. In honderden jaren werd Noord-Europa en de Alpentoppen bedekt met sneeuw. Omdat de zomers te kort en te koud waren dooide de sneeuw nooit helemaal, alleen de bovenste laag smolt. Als het dan weer kouder werd veranderde de gesmolten sneeuw in ijskorreltjes en de noemden we firn. De overgang van sneeuw naar firn duurde maar een paar dagen. Het gebeurde vooral op beschutte plaatsen, zoals in bergdalen. Op deze firn viel weer nieuwe sneeuw, zodat er een steeds zwaardere firn-laag ontstond. De lucht tussen de ijskorrels werd weggeperst. Zo ontstond er een ijsmassa die we een gletsjer noemen. Het kon wel honderden jaren duren voor dat sneeuw en firn een gletsjer waren. Wanneer de ijsmassa een bepaalde dikte had, begon hij te schuiven, dan zeggen we dat de gletsjer stroomt.
Lage zeespiegel
Door de kou kwam de sneeuw steeds verder naar het zuiden. De gletsjers rukten op tot in het laagland.Waar eerst altijd regen viel viel nu sneeuw. Het verschil is dat regen terugstroomt naar zee, en sneeuw en ijs niet. Dus bleef er veel meer water op het land liggen. De zeespiegel lag daardoor 90 meter lager!! De kustgebieden vielen droog, de eilanden werden met het vasteland verbonden. Bijvoorbeeld de Britse eilanden en Noord-Frankrijk waren een geheel. Veel later, toen het klimaat verbeterde smolt de sneeuw weer. In de ijstijd was eenvierde deel van de aarde bedekt met een dikke ijslaag. Behalve Groenland, Spitsbergen en het Zuidpoolgebied lagen ook grote gebieden in Amerika, Argentinië onder het ijs.Ook de Britse eilanden lagen onder een dik ijspak. In de Vogezen waren grote gletsjers.
Vier ijstijden
De ijstijd duurde van 600.000 tot 10.000 jaar voor Christus. Tijdens die 6000 eeuwen was het niet altijd even koud. Soms waren er ook warmere tijden. Eigenlijk was het dus niet een grote ijstijd.
Er waren vier ijstijden met daartussen drie warmere perioden: q1ste ijstijd: 600.000 540.000 jaar geleden. q2deijstijd: 480.000 430.000 jaar geleden. q3deijstijd: 300.000 180.000 jaar geleden. q4deijstijd: 120.000 -10.000 jaar geleden.
Toendra
Het landschap in de ijstijd zag er niet steeds hetzelfde uit. Dat kwam door de verschillen in de temperatuur. Als het heel koud was was het landschap kaal, er waren bijna geen bomen. Er groeiden alleen kleine struiken en planten die heel goed tegen de kou konden. Dit landschap heet toendra. De allerkoudste tijd was de 3de ijstijd, de grens van het landijs liep over midden-Nederland, ongeveer de grens Amsterdam-Nijmegen. Een groot deel van Nederland lag dus onder een dik pak ijs. Aan de zuidgrens van dit landijs werden op de Veluwe door de druk van het schuivende ijs lange heuvelruggen gevormd. Het zuiden van ons land had toen een toendralandschap.
Dieren in de ijstijd
Regelmatig worden er overblijfselen van dieren uit de ijstijd gevonden, dit worden fossielen genoemd. Het bekendst zijn de resten van zoogdieren, maar er zijn ook fossielen van schelpen en insekten. De meeste zoogdierresten komen uit de periode van de 3de ijstijd tot nu. Van de tijd daarvoor is er weinig gevonden. In Tegelen (Limburg) is een beroemde vindplaats. Daar zijn resten van dieren gevonden uit de 1ste ijstijd, zoals een aapje, een beer, een nijlpaard en een watermol. In de andere ijstijden leefden in ons land in de toendragebieden beren, wolven, herten, mammoeten, rendieren en reuzebevers. In de warmere tussenperioden leefden hier olifanten, rhinocerossen en sabeltijgers.
De mensen
Door vondsten in de bodem weten we dat er vanaf 250.000 jaar voor Christus mensen in ons land woonden. In het begin waren dat er maar heel weinig, ongeveer 1 per 10 tot 100 vierkante kilometer.Ze leefden van de jacht en van vruchten. Ze woonden in kleine groepen en trokken steeds naar andere plaatsen om eten te zoeken. Van deze mensen zijn geen resten gevonden.
Neanderthalers
Vanaf ruim 100.000 jaar geleden leefden hier de Neanderthalers. Ze worden zo genoemd omdat de resten van deze mensen voor het eerst zijn gevonden in een grot in het dal van Neander. Dat is een rivier vlak bij Dusseldorf. Zij waren de eerst mensen die hun doden begroeven. Waarschijnlijk konden ze niet echt praten, maar maakten ze met allerlei geluiden dingen aan elkaar duidelijk. Ze leefden tot ongeveer 30.000 jaar voor Christus, toen stierven ze uit. Het is niet bekend hoe dat kwam.
De Nederlandse Landgeit is een van oorsprong in Nederland levend dier. Dit geitenras bepaalde eeuwenlang het gezicht van de Nederlandse geitenstapel. In het begin van deze eeuw werd er door middel van kruisingen met ondermeer de Toggenburger en de Saanengeit geprobeerd om de melkproductie van de geit te verhogen. Hierdoor dreigde het oorspronkelijke ras uit te sterven.
In 1958 waren er nog maar enkele landgeiten over. Deze zijn door Dr. A. van Bemmel overgebracht naar diergaarde Blijdorp. In 1971 werden de nakomelingen van deze vier geiten en drie bokken over genomen door het Rijksinstituut voor Natuurbeheer in Leersum (thans D.L.O). Deze gebruikte de dieren voor begrazingsonderzoek in natuurgebieden.
De dieren die het instituut overnam waren er slecht aan toe. Door de kleine populatie was er door inteelt weinig over van de uiterlijke kenmerken van de oorspronkelijke landgeit. Door het in kruisen van rasloze geiten is er geprobeerd om het oorspronkelijke type weer terug te krijgen en de kleine populatie weer gezond te krijgen. Deze gegevens zijn verwerkt in de rasomschrijving van de Landelijke Fokkersclub voor de Nederlandse Landgeiten (LFNL). De LFNL is opgericht in 1982. Al deze mensen, die in deze club zijn verenigd houden zich bezig met het terugfokken van het Landgeitenras. Zij houden ondermeer een stamboek bij waarin alle goedgekeurde, en dus rastypische dieren geregistreerd staan. Ook geven ze adviezen op foktechnisch gebied. Ieder jaar organiseren provinciale fokkersclubs of particuliere fokkers openbare keuringen waar ieder Landgeitenlid zijn/haar dieren ter keuring kan aanbieden. De dieren worden gekeurd op de aanwezigheid van de raskenmerken. Daarbij moet aangemerkt worden dat de bokken om de twee jaar gekeurd moeten worden omdat ze een dusdanige invloed op de huidige populatie hebben. De kwaliteit van de bokken moet sterk onder controle worden gehouden. Dieren die niet (meer) aan de raseisen voldoen worden buiten de fokpopulatie gehouden.
Tegenwoordig worden de Landgeiten vooral gebruikt voor het beheer van natuurterreinen, waar ze de ongewenste begroeiing in toom moeten houden. Ook worden de geiten vaak gezien op kinderboerderijen en er komen steeds meerhobbyfokkers, die helpen bij het terugfokken van de oorspronkelijke Landgeit.
Vraag jij je wel eens af hoe je er in het verleden zou hebben uitgezien? Je kan dan natuurlijk bij je grootmoeder langsgaan en haar krultang-gewijs je haar laten bewerken, maar er bestaat een veel veiliger methode. Op Yearbook Yourself zie je de resultaten al in een paar seconden, en doorgaans zonder brandwonden!
In het begin van de 20e eeuw wilden veel mensen van Europa naar Amerika om er een beter leven op te bouwen. Omdat in die tijd alleen met een schip overzeese gebieden bereikt konden worden en om aan de grote vraag te kunnen voldoen moest men steeds grotere schepen gaan bouwen. De White Star Line, een Britse scheepsmaatschappij begon op 31 maart 1909 met de bouw van de Titanic. Twee jaar later, op 31 mei 1911, werd de Titanic in Belfast te water gelaten. De Titanic was het pronkstuk van de maatschappij. Op 2 April 1912 was de Titanic gereed voor een proefvaart en kreeg het een certificaat van deugdelijkheid dat een jaar geldig was. Nog dezelfde dag stoomde het schip richting Southampton om aan haar eerste reis te beginnen.
Het schip
De Titanic was een passagiersschip van 278m lang, 28m breed en bood plaats aan 3547 mensen. Per reis verbruikte het stoomschip 5344 ton steenkool. De Titanic haalde een topsnelheid van 44km/u.
Op reis
Je kon op drie verschillende manieren met de Titanic reizen. - Het reizen in een eerste klas suite was alleen weggelegd voor de allerrijksten. Een bemanningslid zou jaren moeten sparen om één enkele reis te kunnen betalen. De eerste klas accomodaties waren zeer luxueus met twee statietrappen, een squashbaan en een nieuwtje op het gebied van oceaanreizen: een heus zwembad. - De tweede klasse, die ook luxe genoemd mocht worden werd bevolkt door de middenklasse: kooplieden, onderwijzers e.d. - In de derde klasse vond men de immigranten uit Europa die in de "Nieuwe Wereld" een beter bestaan hoopten op te bouwen.
Een ijsberg
Op 10 april 1912, twaalf uur 's middags verlaat de Titanic haar ligplaats om aan haar eerste oceaanreis te beginnen. De eerste ijsmelding op zondag 14 april 1912 kwam binnen om negen uur 's ochtends. Die dag ontving de Titanic nog drie ijsmeldingen van schepen in de buurt. Het was duidelijk dat er een groot ijsveld precies op de koers van de Titanic lag. Kapitein Smith kwam om ongeveer negen uur naar de brug om de weerssituatie te bespreken. Nog nooit was de zee zo rustig. Het was windstil, de zee was spiegelglad en het was een heldere, maanloze nacht. IJsbergen zouden moeilijk te zien zijn zonder een branding in de donkere nacht. Om 22.00 uur nam eerste stuurman Murdoch de wacht over van tweede stuurman Lightoller die hem inlichtte over de sinds de middag sterk gedaalde temperatuur. In het kraaiennest keken de uitkijken Fleet en Lee al uit naar het einde van hun wacht. Het was 23.40 uur. Ze moesten nog maar 20 minuten en dan zouden ze de bijtende vrieskou kunnen verlaten. Plots zag Fred Fleet iets wat snel groter werd. Een zacht schrapend en rommelend geluid maakte duidelijk dat de Titanic een ijsberg geraakt had. Onmiddellijk stroomde water de onderste delen van het schip binnen. Zes ruimen hadden schade opgelopen. Het lot van de tot dan toe grootste oceaanstomer was bezegeld: de Titanic zou zinken.
Al in het jaar 412 (voor Christus) beschreef Hippocrates in het oude Griekenland een ziekte die heel erg veel op griep leek. Eén van de vroegste pandemieën is bekend uit 1580. De meest bekende pandemie is de Spaanse Griep epidemie geweest (1918-1919). Eén van eerste personen waarvan bekend werd dat hij deze griep had, was de Spaanse vorst. Daaraan heeft deze pandemie z%u2019n naam te danken. De ziekte brak uit ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. In die tijd reisden grote groepen soldaten over de continenten, waardoor de ziekte zich waarschijnlijk snel over de hele wereld heeft kunnen verspreiden. Door deze pandemie zijn destijds ruim 20 miljoen mensen gestorven. Men zou verwachten dat het vooral ouderen of zwakkeren slachtoffer werden, maar bijna het omgekeerde was het geval. Veel kinderen en jonge sterke volwassenen werden getroffen. In Nederland zijn in deze periode ongeveer 30.000 mensen bezweken aan de griep.
In de vorige eeuw zijn nog twee pandemieën geweest: in 1957-1958 (de Aziatische griep) en in 1968-1969 (de Hong Kong griep).
[6/10/2008 Categorie: Musicals] In het voormalige postsorteercentrum Antwerpen X in Berchem, ging afgelopen zaterdag 4 oktober, de musical Daens in première! En het dient gezegd, de spitsen (acteurs) hebben zeker gescoord, want het werd een waar feest. Na jaren van hard zwoegen keek iedere acteur, of man/vrouw achter de schermen, reikhalzend uit naar die première. Een ellenlange lijst bekende Vlamingen maakten hun opwachting en samen met de talrijke genodigden zorgden zijn ervoor dat de zaal tot in de nok gevuld was. Enkele van de bijzondere genodigden op de rode loper waren: Prins Laurent en Prinses Claire en de Vlaamse Minister President Kris Peeters.
Absolute topcast! Daens de nieuwe musical van Studio 100, gebaseerd op de gelijknamige film van baron Stijn Coninx, heeft een gigantische topcast kunnen strikken voor deze productie. Daens is het verhaal over de priester uit Aalst die zich verzette tegen de wantoestanden in de 19e eeuw. De film en de musical zijn gebaseerd op het boek van schrijver Louis Paul Boon. Lucas Van Den Eynde, had de moeilijke taak om Jan Decleir Daens in de film te doen vergeten! En na de voorstelling was iedereen het unaniem er over eens, dat Lucas in zijn taak geslaagd was met grote onderscheiding.
Andere personages werden puik vertolkt door onder andere Free Souffriau en Jelle Cleymans, die de rollen van Nette en Jan op zich namen. Ook zij bewezen eerder al, dat zingen en acteren hun niet vreemd is. Maar ook Jo De Meyere (bisschop Stillemans) en Anne Mie Gils (Nora Scholliers) wisten het publiek te raken. Samen met het gigantische ensemble van 12 topmuzikanten, maakten zij van Daens een prachtig kijkstuk.
Een lach en een traan! Op muziek van Dirk Brossé, bracht: Daens het ontroerende en hartverscheurende verhaal van de ontluikende romance tussen textielarbeidster Nette en Jan de krantenman. Een romance die aankijkt tegen de sociale onrechtvaardigheid en de harde wekelijkheid van toen.
Daens is een hartverwarmende en ontroerende musical, met hier en daar heelwat grappige momenten. De musical werd enorm enthousiast onthaald bij het publiek, die de acteurs spontaan bedachten met tal van applausmomenten en luid buldergelach! Maar op het einde vloeiden hier en daar toch enkele traantjes en/of hoorden we zacht gesnik in de zaal.
Na afloop van de voorstelling, gaven al de genodigden de cast dan ook terecht een staande ovatie! Daens is een musical van pure topklasse, daar was iédereen het unaniem over eens.
Informatie & Tickets. Daens de musical speelt zich af in het voormalige Postsorteercentrum Antwerpen X, ( recht tegenover het station van Berchem) gelegen Borsbeeksebrug, 7 te 2600 Berchem. Voor de gelegenheid werd het sorteercentrum omgetoverd tot een volwaardig theater en is perfect toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn eveneens voldoende parkeerplaatsen beschikbaar in de onmiddellijke nabijheid.
Tickets kosten tijdens de weekdagen van 17,50 euro voor categorie 5 tot en met 52,50 euro voor plaatsen categorie 1. Wie luxeplaatsen wil reserveren betaald 70 euro. Wie de voorstellingen tijdens het weekend wil bijwonen, betaald een toeslag van vijf euro. De reserveringskosten bedragen 3 euro per ticket.
Meer informatie vind je op www.daens.be. Tickets zijn ook te koop bij Info Cultuur, Grote Markt 13 te 2000 Antwerpen. Het kantoor is te bereiken van dinsdag tot vrijdag, van 10 tot 17u45. Op zaterdag van 12 tot 17 uur. Tickets kunnen ook besteld worden op het nummer 070/344.555. De voorstellingen lopen vanaf 04 oktober op maandag, dinsdag en woensdag om 20 uur. Op zaterdag om 15 en om 20 uur en op zondag om 14u30 en om 19 uur.
1849 Voor het eerst in de geschiedenis werd een luchtaanval uitgevoerd. Venetië werd onder vuur genomen door hetelucht ballons van waaruit bommen op de stad werden geworpen.
1901 In Detroit werd de Cadillac Motor Company opgericht. Het werd genoemd naar de Franse ontdekkingsreiziger die de stad stichtte.
1904 Geboortedag van de Amerikaanse jazzpianist-componist-arrangeur en bandleider Count Basie (William of Bill Basie, 1904-84), in Red Bank, New Jersey. Songs: "One o'clock jump, "Pennies from heaven", "Stop beatin around the mulberry bush", "Mama don't want no peas 'n rice 'n coconut oil", "Cherokee", "Oh lady be good".
1911 De 'Mona Lisa' van Leonardo Da Vinci werd gestolen uit het Louvre in Parijs door de Italiaanse huisschilder en ober Vincenzo Perruggia, die boos was omdat de Fransen hem een 'macaroni-eter' hadden genoemd. Hij zou het schilderij twee jaar later teruggeven.
1938 Geboortedag van de Amerikaanse zanger-gitarist 'Kenny Rogers (Kenneth Donald Rogers), in Houston, Texas. Groepen: 'The New Christy Minstrels' (song: "Green green") en 'Kenny Rogers and The First Edition' (songs: "Ruby don't take your love to town", "Reuben James"). Solo: "Coward of the county", "Love lifted me", "Lady", "You decorated my life", "Islands in the stream" (met Dolly Parton), "We've got tonight" (met Sheena Easton)
Ik ben emmeline, en gebruik soms ook wel de schuilnaam lutte.
Ik ben een vrouw en woon in roeselare (belgie) en mijn beroep is verzorging.
Ik ben geboren op 23/03/1995 en ben nu dus 29 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: dansen,choppen en bloggen.
ik heb 4blog op seniorennet
dezottedierensite
deolympischespelen
emysprentjesblog en deze.