geschiedenis de ruimtevaart
Satellieten De lancering van de eerste satelliet, de Spoetnik, was een mijlpaal in de ruimtevaart. Deze documentaire kijkt naar de ontstaansgeschiedenis van s werelds belangrijkste communicatiemiddel en de mannen die aan de wieg stonden van de moderne satelliet, waaronder een Nazi-geleerde en een Britse science fiction-schrijver. Vanaf de eerste modellen tot de moderne spionagesatelliet: dit is de definitieve geschiedenis van de zogenaamde birds. Space Shuttle Columbia Op 1 februari 2003 verbrandde de Space Shuttle Columbia boven Texas bij terugkeer in de dampkring van de aarde. Alle zeven bemanningsleden kwamen om het leven en de toekomst van de ruimtevaartprogramma werd in twijfel getrokken. Met de ramp kwam een einde aan 22 jaar innovatie en vooruitgang, een periode die begon toen de Columbia in 1981 als eerste shuttle de ruimte invloog.
6Woshod 1 In alle geheimzinnigheid lanceerden de Sovjets op 12 oktober 1964 hun Woschod (Opgang). Daarmee behaalden ze een belangrijke primeur in de race naar de maan: het eerste driepersoons ruimteschip. Wladimir Komarov (piloot), Boris Jegorov (arts) en Konstantin Feoktistov (ingenieur) bleven 24 uur in een baan om de aarde.
Ruimtewandeling van Leonov Op 18 maart 1965 behaalden de Russen een volgende primeur toen Alexei Leonov vanuit de Woschod-2 als eerste mens een ruimtewandeling maakte. Via een luchtsluis verliet hij zijn ruimteschip, dat bestuurd werd door Pavel Bjeljajev. Twaalf minuten zweefde hij als een menselijke satelliet om de aarde. Met uniek filmmateriaal biedt deze documentaire een bijzondere kijk op die spannende dagen in de ruimterace.
Ruimtestation MIR Mir was de eerste ruimtestation dat permanent bewoond werd. Het verbleef 15 jaar in een baan om de aarde, waarvan het bijna tien jaar onafgebroken bemand was. Maar de Mir was allesbehalve een groot succes. Een aantal rampen aan boord bracht in 1997 de levens van de astronauten ernstig in gevaar en maakte duidelijk dat het Russische ruimteprogramma failliet was...
De bestemming Mars Van alle planeten lijkt Mars nog het meest op de aarde. Het oppervlakte bestaat uit valleien, woestijnen en poolkappen, en de seizoenen lijken ook die van de aarde. Als de mensheid zich ooit op een andere planeet vestigt, dan is het Mars. Maar de fysieke training, de risicos van een lange ruimtereis en de aanpassing aan de omstandigheden op Mars maken het een bijna onmogelijke opgave. Of toch niet?
Challenger: de grootste ramp uit de ruimtevaart Op 28 januari 1986 vond de grootste ramp uit de ruimetvaart plaats boven de kust van Florida. Amper 73 seconden nadat de Challenger was opgestegen brak de Space Shuttle voor het oog van miljoenen kijkers over de hele wereld uit elkaar. Alle zeven bemanningsleden kwamen om. Hoe kon dit gebeuren? Wat waren de gevolgen? De politieke, wetenschappelijke en menselijke dramas achter de Challenger-ramp onthuld.

|