EEN REIS DOOR HET VERLEDEN
'Waar is de tijd' brengt het boeiende verhaal van die Westhoek, het stukje Vlaanderen achter de Noordzee en langs de Franse grens, de 'Schreve'. Het is het verhaal van een streek, maar bovenal het verhaal van de mensen die er woonden: van Galliërs tot de nijvere middeleeuwse boer of de opstandige lakenwever; over geuzen en 'malcontenten'; van kleine mensen in de 'Groote Oorlog'.
'Waar is de Tijd' brengt die Westhoeker tot leven. De vissers schakelden over van de IJslandvaart naar het strandtoerisme. Jan Yperman was de belangrijkste middeleeuwse chirurgijn. Rijke heren bouwden herenhuizen in de stad en kasteeltjes op het platteland. Je leest hun verhaal, maar ook dat van hun dienstboden, van de bakker en de beenhouwer of dat van de venter die te voet over modderige wegen trok. Je verneemt alles over de opkomst van trein, tram, bus en over de eerste trotse eigenaar van een auto.
Het is het verhaal over de politici van weleer en de industriëlen die Picanol stichtten of de Bloemmolens van Diksmuide. Het is ook het relaas van de arbeiders die er hun dagelijks brood verdienden. Wie waren ze? Hoe leefden ze en hoe hadden ze lief? 'Waar is de Tijd' brengt het verhaal van de gewone mens tot de rijke burger en de adellijke heer.
|