Het dorpje Houwaart is een deelgemeente van Tielt-Wingegelegen in de vallei van de Brede Motte. Het landschap is licht golvend met heuvelruggen die zich uitstrekken van west naar oost. Op vele plaatsen, zoals in de holle wegen, wordt ijzerzandsteen aangetroffen. De wandeling doorkruist voor een groot gedeelte het mooie Walenbos dat met zijn 500 ha één van de grootste aaneengesloten valleibossen van Vlaanderen is. Aansluitend tref je het 54 ha grote Troostergembos aan gelegen op de Bensberg, een heuvel die in het Noorden van het gehucht Gempe ligt. De kapel op de Roeselberg lag op de weg die bedevaarders uit het Leuvense naar Scherpenheuvel volgden. De kleine kapel werd in 1789 door Ridder de Crabbé vergroot. Achter het koor bevindt zich een buitenkapel met een voorstelling van Christus in zijn graf. Rondom de kapel bevindt zich een kruisweg onder statige linden. In het centrum van het dorpje tref je ook het beeldje van " de Hagelander " aan. Je treft hier immers ook het meest noordelijk gelegen wijngebied van Europa aan. De St.-Denijskerk werd voor het eerst vermeld in de 12de eeuw. Boven de toegangsdeur, in een nis, staat het beeld van St.-Denijs. Hij was de eerste bisschop van Parijs. Volgens de legende wandelde hij na zijn onthoofding met zijn hoofd in de handen naar de plaats waar hij wilde begraven worden, namelijk St.-Denis bij Parijs.
Deze vallei situeert zich in het noordwesten van het Hageland en is zeer heuvelachting. Tal van riviertjes en beken slingeren zich door de groene vallei. Bij de samenvloeiing van de Slekkebeek en de Tafelbeek op het grondgebied van Meensel-Kiezegem ontstaat de Wingebeek. In de middeleeuwen was de Winge van levensbelang voor de bevolking omdat er verschillende watermolens op dit riviertje stonden. De gemeentes die van de regio deel uitmaken zijn : Rotselaar,Holsbeek,en Tielt-Winge.De vallei is een waar wandelparadijs omwille van de mooie bossen die ze rijk is. Het Wandelnetwerkbiedt keuze uit ruim 180 km bewegwijzerde routes. Zo is er onder meer het Walenbosin de omgeving van Houwaart en Sint-Joris-Winge,de wijngaardbergrond Wezemaal,prachtige wandelingen rondom hetwaterkasteel van Horsten hetTroostembergbosin Tielt-Winge. Kortom uren wandelplezier.
Op die zonneschijn is het voorlopig nog altijd wachten. Grijs en regenachtig blijven de bovenhand houden. Ik koos dus voor een kortere wandeling uit de gloednieuwe wandelbrochure van onze suikerstad. Mooie boekje, mooie foto's en plannetjes, maar groot was mijn verwondering toen bleek dat deze wandelingen niet afgepijld zijn. Zoek maar eens naar namen van naamboordjes in veldwegen als deze er niet zijn. Gelukkig kende ik de streek en heb ik het er toch op gewaagd.
Vissenaken, deelgemeente van Tienen, ligt in de Velpevallei. Trekpleister op de wandeling is de Rozendaalbeekvallei, een reservaat dat door Natuurpunt beheerd wordt. Typisch zijn de hoogstammige knotwilgen. Voor mooie foto's was het deze morgen ook geen weertje. Daarom verwijs ik graag naar de wandeling die ik in het voorjaar deed met Natuurpunt op mijn blog Hageland.
De wandeling start aan de kerk van St.-Pietersbanden en is 5 km lang.
De wandeling start aan de St.-Hilariuskerk van Bierbeek . Zoek hier niet achter "bier", het is de Molendaalbeek, een bijriviertje van de Molenbeek. Mooie holle wegen, akkerlanden en bossen wisselen elkaar af. De Romaanse St.-Hilariuskerk dateert uit de 2de helft van de 12de eeuw. De pasorie dateert uit de 17de eeuw. Het mooie Klaverwegje achter de kerk loopt naast de beek en voert ons naar het Bordingenhof, een statige vierkantshoeve, waarvan de eerste vermeldingen dateren uit 1389. (lees hier de geschiedenis) Vanaf hier loopt een mooie holle weg tot op het plateau van waaruit er een prachtig uitzicht over het dorp opduikt. We bereiken het "Schavaai" op de driesprong aan de Oude Geldenaaksebaan. "Schavaai" is plaatselijk dialect voor "takkenbos". De dorpelingen kwamen hier rijsthout hakken. Het Schavaaienhof is een gebouwtje met trapgeveltoren. Iets verderop aan het einde van de holle weg ligt het Rachierhof, een hoeve uit de 18de eeuw. Ik dacht hier bij mezelf "hier is de tijd stil blijven staan". Nog even wandelen tussen de eindeloze akkers en we bereiken het Molendaalbos. Dit gemengd bos is een uitloper van het Meerdalwoud . Het Bergenhof is eveneens een prachtige vierkantshoeve waarvan vermeldingen teruggaan tot in de 15de eeuw. En zo zit deze wandeling er alweer op. Ik reed nadien nog even tot in Oud-Heverlee om er in het Heverleebos nog een klein fietstochtje te doen. (hierover later meer) Dat hadden we dan toch nog meegpikt voor vandaag want koude en regenachtige dagen zijn op komst.
Wijngaardberg in het wijndorp Wezemaal - 09/08/2006
Wezemaal is een deelgemeente van Rotselaar. In het dorpscentrum tref je het bezoekerscentum van de Hagelandse wijnaan. Een ruime parking is voorhanden op het pleintje tegenover dit centrum. De Wijngaardbergwandelingvertrekt vanaf dit pleintje en men kan kiezentussen afstanden van 2,8 km en 7,7 km. Trekpleister op deze "middeleeuwse wijngaard" is deStenen Muur. Via een kapelletje aan de voet van de wijngaard, waar we de terassen goed kunnen waarnemen, klimt een avontuurlijk, steilkronkelend paadje naar boven. De zonnestralen warmen de roestbruine ijzerzandsteen vlug op, wat een ideaal microklimaat is voor de wijn - en fruitcultuur. Je vind er naast de wijnstokken ook perzikbomen. Nog wat klimwerk en we bereiken de eigenlijke muur waarlangs een zandweg loopt. Reeds in de middeleeuwen werd hier aan wijncultuur gedaan. Infoborden langsheen het parcours geven je de nodige uitleg. Voor verdere info en foto's verwijs ik naar m'n verslagje op de website. Bij mijn vertrek was het nog wat mistig, maar al bij al vallen de foto's nog goed mee.
Het zonnetje had veel moeite om door het wolkendek te breken, maar ja ik ben nu eenmaal een vroege vogel als het op wandelen aankomt. De rust en stilte, de konijntjes en fazanten, de reigers ... de natuur kan zo mooi zijn. Vandaag koos ik voor de wandeling te Orsmaal langs de Kleine Gete. Het dorpscentrum is als monument geklasseerd. Kerk, het Hof ten Steen en gemeentehuis vormen inderdaad een fraai uitzicht. De wandeling loopt verder langs de dorpjes Helen-Bos en Melkwezer. We komen er nog een paar statige vierkantshoeven tegen. Het landschap wordt getypeerd door akkerlanden en weiden langsheen de Gete, omzoomd door populieraanplantingen.
Gisteren in Waanrode onze wandelvriend Johnny uit Borgloon ontmoet. Het was een fijne kennismaking. Lees hier zijn verslag met mooie foto's over zijn wandeling in het bloemendorp Waanrode
Ondanks de minder mooie weersverwachtingen toch de fiets opgestapt en naar Attenrode - Wever gereden. Bij mijn broer die er woonachtig is, de fiets op stal gezet en de wandelschoenen aangetrokken. De wandeling van 13 km in deze deelgemeente van Glabbeek in de Velpevallei, laat ons genieten van mooie landschappen met immense vergezichten, verrassende natuur en open akkerlanden. De wandeling passeert o.a. langs het Hulsbos, tot tegen de Velpe en heeft een prachtig kasteel voor ons in petto. Kerkjes en kapelletjes mogen zeker ook niet ontbreken. Tegen 10 uur kreeg ik een plensbui over me heen. Niet getreurd, regenjasje aan en ik was niet ver van mijn broers woning. Na regen komt (een beetje) zonneschijn. De fiets weer op en nog een 5 tal km fietsen en ik was weer thuis. Mooie wandeling gezien de rust die ze uitstraalt.
Voor een volledige reportage verwijs ik naar mijn website voorzien van foto's.
Het zonnetje heeft kennelijk besloten een tijdje met vakantie te gaan. Tijd om de fiets en de wandelschoenen even aan de haak te hangen en een jaarlijks onderhoud te doen. Tijd ook om wat meer achter de computer te kruipen. Op mijn bloggen had ik geopteerd om veel foto's te plaatsen. Dit komt de snelheid niet altijd ten goede. Van de volgende fiets - en wandeltochten zullen de verslagjes beperkter zijn en meer uitgebreide verslagen zullen geplaatst worden op mijn website. Ik hoop dat jullie er veel plezier aan beleven en alvast bedankt voor jullie bezoekjes.