Hoeveel mensen kwamen er om ?
Het meest gehoorde antwoord op die vraag is: 1835. Helaas is niet duidelijk hoe men daaraan komt. Op de slachtofferlijst van het Rode Kruis staan 1795 namen; dat is inclusief enkele gewone sterfgevallen, de slachtoffers op Texel en enkele redders. De lijst van het Rode Kruis dateert van eind september 1953 en is daarna niet meer bijgewerkt. In januari 1954 telde het Centraal Bureau voor de Statistiek 1835 slachtoffers. We weten helaas niet hoe men daaraan kwam, ondanks diverse speurtochten in de archieven. Probleem is dat het Rode Kruis uitging van het woonadres en het CBS van de provincie. Omdat de onderliggende gegevens niet meer te vinden zijn, kunnen we niet vergelijken. Maar misschien is het volgende aan de hand.
Scheepsrampen In een verzameling krantenknipsels kwam ik in het Vrije Volk van 8 februari 1953 een berichtje tegen dat er twee coasters werden vermist: de Westland en de Salland. Beide schepen waren op 29 januari vertrokken. De Westland vanuit Noord-Duitsland naar de Engelse oostkust en de Salland vanuit Zuid-Engeland naar Stockholm. In de knipselmap ontbraken verdere gegevens hierover.
Googelen leverde verschillende vraagbaken op die werden ingeschakeld, zoals Lloyds Nederland. En natuurlijk werd de vraag gesteld aan het Maritiem Museum Rotterdam. Dat verwees naar: 'De orkaan van 1953' van Hans Beukema (Delfzijl, 2002). Daarin staan de volgende gegevens: De Westland telde 10 koppen, mat 426 brt en was gebouwd in 1931. Alhoewel al wat ouder, moet het nog een goed schip zijn geweest. Het werd voor het laatst gezien bij Cuxhaven. Daarna is er geen spaan meer van gevonden. De Salland was veel kleiner an de Westland, nl. 297 brt., maar was gebouwd in 1951. De ervaren schipper-eigenaar heeft niet vermoed in welke kolkende zeeën hij met zijn notendop terecht zou komen. In 1994 vonden sportduikers op 17 mijl uit de kust, ter hoogte van Egmond, de bronzen werfplaat van een wrak. Op basis daarvan kon de 'Salland' worden geïdentificeerd. Waarschijnlijk is zij vergaan doordat de luiken waren bezweken. Het schip moet direct zijn gezonken, de 8 bemanningsleden met zich nemend. Uit diverse andere bronnen bleek nog een derde schip tijdens de orkaan te zijn vergaan: de YM 60 'Catharina Duyvis'. Het was een voor die tijd forse en goede haringkotter met 16 man aan boord. Ter hoogte van Egmond was ze voor anker gegaan om de storm uit te rijden. 's Zondagsmorgens was er nog radiocontact geweest. Daarna is de YM 60 spoorloos verdwenen.
In totaal kwamen er dus 34 zeelieden op Nederlandse zeeschepen om het leven.
Hiermee is het verschil tussen het aantal slachtoffers van het Rode Kruis en van het CBS geslonken tot 6. Het echte aantal slachtoffers blijft voorlopig dus nog onzeker als we het al ooit te weten komen. Is dat belangrijk? Ik vind van wel en zal dat later toelichten.
Nog meer slachtoffers Voor de Engelse oostkust en in de Ierse zee vergingen overigens nog enkele schepen. De grootste was wel de veerboot Princess Victoria. Van de177 opvarenden kwamen er 133 om. De 43 overlevenden waren allen man. Hoeveel vrouwen of kinderen aan boord van de Pr. Victoria waren, is onbekend.
Strandingen En om volledig te zijn: er strandden ook nog enkele schepen, o.a. bij Scheveningen (zie foto). Ze werden alle weer vlot getrokken.
26-03-2007, 19:55
Geschreven door Watersnoodgids
|