Oei, ik ga wat tijd hebben om te bloggen - genoodzaakt welliswaar. Gisteren is er een zak met houtblokken voor de haard, op mijn voet terecht gekomen. Dat valt niet echt mee en dus ga ik voor een paar dagen al pikkelend door het leven moeten !! 't is geen zicht, maar allée ik ben al blij dat er niets gebroken is. Alleen beseft men dan pas, hoeveel km men per dag aflegt, ware het maar met de dagdagelijkse bezigheden. Ik zal dus geduld moeten hebben, en eerlijk gezegd ... 't is niet mijn sterkste kant !!
De bergstreken van midden en Zuid-Europa in een gebied dat zich uitstrekt van de Zwitserse Alpen tot in Noord-Italië
Hoogte
25 cm
Blad
De grote lansvormige leerachtige blaadjes zijn aan de voet gedeeld in zeven of meerdere segmenten die meestal enkel aan de top getand zijn.
Bloei
Bloeit van januari tot april. Witte bloemen met opvallende gele meeldraden.
Standplaats
Houdt van vruchtbare grond en kalk in de bodem. Geen zure grond. Halfschaduw tot schaduw (niet te donker). Geen directe bestraling van middagzon. Een goede drainage is belangrijk, houdt niet van natte voeten maar ook niet van droge grond. Zo weinig mogelijk verplaatsen. Helleborus niger is geen makkelijke plant. In sommige tuinen doet hij het voortreffelijk terwijl hij in andere het helemaal niet doet. Zorg bij het planten voor een laag van zo'n 30cm met goede bladaarde. Best op een beschutte plaats tegen een muur bijvoorbeeld; heeft een hekel aan koude wind.
Algemeen
Opgelet
Deze wintergroene vaste plant bloeit meestal van januari tot april. Ondanks de Nederlandse naam kerstroos is het eerder een uitzondering dat de plant reeds met de kerstdagen zijn mooie witte bloemen toont. Om de plant in bloei te hebben met Kerstmis moet je hem eind november opgraven en oppotten en forceren op een verwarmde plaats. De 4 tot 8 cm grote bloemen staan op tot 30 cm hoge bladloze stengels. De bloemen bestaan uit 5 bloemblaadjes die vaak verkleuren van groenwit naar roze. Van nature groeit de H. niger in de bergstreken van midden en Zuid-Europa in een gebied dat zich uitstrekt van de Zwitserse Alpen tot in Noord-Italië. Helleborus niger in de tuin. Het is een wispelturige, vrij moeilijke plant om in de tuin op te kweken. De standplaats en de bodem spelen een belangrijke rol bij het opkweken. Hij houdt van een kalkrijke en voedzame vochthoudende grond en een plaatsje in de lichte schaduw. Droge, arme en zure grond moet vooral vermeden worden.
Schimmelziekten kunnen de bladeren aantasten, daarom wordt soms het blad in het najaar weggeknipt. Muizen kunnen de bloemknoppen afbijten. Vooral bij planten waarrond een dik bladerdek ligt, waarin muizen kunnen nesten.
Vermeerderen
Volwassen planten kunnen gedeeld worden in het voorjaar maar Helleborus houdt er niet van om verstoord te worden . Daarom wordt de plant vooral uit zaad en weefselkweek geteeld. Opletten voor uitdroging na het delen.
Deze heb ik in de tuin staan en zij doen het uitstekend. Vandaag ben ik nog even gaan kijken en ja hoor, de prachtige witte bloemknoppen zijn er. Wij hebben hier voornamelijk zandgrond waaraan mestoffen geregeld worden bijgevoegd en schijnbaar helpt het. Daarentegen vallen degene met de roze bloem "Louis Cobbett" wat tegen. De bladeren zijn niet zo mooi en ook de bloei valt tegen. Er komt wel bloem, maar ze is te freel ... aangezien ze nog maar het 2e jaar staan, zal ik nog even afwachten tot volgend jaar. Geduld is een mooie gave ... maar niet mijn sterkste kant !!
Tot het einde van de maand blijven er nog wat hapjes- en drankjesrondjes te doen ... en volgend week-end zijn we weer van de partij. Gezellig de vrienden terug te zien, maar ik vrees dat ik weer serieus op mijn pondjes zal mogen letten de dagen die erop volgen !! Ik ben wel geen grote eter, doch ... het is de onregelmatigheid die mij parten speelt. Wat er ook van weze, ervan genieten zal ik zeker !!
De tweede dag van het nieuwe jaar heb ik altijd goede voornemens. Deze beperken zich niet tot ééntje, maar heel wat. Mijn lijstje lijkt me eindeloos, maar als ik erin slaag, zelfs ééntje tot een goed einde te brengen, dan ben ik tenminste blij dat ik DAT gehaald heb. Het zijn niet zo'n speciale zaken hoor ... lees maar :
In januari : 2 oude tuinbankjes een nieuw jasje geven ; mijn computerkasten uitmesten ;
in februari: het gras kalk geven ;
in maart : de rozen snoeien en de wilgen kortwieken ;
in april : de catalpa's snoeien en andere vaste planten ;
eind april/begin mei : me volledig inzetten tijdens het vakantieverblijf van zoonlief en zijn vriendin uit de VS;
in mei : alle borders piekfijn onkruidvrij maken ;
in juni:(mmmmm, hier heb ik nog geen idee)
in juli : zijn er bezoekers ;
in augustus : verjaar ik en dan zou ik dolgraag uitblazen ...
in september : komen de Australische vrienden toe tot begin oktober en de 2e helft van oktober komt de volgende serie (dochterlief , schoonzoon en de 2 kinderen uit Denver USA, toe ;
in november : begin ik de wintertuin klaar te maken ;
en in december is de cirkel rond en komt er weer een kerstboom en zo ga ik dan glijden naar 2007 !!
Blijft natuurlijk nog "het bloggen" , ja lieverds, tussendoor vind ik nog wel tijd hoor, maar hoe dat alles er gaat uitzien op het einde van dit jaar, daar heb ik nog geen flauw vermoeden van. Ik hou jullie op de hoogte !!
Nu de tuin er kaal en naakt bij staat wordt het belang van structuurplanten, hagen en groenblijvende struiken wel duidelijk. Ze vormen de ruggegraat van de tuin.
Wie zijn de blijvers en welke planten staan op de verkeerde plaats of komen niet tot hun recht ? Als dit nodig blijkt kan je nog steeds bijsturen. Bladverliezende heesters kan je nu nog planten en verplanten als het niet te erg vriest uiteraard. Wat nachtvorst kan niet echt kwaad, zolang de grond maar niet permanent bevroren ligt. Ook hagen (ligustrum, carpinus, fagus ) kunnen nog worden geplan. Maak de grond onkruidvrij en spit compost of humus onder. Leg een mulchlaag rond de planten. Ook bloembollen kun je nog planten. Plant ze eventueel in potten. Plant niet in erg natte grond. Je kan het planten ook nog uitstellen tot het voorjaar. Maak nu fotos van je tuin, ze kunnen je heel wat bijbrengen. Op fotos zie je ook altijd andere details die je anders over het oog ziet. Storende elementen bijvoorbeeld komen veel meer tot uiting op een foto.
Geef het tuinmateriaal een schoonmaakbeurt. Vergeet hierbij de sproeitoestellen niet en geef ze een grondige reinigingsbeurt met lauw of warm water. Laat zeker geen resten van spuitmiddelen in de sproeiers achter. In deze producten zitten namelijk bijtende stoffen die de rubberen dichtingen kunnen aantasten waardoor lekken ontstaan. Berg ook de producten zelf (herbicides, fungicides ) op in een koele, droge maar vorstvrije ruimte. Begin niet met het overhevelen van producten maar laat ze in hun oorspronkelijke verpakking en berg ze op buiten het bereik van kinderen en huisdieren.
De snoeischaar kan nog van pas komen! Bladverliezende hagen en struiken kunnen nog worden bijgesnoeid. Storende takken haal je ook weg bij vorm- of leibomen die aan een frame zijn gebonden. Ook de druivelaar wordt nu best bijgesnoeid, terwijl de plant nog in rust is.
Let op met het beschermen van rozen en andere planten op stam door middel van vuilniszakken of andere plastic verpakkingen. Met die zakken sluit je de plant bijna volledig af en hierdoor kunnen rottingsverschijnselen optreden.
Potten die nog buiten blijven staan zet je best van de grond op potsteunvoetjes bijvoorbeeld. Als ze van de grond staan kan het water steeds weg. Hoe vochtiger de potten staan, hoe meer kans op kapotvriezen of vorstschade. Wie de buitenruimte wil aankleden met groen kan hiervoor gebruik maken van Skimmia, Pieris, Erica, dwergconiferen.
Ik zou graag LadyX en May willen danken voor hun bezoekje aan mijn blog. LadyX haar blog krijg ik niet open zelfs na herhaalde pogingen. MAY kan ik wel bekijken, doch haar gastenboek gaat niet open (blijft steken op 2 images van ImageSack). Ik weet niet of het aan mijn PC te wijten is of aan deze 2 blogs. Toch wil ik hen graag danken voor het bezoekje aan mijn site.