Mijn lievelingsroos met de naam ROCCOCO Sterk groeiende heester
Dit is de sterkgeurende "Countryman"
Angèla begint pas open te gaan.
Queen Elisabeth een klassieker. Deze struik is al 15 jaar oud
Princess of Wales nog maar pas aangeplant. Binnen een paar dagen probeer ik er nog anderen weer te geven. Men geeft toch warm weder en dan heb ik de open bloemen.
Er zijn zo van die dagen dat alles tegendraads zit. Wel, afgezien van het druilerige weder : een mens tussen de regenbuien door, toch koppig blijft wroeten om alles voor "de langste dag" in orde te hebben. Daarbij heeft mijn hakselaar mij in de steek gelaten - een ding dat ik nauwelijks kan missen. Jefke, ons robotje doet het heel moedig goed, maar de sukkelaar moet toch een beetje droogte hebben om nauwkeurig te kunnen maaien !! En onze Zoety heeft een darmontsteking gehad, maar gelukkig is zij na het bezoek bij de dierenarts weer aan de beterhand, alhoewel haar eetlust nog niet dat is. Maar dat komt wel O.K., de hakselaar natuurlijk ook ... en het weder ... mmmm, dat blijft afwachten. Mijn blog staat dus nog een paar weken op een laag pitje, maar dat is niet eens zo erg. Eens ik het weer wat kalmer aan kan doen, komt dat ook goed. Tot zover blijven jullie mij verblijden met bezoekjes en meeleven, en dat betekent heel wat . Bedankt bloggertjes.
Onze blogger Priet wou dit even bekijken. Een aquarelle die een vriend maakte in Frankrijk. Hij houdt van vinnige kleuren, ook in zijn schilderijen, die allen een eigen typische stijl hebben. Het was moeilijk om te fotograferen, want het glas reflecteerde, maar ik heb mijn best gedaan.
Met deze eekhoorens startte ik zowat zes jaar geleden.
> Een hele voormiddag ben ik met dit perkje bezig geweest
Namiddag : dit haagje en
en om te eindigen dit buxusblokje.
Op zich lijkt het niet zoveel, maar het opruimen vraagt heel wat tijd, want ik heb de gewoonte om alles meteen ook te verhakselen en naar de composthoop te brengen. Ik kan jullie verzekeren dat ik in de late namiddag uitgeteld was, maar gelukkig dat het er weer tot september netjes bijligt !!
Er zijn plantengeslachten met zoveel soorten en kweekvormen dat de keuze bijna eindeloos lijkt. Het wordt een compleet feest als er ook nog eens een heel scala aan bloemkleuren en groeivormen van beschikbaar is. Dat komt vooral voor bij de vaste planten.
Met de geslachten die we hierna noemen kunt u zich helemaal uitleven in eindeloze bordercombinaties met ongekende variatie in kleurnuances, bladvormen en texturen. Zoekt u net dat iets andere tintje, een bepaalde kleurexpressie of wilt u met de kleurenwaaier in de hand uw tuin kunnen componeren, dan kunt u zich met deze planten helemaal uitleven.
Geraffineerd gevarieerd
Sommige plantengeslachten zijn genetisch zo vol mogelijkheden gebleken dat kwekers er naar hartelust mee konden experimenteren. Met fantastische resultaten die de wereld een beetje mooier maken. Ga bijv. eens op ontdekkingsreis in de volgende geslachten:
Astilbe. Deze pluimspireas, die graag wat vochtig staan, vormen zon groot gezelschap dat ze wel moesten worden ondergebracht in grote groepen als de Arendsiis (forse planten met brede bloempluimen van wit tot rood), de Crispa Groep (kleuters, ca.15 cm hoog), de Japonica Groep met meer piramidale bloeiwijzen, de Thunbergii Groep (minstens 100 cm hoge, majesteitelijke planten met sierlijk overhangende pluimen) en even sierlijk, maar fijner in de Simplicifolia Groep. Kies uit bloei van voorzomer tot ver in de herfst, verbaas u over de eindeloze tintvariatie en bladverschillen die er zijn. Bij Campanula is het net zon verhaal. Maar hierbij gaat het om klokjesbloemen en lopen de kleuren van paars, blauw en indigo tot roze en zuiverwit. Ze zijn er kruipend (C. portenschlagiana) tot bijna 2 m hoog (C. lactiflora), met hangende klokjes (C. takesimana) of klokjes in kluwens (C. glomerata) tot wijd openstaande massas kelken die hele planten overdekken (karpatenklokje, C. carpatica). Een ongekende, vertederende weelde. De majestueuze riddersporen (Delphinium) hoeven we alleen maar te noemen om u de soms meer dan manshoge, geweldige bloemtrossen met hun rijke kleuren voor ogen te toveren (bijv. de forse planten uit de Pacific Giant Groep en de fijnere uit de Cultorum Groep). Maar er zijn ook dwergen (D. grandiflorum) die maar 30 cm hoog worden. Keuze te over! Ook ooievaarsbekken (Geranium) zijn er in enorme verscheidenheid. De bloemkleuren variëren van roze tot violet en warm blauw, uiteraard ook wit. Hoogtes lopen van 5 cm tot bijna 100 cm. Het zijn ijzersterke, karaktervolle planten Van de eendagsbloemen (Hemerocallis) bestaan van ca. 20 soorten meer dan duizend cultivars in pastel- tot felle tinten. Alleen blauw komt niet voor. Ze produceren maandenlang een eindeloos lijkende stroom bloemen. Hartlelies (Hosta) zijn in lila, roze en wit bloeiende bladplanten met pollen uiterst gevarieerd loof in alle tinten groen, geel, roomwit, grijs en blauw en combinaties daarvan. Imposante planten voor uiteenlopende standplaatsen.
Iris is zelfs verkozen tot Plant van het Jaar 2006. Dat zegt ook alles over de ongekende veelzijdigheid van deze bloeiende juwelen met hun schitterende kleuren en bloemvormen. Pioenen (pioenrozen; Paeonia) in alle soorten maken altijd grote indruk met hun enorme, gevulde witte, roze of rode bloemen, vaak met prachtig gele bossen meeldraden. Ook de veelzijdige, zeer rijk bloeiende vlambloemen (Phlox) moet u absoluut gaan ontdekken: een ongekende variatie in groeivormen en bloemkleuren!
Alle genoemde plantengroepen stellen eigen eisen qua verzorging. Daar zijn geen algemene regels voor te geven. Let op bezonning, bodemeisen en waterbehoefte. Vaste planten vragen over het algemeen weinig onderhoud. Soms is steun nodig.
Rhododendron Rosa Whitney. Zij zijn de allereersten die hier opengaan. De andere die ook een poging waagt is "PresidentRoosevelt", maar is nog maar één jaartje oud.
Een hoekje van de tuin met in de achtergrond grotendeels de rhododendron- border, in de hoogte is de PrunusAmonagowa in bloei aan het komen en vooraan mijn buxuszwaan. Deze kweekte ikzelf van een paar buxusscheuten en twee jaar geleden werd ze voorzichtig verplant in de verhoogde bloemenbak en tot mijn groot geluk staat ze er prachtig bij.
Dit is de Pieris Forest Flame. Een dankbare prachtig gekleurde struik die binnen een maand mooie witte bloemen geeft.
Het lijkt wel een hartje waarin de stamper van deze tuintulp zich bevindt.
Begin november kocht ik dit exemplaar voor een goed doel, aan de deur. Tot mijn verbazing en zeker die van Lutgarde (mijn wekelijkse helper), blijft ze bloeien die zogenaamde Kerstroos. Gisteren kon ik het niet nalaten er nog een foto van te nemen ... we vragen ons nu beiden af, hoe lang ze het uiteindelijk zal volhouden. Nochtans doe ik niks speciaals, alleen elke week trouw water geven ... en dat is het. Hebben jullie ook nog zo'n exemplaar ???
Zij staan mooi te pronken voor het keukenraam, elk jaar opnieuw. Eerst worden zij maanden in de garage gehouden, maar eens de maand maart breng ik ze terug naar het keukenraam en na enkele weken is dit het resultaat. In de zomer zet ik ze gewoon buiten tot oktober. 15 jaar lang doe ik dit , en nog nooit hebben ze mij teleurgesteld. Mooi toch !!
Voor diegenen die ook eens graag luisteren naar dit liedje !! Het heeft wel niks met de tuin te maken maar vermits het regent, en het blijft regenen , kan dit misschien soulaas brengen. Zet het bovenstaande muziekje wel even uit.
maart-april De heel mooie lichtblauwe bloemen met een donker- blauwe streep op elk bloemblad. De bloemen verschijnen in trosjes aan de top van de bloemstengel.
Algemene kenmerken
Een zeer makkelijk bolgewasje met mooie bloemen. Zeer goed geschikt om te laten verwilderen.
Planttijd
Najaar: eind september- eind oktober. Als plantdiepte neem je twee keer de hoogte van de bol. Zet ze in grote groepen bij elkaar voor een mooi effect: voozie 30-35 bollen /m2 Combineren met Scilla sibirica, Chionodoxa, Muscari, Violalabradorica, Asarum, Pulmonaria, Galium, Vinca, Helleboris,Epimedium,Tellima
Standplaats
Zon-halfschaduw, verdraagt ook schaduw. Een goed doorlatende lichte grond. Kan toegepast wordenin potten,in een bloemenweide en in een rotstuin.
Ik heb ze in de tuin staan tussen de rhododendrons. Een waar plezier om naar te kijken. Eens de zomer er is verdwijnen deze leuke bloempjes gewoon terug de grond in, waar ze zich weer vermeerderen voor volgend jaar.
Vandaag is mijn blogje precies 1 jaar oud. Ik heb veel geleerd, met vallen en opstaan , maar mij ook ontzettend geamuseerd. Mijn dank gaat naar de vele blogmaatjes, die mij telkens weer de energie gaven om verder te doen. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Hartelijk dank allemaal en laten we hopen , tot volgend jaar !