Aan ’t eind van de week sta ik stil bij het volgende:
30-05-2015
Alexander
KEW
Trouwe lezers weten dat we een zwak hebben voor de KEW. Een heerlijk stijlvol gebeuren. Puur genot en heldere spanning. Volledig te volgen op tv. Ook de halve finales. En wij doen dat. Met plezier! Vroeger had je die goeie ouwxe Brouwers. Vakkundige commentaar. Rustige opbouw met uitstekende verslagen.
Dan kwam de vernieuwing, met allerlei experimenten. Commentaar van pipo's als Regi tot de meiden van K3. Opgesmukt met de meest stompzinnige filmpjes en interviews.
Men heeft die onnozeliteiten, gelukkig maar, overboord gekieperd.
Wat we nu meemaken is inderdaad vernieuwend. Niet al te opdringende aanzetten van Vincent (maar waarom is die zoveel haarvet bij Meus gaan halen?). Competente en interessante genodigden. Goed gemaakt allemaal. We betreuren wel dat enerverende doortrekken van interviews die gerekt worden tot de violist begint te spelen. Zeer storend, en heel de inleiding van op het podium gaat verloren,. Daarenboven geeft het de indruk dat het publiek ook zou mogen doorbabbbelen tot de muziek begint (ik krijg er dezelfde kriebels van als wanneer de uitzending van een film afgebroken wordt als de eindgeneriek begint).
Ongewild?
Ongewilde humor van zoontje De Croo? Enkele jaren geleden was Angela Merkel woest na het uitklekken vann afluisterpraktijken vanuit de US. Vrienden doen dat niet. Wat blijkt? Merkel doet het zelf! En nu komt het: Alexander De Croo vond dat toch op-merkel-ijk !!!
Uitsmijter vd week: Boonen démarre! (uitslag van de rit in Knokke-Heist)
De Belg wordt geboren met een baksteen in de maag. Nu heeft hij ook nog een kassei op zijn lever! En zeggen dat voor sommigen die kasseien ook wel eens kinderkopjes heten!
Deze week nog eens Villa Politica gevolgd. Homans nog eens gehoord. Afschuwelijk hoe dat mens de nederlandse taol verkracht. "Bepaolde mensen hoewren nie thuis in onze maotschappij." Enz...
Aan dat soort politici zou ik willen zeggen: verbeter de wereld, begin bij jezelf.
STEM
Dit gaat niet over politiek (alhoewel), maar over onderwijs. ASO (middelbaar), vroeger humaniora genoemd, moet onze jeugd wat algemene kennis en inzichten bijbrengen, hen leren openstaan voor cultuur, in al haar diverse verschijningsvormen. Dat soort dingen.
Er is ons vroeger al door de strot geduwd dat de studie van klassieke talen te elitair zou zijn, niet meer van deze tijd (sic). Er moest een systeem komen dat zo algemeen mogelijk was, ook opdat de definitieve studiekeuze (tevens later beroeps- en dus levenskeuze) tot zo laat mogelijk wordt uitgesteld.
En wat doet men nu? Een richting creëren die zeer specifiek een technologische tunnel aanprijst, want ... hedendaags, toekomstgericht en garantie biedend voor een loopbaan in de moderne wereld! Wat een onzin!
Hoe breder de vorming, hoe flexibeler de latere ingesteldheid wordt. (Als men dan toch louter op de arbeidsmarkt gericht denkt.)
Of is het de bedoeling van de wetgever gewoon kritiekloos hoog-technologisch personeel te vormen dat zonder morren alle capriolen van de werkgevers in dank moet aannemen? En dan is STEM natuurlijk wel een politiek onderwerp!
Uitsmijter vd week: Op de VRT-personeelslijst staan mensen die niets uitvoeren (Bracke).