Inhoud blog
  • Het vogelschieten
  • Ontmoeting met hun leermeester Drona
  • De Dood van Kamsa
  • VERHALEN OVER KRISHNA
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    VIOLETTE VLAM
    Spirituele groep
    22-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De redenering van het ego kent geen grenzen. Het wil altijd antwoorden en als het die antwoorden niet krijgt voelt het zich onbegrepen gaat men twijfelen.

    Mensen zoeken naar een leraar een goeroe omdat ze hopen daar een antwoord te vinden maar er bestaat geen antwoord; Wat bestaat is ervaring en die is voor elkeen anders.

    Toen Alexander de grote onderweg was naar India ontmoete hij Diognes die naakt in een ton woonde. Er gingen allerlei verhalen over de wijsheid van de man en aangezien Alexander een heel groot ego had zocht hij de meester op om een cruciale vraagt te stellen. Alexander was er van overtuigd dat hij een rechtstreekse zoon was van God.

    Hij ging dus op bezoek van Diognes en vroeg hem kunt u mij iets vertellen over God kunt u mij zeggen wie hij is. Diognes zie geef mij een dag bedenktijd.

    De volgende dag kwam Alexander terug en vroeg het opnieuw. Diognes zei geef mij twee dagen. Het ging zo verder en telkens vroeg Diognes opnieuw om uitstel maar telkens langer.

    Uiteindelijk zei Alexander u bent geen wijze u weet het antwoord niet waarop Diognes zei : Toen u het vroeg dacht ik dat ik het wist maar hoe meer ik er over nadacht hoe moeilijker het is antwoord te geven.

    Zo redeneert het ego en dan gaat het zich afvragen maar wie is die wijze nu eigenlijk?

    En het kan twee kanten uit. Ofwel gaat men opzoek naar de achtergrond van de man. Men gaat uitpluizen wie hij is waar hij vandaan komt, waar hij heeft gestudeerd. Men ontdekt dat hij de zoon is van Jef en Marie uit het dorp. Jef werkt in een fabriek en Marie is huisvrouw en zo redeneert het ego hoe kan die zoon dan zo wijs zijn hij is vals. Een weet je waar het eindigt? Aan het kruis. Een andere redenering van het ego is hij doet alles gratis dus het zal wel niet echt zijn. Het is een charlatan. Veel mensen kennen alleen de taal van geld. Als het veel kost dan moet het wel goed zijn.

    Laat het ons zo stellen als je niets bent, geen grote sommen geld vraagt ben je niet interessant voor het ego.

    Je moet maar durven, als zoon van een fabrieksarbeider stellen dat je de zoon van God bent.

    Het is zo geweest en het zal altijd zo zijn dat diegenen die het dichts bij zo iemand in de buurt zijn nooit begrip kunnen op brengen.

    Het is voor het ego heel moeilijk om aan te nemen dat iemand verder zou staan dan jij. Jij die duizenden boeken hebt gelezen, honderden voordrachten en cursussen hebt gevolg minder zou zijn dan hem.

    Het ego is gekwetst en een gekwetst ego is tot alles in staat. Duizenden mensen vereren Boeddha en Jezus waarom is dat zo denk je? Omdat Jezus en Boeddha er niet meer zijn. Ze vormen geen rechtstreekse bedreiging meer voor het ego.

    En dan is er nog iets, iemand die de waarheid zegt daar moet het ego mee afrekenen. Zo iemand is gevaarlijk. Want het ego weet dat waarheid het zal vernietigen.

    Daarom dat het ego altijd in strijd is het kan niet stil zitten want als je stil zit dan dreigt er gevaar.

    Kijk maar eens naar mensen die voortdurend praten, zij willen bevestiging van hun ego meer niet. Kijk eens naar jezelf je bent zoals een grammofoonplaat voortdurend aan te afdraaien.

    Je bent bang van de stilte, bang van het alleen zijn maar dat alleen zijn is geen eenzaamheid dat alleen zijn is een piekervaring.

    Het is niet gemakkelijk, het ego zal altijd wel met iets voor de dag komen. Ik moet dat nog doen, ik daar nog naar toe uitvluchten om niet alleen in stilte te moeten zijn.

    Is het je nog niet opgevallen dat politiekers altijd maar aan ’t babbelen zijn je zou soms denken dat ze zichzelf graag bezig horen en dat is ook zo, dan wordt hun ego gestreeld.

    Wanneer je allen bent dan kan je bidden en bidden dat wil zeggen niets zeggen, zwijgen maar een zijn met het geheel. Bereid zijn, overgave daar gaat het om en dan komt God. Hij is er altijd alleen jij bet er nooit je bent altijd onderweg.

    Maar alleen zijn is niet simpel, niet gemakkelijk want je ben de hele dag omringt met je dagelijkse beslommeringen.

    Ik vertelde het eerder het is zinloos een meester te gaan zoeken als je nog altijd vast hangt aan materiële dingen. Als je denk dat alle zegen van daar komt is er geen hulp mogelijk je verspeelt je tijd. Stop er mee.

    Zolang je voor alles en nog wat een bewijs nodig hebt zal het nooit lukken omdat je ego zich ongelukkig voelt. Maar hoe meer men je zegt hoe meer vragen er zullen op komen, hoe meer bewijzen je wil. Het is een cirkel zonder einde.

    Je moet vertrouwen hebben, zonder voorwaarden, zonder commentaren en dan kan de goddelijke boom beginnen groeien.

    22-09-2010 om 14:38 geschreven door ananda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wanneer je een inwijding hebt ontvangen praat dan nooit over de methode waarin je bent ingewijd. Het moet een geheim blijven want het is iets persoonlijks. Als je het aan iemand anders vertelt dan is de ander daar misschien niet bij gebaat, het kan zelfs schadelijk voor hem zijn.

    Het moet geheim blijven. Tenzij je het volbrengt en je Meester je zegt dat je nu anderen kunt inwijden, mag er absoluut niet over ge­sproken worden, je mag er geen woord over zeggen, zelfs niet tegen je man, je vrouw of je vrienden. Het is absoluut geheim want het is gevaarlijk. Het is zeer krachtig.

    Je zult ze door elkaar halen en in de war raken. Je weet niet meer hoe of wat.

    De Meester moet het juiste moment kiezen waarop je onbewust open staat en dan geeft hij je de methode. Dan kan ze diep in je onbewuste doordringen. Dikwijls wordt de inwijding gegeven als je slaapt, niet als je wakker bent. Daarom is overgave voor inwijding zo noodzakelijk. Tenzij je je overgeeft kan de inwijding niet worden gegeven omdat je bewuste geest anders altijd waakzaam en op z'n hoede is. Bij overgave wordt je bewuste geest van zijn plicht ontheven en kan je onbewuste geest rechtstreeks met de Meester in contact komen. Het juiste moment moet dus worden afgewacht en dan moet je ook nog op de inwijding voorbereid worden. Zoiets kan maanden duren: je moet het juiste voedsel eten, de juiste hoeveelheid slaap hebben, alles moet tot rust komen. Dan pas kun je ingewijd worden. Inwijding is dus een langdurig, individueel proces en pas mogelijk als iemand bereid is zich totaal over te geven.

    Bedenk goed dat alles wat je bewust, waakzaam, met volledig bewustzijn doet meditatie is.

    Het innerlijk wezen is eeuwig, onsterfelijk. Je weet dus dat niemand sterf, alleen de uiterlijke verschijningsvormen kan je vernietigen maat niet wat er achter schuil gaat. Dat is wat Krisna tegen Arjuna zegt in de Bhagvat Gita.

    Wat je ook doet doe het bewust en het wordt meditatie. Onbewustheid is zonde.

    22-09-2010 om 14:34 geschreven door ananda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Uitdrukking en onderdrukking zijn twee aspecten van een en hetzelfde. Ze lijken tegenstrijdig maar er is in feite geen verschil.

    Of je nu iets uitdrukt of iets onderdrukt, de ander is het centrum.

    Ik ben kwaad, ik onderdruk m'n woede. Ik had mijn woede op jou willen gooien, maar ik onderdruk 't. De woede blijft echter op jou gericht, of ze nu geuit of onderdrukt wordt.

    .Wanneer je iets onderdrukt ga je niet naar je centrum maar voer je strijd met de uitdrukkingsvorm.

    Er komt woede in me op. Normaal kan ik twee dingen doen: ik kan de woede op iemand richten of ik kan de woede verdringen. In beide gevallen maak ik me druk om de ander en om de woede-energie die aan de oppervlakte is gekomen, niet om de bron.

    Begrijp het goed. Energie moet zich ontladen. Je uit je woede dan misschien niet op A, maar op B of op C. Zodra je iemand vindt die zwakker is dan jij, richt je de energie op hem.

    Je bent kwaad op je baas. Je kunt je woede niet uiten want dat is niet 'voordelig'. Je zult je besluit moeten wegdrukken en dus wacht je tot je je op je vrouw, je kind of je bediende kunt afreageren. Zodra je thuiskomt uit je je woede. Er is altijd wel een stok te vinden om een hond te slaan. De mens is nu eenmaal een rationaliserend beest. Hij zal een verstandelijke verklaring zoeken; hij zal er iets op vinden - iets heel onbeduidends dat opeens heel veel betekenis krijgt omdat je je woede kwijt moet. Onderdrukken is niets anders dan uitstel.

    Elke energie komt uit de bron en op dat moment is het ijzer nog heet en kun je er gebruik van maken om de weg terug te gaan. En zodra je de oorspronkelijke bron hebt bereikt, zal de energie erin tot rust komen. Dat is geen onderdrukking: de energie is naar de bron van oorsprong teruggekeerd. En wanneer je in staat bent om je energie te herenigen met je bron van oorsprong, ben je meester geworden over je lichaam, over je geest, over je energie. Jij bent dan de meester! Van af  dat moment verspil je je energie niet meer.

    Vergeet niet dat energie woede noch liefde noch haat is. Energie is gewoon energie - neutraal. Dezelfde energie wordt woede, dezelfde energie wordt seks, dezelfde energie wordt liefde, dezelfde energie wordt haat. Het zijn allemaal vormen van een en dezelfde energie. Jij geeft er vorm aan, je geest geeft er vorm aan en energie stroomt de vorm binnen.

    Als je dus intens lief hebt dan heb je niet veel energie om kwaad te worden. Onthoud dat. Als je helemaal niet lief hebt, dan is er veel energie beschikbaar om kwaad te worden en vind je altijd wel een gelegenheid om kwaad te worden.

    Als je energie zich uit in seks, dan ben je minder agressief. Als je energie zich niet uit in seks, dan ben je agressiever. Daarom is seks in het leger verboden. Als soldaten zich met seks mochten inlaten dan zouden ze absoluut onmachtig zijn om te vechten.

    Je kunt alleen vechten als je seksuele behoeften niet zijn bevredigd. Wil je dus een vreedzame wereld, dan moet er meer seksuele vrijheid zijn. Wil je een oorlogvoerende wereld, een vechtende wereld, dan moet je seks onder­drukken, ontkennen.

    Daarom zijn de zogenaamde 'sannyasins' die seks onderdrukken altijd agressief, altijd kwaad, om niets, domweg kwaad, domweg agressief, ze staan op scherp. Al hun energie stroomt zonder zich uit te drukken rond. Tenzij de energie terugvalt in de bron, is echt celibaat uitgesloten. Onderdrukte seks slaat om in geweld. Als je seksenergie naar het centrum stroomt word je als een kind. Als je energie uitdrukt, stroomt zij naar buiten. En als je dat doet, maakt je energie er een gewoonte van om naar buiten te stromen, uit te lekken. Als je energie onderdrukt, dan is ze niet naar de bron gegaan en evenmin naar buiten: ze is dan buiten werking gesteld. En onderbroken energie is een last.

    Als energie terugkeert naar de bron wordt ze vormloos.

    Woede is een mechanisme, seks is een mechanisme, liefde is een mechanisme, haat is een mechanisme. Wanneer energie door het kanaal van de haat wordt geleid, slaat ze om in haat. Wanneer dezelfde energie op liefde gericht wordt, wordt ze liefde. En wanneer de energie zich naar de bron begeeft, wordt ze vormloos — zuivere energie.

     

    Druk je energie niet uit want je verspilt haar en je helpt de ander ook zijn energie te verspillen. Onderdruk geen energie want dan wek je ontlading op. Gebruik je stemmingen voor meditatie. Het resultaat is wonderbaarlijk, ongelooflijk. En zodra je de sleutel hebt gevonden om energie naar de bron terug te laten stromen verandert de kwaliteit van je persoonlijkheid. Dan verspil je je energie niet meer omdat je dan inziet hoe dom dat is.

    Boeddha heeft gezegd: 'Als je kwaad bent op iemand, straf je jezelf dankzij de slechte daad van de ander'. Iemand heeft je beledigd: dat is zijn daad. En je straft jezelf door boos te worden; je verspilt jouw energie.

    Psychologen menen dat het beter is om je uit te drukken dan om te onderdrukken, maar religie kan zoiets niet zeggen. Volgens religie is het alle twee dom. Door je uit te drukken doe je jezelf en de ander schade. Door te onderdrukken doe je vandaag jezelf schade en morgen iemand anders. Ga naar de bron zodat de energie erin terugvalt en vormloos wordt. Dan voel je je sterk zonder kwaad te zijn. Dan voel je energie, vitale energie, je voelt dat je leeft. Je zult een intens leven leiden zonder vormen. Iedereen zal alleen al door je aanwezigheid onder de indruk zijn. Je hoeft niemand te overheersen — je aanwezig­heid is voldoende, ze voelen dat er een of andere sterke energiebron is binnengekomen.

    Wanneer je energie in de oorspronkelijke bron terugvalt, wordt je een magnetisch centrum

    22-09-2010 om 00:00 geschreven door ananda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 18/09-24/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 06/06-12/06 2011
  • 20/09-26/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 01/06-07/06 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!